panna - 1149 przepisów (strona:9/77)

Pytt i panna obiad po szwedzku 154

Zapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone w kostkę warzywa i mięso, uwieńczone sadzonym jajkiem i buraczkami. Można również przygotować to danie w wersji wegetariańskiej z batatami i jarmużem .Najbardziej jednak popularne jest pytt i panna z kiełbasą, tak zwaną falukorv(...)odmiany przyrządziłam dzisiaj pytt i panna z łososiem. Muszę przyznać, że równie smaczne danie jak w wersja mięsna czy jarska. Pytt i panna z łososiem Składniki: na 4 porcje 4 duże ziemniaki 1 batat 1 duża cebula 1 czosnek solo 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku 600 g fileta z łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka

codojedzenia
Limonkowa panna cotta z sosem z mango 187

Przepis na klasyczną panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają jej delikatnego, kwaskowego smaku, który osłodzi sos z mango. Pamiętajcie o tym, aby podczas zakupów wybrać dojrzały owoc, który jest miękki, a jego miąższ ma intensywną żółtopomarańczową barwę. SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna(...)cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości z laski wanilii również można wrzucić do rondelka). Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody - pozostawiamy

W kuchni Katie
Panna Cotta miętowo-limonkowa 132

konkursie organizowanym przez Martę z „ Waniliowego smoczka „. Chodziły mi różne kolory po głowie ale jakoś trawiasty najbardziej mi podszedł więc wybrałem ZIELONY Ostatnio pierwszy raz robiłem panna cottę a jako że nieźle wyszła to stwierdziłem iż w niniejszym konkursie również ją zrobię albo raczej jej wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta(...)mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy na drobno kiwi (wycinając twarde końcówki), wrzucamy do pojemnika, dodajemy cukier i wszystko blendujemy. Ta panna cotta wyszła lepiej niż za pierwszym razem gdyż była ciut mniej „ścięta” i jej konsystencja zrobiła się taka bardziej galaretowata i delikatniejsza w smaku Jedynie

Kuchenne Wariacje
Kawowa panna cotta z malinowym sosem 193

Panna cottę robiliśmy już wiele razy więc postanowiliśmy ją wykonać również w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru(...)szczypta cynamonu Zaczynamy od panna cotty Najpierw wlewamy do garnka śmietankę i mleko, które uzupełniamy cukrem. Dodatkowo wrzucamy laskę wanilii z nasionami (laskę rozcinamy wzdłuż i wyciągamy nasiona) i stawiamy na gazie. W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą (tak 1/5 szklanki wody) aby napęczniała. Kiedy śmietanka z mlekiem zacznie się gotować wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy

Kuchenne Wariacje
Z kim na randkę? Panna z kumkwatem. 144

adres: kucharnia@wp.pl Z góry uprzedzam, że będzie to wybór jak najbardziej subiektywny, nie podlegający żadnym konkursom, losowaniom, a wyłącznie mojej ocenie:)  A z kim na randkę poszła panna? Zeswatałam ją z kandyzowanym kumkwatem. W czasach moich randek z W. nikt z nas nie słyszał o kumkwatach, nie mogłam zatem zaparzyć ukochanemu herbaty z kandyzowanym kumkwatem. Teraz po latach, mogę(...)kupiłam niedawno z zamiarem użycia do innego deseru (klik) , ale tam ostatecznie wystąpił grapefruit. Została mi garść kumkwatów, ochota na coś słodkiego i pomysł na domową randkę. Skropiona wanilią panna cotta otulona rozgrzewającą pomarańczówką i pełen ciepłego, słonecznego blasku kandyzowany kumkwat okazały się deserem idealnym. Bardzo wam polecam, nie tylko na randkę;) Pisząc ten post otrzymałam zaproszenie Amber do blogowej

KUCHARNIA
Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą 303

Kremowy Deser Kokosowy z uwielbianą przez wielu Nutellą. Czekolada z Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie".Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów)Warstwa kokosowa:350 ml śmietanki(...)kokosowych1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej) łyżka żelatyny + odrobina ciepłej wodycukier waniliowyok. 150-200 g Nutelliok. 200 ml schłodzonej śmietanki 30%Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Sposób przygotowania:Kokosowa Panna Cotta:Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej wody.Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia

Słodka Strona
Zakochane lekkie czekoladki 169

coś...  Zresztą jak zawsze.  Ciężko jest mi wykrzesać chwilę dla siebie, w spokoju i ciszy. Ale zboczyłam z tematu.  Te czekoladki powstały przez całkowity przypadek. Robiąc panna cottę wpadłam na genialny pomysł zamknięcia jej w czekoladzie. No, nie powiem pomysł wypalił i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czegoś tak delikatnego i pysznego w życiu nie jadłam. Nie będę(...)opisywała etapów przygotowywania panna cotty bo jest na blogu ;) Składniki: panna cotta galaretka malinowa  czekolada odrobina wina czerwonego Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Pędzelkiem (takim z ostrym włosiem) malujemy nią wnętrze foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka min. Wyjmujemy i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Do każdej foremki wlewamy  odrobinę galaretki. Wstawiamy do lodówki kiedy odrobinę się

Malinowe Pocałunki
Jogurtowa panna cotta 127

Panna cotta to deser wywodzący się z północnego regionu Włoch. Konkretnie najprawdopodobniej pochodzi z Piemontu, gdzie zresztą w 2001 roku został wpisany na listę tradycyjnych produktów regionalnych. Jego nazwa dosłownie oznacza "gotowana śmietanka". Oryginalnie deser też przyrządzany jest, jak sama nazwa wskazuje, ze śmietanki, którą podgrzewa się razem z żelatyną i cukrem, miesza z różnymi dodatkami (np. wanilią, musem owocowym(...)cytrynową), po czym wylewa do okrągłej foremki, w której stygnie i wtedy przybiera jej kształt. Podawana jest zazwyczaj z owocami lub sosem owocowym. Ja dziś przygotowałam nieco odchudzoną wersję panna cotty - zamiast śmietanki użyłam jogurtu. Deser wyszedł naprawdę pyszny!   Jogurtowa panna cotta - przepis na 4 porcje Do przygotowania panna cotty będziesz potrzebować: 4 kubeczki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki żelatyny

Z notatnika dietetyka
Ciasto Jagodowe Ombre / Blueberry Ombre Cake 109

składa się z jasnego biszkoptu oraz blatu ciemnego ciasta z kakao. Pomiędzy nimi mamy dwie warstwy kremu: krem budyniowy waniliowy i jagodowy lub porzeczkowy krem maślany . Całość wieńczy jagodowa panna cotta z dodatkiem jogurtu. Do przygotowania mojego łaciatego ciasta z jagodami i budyniem zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. W jej Cieście Architekta podpatrzyłam sposób na wycinanie kółeczek w jednym(...)opakowaniach po 40 g), 3 szklanki soku porzeczkowego lub jagodowego (używamy szklanki o pojemności 250 ml), czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej) jagodowa panna cotta: 220 ml mleka, 200 ml śmietanki 30 % 430 g jogurtu jagodowego lub o smaku owoców leśnych, 2-4 łyżki cukru pudru lub do smaku, 3 łyżki żelatyny plus

Lekcje w kuchni
Panna cotta kokosowa z białą czekoladą 70

Czas czytania: 2 min Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta, znaczy „gotowana śmietana” jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest to wysoko kaloryczny kremowy deser na bazie gęstej i tłustej śmietany z dodatkiem żelatyny. Ten przepis jest wersją „light”, ponieważ bazą jest mleczko kokosowe. To dla tych, którzy są na diecie(...)pysznego. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami. Print Panna cotta kokosowa z białą czekoladą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i pyszny deser Course Deser Cuisine Włoska Keyword mleczko kokosowe Prep Time 3 hours

SprawdzonaKuchnia.pl
Toblerone cheesecake 133

czekolady Toblerone **** INGREDIENTI Base di biscotti 200 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro Crema 500 g di ricotta 200 g di Toblerone 120 ml di panna fresca + 3 cucchiai per gelatina 50 g di zucchero a velo 10 g di gelatina in fogli Decorazione 100 g di Toblerone PRZYGOTOWANIE Spód ciasteczkowy Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia masła(...)diametro, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 30 minuti. Crema Tagliate il Toblerone a pezzettini e lasciatelo a scogliere a bagnomaria insieme con la panna fresca. Una volta sciolto, lasciatelo a raffreddare. Mettete la gelatina in ammollo in acqua fredda per circa 5-10 minuti. In un pentolino riscaldate 3 cucchiai di panna. Scolate

La grande e la piccola cuoca
Panna cotta z musem owocowym 90

Panna cotta oznacza “gotowaną śmietankę”. To wyjątkowo prosty, włoski deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Śmietankę tradycyjnie aromatyzuje się ziarenkami wanilii – to one nadają deserowi charakterystyczny smak. Panna cotta to jednak też kontrasty – podaje się ją z owocowym musem (ewentualnie konfiturą), który przełamuje łagodną słodycz oraz kremowość i wprowadza nieco pazura (mi najbardziej odpowiadają w tej roli(...)kwaskowe maliny – o tej porze roku używam oczywiście mrożonych). Taki deser idealnie sprawdzi się na randkę czy walentynki. Panna cotta z musem owocowym: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 i ½ płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju 250 g malin, truskawek lub innych

Poezja smaku
Panna cotta 203

Prosty i szybki deser prosto z Włoch. Panna cotta, to dosłownie z włoskiego „gotowana śmietanka”, ponieważ właśnie na tym polega jej przygotowanie. Oryginalnie Włosi używają jedynie śmietany kremówki, jednak ta wersja jest nieco „chudsza” poprzez wymieszanie śmietanki i mleka w proporcjach 1:1. Smak na tym nie stracił, a trochę kalorii zaoszczędziliśmy Ta delikatna śmietanowa babeczka zatopiona w sosie owocowym(...)inne wybrane owoce) myjemy, wycinamy szypułki i blendujemy wraz z cukrem pudrem na gładki sosik. Jeśli nie lubmy pestek, to możemy przetrzeć go dodatkowo przez gęste sitko. Porada Panna cottę najlepiej przygotować wieczorem. Po przelaniu masy do foremek odstawić je na parapet lub balkon, a kiedy przestygną, to włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia będzie czekał

Analiza Smaku
Panna Cotta Bellini 150

Panna Cotta -  ten pyszny włoski deser kojarzy chyba każdy. Przepisów i wariacji na jego temat jest mnóstwo. Możemy podawać go na różne sposoby z mnóstwem dodatków. Ja jakiś czas temu wpadłam na pomysł, żeby połączyć ten deser z musem z brzoskwiń. Inspiracją dla mnie był koktajl Bellini, który przygotowujemy na bazie prosecco i musu brzoskwiniowego. Tutaj galaretka z wina(...)idealnie będzie komponować się z brzoskwiniami przybierając ciekawą formę. Deser przygotowujemy w trzech etapach, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. składniki (Panna Cotta) 220 ml mleka  2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru szczypta soli 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego galaretka: 1,5 szklanki wina musującego prosecco 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru mus z brzoskwiń

noteskulinarnyfiga
Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes r 270

opportunamente modellata permetterà di ricavare una piccola cupola. Ed è proprio al suo interno che troviamo una sorpresa molto golosa: intendiamo con ciò una delicata crema chantilly con panna montata, zucchero a velo e vaniglia; a tutto ciò saranno poi aggiunti dei chicchi di melagrana e ribes rosso. La torta non solo si farà notare a tavola(...)INGREDIENTI Pan di spagna 120 g di zucchero 75 g di fecola di patate 75 g di farina 5 uova un pizzico di sale Crema chantilly 500 g di panna fresca 30% 50 g di zucchero a velo bacca di vaniglia 100 g di ribes rosso 100 g di chicchi di melagrana PRZYGOTOWANIE Biszkopt Jaja z cukrem i szczyptą

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania