scalogno olio d'oliva sale, pepe Ravioli di pasta lievitata 350 g di farina 100 g di burro 25 dag di lievito di birra fresco 1/2 bicchiere di panna da cucina 5 g di zucchero 5 g di sale 1 uovo Altri ingredienti 1 uovo 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn(...)minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Pasta lievitata In una ciotolina mescolate la panna con lo zucchero e il lievito di birra sbriciolato. Coprite e lasciate lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido. Nel frattempo tagliate il burro a pezzettini e scioglietelo
La grande e la piccola cuocafarina di mandorle 250 g di burro 50 g di zucchero 2 uova 1 limone un pizzico di sale Crema 500 g di mascarpone 500 g di panna da montare 50 g di zucchero a velo qualche goccia di aroma di vaniglia Decorazione macarons, biscotti a forma di cuore, ribes rosso, piccole meringhe, gocce di cioccolato bianco PRZYGOTOWANIE Kruche(...)Iniziate a preparare la crema. In una ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo e qualche goccia di aroma di vaniglia. In un'altra ciotola montate la panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Amalgamate bene il tutto. Po przygotowaniu kruchego ciasta i kremu możemy rozpocząć składanie torciku. Na dużym talerzu układamy
La grande e la piccola cuocanastępnie rozlewamy do ok. 6 słoiczków po ok. 125 ml pojemności (możemy je umieścić skosem w foremkach na muffinki). Wstawiamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia. składniki na czekoladową panna cottę: 150 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 20 g cukru lub do smaku 40 g czekolady deserowej 20 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Domowy Smak Jedzeniaząbki czosnku szczypta peperoncino s ó l, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 3 cipollotti 700 g di patate dolci 100 ml di panna fresca 70 g di parmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy(...)oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy podsmażone cebulki, mieszając dokładnie całość. **** In una ciotola sbattete le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete i cipollotti, mescolando bene il tutto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
La grande e la piccola cuocastartego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato 2 uova sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia brukselki. Brukselki gotujemy na parze(...)cavoletti di bruxelles. Cuocete i cavoletti a vapore per circa 8 minuti. Una volta cotti, scolateli e lasciateli a raffreddare. In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato; aggiustate di sale e pepe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia
La grande e la piccola cuocaszczypta cynamonu bita śmietana **** INGREDIENTI 500 ml di latte 150 g di cioccolato al latte 1 cucchiaio di cacao amaro 2 arance un pizzico di cannella panna montata PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlewamy mleko, następnie wrzucamy cieniutko obran ą skórkę z pomarańczy. Całość zagotowujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Garnuszek zdejmujemy z ognia(...)pomarańczy oraz oprószamy cynamonem. **** A questo punto mescolate bene il tutto e versate nelle tazzine. Prima di servire decorate con la panna montata, la scorza grattugiata di arancia e spolverate con cannella. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera , nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle . Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie znajdzie się i miejsce na deser. Polecam panna cotta z owocami. Panna cotta zawsze się sprawdzi. Jeśli dysponujecie czasem możecie również upiec brownie i pokroić je na małe kawałeczki. Jak w każdym bufecie ważne jest aby porcje były małe
codojedzeniamleka 200 ml śmietany 30% 100 g cukru trzcinowego **** PRZYGOTOWANIE 75 ml di alcol puro 150 ml di caffè espresso 150 ml di latte intero 200 ml di panna fresca 100 g di zucchero di canna PRZYGOTOWANIE W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę, mleko, śmietanę i cukier, mieszając od czasu do czasu(...)lodówki na ok. 5-7 dni. Przygotowany likier można przechowywać w lodówce nawet 3-4 miesiące. **** PREPARAZIONE Versate in un pentolino il caffè, il latte, la panna e lo zucchero, mescolando bene il tutto. A ccendete il fuoco basso per farlo sciogliere, senza portare la miscela a ebollizione. Quando lo zucchero sarà sciolto, versate la miscela
La grande e la piccola cuocaPanna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny. Składniki 3 … Czytaj dalej Panna cotta z jogurtem
gotuj ze mnągałązki tymianku i natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 800 g di zucca hokkaido 10 fette di pancetta Salsa al formaggio 200 ml di latte 200 ml di panna fresca 100 g di emmentaler 50 g di parmigiano 1-2 rametti di timo e prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Sos serowy W garnuszku(...)natkę pietruszki oraz listki tymianku. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Preriscaldate il forno a 180 gradi. Salsa al formaggio In una pentola fate a bollire la panna con il latte, mescolando di tanto in tanto; quindi aggiustate di sale e pepe. Aggiungete l'emmental e il parmigiano grattugiato, le foglioline di timo e il prezzemolo tritato finemente. Mescolate
La grande e la piccola cuocaulubioną konfiturą lub bez. Polecam, bo ja w tym deserze jestem zakochana od lat! Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a dodatek kawy to mój nowy hit! Spróbujcie, mówię, pycha:) Kawowa panna cotta – mój sposób na deser, taki po którym chcesz więcej, dodajesz co chcesz i cieszysz się smakiem z rozmaitymi ulubionymi dodatkami. Szybki, prosty, taki jak lubię! Do espresso
Zasmakuj Kuchniprażone chipsy z kokosa Do rondelka dodajemy śmietankę kokosową, mleko kokosowe, cukier kokosowy oraz kaszę mannę i całość dokładnie mieszamy. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i zgęstnienia. Gorącą panna cottę przekładamy do docelowych naczyń i schładzamy. Przyznam, że tak smakuje mi najbardziej! :) Przed podaniem prażymy na suchej patelni odrobinę chipsów kokosowych, które układamy na wierzchu naszej panna cotty
MamaOskarkazucchero 60 g di burro 3 uova 1/2 cucchiaino di lievito vanigliato un pizzico di sale Caramello 100 g di caramelle mou (morbide) 80 ml di panna fresca 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę migdałową, mąkę(...)preriscaldato a 175 gradi per circa 25-30 minuti. Una volta cotta, lasciate la torta a raffreddare e tagliatela a quadretti. In una pentola portate a ebollizione la panna, quindi aggiungete le caramelle, 1/2 cucchiaino di sale e fatele sciogliere, mescolando di tanto in tanto. Distribuite il caramello sulla superficie della torta. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaszklanki wody 21 łyżka cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku Ponadto: granola liście mięty Panna Cotta : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się(...)minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia. Na dno naczynek wsypujemy po łyżeczce granoli. Wykładamy warstwę Panna Cotty. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. Na wierzch wykładamy maliny. Dekorujemy listkami mięty
Słodki Zakątektanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di prugne profumate con la cannella. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pszennej 100 g masła 15 g cukru szczypta soli 100 ml wody Nadzienie(...)albume e spolverizzate con lo zucchero di canna. Infornate la galette in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45-55 minuti. Sfornatela, lasciatela raffreddare e servitela con panna acida. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuoca