Uwielbiam panna cotty i próbowałam już ich różnych wersji smakowych, więc kiedy zobaczyłam na jednym z blogów (tu ) pomysł na porzeczkową panna cottę koniecznie musiałam jej spróbować. Tylko spójrzcie na ten kolor :) Polecam. PORZECZKOWE PANNA COTTY Składniki: 300 g śmietany 30% 100 ml mleka 70 g cukru 200 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Porzeczki
Bon appetit mon amiedzbankiem Jasper 2) czarny makaron z krewetkami - inspirowany czarnym dzbankiem Provance 3) szare kluski ze skwarkami i kiszoną kapustą - inspirowane szarym dzbankiem Amethyst 4) waniliową panna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper 5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige 6) smażonego dorsza z białym szparagami i winnym sosem - inspirowanego białym(...)Rodzaj pokrywki: otwierana żebrowana Wymienny wkład filtrujący: B25 Maxfor Wydajność wkładu: 200 l Wymiana wkładu filtrującego: co 2 miesiące (w zależności od jakości wody) Wskaźnik zużycia wkładu: mechaniczny -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- WANILIOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ Z KLITORII TERNATEŃSKIEJ SKŁADNIKI: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny 60 g cukru 1 laska wanilii 400 ml wody
Słodko-Słony Świat Ilonyaltri additivi chimici che vengono generalmente utilizzati nei prodotti industriali. La base di questa preparazione è rappresentata dalla ricotta addolcita con dello zucchero a velo, al quale aggiungere la panna montata e i semi di una bacca di vaniglia. Avremo così modo di preparare in maniera molto facile dei gelati che non necessitano dell’utilizzo di specifici macchinari(...)ricotty 70 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii **** INGREDIENTI 500 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 200 ml di panna da montare 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Ricott ę miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanili. Do ricotty stopniowo dodajemy śmietanę ubitą na sztywno, delikatnie mieszając
La grande e la piccola cuocaklasyczny sernik, a jego zdecydowanie zdrowsza wersja. Biały cukier zastąpiłam tutaj cukrem brzozowym – ksylitolem , który w swojej ofercie ma Dr.Oetker , a smak podkręciłam aromatycznym ekstraktem cytrynowym. Całość wieńczy panna cotta z mango! Sernik wyszedł niesamowicie delikatny i kremowy. Idealny do świątecznej kawy w rodzinnym gronie, ale nie tylko! Gwarantuję, że będzie robił furorę przy każdej okazji, a ci, którzy(...)szkl * mąka pszenna – 2 płaskie łyżki * jajko L – 3 szt * śmietana 36% – 150 ml * ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker – 1 łyżeczka PANNA COTTA MANGO * mango( pulpa ) – 250 g – śmietana 36% – 250 g – cukier brzozowy (ksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki – żelatyna – 12 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SERNIK: Ser ucieramy ( najlepiej
Ostra na Słodkopieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 150 g di pancetta 300 g di zucca hokkaido 50 g di parmigiano grattugiato 150 ml di panna fresca 1 cipolla 2 tuorli succo di limone maggiorana sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni, boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie(...)zucca e 2-3 rametti di maggiorana fresca. Cuocete il tutto per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. In una ciotola mescolate i tuorli con la panna, aggiungete qualche goccia di succo di limone e il parmigiano grattugiato, quindi aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Trasferite gli spaghetti nella padella con zucca e pancetta
La grande e la piccola cuocamiętą Sandacz z puree z cukinii i sosem z małży i jarmużem Udko z kaczki confit z domowymi kopytkami Naszą kolację w Rogu zwięczył pyszny deser, a mianowicie bazyliowa panna cotta z musem truskawkowym. Uwielbiam bazylię w słodkich daniach i odsłonach, więc dla mnie ta panna cotta, to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Bazyliowa panna cotta Róg Mysikrólika Warszawa
Kulinarne przygody GatityWarstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. Panna cotta z musem śliwkowym -- AleTorcik! - Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPanna cotta to banalnie prosty i szybki w wykonaniu deser. A smakuje bajecznie; osobiście uwielbiam ;). Zawsze przygotowuję go wieczór wcześniej przed planowanym podaniem; ma wówczas całą noc na to, aby stężeć i nabrać właściwej konsystencji. Tym razem pokusiłam się o wersję kawową tegoż deseru, a podałam go z wiśniowym sosem. Jak dla mnie połączenie warte grzechu ;). Doskonały deser na każdą(...)Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 5 minut, do napęcznienia. W rondelku umieścić pozostałe składniki na panna cottę, postawić na palniku i mieszając podgrzewać na niedużym ogniu do momentu, aż cukier i kawa się rozpuszczą. Gdy mieszanka zacznie wrzeć ( wystarczy gdy na brzegach pojawią się pierwsze bąbelki
Opowieści z piekarnikaPanna Cotta to rodzaj włoskiego deseru. Deser ten możemy podawać z różnymi dodatkami i musami. Panna Cotta ma konsystencję delikatnej pianki. W deserze tym wykorzystałam prócz śmietanki 30% Mlekovita , mleko wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita . Mlekovita wyprodukowała nabiał bez laktozy aby osoby, które są uczulone na cukry w nabiale mogły bez ograniczeń jeść swoje ulubione potrawy. Składniki(...)gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni
Kuchnia w oparachkwaśnej śmietany 1 jajko koperek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 150 g di formaggio tipo philadelphia 80 g di salmone affumicato 30 g di panna acida 1 uovo aneto sale, pepe PRZYGOTOWANIE Miksujemy serek philadelphia z jajkiem i kwaśną śmietaną. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i 1-2 łyżki koperku. Doprawiamy(...)pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate il formaggio tipo philadelphia con uovo e panna acida. Aggiungete il salmone affumicato tagliato a dadini e 1-2 cucchiai di aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto. Masę na serniczki przelewamy do 4 małych kokilek. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuocadekoracji **** INGREDIENTI (per 2 mini tortine) Torta 3 uova 50 g di farina 50 g di zucchero a velo 1 cucchiaio di cacao Crema 250 g di panna fresca 50 g di zucchero a velo metà di bacca di vaniglia colorante alimentare rosso cioccolato fondente per decorazione PRZYGOTOWANIE Tort Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywn(...)barwnik; kontynuujemy ubijanie do uzyskania sztywnej piany. Krem p rzykrywamy foli ą spożywczą i schładzamy ok. 1 godziny. **** Crema chantilly In una ciotola montate la panna ben fredda con i semi di una bacca di vaniglia. Quando avrete raggiunto una consistenza semi montata, setacciate lo zucchero a velo e il colorante, continuate a montare la panna
La grande e la piccola cuocalody, których musicie spróbować! Ja jestem typowym lodożercom i to właśnie włoskie gelato jadłam w hurtowym ilościach, wtedy kiedy odwiedzałam kilkakrotnie Włochy. Zamówiliśmy dwa różne desery: Panna cottę z solonym karmelem i świeżymi owocami - przygotowywana jest z wanilią z Madagaskaru. Deser jest wart grzechu! Słusznie został nam polecony przez kelnerkę, bo panna cotta była pyszna. Solony karmel idealnie się(...)kawy było przegrzane, co powodowało, że kawy nie dało się pić i musiałam czekać aż ostygnie. Przegrzanie mleka do kawy wpływa też niestety na jego smak. Niemniej jednak panna cotta podbiła nasze kubki smakowe na tyle, że mogę Wam polecić to miejsce. Zajrzyjcie i przekonajcie się sami, jeśli będziecie na Żoliborzu. ul. Ludwika Rydygiera 9 01-793 Warszawa
SMYKWKUCHNILubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też porównania czy jest lepsza od innych, toteż może i nie powinnam jej zbytnio zachwalać ;), ale przyznaję, że ogromnie mi smakowała. Lekka, owocowa z delikatną nutą kokosu. Sama sobie się dziwię, że dopiero odważyłam(...)obroty 6, temp. 100°C. Po upływie pierwszej minuty zamieniamy ostrze na mieszadło, a w ostatniej minucie dodajemy przez otwór 1 łyżeczkę żelatyny. Przestudzone owoce wykładamy na całkowicie zastygniętą panna cottę. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Sposób przygotowania tradycyjny: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy do napęcznienia. Następnie dzielimy na dwie części. Śmietankę podgrzewamy wraz z cukrem waniliowym
Kuchnia w czekoladzienajlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o każdej porze roku i możecie nim zadziwić niejednego gościa. Panna cottę z mleka kokosowego i dżemu truskawkowego można przygotować dzień wcześniej i trzymać przez noc w lodówce, "kawior" z soku pomarańczowego i agaru również. Następnego dnia wystarczy upiec szybkie bezglutenowe(...)ciasteczka z miodem i masłem, gdy przestygną układamy na nich panna cottę, obsypujemy ją pyłkiem pszczelim i na wierzchu układamy kawior. Prawda, że proste? Przepis na 3-4 porcje. Składniki 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyki mąki kasztanowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 płaskie łyżki zimnego masła 2 płaskie łyżki miodu 250 ml mleka kokosowego 4 - 5 łyżek
Quinoa Raz!