doprawić do smaku miodem. Przelać pulpę truskawkową na maślankę z babką płesznik. Udekorować zieloną gałązką (np. selerem naciowym lub miętą). "Karaibska tajemnica" Agaty Christie to moja pierwsza książka z panną Marple w roli głównej. Panna Marple spędza właśnie wakacje w hotelu na Karaibach. Otaczają ją przyjaźni ludzie, rozłożyste palmy dające upragniony cień i ładne widoki. Cudowne miejsce na wypoczynek(...)mężczyzny, który zasypywał gości hotelowych opowieściami o swoich niezwykłych przygodach. Niektórym powierza tajemnicę posiadania zdjęcia pewnego mordercy. co oznacza, że zabójca przebywa na wyspie i zamierza dokonać kolejnych zbrodni... Panna Marple w towarzystwie jednego z gości hotelowych próbuje znaleźć zabójcę, zanim ten zniknie z wyspy lub popełni kolejną zbrodnię. Śmierć majora wydaje się dość tajemnicza i początkowo nie wydaje się
Weekendy w domu i ogrodziezawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Do tego porcja ulubionych owoców i boskie ciacho, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia gotowe! Gorąco Wam je polecam! Tylko, żeby nie było(...)Spód z mąki kokosowej: 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: ciemne i jasne winogrona truskawki Kokosowa panna cotta: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy spód z mąki kokosowej W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym
Food Squarezamieszanie (bardzo pozytywne, co mnie niezwykle cieszy). Dzisiaj ponownie wykorzystamy ten wyborny czekoladowy mus. Jedyne co się zmieni, to to, co będzie pod musem- nie waniliowy sernik, a waniliowa Panna cotta. Klasyczny deser w nowoczesnej odsłonie! Składniki: (na 2 porcje) Panna cotta: 100 g śmietanki kremówki 30% 150 ml mleka 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)czekoladowy: 150 g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1/2 łyżki naturalnego kakao Dekoracja: kilka kostek startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Panna cotta: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 3 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści, dobrze wymieszać. Mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy zagotować prawie
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na recenzje książki i to nie byle jakiej! Mimo iż książka przeznaczona jest dla nastolatków mnie wciągnęła bardzo i przeczytałam ją w "mgnieniu oka". "Cukierenka panny Euforbii" która wyszła spod pióra włoskiego pisarza Luigi Balleriniego to książka z dużym poczuciem humoru opowiadająca o 12 letniej Marcie. Mieszka ona z tatą który jest nauczycielem(...)dnia Marta wraz z babcią znajdują cukierenkę która jest usytuowana w bardzo dziwnym miejscu. Można do niego trafić jedynie przez przypadek lub po prostu się gubiąc...W cukierence pracuje panna Euforbia, mistrzyni wypieków i to nie byle jakich bo można się pokusić o stwierdzenie, że ów wypieki są czarodziejskie! Marta podczas wizyty w cukierni zauważa na ścianie plakat
Radość kipiąca uśmiechem.Śmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)śmiało można poprosić o pomoc dziecko :) Deser, mimo minimalnej ilości składników, jak również prostoty wykonania, wygląda tak zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj panna cotta na bazie mleczka zagęszczonego z pysznym malinowym sosem. W upalne dni bardzo lubimy ten deser, szybko się go przygotowuje, jest orzeźwiający, a owocowy sos znakomicie dopełnia całości. Tę panna cottę nie wyciągałam z miseczek, polałam jedynie sosem malinowym i udekorowałam malinami. Ale możecie ją wyciągnąć na talerzyk, będzie bardziej reprezentacyjna - ja po prostu nie miałam czasu. Jeśli(...)macie ochotę na coś szybkiego i lekkiego to panna cotta jest idealna! 250 ml mleka 250 ml mleczka zagęszczonego (użyłam niesłodzonego) 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny garść malin 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko, mleczko zagęszczone i cukier waniliowy wlać do garnuszka, najlepiej z grubym dnem. Postawić na ogniu i podgrzać tak, by cukier się rozpuścił
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesosu muślinowego znakomicie pasuje pyszny włoski deser – panna cotta znaleziony w kuchni u poli. Panna cotta, z włoskiego gotowana śmietanka, to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia Romania, Piemont lub Toskania). Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną(...)sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym. Ja proponuję podanie deseru z muślinowym sosem truskawkowym. Panna cotta jest pyszna. Znakomita na letnie dni. Składniki: • 270 ml śmietanki 30% • 270 ml mleka (2% lub 3,5%) • 3 pełne łyżki cukru pudru • laska wanilii • 1,5 - 2 łyżki żelatyny • 4 łyżki wody Sposób przygotowania
