panna - 1149 przepisów (strona:25/77)

"Spiżarnia" Mikołajki- Miejsce ze smakiem, które warto odwiedzić! 139

otwarciu jest jeszcze przed porą obiadową. Marzy Nam się dobry deser i pyszna kawa. Rozmawiamy z obsługą, która dumnie poleca lodową bezę z owocami i pysznym sosem, jak i panna cotta z owocami, a do tego kieliszek Saskiej - Dzika Róża. Korzystamy z rekomendacji i zamawiamy proponowane desery.   Beza jest pyszna, krucha, przełożona pysznym krem, podana z sezonowymi owocami(...)lekkim sosem. Panna cotta lekko waniliowa, mocno schłodzona, podana z truskawkami w lekkim syropie, Saska z Dziką Różą idealnie komponuje się kawą i z deserem. Spędzamy miłe i smaczne przedpołudnie. Mimo wczesnej pory w lokalu jest bardzo dużo gości i po konsumpcji wiemy dlaczego, na pewno tutaj wrócimy! Adres lokalu; Spiżarnia Plac Handlowy 14, Mikołajki http://spizarnia.mazury.pl

SMYKWKUCHNI
Tarta na francuskim cieście z czereśniami (Torta di sfoglia alle ciliegie) 137

opakowanie ciasta francuskiego cukier puder  **** INGREDIENTI 200 g di ciliegie 80 g di zucchero di canna 30 g di farina 30 g di burro 200 ml di panna fresca 200 ml di latte 1 confezione di  vanillina 3 uova 50 g di zucchero 1 rotolo di pasta sfoglia zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty rozpoczynamy od umycia, osuszenia(...)cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta iniziate lavando le ciliegie, asciugatele e denocciolatele. In una ciotola montate le uova con lo zucchero. Aggiungete la vanillina, la farina, la panna e il latte. Per ultimo unite il burro fuso. Montate il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite la crema e lasciate a riposare per circa 10 minuti. Imburrate

La grande e la piccola cuoca
Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) 141

farina 120 g di burro 100 g di zucchero 1 uovo 1 cucchiaio di acqua fredda sale Crema al cioccolato 200 g di cioccolato fondente 125 g di panna fresca 35 g di burro Decorazione fragole foglie di menta PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko(...)masło. Krem miksujemy na jednolit ą  masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny.  **** Crema al cioccolato In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete il cioccolato fondente tagliato a pezzetti. Mescolate bene il tutto. Aggiungete il burro a temperatura ambiente. Frullate la crema fino ad ottenere una consistenza omogenea e cremosa

La grande e la piccola cuoca
Panna cotta w słoiczku 417

Panna cotta w słoiczku to moja wersja słynnego włoskiego deseru zrobionego ze śmietanki, polanego musem owocowym. Tradycyjnie podaje się je w formie babeczki odwróconej do góry dnem. Jest bardzo delikatna i kremowa. Ja uwielbiam w każdej formie. Kto się skusi? PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny

Bon appetit mon amie
Pieczony łosoś ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym (Salmone al forno con asparagi e salsa alla senape e miele) 126

asparagi verdi 1 limone sale, pepe olio d'oliva Salsa alla senape e miele 3 cucchiai di senape  1 cucchiaio di miele 250 ml di panna fresca un pizzico di curcuma olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki(...)minuti in forno preriscaldato a 175 gradi. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. A questo punto  mescolate la panna, la senape e il miele. Aggiustate di sale, pepe e un pizzico di curcuma. Lasciate cuocere per 3-4 minuti finché la salsa si sarà addensata. Servite il salmone

La grande e la piccola cuoca
Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną 111

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i odrobiną bitej śmietany. Składniki: 300g borówki amerykańskiej 3 łyżki soku z cytryny 350ml śmietany 30% 100ml mleka 60g cukru 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 140ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 50g borówki amerykańskiej(...)przetarte przez sito borówki. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 4. Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. 5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i borówkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) 134

zastąpić żelatyną w proszku, ok. 32 gram ( 8 łyżeczek ) **** INGREDIENTI 200 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro 100 g di zucchero 400 g di panna da montare 200 g di cioccolato fondente 8 fogli di gelatina (ca. 16 g)* 3 albumi 3 cucchiai di cacao amaro foglie di menta per decorazione * potete sostituire la gelatina(...)intiepidire. Montate gli albumi a neve con l'aggiunta di zucchero. In una ciotola versate gli albumi e il cioccolato, mescolate il tutto con delicatezza. Per ultimo aggiungete la panna montata. Amalgamate bene il tutto con movimenti dal basso verso l'alto. Versate il composto sulla base di biscotti, livellando la superficie. Fate raffreddare la torta in frigorifero per circa

La grande e la piccola cuoca
Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 136

mozzarella 50 g di parmigiano 3 zucchine 3 cipollotti 2 spicchi d'aglio sa le, pepe Salsa al formaggio 300 g di formaggio Emmental 200 g di panna fresca 200 g di latte 50 g di gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente(...)oraz pieprzem. **** Salsa al formaggio Per preparare la salsa ai formaggi iniziate tagliando a cubetti il gorgonzola e l'Emmental.  In una pentola scaldate la panna con il latte a fuoco dolce. Aggiungete il gorgonzola, l'Emmental e il parmigiano grattugiato. Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi

La grande e la piccola cuoca
Miętowa Panna Cotta z Czekodżemem Łowicz 127

Absolutnie jeden z pyszniejszych deserów- Panna Cotta, czyli delikatny i kremowy deser, powstały z podgrzanej śmietanki. Najbardziej popularny jest w waniliowym wydaniu. Jako, że wiosna do Nas zawitała ja postawiłam na Panna Cottę w orzeźwiającej, miętowej nucie, która została przełamana wyjątkowym Czekodżemem od Łowicza- Śliwka z Belgijską Czekoladą. Deser, oprócz niebanalnego połączenia przepięknie i elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 😊 4 porcje

Kraina Miodem Płynąca
Zakochana Panna Cotta z białą czekoladą i malinami. 94

Dziś przepis na pyszny i dobrze znany deser w nieco innej odsłonie. Jest to nieco "luźniejsza" wersja Panna Cotty. Idealna do podawania w pucharkach i wzbogacona malinową galaretką oraz białą czekoladą. Składniki: 200 ml mleka 3,2% 250 ml śmietanki 36% duża laska wanilii 1 tabliczka białej czekolady cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki żelatyny w proszku 1 galaretka malinowa(...)Jedną stronę powstałych serduszek DOKŁADNIE pokrywamy klejem spożywczym i przyklejamy do ścianek pucharków, w których będziemy podawać deser. Dociskamy, pozbywając się pęcherzyków powietrza i wlewamy ostudzoną, lecz wciąż płynną Panna Cottę. Pamiętamy, by na górze zostawić trochę miejsca na sos. Odstawiamy do lodówki  na kilka godzin. Mrożone maliny umieszczamy w rondlu i wsypujemy trochę cukru. Podsmażamy, co chwilę mieszając

DominikaDolci
Tort panna cotta 171

szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przeczytaj cały przepis - Tort panna cotta at AleTorcik

AleTorcik
Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) 140

śmietany 1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego  koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di patate 500 g di merluzzo 150 ml di panna 1 cucchiaino di semi di finocchietto  aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Następnie podgotowujemy w osolonej(...)dokładnie mieszamy. *** Private il merluzzo di eventuali lische residue e tagliatelo a dadini di un paio di cm. Mescolate in una ciotola il merluzzo, 2/3 di patate, la panna, i semi di finocchietto e l'aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Dno formy żaroodpornej smarujemy 1-2 łyżkami oliwy. Do formy wykładamy rybę wymieszan

La grande e la piccola cuoca
Kawowa panna cotta z musem czekoladowym 125

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego. Składniki: 200ml śmietany 30% 200ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50ml wrzątku 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka Mus czekoladowy: 100g mlecznej czekolady 120ml śmietany 30% Dekoracja: bita śmietana(...)czekoladowy: Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. 5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 130

pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida mandorle per decorazione sale, pepe PRZYGOTOWANIE Buraki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę(...)pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 30 minuti. Frullate la zuppa con un frullatore.  Servite la zuppa con la panna acida, la granella di mandorle e le fettine di peperoncino. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma) 163

śmietany 2 łyżki musztardy 1 łyżka kurkumy s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 1 cavolfiore (ca. 1 kg) 100 ml di panna 2 cucchiai di senape 1 cucchiaio di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy sol ą  i pieprzem(...)PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la panna con 2 cucchiai di senape e 1 cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe. Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

La grande e la piccola cuoca