panna - 1149 przepisów (strona:19/77)

Jogurtowa panna cotta z musem jagodowym 120

Panna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser(...)dolewać ciepłego mleka i rozmieszać wszystko na jednolitą masę. Mleko z jogurtem wlać do foremek i umieścić w lodówce do zastygnięcia. Jagody zmiksować blenderem, dosładzając cukrem do smaku. Gdy panna cotta już ładnie zastygnie wyjąć ją z foremek (najlepiej umieszczając foremkę na chwilę w ciepłej wodzie), polać musem jagodowym i udekorować jagodami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cheesecake z owocami leśnymi (Cheesecake ai frutti di bosco) 151

borówek 125 gr malin 125 gr czerwonych porzeczek **** INGREDIENTI 250 g di biscotti digestive 125 g di burro 700 g di ricotta 150 g di zucchero 200 ml di panna fresca 15 g di gelatina in fogli 125 g di mirtilli 125 g di lamponi 125 g di ribes rosso PRZYGOTOWANIE Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Dno tortownicy(...)raffreddare in frigo per circa 1 ora. In una ciotola lasciamo la gelatina in fogli a bagno con acqua fredda per 5 minuti. In una casseruola scaldiamo leggermente la panna, poi spegniamo il fuoco. Aggiungiamo la gelatina scolata e strizzata e mescoliamo fino a scioglierla. Lasciamo intiepidire. In una ciotola montiamo la ricotta con lo zucchero al fine di ottenere

La grande e la piccola cuoca
Alchemia miłości (Kroniki rodu Lacey) - Eve Edwards 143

Kiedy w 1582 roku młody Will Lacey został hrabią Dorset, czekało go trudne zadanie. Zmarły ojciec zostawił majątek w ruinie i Lacey musiał jak najszybciej ożenić się z posażną panną, aby uratować swój ród. Na dworze Elżbiety I pełno było takich dam, lecz serce Willa biło mocniej tylko dla Ellie – ślicznej, uczonej dziewczyny, która nie posiadała nic poza bezwartościowym hiszpańskim(...)Dwór królowej Elżbiety I. Will Lacey ma niełatwe zadanie do spełnienia. Otrzymuje w spadku po ojcu cały majątek, który chyli się ku upadłości. Hrabia bardzo szybko musi znaleźć bogatą pannę, która uratuje go z ciężkiej sytuacji. Znalezienie panny na dworze elżbietańskim nie jest trudne - jest ich mnóstwo. Problem w tym, że Will kocha już pewną kobietę. Ta niestety nie jest

Tetiisheri
Panna Cotta Kokosowa z Jeżynową Frużeliną 177

Panna Cotta to jeden z naszych ulubionych deserów. Ja go lubię też za to, że jest szybki w wykonaniu, wystarczy zagotować, coś tam pomieszać, wystudzić, przelać i wstawić do lodówki. A potem delektować się tą kremową, lekko galaretowatą konsystencją. Tym razem postawiłam na smak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami(...)syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie.  Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) ok. 70 g cukru trzcinowego 4 - 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Dodatkowo: chipsy kokosowe mus owocowy

Blondynka Gotuje
KAWOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ 135

wszystkie Panie na pyszny kawowy deser, który zniewala smakiem, a galaretka, doskonale przełamuje smak kawy. Pychotka.     SKŁADNIKI Wiśniowa galaretka: 1/3 szkl. soku wiśniowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny Panna cotta: 125 ml śmietany 30%, 125 ml mleka 3,2%; 100 ml espresso , 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka likieru kawowego WYKONANIE  Galaretka: Sok zagotowujemy, w gorącym(...)płynie rozpuszczamy żelatynę, przelewamy do 2 kokilek. Zostawiamy do stężenia. Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie

słodki bratek
Słodkości idealne na Walentynki 177

orzechowa z nasionami chia 4. Ciastka francuskie z budyniem i malinami 5. Mini brownies z kremem na bazie mascarpone i truskawkami 6. Truskawki z kruszonką 7. Czekoladowe truskawki 8. Panna cotta z galaretką truskawkową 9. Błyskawiczny deser z truskawkami 10. Waniliowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym 11. Panna cotta z granatem 12. Kulki a'la rafaello 13. Muffinki(...)truskawkami 14. Panna cotta kakaowa 15. Deser jogurtowy-malinowy z nasionami chia 16. Kulki owsiano-czekoladowe 17. Sernik truskawkowy inaczej 18. Kaszak czekoladowy 19. Churros z sosem czekoladowym 20. Tiramisu (bez śmietany i alkoholu

Ugotować
Panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym 102

Panna Cotta to deser wywodzący się z Włoch, oznaczający „gotowaną śmietankę”. Kremówkę podgrzewa się z żelatyną, a po zastygnięciu podaje najczęściej ze świeżymi owocami, musami czy syropami. Ja przygotowałam wersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru(...)większej miski z gorąca wodą. Rozpuszczony z żelatyną płyn dolać do śmietany z czekoladą i dokładnie wymieszać. Przelać masę do wybranych foremek i odstawić do wystudzenia, po czym wstawić panna cottę do lodówki, aby stężała. Przygotować mus: truskawki i cukier umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Jeśli chcemy, aby mus był bardziej aksamitny i nie zawierał drobnych pesteczek

