pieczarki - 22435 przepisów (strona:448/1496)

Aromatyczna korma 250

słoty, bo rozgrzewa i pozytywnie nastraja :) Już na sama myśl o tej potrawie jestem głodna. Składniki: 2 średnie białe cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 cm świeżego imbiru, 300g pieczarek, 250g  szpinaku (najlepiej świeżego typu baby, ale mrożony tez pasuje), 100g jogurtu, 100g creme fraiche (może być śmietana 18 lub serek typu Philadelphia), garść obranych orzechów laskowych, garść niesiarkowanych(...)głębokiej patelni rozpuścić masło i usmażyć cebulę z czosnkiem. Imbir utrzeć i dodać do smażenia. Dodać kardamon, kumin, kurkumę, cynamon (zarówno proszek jak i laskę), chili i liście laurowe. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, a następnie podsmażyć je na patelni z pozostałymi dodatkami dodając jednocześnie trochę więcej masła. Następnie całość wymieszać i przykryć zmniejszając jednocześnie ogień. Gdy pieczarki zmiękną

Pełna Lodówka
Kiełbaski + ciasto francuskie, czyli szybki sposób na całkiem eleganckie danie 196

SKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około

Zofiana
Roladki / ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem topionym 347

robią się błyskawicznie, a smakują wybornie.  Jeśli chcecie przepis na wieloskładnikowe roladki w wersji z serem feta to zapraszam --> TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg pieczarek  1 "trójkącik" sera topionego pieprz ziołowy czosnek sól masło klarowane WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz przyprawy(...)koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wykładamy pieczarki na ciasto francuskie zwijamy w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki wybornie smakują podane z barszczem lub piwem :)  Czym częstujecie niespodziewanych gości

Zofiana
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 407

każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób i każda pani domu ma swoje sekrety na udane, pyszne curry. . Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry z pieczarkami. Niesamowicie aromatyczne … sycące … i łatwe! Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor(...)rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 126

przeczytałam i od tego czasu często po niego sięgam i używam jako bazy do innych sosów i dipów. Składniki: spora biała kapusta 30 dkg kaszy gryczanej 50 dkg pieczarek duża cebula 4 łyżki oliwy pęczek pietruszki opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i szklanka soku z kiszonej kapusty.   Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka(...)Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmuję z kuchenki i odstawiam na kolejne 15-20 minut. W tym czasie siekam cebulę i szklę na pozostałej oliwie na głębokiej patelni. Pieczarki oczyszczam i ścieram na grubej tarce, dodaję do zeszklonej cebuli i razem duszę około 10 minut. Do podduszonych pieczarek dodaję kaszę i dokładnie mieszam, pozostawiam na małym ogniu na kilka

Magiczna kuchnia Darii
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 137

polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake 200 ml śmietanki 30% 1 gałązka tymianku sól, pieprz Kasza: 1 szklanka kaszy pęczak 1,5 szklanki wody woda z namaczania grzybów 1 łyżeczka soli(...)garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Polędwiczkę odwijamy, gałązki tymianku wyrzucamy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyciągamy i odkładamy na bok.   3. Pieczarki myjemy, szorujemy dokładnie i kroimy w ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Borowiki odciskamy z nadmiaru wody (wodę zostawiamy do kaszy!). Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut

My Culinary Art
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 178

twarogu półtłustego (2 kostki) + odrobina śmietany/jogurtu - ser żółty (do posypania wierzchu zapiekanki) - 3 duże jajka - 2 łyżki oleju - po łyżce koncentratu i ketchupu - cebula - papryka - kilka pieczarek (ok. 300 g) - sól, pieprz, papryka w proszku + tłuszcz do wysmarowania naczynia Przygotowanie:  Kaszę gotuję na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną w kostkę(...)cebulę, paprykę i pieczarki, doprawiam, podlewam odrobiną wody i dodaję po łyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut.  Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem. Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy

Kuchnia Ellie
Śmieciuchy 147

składniki * 30 dag pieczarek * 1 papryka czerwona * 1 cebulka czerwona * 25 dag żółtego sera * 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa * 2 średnie ogórki konserwowe * 1 pęczek natki pietruszki * inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa * bagietki, bułki lub chleb * sól, pieprz ziołowy * ketchup Sposób wykonania Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę(...)pietruszki, ogórki pokroić w półplasterki . (Można jeszcze jeszcze innych dodatków np: kukurydza, groszek konserwowy, oliwki i co jeszcze komuś wpadnie na na myśl, dlatego własnie śmieciuchy, że bazę stanowią pieczarki i ser, a reszta to już pełna dowolność) Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę. Ser zetrzeć na tarce. Część można dodać do letniego farszu. Farsz można nakładać

Mix smaku
Proste danie z kurczakiem, papryką i pieczarkami 240

składniki * 3 pojedyncze filety z kurczaka * 1 średnia czerwona papryka * 20 dag małych pieczarek * 5-6 łyżek śmietany * kostka knorr paprykowa i pieprzowa * sól * oliwa do smażenia * kuskus Sposób wykonania Kuskus (można zastąpić  makaronem lub ryżem) przygotować według przepisu na opakowaniu. Filety pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki(...)patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć mięso, dodać pieczarki i podsmażać. Na   koniec dodać paprykę i wszystko razem jeszcze podsmażyć. Następnie dodać kostki smakowe, wlać nieco wody i dusić ok. 10 min. uzupełniając wodę. Na koniec dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze dusić 2-3 min. Podawać z kuskusem, ryżem lub makaronem

Mix smaku
Zupa potrójnie czosnkowa 122

Składniki: - ok. 250g czosnku - 1 czerwona papryka - ziemniaki - ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) - młode części pora - 5 szalotek - 500g pieczarek - sól, pieprz - tymianek - natka pietruszki - łyżka oleju rzepakowego - olej kokosowy Czosnek obrałam, opłukałam. Umytą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, przekroiłam na ćwiartki. Blaszkę wyłożyłam folią aluminiową. Odłożyłam 1,5 główki czosnku(...)piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą, upieczoną paprykę włożyłam do woreczka, szczelnie zamknęłam i odłożyłam

mojewypiekiinietylko
Zupa gołąbkowa 169

oraz nazwa – zupa gołąbkowa.   Składniki: - ok. 3,7 litra wody - 1 kg zmielonego mięsa wołowego - 400 g boczku wędzonego parzonego - 800 g kapusty włoskiej - 3 cebule - 250 g pieczarek brunatnych - 2 marchewki - 1 por - 1 pietruszka - 2 ząbki czosnku - 220 g ryżu jaśminowego - 1 puszka pomidorów (400g) - sól morska - pieprz świeżo zmielony - liście laurowe, ziele angielskie - majeranek - olej - natka(...)kostkę cebule, a po ok. 10 minutach – wołowinę, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, całość mieszamy i dalej smażymy. W międzyczasie na mniejszej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Pieczarki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na gaz duży garnek z wodą (ok. 3,7 litra wody). Kapustę włoską kroimy

mojewypiekiinietylko
Ryba w cieście francuskim 155

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju(...)połączyć z cebulą i porem. 4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można

Kuchnia domowa Ani
Czarne tagliolini z mięsem mielonym i warzywami z parowaru 202

mięczaka), podać z mięsem mielonym i warzywami.    Składniki :  50g makaronu Tagliolioni czarnego  150g mięsa mielonego  1/2 papryki żółtej  1/2 papryki pomarańczowej  3 pieczarki  1 łyżka startego parmezanu  2 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy : czosnek w płatkach  papryka wędzona słodka majeranek tymianek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią pieprz ziołowy(...)czosnkiem i bazylią, pieprzem ziołowym i czosnkiem w płatkach, dokładnie mieszamy i robimy dużego, spłaszczonego trochę kotleta :) Papryki myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plasterki. Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej i wkładamy na pierwszy poziom parowaru. Na 3 poziomie w pojemnikach spożywczych, albo również na tacce

Parowar Faceta
Sos pieczarkowy szybki 142

Sposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej . Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki  1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać(...)masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu aż będą miękkie i  lekko się zrumienią. Wlać bulion ,  zagotować, doprawić śmietaną (do śmietany w kubeczku dolać trochę gorącego sosu i szybko dokładnie wymieszać , dopiero taka mieszanką zalać sos) dodać pietruszkę i łyżeczkę masła, gotować ok 5 minut, mieszając

Stare Gary
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 187

niezwykle aromatycznym pieczarkowym ragout.W ten sposob przygotowane mieso jest bardzo lekkie i niskokaloryczne i co najwazniejsze pyszne. Skladniki: 4 kotlety a 150 g 300 g nie za duzych pieczarek 1 cebula 2 lyzki maki krupczatki 200 ml bulonu warzywnego olej sol,pieprz zielona pietruszka Wykonanie: Pociac kotlety na porcje. Rozbic delikatnie pod folia ,posolic i opruszyc pieprzem.Obtoczyc w mace. Smazyc(...)stron na rozgrzanej paletni do lekkiego zrumienienia.Obsmazone odlozyc na bok Poddusic obrana i pokrojona w piorka cebule. Pieczarki przekroic na pol,wieksze na 3-4 czesci.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem 1 minute. Do pieczarek z cebula wlac bulion,dolozyc kotlety i dusic pod przykryciem do miekkosci od 20-40 minut,w zaleznosci od wielkosci i grubosci kotletow. Sos doprawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania