pieczarki - 22435 przepisów (strona:439/1496)

Muffiny drożdżowe faszerowane 154

piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki(...)pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 129

Składniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry - każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy nożem, a pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor, wyciągamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę

My Culinary Art
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 171

wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam! Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English(...)Składniki: 6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą sól i pieprz mielony 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich

karmelowy
Dietetyczne pizzerinki z cukinii (46 kcal) 2971

tylko. Jedna cukinia ma tylko 274 kcal, a 100 g czyli ok 2 plasterki to 46 kcal. Składniki: 2 cukinie kula mozzarelli light garść oliwek zielonych 200 g pieczarek Sos: 2 dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Cukinie kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry. Pomidory zalewamy wrzącą wodą(...)minut, następnie wyjmujemy i obieramy ze skórki. Miksujemy je z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Pieczarki kroimy w drobne plasterki i smażymy na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Plastry cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie nakładamy łyżeczką sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, na końcu ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
Klasyczne szaszłyki z karkówki 126

okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki(...)mieszamy z marynatą i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Jak nie macie czasu możecie nie czekać. Na patyczki nabijamy na przemian warzywa i mięso. Ja zwykle zaczynam od pieczarki lub papryki. Koło karkówki dobrze jest umieścic boczek albo słoninę co daje mięsu dodatkowy „smaczek” i zapobiega wysychaniu. Tak przygotowane szaszłyki grilujemy, aż mięso nie bedzie surowe

Kulinarna Patilogia
Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew 186

mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam! Scroll down for recipe(...)cukinie, pokrojone w kostkę 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 papryka pokrojona w kostkę 100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki śmietanki 18% sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii olej roślinny

karmelowy
Włochy: Lasagne 148

zrobić nieco lżejszą wersję z sosem pomidorowym, którą też przygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem.   Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy(...)czasów Kolumba. Lasagne 1 opakowanie płatków makaronowych do Lasagne 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 papryka 2 ogórki konserwowe 1 duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placki ziemniaczane 128

dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Odlać powstałą wodę. Nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos pieczarkowy: 50 dkg pieczarek 2 łyżki masła 3,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki podsmażyć, posypać solą i pieprzem, przełożyć do garnka. wlać(...)szklanki mleka, lekko podgrzać. Pozostałym mleko wymieszać z mąką, wlać do pieczarek. Podgrzać, jeśli jest za gęste dolać wody. Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Polać na placki posypać posiekaną pietruszką

Pelusiowa Kuchnia
Piątkowy obiad 191

minuty z każdej strony ,a potem włożyłam do piekarnika na 10-15 minut na 150 stopni C---a wszystko dlatego ,że nie zawsze razem możemy wspólnie jeść obiad   Pieczarki smażone z cebulą Składniki 0.4 kg pieczarek - 1 cebula 4-5 łyżek stołowych oleju 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu czarnego- Wykonanie Pieczarki dokładnie myjemy.Z kapeluszy zdejmujemy skórę . W rondlu

w mojej kuchni
Wegański sos pieczarkowy 169

głodu lub braku czasu na gotowanie. Można przygotować go dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać i podać z makaronem lub kaszą. Pyszne i proste rozwiązanie.  Będę oponowała za pieczarką brązową, która jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże(...)koniecznie dorzuć coś zielonego – może to być natka pietruszki, koperek czy nawet kolendra.  Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę 500 g brązowych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 ząbki czosnku 125 ml roślinnej śmietanki (sojowej/ryżowej/migdałowej) sól, pieprz pęczek natki pietruszki/koperku/kolendry, posiekany makaron lub kasza do podania Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć

Roślinna - blog wegański
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 171

Szaszłyki drobiowe z szalotkami, pieczarkami i czerwoną papryką to danie idealne na grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek(...)duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona  oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, a na sam koniec przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku

Ugotować
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 197

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni(...)wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Sałatka. Pęczak z pieczarkami 167

jest to rodzaj kaszy jeszcze nieprzetworzonej. O tym że w sałatce nie ma majonezu to wspominać już chyba nie muszę ... :) Składniki : 1 szklanka pęczaku 7-8 większych pieczarek 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 5-6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki startego rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Pęczak dokładnie opłukuję w cedzaku po czym w większym pojemniku zalewam(...)wodą i odstawiam na 2-3 godziny i ponownie cedzę. Pieczarki oczyszczone i pokrojone w grubsze plastry skropione oliwą podsmażam na lekko złoty kolor. Drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek podsmażam na odrobinie oliwy w osobnym garnku, wsypuję kaszę, mieszam i wlewam ok 1,5 szklanki wody. Dodaję pół łyżeczki soli, starty rozmaryn, pieczarki i gotuję na małym ogniu

Mechanik w kuchni
Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella 240

szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny obiad(...)recipe in English Schab zapiekany z mozzarellą (6 porcji) Składniki: 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki miodu 1 łyżka mąki 300 ml śmietanki 18 % sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 150 g startej mozzarelli Przygotowanie: Włącz

karmelowy
Kotlety mielone z pieczarkami 153

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - 300 gramów pieczarek - 1 cebula - 1 sucha kajzerka - 2 jajka - bułka tarta - mleko - olej - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Smażymy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania