panna - 1149 przepisów (strona:10/77)

Toblerone cheesecake 124

czekolady Toblerone **** INGREDIENTI Base di biscotti 200 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro Crema 500 g di ricotta 200 g di Toblerone 120 ml di panna fresca + 3 cucchiai per gelatina 50 g di zucchero a velo 10 g di gelatina in fogli Decorazione 100 g di Toblerone PRZYGOTOWANIE Spód ciasteczkowy Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia masła(...)diametro, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 30 minuti. Crema Tagliate il Toblerone a pezzettini e lasciatelo a scogliere a bagnomaria insieme con la panna fresca. Una volta sciolto, lasciatelo a raffreddare. Mettete la gelatina in ammollo in acqua fredda per circa 5-10 minuti. In un pentolino riscaldate 3 cucchiai di panna. Scolate

La grande e la piccola cuoca
Panna cotta z musem owocowym 79

Panna cotta oznacza “gotowaną śmietankę”. To wyjątkowo prosty, włoski deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Śmietankę tradycyjnie aromatyzuje się ziarenkami wanilii – to one nadają deserowi charakterystyczny smak. Panna cotta to jednak też kontrasty – podaje się ją z owocowym musem (ewentualnie konfiturą), który przełamuje łagodną słodycz oraz kremowość i wprowadza nieco pazura (mi najbardziej odpowiadają w tej roli(...)kwaskowe maliny – o tej porze roku używam oczywiście mrożonych). Taki deser idealnie sprawdzi się na randkę czy walentynki. Panna cotta z musem owocowym: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 i ½ płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju 250 g malin, truskawek lub innych

Poezja smaku
Panna cotta 192

Prosty i szybki deser prosto z Włoch. Panna cotta, to dosłownie z włoskiego „gotowana śmietanka”, ponieważ właśnie na tym polega jej przygotowanie. Oryginalnie Włosi używają jedynie śmietany kremówki, jednak ta wersja jest nieco „chudsza” poprzez wymieszanie śmietanki i mleka w proporcjach 1:1. Smak na tym nie stracił, a trochę kalorii zaoszczędziliśmy Ta delikatna śmietanowa babeczka zatopiona w sosie owocowym(...)inne wybrane owoce) myjemy, wycinamy szypułki i blendujemy wraz z cukrem pudrem na gładki sosik. Jeśli nie lubmy pestek, to możemy przetrzeć go dodatkowo przez gęste sitko. Porada Panna cottę najlepiej przygotować wieczorem. Po przelaniu masy do foremek odstawić je na parapet lub balkon, a kiedy przestygną, to włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia będzie czekał

Analiza Smaku
Panna Cotta Bellini 140

Panna Cotta -  ten pyszny włoski deser kojarzy chyba każdy. Przepisów i wariacji na jego temat jest mnóstwo. Możemy podawać go na różne sposoby z mnóstwem dodatków. Ja jakiś czas temu wpadłam na pomysł, żeby połączyć ten deser z musem z brzoskwiń. Inspiracją dla mnie był koktajl Bellini, który przygotowujemy na bazie prosecco i musu brzoskwiniowego. Tutaj galaretka z wina(...)idealnie będzie komponować się z brzoskwiniami przybierając ciekawą formę. Deser przygotowujemy w trzech etapach, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. składniki (Panna Cotta) 220 ml mleka  2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru szczypta soli 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego galaretka: 1,5 szklanki wina musującego prosecco 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru mus z brzoskwiń

noteskulinarnyfiga
Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes r 256

opportunamente modellata permetterà di ricavare una piccola cupola. Ed è proprio al suo interno che troviamo una sorpresa molto golosa: intendiamo con ciò una delicata crema chantilly con panna montata, zucchero a velo e vaniglia; a tutto ciò saranno poi aggiunti dei chicchi di melagrana e ribes rosso. La torta non solo si farà notare a tavola(...)INGREDIENTI Pan di spagna 120 g di zucchero 75 g di fecola di patate 75 g di farina 5 uova un pizzico di sale Crema chantilly 500 g di panna fresca 30% 50 g di zucchero a velo bacca di vaniglia 100 g di ribes rosso 100 g di chicchi di melagrana PRZYGOTOWANIE Biszkopt Jaja z cukrem i szczyptą

La grande e la piccola cuoca
Kokosowa panna cotta z herbatą matcha i galaretką 163

Łatwy, szybki w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny deser. Taka właśnie jest kokosowa panna cotta z herbatą matcha i z owocową galaretką. Przygotowanie takiego deseru nie zajmie Wam dużo czasu...więcej  zajmie czekania, aż deser stężeje i będzie gotowy do zjedzenia. Dodatek sproszkowanej herbaty matcha, nadaje kokosowej panna cotta niebanalnego koloru, a galaretka przełamuje smak i wprowadza nutkę kwasowości(...)deseru. Deser ten przygotowałam w ramach konkursu  Tajlandia Challenge organizowanego dla blogerów przez House of Asia. Do deseru wykorzystałam mleczko kokosowe House of Asia. PRZEPIS NA KOKOSOWĄ PANNA COTTĘ Z HERBATA MATCHA  I GALARETKĄ Składniki: 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku "matcha" 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców

kolorowotorcikowo
Panna cotta jogurtowa z marakują 174

być powinny. Niemniej jednak, czasem warto zamienić kaloryczny deser na coś lżejszego. Zapewniam, że takie desery też są bardzo smaczne i sprawiają dużo przyjemności. Jeżeli macie ochotę na lekką panna cottę z jogurtu , śmiało przygotujcie ten deser. Dodatkiem do takiej panna cotty jogurtowej koniecznie musi być jakiś mus owocowy. Ja sięgnęłam po maracuję, ale z powodzeniem możecie dodać zmiksowane truskawki(...)rozgniecione maliny czy mus z mango. Jeżeli nie liczycie kalorii, dese r warto urozmaicić kruszonymi bezami...Ale to już wersja z większą dawką cukru ;) PRZEPIS NA PANNA COTTĘ JOGURTOWĄ Z MARACUJĄ Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki ksylitolu lub miodu 3 owoce marakui  Przygotowanie panna cotty jogurtowej 1. Żelatynę zalać niedużą

kolorowotorcikowo
Waniliowa panna cotta z frużeliną morelową 163

Panna cotta to deser, który lubimy szczególnie latem. I bardzo lubimy dodawać do niego sezonowe owoce (zobacz panna cotta z sosem malinowym i jogurtowa panna cotta z musem jagodowym ). Jest to deser szybki, prosty i bardzo bardzo smaczny. Dzisiaj u nas z dodatkiem frużeliny morelowej. Jeśli nie macie frużeliny  ani moreli możecie użyć do niej innych zmiksowanych owoców(...)Płynną żelatynę wlać do gorącego mleka,  wyciągając wcześniej laskę wanilii i dokładnie rozmieszać. Mleko wlać do foremek/szklanek/pucharków, włożyć do lodówki. Gotowy schłodzony deser polać frużeliną morelową.  * Panna cottę można wyjąć z foremek, ustawić na talerzyku i ozdobić frużeliną. Można również polać frużeliną po wierzchu - ja tak zrobiłam, to bardzo wygodny choć może mniej efektowny sposób. * Panna cottę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jagodowa panna cotta 125

Pierwszy sierpniowy wpis na blogu zasługuje na pyszną oprawę, a ponieważ dziś niedziela, to można sobie trochę pofolgować ;) Pełna letniego smaku leśnych jagód i niezwykle kremowa Panna Cotta, to moja propozycja na dzisiejszą rozpustę! Do tego garstka świeżości w postaci listków melisy lub mięty, słodkiej brzoskwini w kolorze słońca i kilku cierpkich i soczystych koralików jagód. Owocowa, letnia eksplozja(...)kremowej oprawie panna cotty :) Dajcie się skusić i poczujcie, jak cudownie jest delektować się włoską pysznością w polskich smakach lata! Jagodowa panna cotta Potrzebujesz: 200g jagód 3 łyżki soku z cytryny 60g cukru 300ml śmietanki kremówki (30%) 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku/ 3 listki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: cząstki brzoskwini jagody listki melisy lub mięty Sposób

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik delikatny i "Panny roztropne" 157

oddzielić brzegi ciasta od formy i opadnie w miarę równo, bez wgłębienia w środku. Wczoraj pisałam o "Milaczku" Magdaleny Witkiewicz, a dziś kilka zdań o kontynuacji losów Mileny w "Pannach roztropnych" . Tytuł nawiązuje do biblijnej przypowieści o pannach roztropnych, więc to skojarzenie jest jak najbardziej na miejscu. Jedną z tych roztropnych panien jest dobiegająca ośmiu lat Zuzanna, córka Jacka(...)parteru. Zuza, jak na dziecko XXI w. przystało i odpowiednio poinstruowana przez ojca informatyka, zamiast oliwy i odpowiednich naczyń gromadzi... latarki. Drugą panną roztropną jest tytułowy Milaczek. Milenie wciąż jednak daleko do roztropności w kwestiach życia osobistego, bo zawodowo radzi sobie bardzo dobrze. Na swoim szefie wymusza zatrudnienie kolejnego analityka na miejsce Karoliny, która w "Milaczku" wyjechała do Grecji

Weekendy w domu i ogrodzie
Panna cotta waniliowa z serduszkiem (Walentynki) 119

Walentynki. Myślę, że druga osoba będzie mile zaskoczona! Ja bym była... A jeśli szukacie inspiracji na 14 lutego, to mam nadzieję, że moja propozycja Wam się spodoba.  Taka panna cotta (*) jest niezwykle prosta, elegancko wygląda i po prostu kusi smakiem. Co o niej sądzicie? Ps. A tu wersja z musem truskawkowym - klik .   (4 porcje) 200 ml śmietanki(...)ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać średnie serduszka. Nadmiar pokroić w kostkę - przyda się do dekoracji. Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego ostudzenia. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Masę pozostawić, aby dokładnie ostygła. Galaretkowe serduszka

Di gotuje
Quiche z fasolką szparagową w sosie śmietanowo-szafranowym (Quiche con fagiolini in salsa allo zafferano e panna) 134

śmietanowo-szafranowym to pyszne połączenie, przyjemne dla naszego podniebienia. Smacznego!  **** La torta salata realizzata con la pasta sfoglia, farcita con i fagiolini e la crema a base di panna e zafferano. Un piatto ricco di gusto per un palato. Buon appetito! SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g fasolki szparagowej 200 g ricotty(...)pieprz **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 200 g di fagiolini 200 g di ricotta 100 g di formaggio Asiago   40 g di parmigiano 150 ml di panna 2 uova 1 bustina di zafferano (circa 2 g) paprica dolce sale, pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową gotujemy al dente, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy

La grande e la piccola cuoca
Kawowa panna cotta z sosem karmelowym 116

temat samego deseru. Zachęcam Was również do przeczytania końca posta, bo czeka tam dla Was mała niespodzianka, którą przygotowaliśmy wspólnie z Tommy Cafe . ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Kawowa panna cotta: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki cukru (lub erytrytolu) 60 ml mocnego espresso 3 łyżeczki żelatyny Galaretka kawowa: 200 ml świeżo zaparzonej kawy(...)wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. Łączymy z kawą i czekamy, aż mieszanina ostygnie. Galaretkę wlewamy do kokili i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kawowa panna cotta Mleko łączymy ze śmietanką i wlewamy do rondelka. Laskę wanilii dzielimy na pół i wybieramy ziarenka. Dodajemy je wraz z laską do mlecznej mieszanki. Podgrzewamy do momentu, w którym

Food Square
Panna Cotta 127

Opis: Panna Cotta – włoski deser, który pokochał cały świat. Panna cotta oznacza gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty deser, ale niezwykle pyszny. Zachwyci nawet przeciwników deserów. Składniki: 250 ml śmietany 30% 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki) 1 laska wanilii 250 g truskawek (lub inne owoce) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy(...)wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem mięty. Artykuł Panna

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Waniliowa Panna Cotta 128

Przepis pochodzi z cudownej książki Nigelli Lawson "Nigellissima - włoskie inspiracje". Książka wprost idealna dla mnie. :) Cremma Cotta, czyli piemoncka panna cotta to nic innego jak gotowana i zestalona śmietana, nasza panna cotta przewiduje dodatek wanilii, co czyni ją niezwykle aromatyczną i smakowitą. Deser tak prosty, że aż dziwne, że nie robiłam go do tej pory. Jest szybki w przygotowaniu(...)niezwykle łatwy, jedynie czas oczekiwania jest niewdzięcznie długi, bo warto, by deser "przesiedział" noc w lodówce. Jednak długie czekanie wynagradza smak tego włoskiego przysmaku. Naprawdę wart wypróbowania - polecam! :) Waniliowa panna cotta: 75 ml mleka 3,2 % (ja użyłam chudszego) 425 ml śmietany kremówki (30%) 50 g drobnego cukru 1 laska wanilii 2 cienki płatki żelatyny lub 2 łyżeczki żelatyny

Cooking Monster