Dziś przedstawiam kolejny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Szybka, łatwa i bardzo przyjemna jajecznica z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i pieczarkami, podana z chrupiącym pieczywem jest świetnym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia. Polecam! Scroll down for recipe in English Jajecznica z łososiem (1 porcja) Składniki: 2 jajka, roztrzepane 1 pomidor, najlepiej ze zdjętą skórka i pokrojony w kostkę garść groszku(...)cukrowego lyb zwykłego zielonego groszku 20 g wędzonego łososia, lub więcej jeżeli lubisz 3 pieczarki pokrojone w plasterki 2 łyżki śmietanki 36 % sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia chrupiący chleb do podania Przygotowanie: Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem
karmelowyPrzepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)kiszonej kapusty 250 g pieczarek cebula sól, pieprzDodatkowo: białko jajka garść sezamu Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajka, olej, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką
e-PrzepisyKulinarnemała cebula - 1 por - 2 ząbki czosnku - 2 plasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka) - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 listki laurowe - 500 g dyni - 100 g małych pieczarek - 2 udka z kurczaka - 125 ml czerwonego wina - 1 puszka pomidorów - 8 czarnych oliwek - 1 łyżka oliwy Składniki na 2 porcje. Rozgrzewamy garnek żaroodpornym i wlewamy do niego oliwę. Dodajemy posiekany(...)plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Dynię kroimy w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy i oddzielamy kapelusze od nóżek. Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż wino się trochę zredukuje (odparuje alkohol
Kuchenne WariacjeSkładniki: 4 połówki z piersi kurczaka 25 dag pieczarek cebula 2 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Każdy filet rozkrój na pół aby powstał płat mięsa. Oprósz go solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebule w kostkę. Cebulę zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj pieczarki, przesmaż, przypraw, przestudź. Wymieszaj ze startym serem
Pychotkaaawieczorem przed telewizorem z pyszną i kaloryczną przekąską w ręku? Polecamy klasyczne tosty, które potrafi przygotować każdy:) 25 min 4 tosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę(...)słodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy masłem i składamy posmarowanymi powierzchniami do siebie. Z wierzchu układamy warstwowo kolejno: ser żółty, wędlinę, posypujemy ziołami, pieprzem i solą. Nakładamy pieczarki i cebulę, a wszystko nakrywamy drugim plasterkiem żółtego sera. Rozgrzewamy patelnię (nie używamy tłuszczu). Tym sposobem mamy dwie kromki chleba, jedna na drugiej (złożone masłem ku sobie), a na nich
Ania i Marcin gotująMyślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5 kg pieczarek 40 dkg startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułkę tartą 2 jajka oregano sól i pieprz Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem . Smażymy(...)koniec dodajemy oregano, sól oraz pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia . Przygotowujemy naleśniki - klik Następnie starty ser mieszamy z pieczarkami. Gotowy farsz dzielimy na porcje i zawijamy w naleśnik . Tak przygotowane "zawijańce" obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Polecam jeść prosto zdjęte z patelni, kiedy ser jest roztopiony i pięknie
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: bakłażan (2 szt.) ziemniaki (5 średnich) cebula (1 duża) mleko sojowe (2 łyżki) sól pieprz woda tłuszcz do smażenia Sos: pieczarki (25 dag) ziarna słonecznika (pół szklanki) oliwa z oliwek (2 łyżki) tłucz do smażenia woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek robiąc łódeczki. Solimy i odstawiamy. Ziemniaki obieramy(...)tłuczkiem. Dodajemy mleko sojowe i usmażoną cebulę. Mieszamy. Bakłażany napełniamy ziemniakami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody na dnie. Pieczemy aż będą miękkie. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy i smażymy. Solimy. Ziarna słonecznika umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Blendujemy. Dodajemy usmażone pieczarki. Blendujemy. Przed podaniem podgrzewamy sos rozcieńczając go wodą do takiej konsystencji, jaką
Weganka gotujeSkładniki: batat (1 szt.) brokuł (1 szt.) pieczarki (10 dag) pestki dyni (1 garść) sól oliwa woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Batata obieramy kroimy i gotujemy do miękkości. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w posolonej wodzie prze ok. 5 min. Pieczarki kroimy i smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy pestki dyni. Bataty i brokuły(...)odcedzamy i wykładamy na talerze. Dodajemy pieczarki i pestki
Weganka gotujeSkładniki: por (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) pieczarki (10 dag) makaron świderki (250 g) mleko sojowe (1/2 szklanki) olej kokosowy sól woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kroimy pieczarki i pora. Smażymy na oleju kokosowym. solimy. Kiedy będą już nieco rumiane dolewamy mleko. Mieszamy.Odstawiamy po ok. minucie. Do gotującej się wody wsypujemy makaron. Gotujemy 2 min. Dodajemy(...)brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy jeszcze przez minutę. Odcedzamy. Makaron z brokułem odcedzamy. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sos z pieczarek i pora. Mieszamy. Zapiekamy przez 15 min w temperaturze 200 stopni
Weganka gotujeDzisiaj kolejna pasta. Tym razem z białej fasoli i pieczarek. Smaczne smarowidło do chleba. Doskonale smakuje też z krakersami. 2 szkl ugotowanej białej fasoli 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 – 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, dodać pokrojone pieczarki
Polska Zupadaniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które(...)łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
karmelowyDzięki dużej ilości dodatków przekąska jednocześnie zaspokaja głód jak również bardzo efektownie prezentuje się na talerze. Dzięki czemu świetnie nadaje się imprezę lub podwieczorek dla milusińskich. Składniki - 20 dag pieczarek - 2 cebule - 4 parówki ( ok.20 dag ) - 1 żółta papryka - opakowanie ciasta francuskiego - 20 dag startego żółtego sera - ketchup - suszona bazylia - masło Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć razem na maśle. Parówki pokroić w talarki, paprykę w drobną kostkę. Ciasto podzielić na 8 części. Porcje ciasta ułożyć na natłuszczonej
Świat Smakuweekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie. Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek . Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi. I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki. Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak(...)Składniki: pieczarki cebula masło śmietana sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki. Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je. Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany. Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym. I pysznie gorące
potrawyregionalnezapiekanki to polecam poniższe przepisy: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ Składniki: (ilość dowolna) makaron pierś z kurczaka pieczarki cebula śmietana czosnek przyprawy: bazylia, tymianek,papryka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa ser mozzarella olej Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym czosnkiem. Zalałam odrobiną oleju i odstawiłam żeby się(...)przegryzło. Cebulę drobno posiekałam. Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki. Podsmażyłam wszystko na oleju. Smażyłam nie za długo, żeby nie były za suche. Posoliłam i dodałam pieprz. Następnie podsmażyłam ale również nie na wiór;-) pierś z kurczaka. Podgotowałam makaron al dente. Rozłożyłam go na blasze. Na niego rozłożyłam usmażonego kurczaka. Następna warstwa to pieczarki z cebulą. Posypałam
potrawyregionalneciągu dnia. Dają siłę i energię na cały dzień. Dzisiejszy omlet paryski nie jest może niskokaloryczny... ale smaczny i kolorowy. Składniki: (na około 4 porcje) 4 jajka 4 pieczarki parę plasterków wędzonego boczku plasterki sera camembert pomidor szklanka mleka masło szczypiorek sól,pieprz gałka muszkatołowa W miseczce wymieszałam jajka z mlekiem. Dodałam przyprawy. Pieczarki umyłam,obrałam i pokroiłam w plasterki(...)Pokroiłam wędzony boczek. Podsmażyłam go na patelni. Dodałam pieczarki. Spażyłam i obrałam ze skórki pomidora. Pozbyłam się z niego pestek. Pokroiłam go i dodałam do podsmażonych wcześniej składników. Zalałam masą jajeczną. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Smażyłam omlet około 15 minut. Przed końcem smażenia,ułożyłam na wierzch plasterki sera. Przykryłam wszystko przykrywką, aby ser się rozpuścił a jajka dokładnie
potrawyregionalne