Szybkie a zarazem bardzo dobre krokiety. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad. Składniki: Farsz 1 kg pieczarek 4 duże cebule 40 deko żółtego sera wegeta pieprz Wykonanie: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę, całość przyprawić wegetą i pieprzem, podsmażyć. Gdy farsz będzie już gotowy ścieramy na grubych oczkach żółty(...)dodajemy do całości, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy z pieczarkami i cebulą. Ciasto naleśnikowe: 200 gram mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek 50-100 ml wody gazowanej Wykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć
Krakowskie smaki AniPieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać(...)koniecznie , kroimy je w plastry , cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
na gazienajbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam(...)można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą
karmelowymożna zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona Przygotowanie Schab rozcinamy ostrym nożem na płat prostokątny płat i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron nacieramy(...)przyprawami. Najlepiej byłoby go zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce, ale ja nie miałam na to czasu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Papryczkę kroimy w kostkę. Schab smarujemy musztardą, nakładamy na niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez
e-PrzepisyKulinarneprzepisem ze strony The Healthy Foodie . Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, drobno posiekana 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli. 3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki
My Culinary Artkocham pizzę i wymyślanie jej różnych wersji jest dla mnie równie wielką przyjemnością jak jej jedzenie. Nawet zwykła pizza z szynką i pieczarkami może się wyróżniać jeśli np. przed podaniem posypać ją rukolą. Istnieje przekonanie, że pizza jest niezdrowa i muszę się z tym zgodzić, bo jak dodamy pół kilo sera, a do tego ciasto grube(...)dołożymy kiełbasy to kalorii w tym co nie miara. Jeśli jednak ciasto będzie cienkie, ilość sera rozsądna, a do tego dodamy szynkę, cebulę, pieczarki i może paprykę to już znacznie lepiej. Dodatek rukoli też wzbogaca naszą pizzę na plus (wcale nie kaloryczny :)). Nowy post Pizza z szynką, pieczarkami i rukolą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepieczarkowym. Uwielbiam to danie i mimo, że troszkę trzeba czasu poświęcić, żeby je zrobić to robię je często. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego w miarę chudego 500 g pieczarek 1 cebula 2 listki laurowe 2 kostki rosołowe pieprz sól 2 świeże listki bazylii 3 kulki ziela angielskiego 3 – 4 łyżki mąki 3 - 4 łyżki śmietany olej do smażenia Sposób(...)wykonania Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i dusić na patelni pod przykryciem do czasu aż cebula się zeszkli. Wieprzowinę pokroić w kostkę, posypać delikatnie mąką i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Przygotować garnek z wrzątkiem, usmażoną wołowinę przełożyć do garnka żeby się dalej gotowała, dodać liść laurowy, kostki rosołowe, pieprz, ziele angielskie, drobno pokrojoną bazylię, pieczarki wraz
Na słodko lub wytrawnieWczoraj obiecałam, że podam przepis na krokiety z pieczarkami. Z tego przepisu też wyszło nam 10 krokietów. Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić(...)minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Składniki na farsz: 1/2 kg pieczarek 3 cebule olej sól, pieprz Dodatkowo: 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju
Na słodko lub wytrawnieByły muffiny jaglane, więc tym razem czas na coś nowego - muffiny makaronowe. Absolutnie niefotogeniczne, ale... pyszne! Prawie jak pizza :) - jest ostry sos pomidorowy, cebula, ser, są także i pieczarki. To wszystko w połączeniu z makaronem w postaci mini kokardek. Całość zapiekana w formach do muffinek, niczym małe zapiekanki. Ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. ;) Składniki (na 10 muffinek) : - 100 g bardzo(...)drobnego makaronu (u mnie kokardki małe Farafille z Lubelli) - 1/2 puszki pomidorów - kilka pieczarek - cebula - 100 g startego, żółtego sera - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki ketchupu - sól, pieprz, chilli i ostra papryka w proszku - łyżka oleju - jajko Przygotowanie: Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty
Kuchnia EllieSKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około
Zofianarobią się błyskawicznie, a smakują wybornie. Jeśli chcecie przepis na wieloskładnikowe roladki w wersji z serem feta to zapraszam --> TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg pieczarek 1 "trójkącik" sera topionego pieprz ziołowy czosnek sól masło klarowane WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz przyprawy(...)koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wykładamy pieczarki na ciasto francuskie zwijamy w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki wybornie smakują podane z barszczem lub piwem :) Czym częstujecie niespodziewanych gości
Zofianakażdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób i każda pani domu ma swoje sekrety na udane, pyszne curry. . Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry z pieczarkami. Niesamowicie aromatyczne … sycące … i łatwe! Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor(...)rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkoprzeczytałam i od tego czasu często po niego sięgam i używam jako bazy do innych sosów i dipów. Składniki: spora biała kapusta 30 dkg kaszy gryczanej 50 dkg pieczarek duża cebula 4 łyżki oliwy pęczek pietruszki opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i szklanka soku z kiszonej kapusty. Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka(...)Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmuję z kuchenki i odstawiam na kolejne 15-20 minut. W tym czasie siekam cebulę i szklę na pozostałej oliwie na głębokiej patelni. Pieczarki oczyszczam i ścieram na grubej tarce, dodaję do zeszklonej cebuli i razem duszę około 10 minut. Do podduszonych pieczarek dodaję kaszę i dokładnie mieszam, pozostawiam na małym ogniu na kilka
Magiczna kuchnia Dariipolędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake 200 ml śmietanki 30% 1 gałązka tymianku sól, pieprz Kasza: 1 szklanka kaszy pęczak 1,5 szklanki wody woda z namaczania grzybów 1 łyżeczka soli(...)garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Polędwiczkę odwijamy, gałązki tymianku wyrzucamy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyciągamy i odkładamy na bok. 3. Pieczarki myjemy, szorujemy dokładnie i kroimy w ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Borowiki odciskamy z nadmiaru wody (wodę zostawiamy do kaszy!). Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut
My Culinary Arttwarogu półtłustego (2 kostki) + odrobina śmietany/jogurtu - ser żółty (do posypania wierzchu zapiekanki) - 3 duże jajka - 2 łyżki oleju - po łyżce koncentratu i ketchupu - cebula - papryka - kilka pieczarek (ok. 300 g) - sól, pieprz, papryka w proszku + tłuszcz do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Kaszę gotuję na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną w kostkę(...)cebulę, paprykę i pieczarki, doprawiam, podlewam odrobiną wody i dodaję po łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut. Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem. Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy
Kuchnia Ellie