Absolutnie jeden z pyszniejszych deserów- Panna Cotta, czyli delikatny i kremowy deser, powstały z podgrzanej śmietanki. Najbardziej popularny jest w waniliowym wydaniu. Jako, że wiosna do Nas zawitała ja postawiłam na Panna Cottę w orzeźwiającej, miętowej nucie, która została przełamana wyjątkowym Czekodżemem od Łowicza- Śliwka z Belgijską Czekoladą. Deser, oprócz niebanalnego połączenia przepięknie i elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 😊 4 porcje
Kraina Miodem PłynącaDziś przepis na pyszny i dobrze znany deser w nieco innej odsłonie. Jest to nieco "luźniejsza" wersja Panna Cotty. Idealna do podawania w pucharkach i wzbogacona malinową galaretką oraz białą czekoladą. Składniki: 200 ml mleka 3,2% 250 ml śmietanki 36% duża laska wanilii 1 tabliczka białej czekolady cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki żelatyny w proszku 1 galaretka malinowa(...)Jedną stronę powstałych serduszek DOKŁADNIE pokrywamy klejem spożywczym i przyklejamy do ścianek pucharków, w których będziemy podawać deser. Dociskamy, pozbywając się pęcherzyków powietrza i wlewamy ostudzoną, lecz wciąż płynną Panna Cottę. Pamiętamy, by na górze zostawić trochę miejsca na sos. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mrożone maliny umieszczamy w rondlu i wsypujemy trochę cukru. Podsmażamy, co chwilę mieszając
DominikaDolciszklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przeczytaj cały przepis - Tort panna cotta at AleTorcik
AleTorcikśmietany 1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di patate 500 g di merluzzo 150 ml di panna 1 cucchiaino di semi di finocchietto aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Następnie podgotowujemy w osolonej(...)dokładnie mieszamy. *** Private il merluzzo di eventuali lische residue e tagliatelo a dadini di un paio di cm. Mescolate in una ciotola il merluzzo, 2/3 di patate, la panna, i semi di finocchietto e l'aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Dno formy żaroodpornej smarujemy 1-2 łyżkami oliwy. Do formy wykładamy rybę wymieszan
La grande e la piccola cuocaPanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii, ja prezentuję ją w wersji z mega intensywnym smakiem kawy i odrobiną bardzo słodkiego musu czekoladowego. Składniki: 200ml śmietany 30% 200ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50ml wrzątku 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka Mus czekoladowy: 100g mlecznej czekolady 120ml śmietany 30% Dekoracja: bita śmietana(...)czekoladowy: Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. 5. Gotową panna cottę udekorować bitą śmietaną i posypać kawą
Szalona Kuchnia Ewelinypieprz **** INGREDIENTI 500 g di barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida mandorle per decorazione sale, pepe PRZYGOTOWANIE Buraki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę(...)pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 30 minuti. Frullate la zuppa con un frullatore. Servite la zuppa con la panna acida, la granella di mandorle e le fettine di peperoncino. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaśmietany 2 łyżki musztardy 1 łyżka kurkumy s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 cavolfiore (ca. 1 kg) 100 ml di panna 2 cucchiai di senape 1 cucchiaio di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy sol ą i pieprzem(...)PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la panna con 2 cucchiai di senape e 1 cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe. Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
La grande e la piccola cuocaziół prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 500 g di spinaci 100 g di gorgonzola 150 g di panna 2 cucchiaio di farina 2 cucchiaini di erbe provenzali sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Mi ę so z piersi kurczaka kroimy w kostk ę . W misce mieszamy(...)dadini e rosolatelo per circa minuti finché non diventa dorato. Lavate gli spinaci e asciugateli con carta da cucina. In una padella aggiungete il gorgonzola. Unite la panna per diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete le foglie di spinaci, quindi aggiustate di sale e pepe. Fate cuocere a fuoco basso per circa 5 minuti minuti, mescolando di tanto
La grande e la piccola cuocaPyszny deser, znany chyba już wszystkim. Bogactwo owoców sprawia, że panna cotta nie jest przesłodzona. Mus z brzoskwiń jest bardzo aksamitny. Koniecznie wypróbujcie! Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1,5 łyżki żelatyny Panna cotta: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 przezroczysta galaretka
VioletoweKucharzeniezucchero di canna 16 g di lievito vanigliato 4 uova 1 vanillina un pizzico di sale Crema di cioccolato 200 g di cioccolato fondente 250 g di panna fresca 100 g di burro 1 cucchiaio di cacao amaro 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą masę(...)masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny. **** Crema al cioccolato Nel frattempo preparate la crema al cioccolato. In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete il cioccolato fondente tagliato a pezzetti, i semi di una bacca di vaniglia e 1 cucchiaio di cacao. Mescolate bene il tutto. Aggiungete il burro a temperatura ambiente
La grande e la piccola cuocaribes rosso disidratato 50 g di uva sultanina 50 g di prugne secche 50 g di burro 80 g di zucchero 200 ml di panna fresca Decorazione 1 uovo mandorle a lamelle zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj(...)largo tegame sciogliete il burro, aggiungete le mandorle e le noci tritati finemente. Fate rosolare il tutto per circa 3-4 minuti. A questo punto versate lo zucchero, la panna e fate bollire, mescolando di tanto in tanto. Togliete dal fuoco; aggiungete l'uvetta, il ribes rosso, le prugne secche, le albicocche, i datteri e i ficchi tritati finemente. Mescolate
La grande e la piccola cuocaśmietany 18% s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta tipo tagliatelle 100 g di gorgonzola 80 g di pecorino 80 g di parmigiano 200 ml di panna sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sosu rozpoczynamy od pokrojenia gorgonzoli w drobną kosteczkę oraz starkowania na tarce o małych oczkach parmezanu i pecorino. W garnuszku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę, dodajemy gorgonzol(...)gotujemy makaron al dente. **** PREPARAZIONE Per preparare la salsa ai formaggi iniziate tagliando a cubetti il gorgonzola, poi grattugiate il parmigiano e il pecorino. In una pentola scaldate la panna a fuoco dolce. Aggiungete il gorgonzola, il parmigiano e il pecorino. Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi
La grande e la piccola cuocajednak pójdę na żywioł. Ale kartkę ze wstępem pieczołowicie zapakowałam do torebki i kazałam pilnować Młodej po groźbą utraty głowy, a przynajmniej narażenia się na wiązankę, która z ust panny młodej w dniu jej ślubu z pewnością wyjść nie powinna. Na pierwszy ogień poszedł mój Tato. W krótkich, żołnierskich słowach wyraził uznanie i życzył nam wszystkiego najlepszego. C. z kolei(...)stwierdziłam, że będę. Pięć minut później okazało się, że lody potrzebują jeszcze chwili, więc przemowę mam wygłosić przed deserem. Jonas ścisnął mnie za ramię, życzył szczęścia... I zapowiedział pannę młodą. Wydobyłam z torebki kartkę (Młoda spisała się na medal), wstałam, odchrząknęłam znacząco i zaczęłam... Trochę zerkałam na to, co tak pieczołowicie wcześniej napisałam; gdy skończyłam wstęp, kartkę wyrzuciłam i kontynuowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecioccolato fondente 100 g di ribes rosso 100 g di farina 60 g di zucchero di canna 150 ml di latte 50 ml di panna 4 uova burro per lo stampo un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowanie clafouitis rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady z dodatkiem masła i śmietany. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W misce(...)cukru trzcinowego. Clafoutis pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Per preparare il clafoutis iniziate sciogliendo il cioccolato fondente con la panna e il burro. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto. In una ciotola mescolate la farina, lo zucchero e un pizzico di sale. Aggiungete le uova, uno per volta, mescolando
La grande e la piccola cuocabase di pasta brisé con farina di mandorle e di grano saraceno. Il tutto viene poi farcito con un composto in cui saranno presenti le uova, la panna e la curcuma. La quiche risulta essere particolarmente saporita, grazie all'aggiunta di verdure come le melanzane, le carote, le zucchine e i fiori di zucca. La torta può essere servita calda(...)acqua un pizzico di sale Ripieno 10 fiori di zucca 2 carote 2 zucchine 2 melanzane 2 uova 40 g di parmigiano grattugiato 120 g di panna 1 cucchiaino di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę pszenn ą , migdałową i gryczan ą ze szczypt ą soli i oliw ą extravergine. Stopniowo
La grande e la piccola cuoca