domowy przepis na sos tatarski , gdzie mogę dostosować ilość wszelkich dodatków pod swoje gusta smakowe :) Możecie dać więcej majonezu lub mniej śmietany (wtedy sos będzie nieco bardziej gęsty) więcej pieczarek lub więcej ziół – wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych. Sos tatarski – z czym podawać? Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce(...)słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g pół małego pęczka koperku 3 gałązki szczypiorku pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka
Kulinarne Przebojeziół. Taką pizze pokochacie. Bazą sosu jest skoncentrowana pasta pomidorowa od #Pudliszki, marchewka, korzeń pietruszki cebula i marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii pizzy decyduje spora ilość marynowanego jalapeno. Pyszności dla fanów włoskich smaków. Na spód: 320 g mąki pszennej(...)średni korzeń pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 liść laurowy Dodatkowo : 1 żółta papryka 1 mała cebula kilka świeżych pieczarek marynowane jalapeno świeża bazylia mozzarella w kulce tarty parmezan Wykonanie : 1. Mięso łączymy z mieloną kolendrą, sosem sojowym, mieloną wędzoną papryką, pieprzem i oregano. Mieszamy dokładnie
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 500 g karkówki 200 g szpinaku baby 300 g pieczarek 2 łyżki przyprawy gyros (kamis) 250 g śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niego przyprawę oraz olej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc). Karkówkę razem z marynatą wykłada na rozgrzaną patelnię(...)obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie ścięte dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez
Qchnia po prostugości w moim domu. Gotowana, pieczona. Różnie! Ten sposób podania bardzo nam smakuje. Zapraszam Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 200 g pieczarek (starajcie się kupić małe) marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy np. sarepskiej Robimy! Kiełbasę obgotowujemy(...)błonki Olej mieszamy z ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i wodą. Nacieramy tym naszą kiełbasę, odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na noc. Układamy w brytfance, wlewając resztę marynaty. Pieczarki myjemy, jak są małe nie musimy obierać. Dorzucamy pomiędzy kiełbasę, tak samo robimy ze śliwkami. Całość zapiekamy w piekarniku około 30minut w 190 stopniach. W połowie czasu przemieszajcie kiełbasę
LatosiowydomSkładniki na 12 muffinek: 8 jajek 1 szklanka szpinaku baby 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki gruby szczypior sól, pieprz ziołowy oliwa z oliwek Sposób wykonania: Blachę do muffinek smarujemy oliwą z oliwek. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki a paprykę w drobną kostkę. Szatkujemy szczypior. Wszystkie suche składniki (szpinak(...)pieczarki, papryka, szczypior) rozkładamy we wgłębienia blachy a następnie zalewamy je masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuteż przekąskę. Składniki (2 porcje): 1/2 piersi z kurczaka 2 jajka sadzone 2 garści mixu sałatkowego z rukolą 1/2 czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1/2 średniej cukinii 5 pieczarek suszone- bazylia, oregano pieprz + sól ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z suszonymi przyprawami, oliwą, solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka, do którego dokładamy pokrojone(...)plastry cukinię, pieczarki oraz przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Kurczaka i warzywa oraz pokrojone pieczarki grilujemy bez tłuszczu na patelni grillowej z każdej strony. Na talerze wykładamy sałatę i pokrojona w piórka cebulę. Zgrillowanego kurczaka kroimy w plastry i razem z pozostałymi warzywami układamy na talerzu. Na rozgrzaną patelnię wbijamy po jednym jajku, solimy i pieprzymy. Po ścięciu białka delikatnie
ChilliJemyprzygotowania i bardzo smaczna. Aby całość była jeszcze bardziej sycąca to poniższą zupę podałam z ugotowanym makaronem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l bulionu/lub rosołu 300 g pieczarek 3 średniej wielkości marchewki 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól pieprz z chilli(...)dekoracji posiekana natka pietruszki Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Następnie przesmażyć cebulę. Gdy lekko zmięknie to dodać marchewkę. Całość smażyć ze sobą kilka minut. Następnie dodać ziemniaki. Ponownie chwilę smażyć
UgotowaćSkładniki : 1 kaczka o wadze około 2 – 2,5 kg ( moja była rasy staropolskiej , czyli mniej tłusta od pekina , a mięso jaśniejsze niż u piżmówki ) 10 małych, twardych , pieczarek 1 cebula , średniej wielkości 1 łyżka miodowej słodkiej musztardy 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1,5 szklanka białego słodkiego wina 3 szklanki bulionu ( może być z kostki bulionowej(...)stron , przekładamy je do garnka lub brytfanki . Na patelni , na której smażyliśmy kaczkę i na tłuszczu , który się z niej wytopił podsmażamy siekaną drobno cebulę i pokrojone pieczarki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , musztardę , solimy do smaku . Podlewamy winem , bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 2 ,5 – 3 godzin . Tak kaczka szybka
Ogrodnik w podróżyjogurtem, ale oczywiście możecie użyć śmietany) i szybkie danie. Jeśli lubcie kaszę i sosy grzybowe, to ta propozycja powinna Wam posmakować Polecam Wam również kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki: 6 pieczarek 1 mała cebula 250 ml bulionu 2 łyżki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników (z 2-3 łyżki(...)jogurtu lub śmietany 18% 2 łyżki mąki woda Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Pod koniec doprawiamy całość sola i pieprzem. Dolewamy bulion, dusimy pod przykryciem, pod koniec dodajemy koperek. Jeszcze chwilę dusimy
Słodkie okruszkisię skusi na taki obiad? Polecam spróbować. Miłego dnia Składniki: Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Na sos: około 0,5 kg pieczarek 2 pełne łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy w stylu neapolitańskim Maestro Henryk Kania około pół szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku(...)małe wgłębienie w środku. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Mieszamy ostrożnie, aby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je około 2 minut. Sos: Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie w plasterki. Kabanosy drobno kroimy. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy chwilę (około 4-5 minut), co jakiś czas
Słodkie okruszkicannelloni i 6 placków): Masa ziemniaczano-groszkowa 100 g mrożonego groszku duży ziemniak sól pieprz łyżeczka czosnku niedźwiedziego Cannelloni 5 dużych rurek cannelloni masa ziemniaczano-groszkowa 6 pieczarek cebula łyżka masła Placki masa ziemniaczano-groszkowa szalotka lub mała cebula olej do smażenia Ziemniaka obrać, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, przecisnąć przez praskę i ostudzić(...)niedźwiedzim. Ziemniaka wymieszać z groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować cannelloni masą ziemniaczano-groszkową, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Do naczynia dodać opłukane i pokrojone na połówki pieczarki, pokrojoną na ćwiartki cebulę i łyżkę masła pokrojonego w kawałki. Posolić Do naczynia wlać ciepłą wodę, by sięgała do połowy cannelloni. Obrócić w niej rurki. Przykryć naczynie folią aluminiową
Weekendy w domu i ogrodzieczosnku sól do smaku po szczypcie suszonej bazylii,oregano i tymianku Pastę połączyć z wodą,rozgniecionym czosnkiem i ziołami. Gotową pastą posmarować serca z ciasta. ponadto: 6 szt średnich pieczarek po pół czerwonej i żółtej papryki 200 g żółtego sera Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Z papryki wyciąć foremką różnej wielkości serduszka. Resztę papryki pokroić w cienkie(...)paseczki. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Plasterki pieczarek i paseczki papryki ułożyć na posmarowanym cieście. Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C piec przez 20 minut. Następnie posypać grubo serem i ułożyć na wierzchu paprykowe serduszka. Zapiekać jeszcze 5- 7 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać na ciepło z ulubionym sosem. Pizza doskonale smakuje
Kolorowa kuchnia ElkiVeni , vidi , vici …. kiedyś ktoś powiedział … i się nie mylił . Radosnego dnia ! A ja do kuchni .. Składniki na 3 osoby : 3 duże podudzia , pałki drobiowe 6 pieczarek 1 cebula 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku tarty żółty ser , około 1 dużej łyżki 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku Pieczarki i cebule drobniutko siekamy . Doprawiamy czosnkiem(...)delikatnie ,żeby nie porozrywać , podnosimy mięso, oddzielając od kości , tak żeby utworzyło koszyczek Wywracamy do góry nogami .Trudne nie jest , wystarczy trochę wprawy . Solimy , pieprzymy do smaku . Smażone pieczarki i cebulę , mieszamy z serem i upychamy do udek . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakrywamy otwór plastrem szynki , obtaczamy w jajku , następnie w bułce . Trzeba to robić ostrożnie ,żeby się nie porozpadały
Ogrodnik w podróżyznane i lubiane dania. Dziś dodałam trochę przypraw, przecieru, dużo kiełbasy i… wyszło naprawdę pysznie. Spróbujcie, polecam i Wam takie obiadowe łazanki z paprykowo pomidorową nutą. Makaron, kapusta, pieczarki i duża ilość kiełbasy. To musi smakować Składniki: 1 główka białej kapusty opakowanie kiełbasy – u mnie śląska wieprzowa Duda 1 cebula 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki mała szczypta(...)granulowanego czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 250 g pieczarek 250 g makaronu łazankowego czarny pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy / trzemy na tarce. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę pieczarki (wcześniej
Słodkie okruszki