pieczarki - 22435 przepisów (strona:440/1496)

"Spaghetti" z bakłażana 157

Składniki: bakłażan (1/2 szt.) pomidory (2 szt.) pieczarki (10 dag) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (3 ząbki) oliwa z oliwek bazylia woda Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Bakłażana rozcinamy wzdłuż na pół. Połowę bakłażana kroimy w jak najcieńsze i jednocześnie jak najdłuższe paski. Solimy i odstawiamy a kilka minut. Paski bakłażana gotujemy na parze przez(...)Pieczarki myjemy kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwki oraz sól. Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię. Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki

Weganka gotuje
Kotlety z soczewicy z sosem pieczarkowo-słonecznikowym 158

Składniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy(...)miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję przypominającą sos na bazie

Weganka gotuje
Jarmuż z curry i kaszą żytnią 153

Składniki: jarmuż (10 dag) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona fasola z puszki (3 łyżki) kasza żytnia (3/4 szklanki) woda (2 szklanki) curry sól pieprz ziołowy ostra papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania mieszamy, żeby(...)się nie przypaliła. Myjemy i kroimy cebulę oraz pieczarki. Solimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Już na początku smażenia dodajemy jarmuż. Kiedy pieczarki i jarmuż będą miękkie dodajemy fasolkę. Przyprawiamy i smażymy jeszcze przez chwilę.  Dodajemy wszystko do kaszy. Mieszamy

Weganka gotuje
Tarta ze szpinakiem 151

Składniki: margaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Ugniatamy ciasto.  Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy. Tofu kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej

Weganka gotuje
Potrawka z soczewicy zielonej 99

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) marchewka (1 szt. średnia) cebula (1 szt. mała) pieczarki (15 dag) brokuł (1/3 szt) woda sól curry papryka ostra olej lub oliwa (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody.  Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy. Marchewkę(...)soczewicę gotujemy aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Myjemy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem aż będą nieco rumiane. Solimy w trakcie smażenia. Pieczarki i cebulę mieszamy z soczewicą. Przyprawiamy solą curry i ostrą papryką. Podgrzewamy przez chwilę. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy przez

Weganka gotuje
Ziemniaki w mundurkach z warzywami i kurkumą 134

Składniki: ziemniaki (1/2 kg) pieczarki (5 dużych) czosnek (1 ząbek) kapusta włoska (1 duży liść) brokuł (kilka różyczek) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) świeży imbir sól pieprz anyż kurkuma woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie.  W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy(...)pozostałą część dania. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę  obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm.  Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy

Weganka gotuje
Ryżotto warzywne 106

sycące i smaczne :) Składniki (dla 3-4 osób): -woreczek ryżu dzikiego -woreczek ryżu paraboiled - 2 cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę(...)oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść

Corner With Recipes
Wiosenne taco 138

Składniki (obiad dla 2,3 osób): - 12 gotowych taco - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - kilka pieczarek - opakowanie pomidorków koktajlowych - kilkanaście oliwek czarnych i zielonych - pół główki sałaty masłowej - kilkanaście rzodkiewek - szczypiorek - przyprawy Sos jogurtowo-czosnkowy - jogurt naturalny - łyżeczka majonezu - łyżeczka rozdrobnionego czosnku - sól, pieprz, bazylia Cebulę pokroić na półplasterki, pieczarki na drobne kawałki, kurczaka pokroić na kawałki i przyprawić(...)ulubionymi przyprawami. Podsmażyć cebulkę, po dwóch minutach dodać pieczarki, kurczaka i poddusić aż kurczak będzie gotowy. Rzodkiewki i oliwki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe na pół, szczypiorek na drobne kawałki. Sałatę porwać na kawałki. Taco wstawić na 4 minuty do rozgrzanego piekarnika. Wymieszać dokładnie składniki na sos. Taco wypełnić 2 łyżkami podgrzanego farszu, oliwkami, sałatą, pomidorkami, rzodkiewką. Polać sosem

Corner With Recipes
Zapiekanki z cukinii 139

Pyszne, wegetariańskie zapiekanki. Smakowały nawet mojemu bratu, sceptycznie nastawionemu do tego dania... ;) Składniki (dla 4 osób): - 2 duże cukinie - 2 cebule - 1 kukurydza - 3 pomidory - kilka pieczarek - kilka garści pestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni(...)niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę, dodać do reszty. Z cukinii usunąć nasiona, resztę miąższu wybrać łyżką, tak aby został około 1 cm przy skórce. Wybrany miąższ

Corner With Recipes
Grzanki z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i serem 164

kolacja, trochę mało dietetyczna, ale tak dobra, że warto zgrzeszyć. Widok również jakoś mało apetyczny, ale nie zrażajcie się ... ;) Dla jednej osoby: - 2 kromki chleba na zakwasie - 2 małe pieczarki - 1 ogórek kiszony - ser, wedle uznania - oliwa - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany Pieczarki, ogórka i ser pokroić w kostkę. Kromki chleba skropić oliwą, przyprawić(...)Położyć kostki pieczarki, ogórka i sera. Ponownie przyprawić. Piec w 200 stopniach, 5-10 minut.  Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7

Corner With Recipes
Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim 144

zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka (większy) - pomidory krojone 400 g (z kartonika, puszki) - garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, szczypta cukru, bazylia, papryka(...)pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem). Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, po paru minutach dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę. Dodać pomidory krojone, oliwki, doprawić. Filet z kurczaka pokroić, poukładać na podpieczonym cieście. Zalać warzywami

Corner With Recipes
Dietetyczna lasagne z grillowaną cukinią 163

Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie wieprzowe) - 300 g przecieru pomidorowego - 3 łyżki startego parmezanu* - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, oregano, szczypta cukru - olej rzepakowy do smażenia(...)Cebulę, pieczarki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj mięso. Podsmażaj wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Zalej przecierem i dokładnie wymieszaj. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 3 mm**. Zgrilluj na patelni grillowej

Corner With Recipes
Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana 109

którzy nie przepadają za kaszą powinno zasmakować :) Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana Składniki: - 6 pomidorów (jak największych) - 1 cebula - 1 bakłażan - garść świeżej pietruszki - 5 pieczarek - 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej - ser żółty do posypania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne - olej rzepakowy Z pomidorów usuń nożem szypułkę i twarde części. Łyżeczką wydłub miąższ(...)zostaw ok. 1 cm miąższu przy skórze. Połowę miąższu zostaw na później. Cebulę, pieczarki i pietruszkę drobno pokrój. Umytego bakłażana również pokrój w kostkę i przypraw. Na rozgrzany olej wrzuć przyprawy, następnie dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dodaj bakłażana, podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec dodaj miąższ z pomidorów i kaszę, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze

Corner With Recipes
Sałatka z kęskami piwnymi i ananasem 588

Sałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;) I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki i słodki ananas to nie była dobrana para, a jednak ;) Wyszła pychota! Sałatka z kęskami piwnymi i ananasem Składniki: 1 woreczek ryżu 4 kęski piwne puszka kukurydzy słoik pieczarek pół puszki ananasa(...)sera żółtego majonez sól  pieprz kilka kropelek octu Przygotowanie:  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kęski piwne kroimy na małe kawałeczki, ser żółty w kostkę, pieczarki w plasterki, a ananasa w trójkąty ;) Wszystkie składniki mieszamy w dużej misie. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i sól i kilka kropelek octu.  Sałatkę przed podaniem trzeba schłodzić ;) Pycha

Lawendowe Niebo
Pieczony kurczak z soczewicą 142

Składniki: 4 podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą(...)termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania