panna - 1149 przepisów (strona:17/77)

Panna cotta z musem śliwkowym 133

Warstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. Panna cotta z musem śliwkowym -- AleTorcik! - Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Kawowa panna cotta z wiśniami 174

Panna cotta to banalnie prosty i szybki w wykonaniu deser. A smakuje bajecznie; osobiście uwielbiam ;). Zawsze przygotowuję go wieczór wcześniej przed planowanym podaniem; ma wówczas całą noc na to, aby stężeć i nabrać właściwej konsystencji. Tym razem pokusiłam się o wersję kawową tegoż deseru, a podałam go z wiśniowym sosem. Jak dla mnie połączenie warte grzechu ;). Doskonały deser na każdą(...)Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 5 minut, do napęcznienia. W rondelku umieścić pozostałe składniki na panna cottę, postawić na palniku i mieszając podgrzewać na niedużym ogniu do momentu, aż cukier i kawa się rozpuszczą. Gdy mieszanka zacznie wrzeć ( wystarczy gdy na brzegach pojawią się pierwsze bąbelki

Opowieści z piekarnika
MATCHA PANNA COTTA Z NUTĄ MIĘTY 131

Panna Cotta to rodzaj włoskiego deseru. Deser ten możemy podawać z różnymi dodatkami i musami. Panna Cotta ma konsystencję delikatnej pianki. W deserze tym wykorzystałam prócz śmietanki 30% Mlekovita , mleko wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita . Mlekovita wyprodukowała nabiał bez laktozy aby osoby, które są uczulone na cukry w nabiale mogły bez ograniczeń jeść swoje ulubione potrawy. Składniki(...)gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni

Kuchnia w oparach
Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) 164

kwaśnej śmietany 1 jajko koperek s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI (4 porzioni) 150 g di formaggio tipo philadelphia 80 g di salmone affumicato 30 g di panna acida 1 uovo aneto sale, pepe PRZYGOTOWANIE Miksujemy serek philadelphia z jajkiem i kwaśną śmietaną. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i 1-2 łyżki koperku. Doprawiamy(...)pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate il formaggio tipo philadelphia con uovo e panna acida. Aggiungete il salmone affumicato tagliato a dadini e 1-2 cucchiai di aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto. Masę na serniczki przelewamy do 4 małych kokilek. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Torcik Walentynkowy z kremem chantilly (Torta di San Valentino con crema chantilly) 140

dekoracji **** INGREDIENTI  (per 2 mini tortine) Torta 3 uova 50 g di farina 50 g di zucchero a velo 1 cucchiaio di cacao Crema 250 g di panna fresca 50 g di zucchero a velo metà di bacca di vaniglia colorante alimentare rosso cioccolato fondente per decorazione PRZYGOTOWANIE Tort Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywn(...)barwnik; kontynuujemy ubijanie do uzyskania sztywnej piany. Krem p rzykrywamy foli ą  spożywczą  i schładzamy ok. 1 godziny. **** Crema chantilly In una ciotola montate la panna ben fredda con i semi di una bacca di vaniglia. Quando avrete raggiunto una consistenza semi montata, setacciate lo zucchero a velo e il colorante, continuate a montare la panna

La grande e la piccola cuoca
FATTO A MANO- WŁOSKA KUCHNIA NA ŻOLIBORZU 159

lody, których musicie spróbować! Ja jestem typowym lodożercom i to właśnie włoskie gelato jadłam w hurtowym ilościach, wtedy kiedy odwiedzałam kilkakrotnie Włochy.  Zamówiliśmy dwa różne desery: Panna cottę z solonym karmelem i świeżymi owocami - przygotowywana jest z wanilią z Madagaskaru. Deser jest wart grzechu! Słusznie został nam polecony przez kelnerkę, bo panna cotta była pyszna. Solony karmel idealnie się(...)kawy było przegrzane, co powodowało, że kawy nie dało się pić i musiałam czekać aż ostygnie. Przegrzanie mleka do kawy wpływa też niestety na jego smak.  Niemniej jednak panna cotta podbiła nasze kubki smakowe na tyle, że mogę Wam polecić to miejsce. Zajrzyjcie i przekonajcie się sami, jeśli będziecie na Żoliborzu.  ul. Ludwika Rydygiera 9 01-793 Warszawa

SMYKWKUCHNI
Kokosowo- brzoskwiniowa panna cotta 174

Lubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też porównania czy jest lepsza od innych, toteż może i nie powinnam jej zbytnio zachwalać ;), ale przyznaję, że ogromnie mi smakowała.  Lekka, owocowa z delikatną nutą kokosu.  Sama sobie się dziwię, że dopiero odważyłam(...)obroty 6, temp. 100°C. Po upływie pierwszej minuty zamieniamy ostrze na mieszadło, a w ostatniej minucie dodajemy przez otwór 1 łyżeczkę żelatyny. Przestudzone owoce wykładamy na całkowicie zastygniętą panna cottę. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Sposób przygotowania tradycyjny: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy do napęcznienia. Następnie dzielimy na dwie części. Śmietankę podgrzewamy wraz z cukrem waniliowym

Kuchnia w czekoladzie
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 195

najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o każdej porze roku i możecie nim zadziwić niejednego gościa. Panna cottę z mleka kokosowego i dżemu truskawkowego można przygotować dzień wcześniej i trzymać przez noc w lodówce, "kawior" z soku pomarańczowego i agaru również. Następnego dnia wystarczy upiec szybkie bezglutenowe(...)ciasteczka z miodem i masłem, gdy przestygną układamy na nich panna cottę, obsypujemy ją pyłkiem pszczelim i na wierzchu układamy kawior. Prawda, że proste? Przepis na 3-4 porcje. Składniki 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyki mąki kasztanowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 płaskie łyżki zimnego masła 2 płaskie łyżki miodu 250 ml mleka kokosowego 4 - 5 łyżek

Quinoa Raz!
Tartaletki trzcinowe 221

Tartaletki z rozkruszonych herbatników wypełnione panną cottą o ciekawym smaku syropu trzcinowego. Wierzch wieńczy fantastyczna skorupka ze stopionego cukru trzcinowego. Słodycz, któremu ciężko się oprzeć. PORCJA NA 6 TARTALETEK: 150 g herbatników maślanych 75 g masła 1 łyżka Syropu Trzcinowego Diamant PANNA COTTA: 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 3-4 łyżki(...)się rozpuści. Osłodzić syropem trzcinowym wg smaku i odstawić do całkowitego wystudzenia. W trakcie stygnięcia parę razy przemieszać. Lekko tężącą masę wlać do tartaletek i wstawić do lodówki. Kiedy panna cotta stężeje na wierzchu rozsypać po łyżce cukru trzcinowego i za pomocą palnika skarmelizować. Można podawać. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki

https:KKuchniaMniam
Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 156

szczypiorek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 500 g di patate 150 g di pancetta 80 g di parmigiano 200 ml di panna 1 cipola 3 uova erba cipollina sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę , całość(...)pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Mieszamy z podsmażonym boczkiem. **** In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Versate le patate nella padella

La grande e la piccola cuoca
Kokosowa Panna Cotta z musem z mango 197

Kokosowa Panna Cotta, przygotowywana z mleczka kokosowego oraz obowiązkowo śmietanki! A dlaczego 'obowiązkowo'? Ponieważ włoskiego pochodzenia deser panna cotta oznacza 'gotowana śmietanka/krem'- więc bez niej nie byłaby już 'panną' 😜 Sam deser jest dosyć tłusty, aby więc dodać lekkości wystarczy wierzch deseru zwieńczyć świeżymi owocami- w tym przypadku jest to genialny i jakże prosty mus z mango podkręcony limonką, który

Kraina Miodem Płynąca
Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) 173

polpettine) 300 g di macinato di pollo 50 g di pangrattato 2 spicchi d'aglio 5 cucchiai di latte 3 cucchiai di senape con i grani 250 ml di panna olio d'oliva aneto fresco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane(...)formare le polpettine. Scaldate in una padella un filo d'olio e fate rosolare le polpettine fino a che risulteranno ben dorate. A questo punto  mescolate la panna, la senape, il sale e il pepe. Successivamente aggiungete la panna nella padella con le polpettine. Per ultimo aggiungete l'aneto tritato.  Lasciate cuocere le polpettine nella salsa ancora

La grande e la piccola cuoca
MIĘTOWA PANNA COTTA Z RABARBAREM 142

MIĘTOWA PANNA COTTA ma niezapomniany smak lata, a z dodatkiem... Artykuł MIĘTOWA PANNA COTTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tiramisu z mascarpone, bez jajek (Tiramisù con mascarpone, senza uova) 144

gradi e non si ha voglia di accendere il forno.  Oggi vorrei presentarVi una versione senza uova. La crema verrà preparata a base di mascarpone e panna a cui saranno aggiunti dei savoiardi, del caffè e per concludere del cacao. Se amate il tiramisù Vi invito a provarlo con la ricotta e con un bel po' di cioccolato fondente(...)serka mascarpone 400 g śmietany 300 g ciasteczek savoiardi 150 g cukru pudru 300 ml kawy kakao do dekoracji **** INGREDIENTI 500 g di mascarpone 400 g di panna 300 g di savoiardi 150 g di zucchero a velo 300 ml di  caffè q.b. cacao amaro PRZYGOTOWANIE Kawę odstawiamy do wystygnięcia.     Przygotowujemy krem. Na początek

La grande e la piccola cuoca
Panna cotta z suszoną śliwką 128

był on podany z suską sechlońską, ale jeśli akurat jej nie znajdziecie to każda inna suszona śliwka również się nada. Chociaż warto jej poszukać, bo delikatny podwędzany posmak dodaje panna cottcie niezłego kopa.  * SKŁADNIKI Panna cotta: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 ml pełnego mleka 3,2% 1 laska wanilii kilka łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny garść suszonych śliwek(...)zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej kilka łyżek wrzątku i dobrze ją rozpuść. Żelatynę przelej do mlecznej mieszanki i dobrze wymieszaj. Panna cottę przelej do naczyń, np. szklanych słoiczków. Podawaj z rozpuszczoną gorzką czekoladą, kawałkami suszonych śliwek i świeżymi owocami. Chcąc uzyskać płynną polewę czekoladową, przed podaniem rozpuść kostki czekolady w kąpieli

Food Square

Proponowane wyszukiwania