MyCookBook.pl
Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :) 172

będzie promowany język i kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania, Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę!  Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany język włoski oraz italiańska kuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko(...)polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się wraz z rozpoczęciem promocji kolejnego języka

Kto ugości moich gości?
Przebudzenie seniority Prim. Natalia Sanmartin Fenollera 138

będzie mieć zakończenie, i faktycznie brnie się przez tą historię całą książkę, ale o dziwo nie kończy się aż tak oczywiście. Nie trzeba być geniuszem, że książka jest o pannie Prim, trafia ona do małego miasteczka w poszukiwaniu czegoś innego odpowiadając na niecodziennej ogłoszenie o pracę. Znajduje ją jako bibliotekarka, której zadaniem będzie uporządkowanie niezwykłego księgozbioru, której właścicielem jest(...)Mężczyzna z fotela”. Panna Prim, odkrywa, że miasteczko jest poniekąd sztucznie stworzoną kolonią, w której jest nawet koło feministek, biorących sobie za cel znaleźć jej męża (sic!), niektóre kobiety mogą się oburzyć (tak, tak, należę do nich), ale Panna Prim, sama przed sobą musiała przyznać,… że właściwie nie była przeciwna idei małżeństwa. Publicznie zawsze twierdziła coś wręcz przeciwnego

greenscarf
Krwawa panna cotta 194

siebie dodałam lawendową nutę.  Jeśli u Was też nie ma już jeżyn, nie martwcie się. W tym deserze doskonale dadzą sobie radę mrożone owoce.  Jeżynowo-lawendowa panna cotta Składniki: (na 6 porcji) 200 g jeżyn 50 ml wody 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 70 g cukru trzcinowego 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy 6 listków żelatyny(...)dodatkowo: 100 g jeżyn 2 łyżki miodu 25 ml wody Kremówkę, mleko, cukier i kwiaty lawendy zagotować. Zdjąć z palnika, odstawić na pół godziny. Jeżyny na pannę cottę zagotować z wodą. Gdy owoce się rozpadną, zmiksować je blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę zagotować raz jeszcze, odcedzić, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowa panna cotta 125

kolejny sięgam do klasyki, tym razem włoskiej. Panna cotta to deser lekki i nietrudny w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo podatny na wprowadzenie nowych kombinacji smakowych i udoskonaleń. Idealny po sytym obiedzie ;) PANNA COTTA Składniki: - 360 mililitrów mleka - 360 mililitrów jogurtu typu greckiego - 85 gram cukru - 1 laska wanilii - 12 gram żelatyny Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlewamy mleko, wkładamy cukier oraz nasiona(...)gorącej wodzie i dodajemy do mleka, mieszamy. Następnie wlewamy jogurtu. Raz jeszcze dokładnie mieszamy. Rozlewamy do sześciu pojemników (np. filiżanek). Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. By wyjąć panna cottę zanurzamy filiżankę na 3 minuty w ciepłej wodzie. Podajemy z dowolnymi owocami i syropami. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Panna cotta 142

Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :) Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku. Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli galaretkę śmietankowo - waniliową polaną musem owocowym. U mnie panna cotta z truskawkami. Składniki galaretki śmietankowej: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Polewa

Smak mojego domu
Jagodzianki --- Jagody 155

zucchero e 2 cucchiai di farina unire il lievito schiacciato che lasciare per circa 25 minuti a salire. Nel frattempo la pentola versare il restante latte, burro, formaggi panna e zucchero. Il calore fino a quando il formaggio burro e panna fino a che non si scioglie, di volta in volta mescolando trzepaczką.Przelewamy in una terrina a raffreddare(...)impasto sarà fortemente attaccarsi alle mani, cospargere loro un po 'di farina, ma dovrebbe essere piuttosto morbido e non troppo stretto. Pronto torta di farina cospargere, coprire con un panno e lasciare lievitare per circa 40-45 minuti. Quando la pasta dz ielimy a 28 palle, che poi formano in focacce e al loro ane scambio centro abbiamo messo bacche

w mojej kuchni
Panna cotta z melisą i truskawkami 125

czerwcu na blogu pojawiła się   bazyliowa panna cotta z poziomkami   i tak bardzo mi posmakowała, że postanowiłam zrobić ją jeszcze raz, ale tym razem w nieco inne wersji smakowej, czyli dziś panna cotta z melisą i truskawkami. Inspiracja Kucharnia . Panna cotta z melisą i truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Proporcje dla 4 osób Składniki: 440 ml śmietanki

Kulinarne przygody Gatity
Miętowa panna cotta z syropem klonowym 66

Miętowa panna cotta z syropem klonowym to modyfikacja jednego z najbardziej znanych deserów kuchni włoskiej. Do klasycznego smaku słodkiej śmietany i wanili dodałem syrop klonowy i orzeźwiającą nutkę świeżej mięty. Dzięki użyciu blendera do wymieszania składników ta wersja panna cotty składa się z dwóch warstw - jednej o konsystencja kremowo-śmietanowego serka i drugiej - klasycznej panna cotty

Milion Smaków