ciasteczek amaretti – Dietetyczny deser jogurt z truskawkami i crunchy – Deser jogurtowy z truskawkami – Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami – Lekki jogurtowiec z truskawkami – Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym – panna cotta klasyczna – Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Kluski, naleśniki, sałatki i przekąski: – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Chłodnik truskawkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparticolari sforzi né tanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di fragole e mandorle. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pełnoziarnistej 100 g masła 2 łyżki cukru 100 ml wody szczypta soli(...)lodami waniliowymi lub jogurtem . **** Cuocete la galette per circa 45-55 minuti. Sfornatela e lasciatela raffreddare. Prima di servire spolverizzatela con dello zucchero a velo e accompagnatela con panna acida, gelato alla vaniglia o yogurt bianco. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocazucchero 50 ml di olio di semi di girasole 1 uovo 2-3 cucchiai di latte Glassa 1-2 cucchiai di zucchero a velo 3-4 cucchiai di panna granella di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto(...)lukrem przygotowanym ze śmietany i cukru pudru, następnie oprószamy kawałeczkami czekolady. **** Prima di servire, spennellate la superficie dei panini con della glassa a base di panna e zucchero a velo e per ultimo cospargete con qualche pezzetti di cioccolato. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocamasła 4 jajka 2 ząbki czosnku gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di patate lessate 500 g di porri 100 ml di panna 50 g di burro 4 uova 2 spicchi d'aglio noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pory obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki(...)pieprzem; dokładnie mieszamy. **** Schiacciate le patate con una forchetta o con una schiacciapatate. In una ciotola versate le patate, aggiungete il burro fuso, la panna, 2 spicchi d'aglio tritati finemente; aggiustate di noce moscata, sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ziemniaki przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej oliw
La grande e la piccola cuocascalogno olio d'oliva sale, pepe Ravioli di pasta lievitata 350 g di farina 100 g di burro 25 dag di lievito di birra fresco 1/2 bicchiere di panna da cucina 5 g di zucchero 5 g di sale 1 uovo Altri ingredienti 1 uovo 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn(...)minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Pasta lievitata In una ciotolina mescolate la panna con lo zucchero e il lievito di birra sbriciolato. Coprite e lasciate lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido. Nel frattempo tagliate il burro a pezzettini e scioglietelo
La grande e la piccola cuocafarina di mandorle 250 g di burro 50 g di zucchero 2 uova 1 limone un pizzico di sale Crema 500 g di mascarpone 500 g di panna da montare 50 g di zucchero a velo qualche goccia di aroma di vaniglia Decorazione macarons, biscotti a forma di cuore, ribes rosso, piccole meringhe, gocce di cioccolato bianco PRZYGOTOWANIE Kruche(...)Iniziate a preparare la crema. In una ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo e qualche goccia di aroma di vaniglia. In un'altra ciotola montate la panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Amalgamate bene il tutto. Po przygotowaniu kruchego ciasta i kremu możemy rozpocząć składanie torciku. Na dużym talerzu układamy
La grande e la piccola cuocanastępnie rozlewamy do ok. 6 słoiczków po ok. 125 ml pojemności (możemy je umieścić skosem w foremkach na muffinki). Wstawiamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia. składniki na czekoladową panna cottę: 150 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 20 g cukru lub do smaku 40 g czekolady deserowej 20 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Domowy Smak Jedzeniaząbki czosnku szczypta peperoncino s ó l, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 3 cipollotti 700 g di patate dolci 100 ml di panna fresca 70 g di parmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy(...)oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy podsmażone cebulki, mieszając dokładnie całość. **** In una ciotola sbattete le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete i cipollotti, mescolando bene il tutto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
La grande e la piccola cuocastartego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato 2 uova sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia brukselki. Brukselki gotujemy na parze(...)cavoletti di bruxelles. Cuocete i cavoletti a vapore per circa 8 minuti. Una volta cotti, scolateli e lasciateli a raffreddare. In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato; aggiustate di sale e pepe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia
La grande e la piccola cuocaszczypta cynamonu bita śmietana **** INGREDIENTI 500 ml di latte 150 g di cioccolato al latte 1 cucchiaio di cacao amaro 2 arance un pizzico di cannella panna montata PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlewamy mleko, następnie wrzucamy cieniutko obran ą skórkę z pomarańczy. Całość zagotowujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Garnuszek zdejmujemy z ognia(...)pomarańczy oraz oprószamy cynamonem. **** A questo punto mescolate bene il tutto e versate nelle tazzine. Prima di servire decorate con la panna montata, la scorza grattugiata di arancia e spolverate con cannella. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera , nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle . Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie znajdzie się i miejsce na deser. Polecam panna cotta z owocami. Panna cotta zawsze się sprawdzi. Jeśli dysponujecie czasem możecie również upiec brownie i pokroić je na małe kawałeczki. Jak w każdym bufecie ważne jest aby porcje były małe
codojedzeniamleka 200 ml śmietany 30% 100 g cukru trzcinowego **** PRZYGOTOWANIE 75 ml di alcol puro 150 ml di caffè espresso 150 ml di latte intero 200 ml di panna fresca 100 g di zucchero di canna PRZYGOTOWANIE W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę, mleko, śmietanę i cukier, mieszając od czasu do czasu(...)lodówki na ok. 5-7 dni. Przygotowany likier można przechowywać w lodówce nawet 3-4 miesiące. **** PREPARAZIONE Versate in un pentolino il caffè, il latte, la panna e lo zucchero, mescolando bene il tutto. A ccendete il fuoco basso per farlo sciogliere, senza portare la miscela a ebollizione. Quando lo zucchero sarà sciolto, versate la miscela
La grande e la piccola cuocaPanna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny. Składniki 3 … Czytaj dalej Panna cotta z jogurtem
gotuj ze mnągałązki tymianku i natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 800 g di zucca hokkaido 10 fette di pancetta Salsa al formaggio 200 ml di latte 200 ml di panna fresca 100 g di emmentaler 50 g di parmigiano 1-2 rametti di timo e prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Sos serowy W garnuszku(...)natkę pietruszki oraz listki tymianku. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Preriscaldate il forno a 180 gradi. Salsa al formaggio In una pentola fate a bollire la panna con il latte, mescolando di tanto in tanto; quindi aggiustate di sale e pepe. Aggiungete l'emmental e il parmigiano grattugiato, le foglioline di timo e il prezzemolo tritato finemente. Mescolate
La grande e la piccola cuocaulubioną konfiturą lub bez. Polecam, bo ja w tym deserze jestem zakochana od lat! Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a dodatek kawy to mój nowy hit! Spróbujcie, mówię, pycha:) Kawowa panna cotta – mój sposób na deser, taki po którym chcesz więcej, dodajesz co chcesz i cieszysz się smakiem z rozmaitymi ulubionymi dodatkami. Szybki, prosty, taki jak lubię! Do espresso
Zasmakuj Kuchni