wręcz konsystencji stałej. Idealny sauté i jako na przykład dodatek do kawy . Myślę, że sprawdzi się równie dobrze we wszelkich zimowo- świątecznych deserach . Widzę go już pod postacią bożonarodzeniowej panna cotty albo sosu do sernika lub lodów. Może się także stać wspaniałym świątecznym prezentem , jeśli użyjemy doń ładną butelkę i ozdobnie zapakujemy. Keto likier pierniczkowy, czyli piernik w płynie Likiery
Modern Cave Girlmleczko po węgiersku, Piskota Tekercs czyli biszkoptowa rolada. To tylko niektóre propozycje a smakowitości jest jeszcze więcej. Kolejna podróż to Włochy i tutaj mamy to wyboru Amaretti, Tiramisu tradizionale, panna cotta, semifrdo itd. Teraz przenosimy się do Hiszpanii i zaczynamy flanem czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred
kruche babeczkiwłaśnie możemy opisać słodkości, które Włosi uwielbiają jeść po głównym posiłku. Żaden posiłek we Włoszech nie jest kompletny, dopóki nie zostanie uwieńczony “il dolce”. Od tiramisu, panettone, panna cotty po zabaglione (zabajone), amaretti, cantuccini. Włochom nie brakuje kreatywności, więc nie jest łatwo sporządzić pełnej listy wszystkich włoskich słodyczy. Dlatego dzisiaj przedstawię Wam najbardziej popularne słodkości Toskanii. Toskania
Tajemnice SmakuBożego Narodzenia miał zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Ponadto mak, jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca
Z notatnika dietetykalekką nutą goryczy, eksplozja smaków. Co to jest czarnuszka? Czarnuszka ( Nigella Sativa ) to mała roślinka, o purpurowych, niebieskich lub białych kwiatach. Często nazywana jest czarnym kminkiem, czarnuszką ogrodową, czarnuchą, panną w zieleni, kąkolnicą. Łacińska nazwa Nigella Sativa prawdopodobnie pochodzi od koloru nasion (łac. niger – czarny, nigellus – czarnuszek). Nasiona czarnuszki charakteryzują się intensywnym, gorzkawym smakiem. Czarnuszka to panaceum
Tajemnice Smakudodajemy 2 łyżki piwa smakowego. Czekamy, aż żelatyna napęcznieje. Gorące piwo zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Jak żelatyna się rozpuści to studzimy galaretkę. Gdy panna cotta stężeje w lodówce to bardzo delikatnie przelewamy galaretkę piwną na nasz deser i ponownie wkładamy do lodówki. Czekamy, aż stężeje i podajemy deser udekorowany listkiem mięty
noteskulinarnyfigaOFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA NOWOCZESNE NA BAZIE CIAST BAZOWYCH ( np. szpinakowe biszkopty, bezglutenowe brownie, daquoise ) • WYPIEKI Z DODATKIEM MUSÓW I KREMÓW W NOWOCZESNYM WYDANIU ( np. mus jaśminowym, panna cotta mango, bawareze miętowe ) • MONODESERY • LODY NA CIEPŁO • LODY MOLEKULARNE • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY: – temperowana czekolada – chrupki – jadalne gąbki – dekoracje na bazie
Ostra na Słodkojuż nigdy więcej się nie zobaczą. Gdy okazuje się, że pracodawcą, z którym dziewczyna ma umówione spotkanie, jest właśnie Scottie, a kandydatem na stanowisko oficjalnego fotografa jego zespołu jest panna Darling, oboje przeżywają szok. Mimo że dzieli ich właściwie wszystko, z każdym dniem napięcie między nimi narasta… Dawno nie czytałam tak świetnej książki. Wiadomo, lubimy czytać o miłości, uczuciach
Latosiowydommoże przekonać Was do zmiany zdania! W dawnych czasach pieczony był na wyjątkowe okazje, np. śluby ( podobno takie pierniki dojrzewały nawet kilka lat ) czy był wręcz elementem posagu szlacheckich panien. Musi koniecznie leżakować – 2 tygodnie to takie minimum! Idealnie jak leżakuje takie 5-6 tygodni albo i dłużej – smak jest intensywny i doskonały! Jest świetnym pomysłem również
Ostra na SłodkoTARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE POMARAŃCZOWA
globuskulinarnyTARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE SZARLOTKA
globuskulinarnyTARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast
globuskulinarnydyni po ostatniej zupie krem i chciałam spróbować zrobić z niej coś innego. Tak poszło w stronę prostych placków, które podałam z jogurtem naturalnym. Inspirowałam się przepisem z bloga Panna Anna i z ... Czytaj dalej Placki z pieczonej dyni Artykuł Placki z pieczonej dyni pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeTARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE CRÊPES
globuskulinarnyTARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE TRUFLE
globuskulinarny