panna - 1149 przepisów (strona:24/77)

Pieczona frittata z batatami (Frittata al forno con patate dolci) 99

ząbki czosnku szczypta peperoncino s ó l, pieprz  2-3 łyżki oliwy z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 3 cipollotti  700 g di patate dolci 100 ml di panna fresca 70 g di parmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy(...)oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy podsmażone cebulki, mieszając dokładnie całość.  **** In una ciotola sbattete le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete i cipollotti, mescolando bene il tutto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni

La grande e la piccola cuoca
Tarta na francuskim cieście z brukselką i szynką parmeńską (Torta di sfoglia con cavoletti di bruxelles e prosciutto crudo) 126

startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato 2 uova sa le, pepe    PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia brukselki. Brukselki gotujemy na parze(...)cavoletti di bruxelles.  Cuocete i cavoletti a vapore per circa 8 minuti. Una volta cotti, scolateli e lasciateli a raffreddare. In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato; aggiustate di sale e pepe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (piekarnik statyczny), 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Gorąca czekolada pomarańczowa (Cioccolata calda all'arancia) 84

szczypta cynamonu bita śmietana **** INGREDIENTI   500 ml di latte  150 g di cioccolato al latte 1 cucchiaio di cacao amaro 2 arance un pizzico di cannella panna montata PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlewamy mleko, następnie wrzucamy cieniutko obran ą  skórkę z pomarańczy.  Całość zagotowujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Garnuszek zdejmujemy z ognia(...)pomarańczy  oraz oprószamy cynamonem. **** A questo punto mescolate bene il tutto e versate nelle tazzine. Prima di servire decorate con la panna montata, la scorza grattugiata di arancia e spolverate con cannella. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Sylwestrowy bufet w stylu skandynawskim 149

ziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera , nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle . Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie znajdzie się i miejsce na deser. Polecam panna cotta z owocami. Panna cotta zawsze się sprawdzi. Jeśli dysponujecie czasem możecie również upiec brownie i pokroić je na małe kawałeczki. Jak w każdym bufecie ważne jest aby porcje były małe

codojedzenia
Domowy likier kawowy (Liquore alla crema di caffè) 167

mleka 200 ml śmietany 30% 100 g cukru trzcinowego **** PRZYGOTOWANIE 75 ml di alcol puro 150 ml di caffè espresso 150 ml di latte intero 200 ml di panna fresca 100 g di zucchero di canna PRZYGOTOWANIE W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę, mleko, śmietanę i cukier, mieszając od czasu do czasu(...)lodówki na ok. 5-7 dni. Przygotowany likier można przechowywać w lodówce nawet 3-4 miesiące. **** PREPARAZIONE Versate in un pentolino il caffè, il latte, la panna e lo zucchero,  mescolando bene il tutto. A ccendete il fuoco basso per farlo sciogliere, senza portare la miscela a ebollizione. Quando lo zucchero sarà sciolto, versate la miscela

La grande e la piccola cuoca
Panna cotta z jogurtem i malinami 91

Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny. Składniki 3 … Czytaj dalej Panna cotta z jogurtem

gotuj ze mną
Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) 114

gałązki tymianku i natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 800 g di zucca hokkaido 10 fette di pancetta Salsa al formaggio 200 ml di latte 200 ml di panna fresca 100 g di emmentaler 50 g di parmigiano 1-2 rametti di timo e prezzemolo  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Sos serowy W garnuszku(...)natkę  pietruszki oraz listki tymianku. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Preriscaldate il forno a 180 gradi. Salsa al formaggio In una pentola fate a bollire la panna con il latte, mescolando di tanto in tanto; quindi aggiustate di sale e pepe. Aggiungete l'emmental e il parmigiano grattugiato, le foglioline di timo e il prezzemolo tritato finemente. Mescolate

