Scroll down for recipe in English. Dziś przychodzę z przepisem na pyszny obiadek. Połaczenie pieczarek i musztardy często pojawia się w mojej kuchni. Postanowiłam więc, że na blogu również nie może zabraknąć tego duetu. Tym razem jest to jednak tercet, ponieważ w daniu występuje jeszcze filet z indyka :) Całość polecam podać z pieczonymi batatami. Smacznego! :) Składniki: (2 porcje(...)filetu z indyka 2 cebule 10 szt. pieczarek 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 2 łyżki oleju 1 szkl. śmietanki 30% 1 łyżeczka masła sól, pieprz natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) Pieczone bataty 2 mniejsze bataty 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz Indyka pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj
Delicious PlacePieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około(...)pierożków. składniki: 500 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz 1 pełna łyżka miodu 1 kg mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 250 g masła 1/2 litra mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania do dekoracji: siemię lniane, czarnuszka, sezam, mak wykonanie
babka w formieSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1/2 ostrej papryki 250 g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki oleju sól, pieprz 400 g makaronu kokardki 1 pęczek świeżej natki pietruszki Sposób wykonania: Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)godzinę (jeśli mamy czas). Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim kurczaka. Gdy mięso będzie ścięte ze wszystkich stron dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy mieszając do momentu aż nadmiar soku z pieczarek wyparuje. Dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Podczas odcedzania zachowujemy
Qchnia po prostuSkładniki: 300 g pieczarek 100 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki zielonego groszku 2 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy lub czarny Sposób wykonania: Pieczarki czyścimy i wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy przez 4 minuty i odcedzamy. Pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Ser żółty
Qchnia po prostuFajna przekąska na różne okazje. Składniki: 1 ciasto francuskie ( u mnie xxl) 20-30 dag pieczarek 1/2 cebuli kilka pomidorków koktajlowych tarty żółty ser sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz: Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekać. 2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i całość dusić
Kuchnia domowa Aniwątróbka w sosie Polecam, może kogoś przekona, a jeśli lubisz podroby to być może trafi w Twoje gusta. składniki na 2 osoby: 0,5 kg drobiowej wątróbki 4-5 pieczarek kawałek boczku, mniej więcej wielkości pudełka zapałek Najlepiej swojskiego, wędzonego na zimno 2 szalotki bananowe 1/2 łyżeczk i ziół prowansalskich 1 łyżeczka- płaska miodu lub cukru 3-4 łyżki, gęstej(...)wodą, aż przestaną puszczać krew. Powycinaj wszelkie żyły, błony, zbędne tłuszcze, posyp ziołami prowansalskimi, odstaw na około 30 minut. Boczek posiekaj, wytop na patelni aż puści tłuszcz. Szalotki i pieczarki pokrój w dowolne kawałki, dorzuć do boczku i poczekaj aż mocno się przyrumienią. Staraj się mieszać jak najmniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki, często mieszane, puszczą wodę i wszystko zamiast smażyć
Ogrodnik w podróżyPaszteciki z pieczarkami uwielbiam równie mocno, jak ich wersję z kapustą i grzybami. Jednak paszteciki wigilijne z pieczarkami robi się trochę szybciej. Wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Gorąco zachęcam do wypróbowania prze The post Paszteciki z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewielkości dynia (około 750 g – 1 kg) 1 cebula papryka łagodna 1 papryka pikantna (np. chili) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 woreczek ugotowanego na sypko ryżu 100 g pieczarek 1 jajko 125 ml śmietany 250 g startego, żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, ostra mielona papryka Sprawdź przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Wegetariańska zapiekanka dyniowa(...)zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól ją lekko i poczekaj, aż puści sok. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pomidory i pieczarki w plasterki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cebulę i poczekaj, aż się lekko zarumieni. Dołóż czosnek oraz pieczarki, ciągle mieszając
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół szklanki(...)przykrycia ok. 20 minut, aż kasza wchłonie bulion. Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona. Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około
Moja Delicjabędzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki: 400 g makaronu pappardelle (na 1 os daje ok.4,5 gniazd) 400 g – 500 g pieczarek drobnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 200 ml śmietany 30% spora garść natki pietruszki sól, pieprz 15 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju i 1 łyżka(...)masła Przygotowanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie). Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Do gotującej się wody wrzucić makaron, posolić. Ugotować makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu
Moja DelicjaKruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień(...)przed Wigilią, a w dniu Wigilii podgrzać je w piekarniku (jeśli chcecie podać je na ciepło). Polecam! Czytaj więcej: Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami The post Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaKrólik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie(...)wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni). Czytaj więcej: Królik duszony w sosie z pieczarkami The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki: 350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso(...)gotujemy przez 45 minut. Mięso wyjmujemy z garnka a część wywaru przelewamy do miski , wkładamy do niego kajzerkę i moczymy około 5 minut i odsączamy. Wywar wylewamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączoną bułkę, pieczarki z cebulą oraz mięso przepuszczamy dwa razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Następnie do masy wbijamy jajka
Qchnia po prostuosób. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 garście mrożonego groszku 200 g pieczarek 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli w zalewie 400 g makaronu pełnoziarnistego lub mieszanego fusilli 5-6 dużych pomidorów sól, świeżo mielony pieprz, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w niewielką(...)czym smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa nadal smażąc. Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę, zaś pieczarki na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać cukinię, pieczarki i groszek. Dusić pod przykrywką. Następnie dodać śmietanę, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone i podgrzewać około 5 minut
Passions hobbies lifesmażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują z pieczarkami, ale jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast nich możecie dodać drobno pokrojoną paprykę. Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy(...)łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu, kilka ziarenenk ziela angielskiego, listek laurowy, 1/2 szklanki śmietanki 30% plus 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie natka
Lekcje w kuchni