pieczarki - 22435 przepisów (strona:432/1496)

Pizza naleśnikowa bardzo łatwy przepis 234

widać na zdjęciach.  Pycha ! Składniki: 1 szklanka mąki  4 jajka 1 szklanka mleka 1 opakowanie sera mozarella w kuleczkach duża garść liści bazylii plastry wędzonego boczku 4 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 zielonej papryki kawałek brokuła 3-4 łyżki gotowego startego zera na pizzę rukola 4 łyżki oleju sól  pieprz Mąkę, jaja i mleko połączyć w gładką(...)wlać 1 łyżkę oleju, rozsmarować po brzegach i naczynie włożyć na 5 minut do nagrzanego do 220*C piekarnika. W tym czasie pokroić w piórka cebulę, brokuła, paprykę i pieczarki w cienkie plastry. Po tym czasie wyjąć formę i wlać ciasto do ok 3/4 wysokości lub całość do dużej formy. Od razu zacznie lekko rosnąć.  Na wierzchu ułożyć plastry

Jemy Pijemy
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 254

zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco:) Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla Scroll down for recipe in English Spaghetti carbonara z pieczarkami (4 porcje) Składniki: 500 g makaronu spaghetti 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno(...)podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany

karmelowy
Klopsiki w sosie pieczarkowym. 19665

posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka mielonej papryki  sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej  sól i pieprz(...)klopsiki. Smażyć do lekkiego zrumienienia ze wszystkich stron. Zdjąć pulpety z patelni i odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Wylać olej z patelni i włożyć na nią masło. Podsmażyć pieczarki do lekkiego zrumienienia (około 5 minut). Posypać pieczarki mąką i wymieszać. Dodać wino, śmietankę, pastę paprykową i bulion.  Gotować około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli stanie się

zadanie-gotowanie
Chleb z pieczarkami i "Rupieciarnia na końcu świata" 130

dłużej niż o zdrowych nogach. Składniki : 300 ml wody 1,5 małej miarki soli 1 mała miarka cukru 520 g mąki pszennej 1 mała miarka drożdży suszonych 3-4 pieczarki Do pojemnika automatu do wypieku chleba wlać wodę, wsypać kolejno: sól, cukier, mąkę i drożdże. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "chleb francuski"). Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki(...)Wrzucić do automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna zakręcona margherita Piwny chleb z suszonymi jabłkami Drożdżowy chleb marchwiowy Po "Rupieciarnię na końcu świata" Agaty Mańczyk sięgnęłam pod wpływem kwietniowego wyzwania u Ejotka. Okładka zupełnie mnie nie zachwyciłam i normalnie tę książkę bym sobie darowała

Weekendy w domu i ogrodzie
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami 132

pewnie każdy z Was zna z dzieciństwa z budki z hamburgerami, ale niekoniecznie każdy robił to danie samodzielnie. Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na tradycyjne zapiekanki z pieczarkami .  Składniki :  1 bagietka lub 2 paluchy pszenne 750g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka sól, pieprz żółty ser ketchup tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się przyrumieni dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, niezbyt często mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym

Codzienne Gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 131

początek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie(...)nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany (30%) sól pieprz groszek ptysiowy Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić w paski. Por podsmażać na maśle przez kilka minut, dodać pieczarki i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać

zadanie-gotowanie
Kurczak z sosem pieczarkowym 175

smaczny obiadek z dodatkiem marchewki z groszkiem powinien każdemu zasmakować. Ja już nie mogę doczekać się tylko młodych ziemniaczków. Składniki 2 ćwiartki z kurczaka opłukatne i oczyszczone 500 g pieczarek pokrojonych w grube plastry 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 mała papryczka chilli 1 duży ząbek czosnku 1 kostka do mięs pieczeniowa 1 śmietana 18% 1/4 szklanki wody (opcjonalnie(...)łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę i po chwili dodajemy pieczarki. Jak cebula się zeszkli i pieczarki będą już lekko miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli dokładnie mieszamy i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Za chwilę dodajemy połowę opakowania śmietany a w drugiej połowie

Piekielna Kuchnia Pati
Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym 184

ciepłego  mleka  25 g drożdży (świeżych) 1 mała szczypta soli 1 mała szczypta cukru 50 dag mąki 2 łyż oleju Farsz : 25 dag piersi kurczaka 25 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2,5 łyżki keczupu 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać(...)mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). 2. Farsz:   Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć.  Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać. 3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz

Kto ugości moich gości?
Schab w sosie pieczarkowym 1939

Składniki – porcja dla dwóch osób: 4 plastry schabu, 1 szklanka bulionu, 300 gram pieczarek, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz, pieprz ziołowy. Krok 1 Mięso delikatnie rozbijamy,a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Krok 2 Obtaczamy każdy plaster mięsa w mące. Krok 3 Cebulę kroimy w pół(...)talarki, pieczarki dzielimy na ćwiartki, czosnek siekamy. Krok 4 Garnek smarujemy 1 łyżeczką oleju i podsmażamy w nim cebulę. Całość zalewamy bulionem. Krok 5 Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy mięso z każdej strony i przekładamy do garnka. Krok 6 Podsmażamy pieczarki, dodajemy je do garnka. Krok 7 Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem

Coś bym zjadła
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 192

mrozimy – dużo lepiej na cieniutkie plasterki kroi się mięso twarde. Po zamrożeniu mięso ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy.   Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez(...)masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy na patelni tłuszcz – 2 łyżki oleju z łyżką masła i na wysokim ogniu smażymy pieczarki, tak żeby się zrumieniły ale nie puściły wody. Do przesmażonych grzybów dodajemy cebulę, smażymy razem aż się zeszkli. Wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem

Karo in the Kitchen
Grillowany sandwich z pieczarkami i serem. 147

Jeżeli ktoś postrzega swoje relacje z jedzeniem w kategoriach winy i grzechu, to zalecam podjąć zdecydowane kroki, by choć na chwilę się od tego uwolnić. Dla grillowanego sandwicza z pieczarkami i serem! Pozwólmy zniewolić się smakowi i dajmy sobie przyjemność (i kalorie ;)), której wspomnienie będzie trwało dłuuugo... Składniki: 4 duże kromki chleba wiejskiego około 12 małych pieczarek 1 mała cebula(...)łyżeczka tymianku 1 pęczek natki pietruszki masło czosnkowe sól i pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle czosnkowym. Dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ser i posiekaną natkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Kromki chleba posmarować dosyć grubo masłem czosnkowym i umieścić na dużej

zadanie-gotowanie
Krokiety z pieczarkami jajkiem 204

mleka 1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki  4 łyżki oleju szczypta cukru duża szczypta soli (lub inny ulubiony, sprawdzony przepis) Farsz: 50 dag pieczarek 2-3 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów sól pieprz Panierka: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta(...)Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić. 4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić.  5. Wykładać porcje farszu

Kto ugości moich gości?
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 166

Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym, z dynią, pieczarkami i oliwkami, a dodatek rozmarynu i wina tylko podkreśla smak tego dania. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie robi się samo w piekarniku. Polecam na leniwy weekendowy obiad, podane(...)drobno posiekane 2 gałązki rozmarynu, listki drobno posiekane olej lub oliwa z oliwek 2 liście laurowe 600 g dyni piżmowej lub batatów, pokrojonej w grubą kostkę 100 g małych pieczarek, łodygi i kapelusze oddzielone 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 250 ml czerwonego wina 4 nadudzia z kurczaka (lub nadudzia z pałkami) 8 czarnych oliwek Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

karmelowy
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 250

naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek  kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska) 100 ml ciepłej wody lub rosołu 5 łyżek śmietany 18% przyprawy(...)Ułóż roladki, złączeniem do dołu. Posyp je z góry niewielką ilością mieszanki przypraw. Przykryj naczynie z mięsem folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki i cebulę obierz. Pieczarki umyj z resztek ziemi i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek umyj i drobno pokrój. Resztę sera też pokrój w kosteczkę. W kubku wymieszaj

Anioszek w kuchni
Zielone śniadanie, czyli sadzone jajka na świeżym szpinaku, z pieczarkami i pomidorami 113

mocniej, wyjdę na taras i tam zjem śniadanie. Takie jak to poniżej. Przyłączycie się?? Składniki na 1 porcję: 1 jajko spora garść świeżego szpinaku 3 spore ząbki czosnku 2 pieczarki 3-4 pomidorki koktajlowe 1/3 papryczki chili 2-3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku szczypiorek Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i posiekać niebyt drobno. Czosnek obrać i każdy(...)ząbek przekroić wzdłuż na 3-4 części. Pieczarki oczyścić i pokroić na grube plastry. Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidorki Na patelni rozgrzać olej i na większym ogniu przesmażyć krótko pieczarki, papryczkę chili, pomidorki i czosnek. Wrzucić szpinak, zdjąć patelnię z ognia i przemieszać całość. Szpinak powinien być tylko częściowo sparzony. Wyłożyć wszystko na talerz. Na tej samej patelni usmażyć jajko

Codzienna kuchnia niecodzienna