W mojej kuchnidziś propozycja dania obiadowego! W roli głównej Aga obsadziła tu Pannę Kapustę;) Panna Kapusta - młoda, o pięknym zielonym kolorze, zawiera wiele wartości odżywczych. Najlepiej czuje się w towarzystwie młodych i smukłych, ale jakże barwnych Marchewek , które całemu przedsięwzięciu nadają nieznośnej lekkości bytu. No i nie może zabraknąć wyciskacza łez - Panny Cebuli , uroczej jak zawsze. A zatem do całego spektaklu potrzebne(...)śląsku - z kluskami, po czesku - z knedlickami. Do tego dla mięsożerców: mielone, schabowyc etc, dla wegetarian: kotlety sojowe. Na końcu zaleca się uronić łez kilka - reakcja po przebojach z Panną Cebulą. Smacznego! :) fot. Aga Prus fot. Aga Prus fot. Aga Prus Tekst: Izabela Magdalena Zdjęcia i produkcja: Agnieszka Prus
Kuchnia smakówpanoszą się na zewnątrz. Zainspirowały mnie dwa przepisy Dorotus , więc prosto z pracy pojechałam na targowisko, aby zakupić potrzebne owoce. Wymyśliłam sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma wyobraźni już widziałam wspaniałe ciacho i…. szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie(...)mną od początku do końca, możemy stwierdzić, że tartę z borówkami zrobiliśmy razem. Polecam. Składniki: Spód tarty: • 300 g ciasteczek czekoladowych • 50 g mlecznej czekolady • 50 g masła Panna cotta z białej czekolady: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około
W mojej kuchnizabrałam się do rzeczy. W czasie przygotowań pomysł nieco ewoluował. Najpierw przygotowałam galaretkę owocową: tylko sok i żelatyna. Sama w sobie kwaskowata, idealnie komponuje się ze słodką, kremową panną cottą. A ta jest zupełnie wyjątkowa: nie tylko mocno waniliowa, ale też intensywnie jogurtowa w smaku. Gdy mój wzrok padł na jogurt naturalny, stwierdziłam, że muszę spróbować dodać właśnie jego zamiast(...)klasycznego mleka. Dzięki temu deser zyskał bardzo ciekawą nutą; panna cotta wydaje się nieco lżejsza. Całość nie tylko świetnie smakuje, ale też naprawdę znakomicie prezentuje się na talerzu. I to już ostatni pomysł na Walentynki w tym roku. Podoba się Wam...? Jogurtowa panna cotta z galaretką z granatu Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 1 granat 1 listek żelatyny panna cotta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku. Według legendy pewien kucharz z Piemontu robiąc kilka rzeczy na raz pozostawił na ogniu samotny garnuszek ze śmietanką i cukrem. Śmietanka(...)śmietankę do salaterki, udekorował owocami i popędził poczęstować nowym kulinarnym wymysłem swą małżonkę. Podobnie jak on zachwyciła się kremowym i przyjemnie słodkim smakiem. Swój nowy i nietypowy deser nazwali panna cotta, co w najprostszym przekładzie znaczy po prostu gotowana śmietana, a jego sława wkrótce obiegła całe Włochy. Obecnie podaje się go w najelegantszych restauracjach świata, jako deser tak wykwintny
Przepysznik - BLW i nie tylkoRabarbar kusi w sklepach przystępnymi cenami i soczystą czerwienią. Mam dziś dla Was pomysł na deser z jego użyciem. Choć uwielbiam panna cottę to długo nie miałam odwagi zrobić jej sama. Nie jestem fanką pracy z żelatyną, ale w końcu trzeba oswoić kolejną kulinarną bestię. Ostatecznie przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna(...)cukier, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą. Mieszamy do czasu aż się cała rozpuści. Masę przelać do szklaneczek lub naczyń, w których chcemy podawać panna cottę (6 sztuk). Kiedy masa ostygnie wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny aż masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy
W kuchni wieczoremPrzyznam się Wam, że nie przepadam za truskawkami. Moja Mama w szczycie sezonu jada truskawki na śniadanie, obiad i kolację, a ja nie potrafię przekonać się do tego owocu. Panna cotta jednak posmakowała mi bardzo! Składniki (na 3-4 sztuki): Panna cotta 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mleka 3,2% 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka(...)łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g cukru 15 ml wody 15 g kakao 30 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki wody Panna cotta Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Mleko mieszamy ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem, ziarenkami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Panna cotta tym razem waniliowa z sosem truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki wanilli. Składniki na 4 porcje 3 łyżeczki żelatyny w proszku 250 ml śmietanki kremówki 250 ml pełnego mleka 3,2% 80g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Sposób Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia(...)ekstrakt z wanilii. Zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała. W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej
Kuchenne aromaty