La grande e la piccola cuoca
Kawowa panna cotta 109

ulubioną konfiturą lub bez. Polecam, bo ja w tym deserze jestem zakochana od lat! Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a dodatek kawy to mój nowy hit! Spróbujcie, mówię, pycha:) Kawowa panna cotta – mój sposób na deser, taki po którym chcesz więcej, dodajesz co chcesz i cieszysz się smakiem z rozmaitymi ulubionymi dodatkami. Szybki, prosty, taki jak lubię! Do espresso

Zasmakuj Kuchni
Kokosowa panna cotta 109

prażone chipsy z kokosa Do rondelka dodajemy śmietankę kokosową, mleko kokosowe, cukier kokosowy oraz kaszę mannę i całość dokładnie mieszamy. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i zgęstnienia. Gorącą panna cottę przekładamy do docelowych naczyń i schładzamy. Przyznam, że tak smakuje mi najbardziej! :) Przed podaniem prażymy na suchej patelni odrobinę chipsów kokosowych, które układamy na wierzchu naszej panna cotty

MamaOskarka
Karmelowe brownie (Brownies al caramello) 120

zucchero 60 g di burro 3 uova 1/2 cucchiaino di lievito vanigliato un pizzico di sale Caramello 100 g di caramelle mou (morbide) 80 ml di panna fresca 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę migdałową, mąkę(...)preriscaldato a 175 gradi per circa 25-30 minuti. Una volta cotta, lasciate la torta a raffreddare e tagliatela a quadretti.  In una pentola portate a ebollizione la panna, quindi aggiungete le caramelle, 1/2 cucchiaino di sale e fatele sciogliere, mescolando di tanto in tanto. Distribuite il caramello sulla superficie della torta. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Panna Cotta z musem malinowym i granolą 99

szklanki wody 21 łyżka cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku Ponadto: granola liście mięty Panna Cotta : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować, mieszać,  aż cukier się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się(...)minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.  Na dno naczynek wsypujemy po łyżeczce granoli. Wykładamy warstwę Panna Cotty. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. Na wierzch wykładamy maliny. Dekorujemy listkami mięty

Słodki Zakątek
Galette ze śliwkami (Galette di prugne) 114

tanto meno molti ingredienti.   La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di prugne profumate con la cannella. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pszennej 100 g masła  15 g cukru szczypta soli 100 ml wody Nadzienie(...)albume e spolverizzate con lo zucchero di canna. Infornate la galette in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45-55 minuti. Sfornatela, lasciatela raffreddare e servitela con panna acida. Smacznego :) Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Kawowa Panna Cotta 122

Pyszna i bardzo delikatna “ Kawowa Panna Cotta “. Deser ten najczęściej przygotowuje się na tłustej śmietance 36% (haevy cream) lub nawet 42% (double cream). Ja, ponieważ nie miałam takiej, użyłam w połowie śmietanki 30% a w drugiej połowie skondensowanego, niesłodzonego mleka w kartoniku , jakie zostało mi po robieniu “ Domowej Kawówki – czyli likieru kawowego “. Taka wersja bardziej(...)jeśli Wy wolicie mieć bardziej sztywną konsystencję użyjcie śmietanki 36% lub 42%. Możecie również pominąć mleko skondensowane całkowicie i zamiast niego dać tyle samo tłustej śmietanki. The post Kawowa Panna Cotta appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) 168

zucchero 150 g di burro 1 bustina di vanillina un pizzico di sale Crema al limone 4 uova 120 ml di succo di limone 100 ml di panna fresca 250 g di zucchero 30 g di farina zucchero a velo per decorazione PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Form ę  do pieczenia o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)gradi. Cuocete la pasta frolla per circa 18-20 minuti. Crema al limone Montate le uova con lo zucchero, la farina, il succo di limone e la panna. Distribuite la crema nel guscio di pasta frolla. Crostata Cuocete la crostata con crema per circa 30-35 minuti, fino a quando si sarà ben rassodata. Una volta cotta, lasciate la crostata

La grande e la piccola cuoca
Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem 93

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo  śliwki(...)umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry. Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać. Na zastygniętą panna cottę wyłożyć sos śliwkowy,odstawić  do lodówki do schłodzenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi