Smaczny pomysł na deserki z Panna Cottą, która przybywa do nas z północnych Włoch. Panna Cotta to pyszny włoski deser – lekki jak obłok. Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Pyszne deserki zostały stworzone dzięki uprzejmości firmy Stovit. . Składniki: 3 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka 80 g cukru 1 słoiczek owoce leśne
Podróż w kulinariaPanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Mocno waniliowy smak idealnie łączy się ze słodkością mango i orzeźwiającymi owocami granatu, smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami. Składniki: 200ml śmietany 30% 150ml mleka 1/2 laska wanilii 4 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 dojrzałe mango 1 granat Wykonanie: 1. Żelatynę zalać(...)postaci puree. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarna owocu. 3. Gotowe puree z mango wylać na 3 małe talerzyki, na środku każdego talerzyka ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę i posypać ziarenkami granatu
Szalona Kuchnia Ewelinyroku tęczowe sushi Unicorn też było bestsellerem 😃 Pod zdjęciami poniżej opisuję każdy smakołyk, a oto co przygotowałam: - tort Pandacorn - miniserniczki oreo Panda - maślane ciasteczka Panda z lukrem - panna cottę waniliową Panda na spodzie brownie - makaroniki Panda z mascarpone - sushi Panda - cake popsy Panda - czekoladowe babeczki Panda ze śmietankowym kremem Dodatkowo podałam popcorn, cukierki, żelki, pianki, pizzę (którą(...)dekoracja z masy cukrowej oraz pudrowych, gotowych oczek. Czekoladowe babeczki Panda ze śmietankowym kremem z mascarpone i śmietany kremówki, posypane grubym cukrem do dekoracji ciast i ciasteczek... Delikatna, waniliowa panna cotta Panda na wilgotnym, mocno czekoladowym spodzie brownie... Była pyszna, tylko masa cukrowa z lekka nie współpracowała z nią 😂 (dość szybko oczka Pand zaczęły spływać po deserze (bowiem masa cukrowa
Słodko-Słony Świat Ilonytanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di more e confettura di more. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pszennej 100 g masła 5 łyżek cukru 100 ml wody szczypta soli Nadzienie(...)canna. Cuocete le galette per circa 25-30 minuti. Una volta cotte, sfornatele e lasciatele raffreddare. Prima di servire spolverizzatele con dello zucchero a velo e accompagnatele con panna acida, gelato alla vaniglia o yogurt bianco. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocasmacznego ;) SKŁADNIKI 200 ml tłustego mleka 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru 100 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI 200 ml di latte intero 300 ml di panna da montare 5 cucchiai di zucchero 100 g di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W garnuszku na małym ogniu zagotowujemy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. **** PREPARAZIONE(...)lasciatelo a raffreddare. Do przestudzonego mleka stopniowo dodajemy śmietanę ubitą na sztywno, delikatnie mieszając do połączenia się wszystkich składników. **** Incorporate delicatamente la panna montata nella ciotola con il latte, amalgamando bene tutti gli ingredienti. Masę przelewamy do naczynia odpowiedniego do mrożenia. Lody mrozimy ok. 2 godzin, mieszając je co 30 minut
La grande e la piccola cuocaserdecznie ;) SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 4 łyżki espresso 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki kakao **** INGREDIENTI 200 ml di panna da montare 250 g di mascarpone 4 cucchiai di espresso 2-3 cucchiai di zucchero a velo 1-2 cucchiaini di cacao PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym ubijamy(...)godz. Przed podaniem oprószamy kakao. **** PREPARAZIONE Preparate due ciotole. In prima ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo. In un'altra ciotola montate la panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Amalgamate bene il tutto, aggiungendo l'espresso. Versate il composto ottenuto dentro ciotoline o bicchierini da portare e lasciatelo a raffreddare per circa
La grande e la piccola cuocaPolewa 200 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI Baci 240 g di cioccolato fondente 120 g di granella di nocciole 30 g di nocciole intere 70 ml di panna fresca Glassa 200 g di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy drobno posiekany orzechy laskowe. Mas ę mieszamy i schładzamy w lodówce(...)godz. **** PREPARAZIONE Sciogliete a bagnomaria il cioccolato fondente con l'aggiunta di panna. Non appena il cioccolato risulta fuso, aggiungete la granella di noccioline. Amalgamate bene tutti gli ingredienti e lasciate raffreddare in frigo per circa 1 ora. Ze schłodzonej masy formujemy pralinki, które wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do schłodzenia
La grande e la piccola cuocaciasteczek amaretti – Dietetyczny deser jogurt z truskawkami i crunchy – Deser jogurtowy z truskawkami – Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami – Lekki jogurtowiec z truskawkami – Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym – panna cotta klasyczna – Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Kluski, naleśniki, sałatki i przekąski: – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Chłodnik truskawkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparticolari sforzi né tanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di fragole e mandorle. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pełnoziarnistej 100 g masła 2 łyżki cukru 100 ml wody szczypta soli(...)lodami waniliowymi lub jogurtem . **** Cuocete la galette per circa 45-55 minuti. Sfornatela e lasciatela raffreddare. Prima di servire spolverizzatela con dello zucchero a velo e accompagnatela con panna acida, gelato alla vaniglia o yogurt bianco. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocazucchero 50 ml di olio di semi di girasole 1 uovo 2-3 cucchiai di latte Glassa 1-2 cucchiai di zucchero a velo 3-4 cucchiai di panna granella di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto(...)lukrem przygotowanym ze śmietany i cukru pudru, następnie oprószamy kawałeczkami czekolady. **** Prima di servire, spennellate la superficie dei panini con della glassa a base di panna e zucchero a velo e per ultimo cospargete con qualche pezzetti di cioccolato. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocamasła 4 jajka 2 ząbki czosnku gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di patate lessate 500 g di porri 100 ml di panna 50 g di burro 4 uova 2 spicchi d'aglio noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pory obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki(...)pieprzem; dokładnie mieszamy. **** Schiacciate le patate con una forchetta o con una schiacciapatate. In una ciotola versate le patate, aggiungete il burro fuso, la panna, 2 spicchi d'aglio tritati finemente; aggiustate di noce moscata, sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ziemniaki przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej oliw
La grande e la piccola cuocascalogno olio d'oliva sale, pepe Ravioli di pasta lievitata 350 g di farina 100 g di burro 25 dag di lievito di birra fresco 1/2 bicchiere di panna da cucina 5 g di zucchero 5 g di sale 1 uovo Altri ingredienti 1 uovo 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn(...)minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Pasta lievitata In una ciotolina mescolate la panna con lo zucchero e il lievito di birra sbriciolato. Coprite e lasciate lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido. Nel frattempo tagliate il burro a pezzettini e scioglietelo
La grande e la piccola cuocafarina di mandorle 250 g di burro 50 g di zucchero 2 uova 1 limone un pizzico di sale Crema 500 g di mascarpone 500 g di panna da montare 50 g di zucchero a velo qualche goccia di aroma di vaniglia Decorazione macarons, biscotti a forma di cuore, ribes rosso, piccole meringhe, gocce di cioccolato bianco PRZYGOTOWANIE Kruche(...)Iniziate a preparare la crema. In una ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo e qualche goccia di aroma di vaniglia. In un'altra ciotola montate la panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Amalgamate bene il tutto. Po przygotowaniu kruchego ciasta i kremu możemy rozpocząć składanie torciku. Na dużym talerzu układamy
La grande e la piccola cuocanastępnie rozlewamy do ok. 6 słoiczków po ok. 125 ml pojemności (możemy je umieścić skosem w foremkach na muffinki). Wstawiamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia. składniki na czekoladową panna cottę: 150 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 20 g cukru lub do smaku 40 g czekolady deserowej 20 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Domowy Smak Jedzenia