panna - 1149 przepisów (strona:13/77)

Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) 210

borówek  1 laska wanilii  listki mięty do dekoracji cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 450 g di ricotta 100 g di zucchero 150 ml di panna fresca  8 g di gelatina in fogli 200 g di mirtilli 1 bacca di vaniglia foglie di menta fresca zucchero a velo per decorazione PRZYGOTOWANIE Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy(...)della carta da forno una teglia di circa 20 cm di diametro. Ammollate la gelatina in acqua fredda per circa 10 minuti. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di farla bollire troppo, mescolando di tanto in tanto.  Scolate e strizzate la gelatina unendola alla panna, mescolando fino a scioglierla. Lasciate quindi intiepidire

La grande e la piccola cuoca
Kokosowa panna cotta z musem limonkowym 137

Klasyczny włoski deser podany w wersji egzotycznej.  Śmietankowy kremowy spód zwieńczony lekkim, kwaskowatym musem z limonki. KOKOSOWA PANNA COTTA z MUSEM LIMONKOWYM  Składniki: (4 porcje) panna cotta: 200 ml śmietanki kokosowej 200 ml śmietany 30% 200 ml mleka 80 g białej czekolady 7 g żelatyny 1/3 szkl wody mus limonkowy: sok i skórka z 1,5 limonki(...)szkl cukru 3 żółtka 1 jajko 60 g masła 200 ml śmietany 30% odrobina zielonego barwnika spożywczego Przygotowanie: panna cotta: Śmietanę, śmietankę kokosową oraz mleko podgrzewamy uważając, aby się nie zagotowały. Kiedy mieszanka będzie ciepła dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę moczymy w wodzie, dodajemy do niej trochę ciepłej mieszanki z mlekiem i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę

Bon appetit mon amie
Panna cotta 416

Panna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest na talerzu w postaci małej kopuły/kopczyka – w zależności od naczynia jakiego użyjemy do jej przygotowania do tego często możemy dostać mus owocowy do polania, karmel, czekoladę… Możliwości jest wiele :) Panna cotta(...)śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji Panna cotta – jak to zrobić? W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam w inne miseczki. Przygotowane naczynia napełniamy do połowy

Ciastkozercy
Panna cotta z japońską herbatą matcha 108

trzeba się po prostu przekonać. Jest cierpki, charakterystyczny, orientalny. Zielona, pudrowa herbata matcha, która ma wiele zastosowań. Wymaga doprawienia słodyczą, mleczną delikatnością. Dlatego wydała mi się doskonała do przygotowania panna cotty, której kremowy smak śmietanki wspaniale połączył się z cierpką, herbacianą matchą. Oto jak przygotowałam deser Składniki na 4 porcje 200g śmietanki 30% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżeczki(...)mieszając. Mieszamy i chłodzimy. 4. Przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietanką i dokładnie mieszamy. 5. Masę przelewamy do miseczek, kokilek, przezroczystych naczynek, które umieszczamy w lodówce do schłodzenia. 6. Schłodzoną panna cottę dekorujemy dowolnie – perełkami cukrowymi, jaśminem i zielonym cukrem. Naprawdę dowolnie! 7. Smacznego!   Artykuł Panna cotta z japońską herbatą matcha pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Rozpustnie czekoladowa wegańska panna cotta 122

Panna cotta to deser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z owocami. Kto się skusi? Składniki (na 4 porcyjki): 400 g gęstego mleka kokosowego (1 puszka) 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego(...)łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy Polewa: 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao lub więcej) Wykonanie: Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę. Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista

Lamarida.pl
Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 130

farina 125 g di burro 100 g di zucchero a velo 2 tuorli 1 arancia Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę(...)arancia Nel frattempo preparate la crema all'arancia. Sbattete la uova con lo zucchero, unite la scorza grattugiata dell'arancia, il succo d'arancia e per ultimo la panna fresca. Amalgamate bene il tutto. Versate la crema nel guscio cotto e cuocete il forno preriscaldato a 160 gradi per circa 40-45 minuti. Mazurek Mazurek dekorujemy kandyzowaną skórką

La grande e la piccola cuoca
Zapiekane jajka w 2 wersjach: z groszkiem i szynką oraz z cukinią i ricottą (Uova in cocotte in 2 versioni: con piselli, prosciu 150

łyżki kwaśnej śmietany oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI  (4 porzioni) Uova con ricotta e zucchine 4 uova 1 zucchina 100 g di ricotta 50 g di panna acida 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino olio d'oliva sale, pepe Uova con piselli e prosciutto 4 uova 1 scalogno 100 g di piselli 100 g di prosciutto(...)cucchiai di panna acida olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jajka z ricottą i cukini ą Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz cukini ę  start ą na tarce o małych oczkach. Doprawiamy sol ą  i pieprzem. Cukinię podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Pomarańczowa Panna Cotta z rumem. 114

Dziś przepis na wspaniały deser. :) Składniki (2 małe pucharki): I. Kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 pomarańcze 200 ml wody 200 g cukru pudru/kryształu 3 kawałki skórki cytrynowej  II. Panna Cotta: 300 ml śmietanki 75 ml tłustego mleka 3 płatki żelatyny  75 g cukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze(...)których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.) cukier do smaku + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często). Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla

DominikaDolci
Czekoladowe brownie 159

czekoladowym brownie? Już spieszę z wyjaśnieniem. Lektura tych budujących powieści boleśnie uświadomiła mi, że świat składa się z milionerów – mrocznych, tajemniczych i wyzutych z uczuć oraz z panien, które są dobre, wrażliwe i naiwnie wierzą w miłość. I taka panna spotyka na swojej drodze cynika, który forsy ma jak lodu i to pomaga mu uwieść pannę(...)cynika. Cynik zawsze, ale to zawsze ma boskie ciało, co autorki z lubością podkreślają, tudzież narząd męski prawie do kolan, co też jest zaakcentowane. Brzmi znajomo? Idźmy dalej. Taka panna spotyka tego romantycznego cynika wtedy, kiedy musi podjąć ważną decyzję lub jest na zakręcie i cierpi, bo np. zdechł jej chomik (serio, w jednym dziele chomiczy corpus delicti występował), albo

ladykitchen
Żenicha kresowa. Nalewka różano ziołowa 171

Kolejna z moich domowych nalewek, ale nie taka zwyczajna nalewka z róży . Żenicha miała kiedyś swoje ukryte znaczenie. Nastawiano ją w domach gdzie na wydaniu była jakaś panna. Gąsior z nalewką stawiano w oknie i było to jakby ogłoszenie matrymonialne znaczące "uwaga, w tej chałupie jest panna do wzięcia!" Było nawet powiedzenie ludowe związane z żenichą(...)dojrzeje ta nalewka, za mąż pójdzie nasza dziewka!". U mnie panny na wydaniu nie ma więc nalewka nie stoi na widoku, ale może poczęstuję nią kandydatkę na synową? Jak myślicie? Zobacz inne przepisy na domowe nalewki Smacznej Pyzy Receptury na żenichę różniły się, czasami nawet bardzo, i były przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Podstawą jednak zawsze była

Smaczna Pyza
Panna Cotta 186

Opis Panna Cotta: Waniliowa Panna Cotta z owocami to włoski deser, który pokochał cały świat. Nazwa tego deseru oznacza po prostu gotowaną śmietankę. To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Ja zapraszam na moją ulubioną wersję tego deseru, z dodatkiem musu z truskawek(...)doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. Pannę Cottę możemy wyjąć z foremek i wtedy polać sosem lub do miseczek/foremek na górę dodajemy sos owocowy. Artykuł Panna Cotta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Panna Cotta na Halloween 118

upiornych przekąska na imprezę :) Dorośli niestety nie wyruszają na poszukiwanie cukierków w sąsiednich domach (a szkoda), dlatego o słodkości muszą zadbać sami. Oczywiście przychodzimy z pomocą i przedstawiamy przepyszną panna cottę aromatyzowaną migdałowymi alkoholem. W duecie z kawowymi nutami całość smakuje obłędnie. Ważne, aby deser przygotować w silikonowych foremkach, ponieważ znacznie łatwiej się go wyjmuje :) Dla tych, którzy nie posiadają(...)takich upiornych form jak my, mamy radę, aby kawową galaretkę zrobić w pojemniku o gładkim dnie i po prostu powycinać odpowiednie kształty. Wystarczy je położyć na białą panna cottę i gotowe. Całość będzie wyglądało równie ciekawie. GALARETKA: 100 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru PANNA COTTA:  200 ml śmietanki 30 % 200 ml mleka

Kuchnia od dwojga
Dyniowa panna cotta 99

yniową panna cottą zostałem oczarowany trzy tygodnie temu podczas targu OKO na Wrocław , organizowanym przez magazyn USTA i hotel Puro. Przechadzając się między stanowiskami z lokalnym rzemiosłem, ujrzałem ten cudnie pomarańczowy deser, któremu wprost nie mogłem się oprzeć. Przygotowana przez wrocławską restaurację ŻYZNA kremowa dyniowa panna cotta, gotowana na mleku kokosowym z gryką, podana z pieczoną figą i karmelizowanym orzechem(...)moje serce i wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny deser. * SKŁADNIKI

Food Square
Blok śmietanowy z owocami i ricottą (Sformato di panna, ricotta e frutta) 114

śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie  6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche 6 g di gelatina in fogli(...)sztywno śmietanę.  **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda. Lasciatela ammorbidire per circa 10 minuti. In una casseruola fate scaldare 50 g di panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. A ggiungete la gelatina ben strizzata. Mescolate il tutto fino a quando la gelatina

La grande e la piccola cuoca
TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI 156

Tarta z panna cottą to spełnienie marzeń każdego łasucha. Lato w pełni i owoców również już pod dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka(...)Pozostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć przelać na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami i polać sosem waniliowym. Artykuł TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia