pieczarki - 22978 przepisów (strona:418/1532)

Mini krokiety z pastą pieczarkową 289

razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy(...)było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce , czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystko doprawiamy solą , smażymy na maśle do momentu aż pieczarki i cebula będą rumiane i miękkie . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Naleśniki z papryką, pieczarkami i szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 175

ciekawym farszem i zapieczone z sosem nabierają niecodziennego charakteru :) Składniki: Naleśniki 10 sztuk: 2 jajka 300 ml mleka 300 ml wody szczypta soli mąka pszenna* Nadzienie: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 100 g liści szpinaku 120 g sera żółtego  sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)sól, mleko oraz wodę zmiksować ze sobą. Dosypać tyle mąki*(2-2,5 szklanki), aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić a następnie usmażyć naleśniki. Nadzienie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć aż zmiękną. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę obrać i pokroić w niewielkie paski. Smażyć tak długo

My simple kitchen
Kurczak w sosie pieczarkowo - porowym z makaronem orzo 405

Składniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka 500 g pieczarek 1/3 pora  200 g śmietany 18% 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki oleju pieprz ziołowa sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Oprószamy je solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.  Po wysmażeniu mięso przekładamy do oddzielnego naczynia(...)patelnię wrzucamy pokrojonego w paseczki pora oraz pokrojone w talarki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż por będzie zeszklony a sok z pieczarek odparuje. Dodajemy z powrotem kurczaka, wlewamy śmietanę i mieszamy. Podgrzewamy przez 5 minut, ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany al,dente makaron orzo oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy

Qchnia po prostu
Szkockie rolady z szynki wieprzowej 204

świecie nic tak dobrego jak brzuszek pełny pysznościami..no może jeszcze ..sex i wino ; Ale to już dla 18 + Składniki : 0,6 kg szynki wieprzowej 8-9 pieczarek 1 marchewka kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 świeże papryczki chilli 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki sosu BBQ sól , pieprz do smaku dodatkowo : folia spożywcza Szynkę kroimy w plastry , rozklepujemy(...)cieniutko z obu stron . Pieczarki i cebulę kroimy drobniutko , podsmażamy . Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodajemy ,starte na tarce o grubych oczkach marchew i selera . Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną całkowicie . Każdy plaster szynki solimy , pieprzymy , smarujemy sosem BBQ . Układamy łyżkę przestudzonego farszu , żółty tarty ser i siekane świeże chilli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zwijamy w roladki i ciasno , dokładnie

Ogrodnik w podróży
Kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej 190

towarzystwie domowego sosu czosnkowego. U mnie dziś ta druga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok 4 małe pieczarki 1 jajko klasy L 3 pełne łyżki bułki tartej 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką. Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *   Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki

Słodkie okruszki
Pieczarkowa zupa krem (do picia) z pysznymi grissini 204

Wspaniale się komponuje z kremem pieczarkowym. Grissini to też idealna przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub wieczorny seans filmowy z mężem A wracając do przepisu… Składniki: 8-9 pieczarek (u mnie 7 mniejszych i jedna większa) 300 ml bulionu drobiowego pół cebuli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3 pełne(...)smaku Propozycja podania: Polecam podać zupę krem w kubeczkach w towarzystwie Grissini Beskidzkie Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko chwilę smażymy doprawiając po wierzchu solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni/w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając. Następnie dolewamy bulion i szybko mieszamy ręczną

Słodkie okruszki
Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym 363

Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym. To prosty, pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać zarówno z zestawem surówek (szukając przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj ), ziemniaczkami, jak i w towarzystwie ryżu czy kaszy. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie. Składniki: 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka + 1 łyżeczka przyprawy(...)gyrosa Skworcu 5 większych pieczarek 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów) 1 mała cebulka 2 pełne łyżeczki mielonej suszonej bazylii sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki (jak do sosu). Przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, posypujemy całe mięso łyżką przyprawy do gyrosa, mieszamy i chwilę

Słodkie okruszki
Zapiekanki z kaszy jaglanej 167

lekkostrawna oraz sycąca. W galerii niżej znajdziecie także inne dania, które przygotowywaliśmy, każde z nich było wyjątkowe i na pewno odtworzę je na blogu. Zobacz też: Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Mini burgery koreczki na dwa kęsy Przepis na zapiekanki z kaszy jaglanej Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki(...)kaszy jaglanej 2 jajka 250 g pieczarek 1 mały, zblanszowany brokuł 2 pomidory 150 g tartego sera 3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS 1 łyżka Pieprz ziołowy w torebce sól morska Przepis 1 Kaszę gotujemy w 1l nieosolonej wody przez 15 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do kaszy dodajemy przyprawę Suszone pomidory

Kuchnia Bazylii
Schab pieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami 245

Składniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)kotlety z obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry.  Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty

Qchnia po prostu
Potrawka z bakłażanem 162

Potrawka z bakłażanem Potrawka z bakłażanem to bardzo smaczne danie bezmięsne, które szybko i łatwo się przygotowuje i wybornie smakuje. Smaczny bakłażan, pieczarki, a całość w pomidorach. Danie doprawione aromatycznymi ziołami i podane z makaronem Soba przypadnie do gustu tym, którzy lubią bakłażany, a także pomidorowo-ziołowe smaki. Gorąco polecam   Przepis na około 3 porcje dania Potrawka z bakłażanem(...)SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 szklanki bulionu warzywnego sól 2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 3 łyżki oleju   PRZYGOTOWANIE: Bakłażan opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na plasterki ( ja nie obierałam bakłażana ze skóry, ale jeśli ktoś skóry lekko

WSZYSTKO SMACZNE
Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym 158

mielonego wieprzowego czerstwa kajzerka pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku jajko 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna) sól, pieprz, pietruszka suszona   Sos: 200 g pieczarek cebula szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie   Dodatkowo: 150 g sera żółtego   Przygotowanie Z kajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy(...)stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz oczyszczone i przekrojone na pół albo na ćwiartki pieczarki. Do pieczarek wlewamy bulion, mleko i dodajemy przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut. Następnie dolewamy zahartowaną śmietanę i dusimy jeszcze chwilę. W naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki. Na nie wylewamy sos pieczarkowy. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Faszerowane patisony 253

okres wakacyjny, albo na jesieni. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis. Składniki: 6 patisonów (małych dyni) 50 dag mięsa mielonego ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 duże pomidory 10 pieczarek 2 – 3 ząbki czosnku Tymianek 10 dag żółtego sera Natka pietruszki Sól Pieprz Przepis na faszerowane patisony Patisony umyj i odetnij wierzch, wydrąż i posiekaj miąższ. Umyj papryki, pomidory(...)oraz pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni oraz dodaj pieczarki. Smaż wszystko około 5 minut po tym czasie dodaj mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodaj ser i dopraw do smaku. Patisony napełnij przygotowanym farszem i przykryj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. Przepis krok po kroku 7432

twardo 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko sól, pieprz olej roślinny do smażenia Sos: 300 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju roślinnego 250 ml śmietanki 18% sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego lub grzybowego sosu sojowego   Przygotowanie:   Jajka na twardo obierz ze skorupki. Posiekaj lub pokrój(...)papierowym. W tym czasie można przygotować sos, zajmie to dosłownie pięć minut.   Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste. Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Sos redukuj

kuron.com.pl
Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad 240

można by nie polubić W ramach odmiany i eksperymentu sięgnijcie po łatwy sposób na pyszne mięsko Składniki na 3 osoby : 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 3 pieczarki tarty ser mozzarella 3 łyżki , pomidorowego sosu włoskiego z cukinii ,lub ketchupu 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii 2 plasterki czerwonej cebuli sól , pieprz do smaku kilka ziaren kukurydzy(...)ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej dodatkowo : olej do smażenia , świeża bazylia do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki kroimy w plasterki , rumienimy na patelni na złoty kolor .Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz do smaku i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy całość na gładką masę . Dzielimy na 3 części i formujemy cienkie , na około

Ogrodnik w podróży
Makaron z pysznym sosem pieczarkowym 190

Prosty, tani i smaczny przepis na bezmięsny obiad dla dwóch osób :). Składniki: 250 gram pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pęk natki pietruszki ok 200 gram śmietany u mnie 12% 250 ml bulionu warzywnego dowolny ulubiony makaron sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)podsmażamy chwilę. gdy cebula się zeszkli dodajmy pokrojone w paski pieczarki i podsmażamy. następnie dodajemy nasz bulion, zmniejszamy gaz i dusimy do momentu aż pieczarki będą mięciutkie i bulion lekko się zredukuje. gotujemy nasz makaron na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem :). Sosik jest delikatny, śmietanowy, po prostu pyszny, musicie spróbować

Studencka Micha