Trattori Mamma mia! Pyszności !! Makaroniarze wpadajcie, próbujcie i dzielcie się opiniami w komentarzach pod recenzją Na koniec kilka słów o deserach, bo przecież to moja ulubiona pozycja każdej karty Panna cotta – w moim przekonaniu najlepszy deser ze wszystkich jakie próbowałam w tym miejscu. Idealne proporcje, idealna konsystencja. Polecam ! Torta al ciocolato czyli ciastko czekoladowe – w smaku
I LOVE LIFEdomu kilka miejsc na kulinarne sesje, po uprzednim moim pichceniu w kuchni, zawsze tam czeka. Zmienia tylko pozycję do startu w zależności, w którym kierunku się udaję. Zapewne pannę Bezę, jak i Lilkę zobaczycie jeszcze nie raz Składniki: 200 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostce z bazylią i oregano – użyłam Arla, Apetina basil & oregano 230 g oliwek
Zasmakuj KuchniWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny
Kulinarna PatilogiaDziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 50 g cukru trzcinowego Diamant 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietany 30 % 50 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy
Kulinarne Fantazje Mariolidługi i męczący, był jednocześnie po prostu idealny . Nie mogłoby być lepiej, wszystko poszło zgodnie z planem, a goście byli zachwyceni co najmniej tak samo, jak my. Czy panna młoda może marzyć o czymś więcej...? Tymczasem mam dla Was przepis na bardzo proste, orzechowe ciasteczka z czekoladą. Znalazłam go na stronie Donny Hay , i po prostu nie mogłam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwielbiam! Co roku razem z C. zasiadamy przez telewizorem - Miasteczko Halloween Burtona to w ten dzień pozycja obowiązkowa. W tym roku rozważam rozszerzenie repertuaru - Gnijąca panna młoda , albo może stary, dobry Sok z żuka ...? Do tego wycinanie lampionów z dyni - świetna zabawa, w dodatku pożyteczna, bo wnętrze można przecież dobrze wykorzystać. A dekoracja jest, jak się patrzy. Oczywiście, trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie.... kanapka :-)))) Hola hola, to nie będzie taka zwykła kanapka, to będzie hamburger po mojemu. Potrzebne nam będzie: dwie bułki grahamki ( w zależności od osób, ja jako stara panna będę posilać się sama) jeden czerwony burak upieczony lub ugotowany 2 grube plastry koziego sera kilkanaście listków rukoli ( tyle ile zmieści się do buły) ząbek czosnku oliwa
pieprzny smaczekPanna Cotta to delikatny deser podobny do sernika na zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem ulubionych owoców :-) Możesz go podawać wyjęty z formy lub tężejący w niskiej szklance jak w tym przepisie na pudding . Czas przygotowywania: 25 minut Czas tężenia w lodówce: minimum 2 godziny Ilość porcji: 6 porcji pojemności
AniaGotuje.plrozpływało się w ustach, to była prawdziwa podróż do Włoch. Muszę podjąć wyzwanie i przygotować taki deser w domu! Mama zamówiła tartę bezową z mascarpone i świeżymi owocami, Babcia Panna Cotte, a reszta Rodzinki to co ja :). Podsumowując. Na pewno trzeba sobie zarezerwować stolik, (przynajmniej w niedzielę, w porze obiadowej), jest miejsce, tzw."poczekalnia" dla gości bez rezerwacji, wygodne
TrufelkowoPanna cotta, to delikatny i smaczny włoski deser z gotowanej śmietany kremówki utwardzonej żelatyną
Przepisy KulinarneMiałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. źródło:"Przyjaciółka" Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 % galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania : Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody
Różne smaki w kuchniodpowiednio ułożony, a ja ujęłam podane mi ramię Taty, C. zdążył się już poważnie zaniepokoić moją przedłużającą się nieobecnością. Nie mam bowiem w zwyczaju się spóźniać... Ale przecież pannie młodej wolno, prawda...? Cała w uśmiechach, wsparta na ramieniu Taty kroczyłam przez kościół. Patrzyłam na moich uśmiechniętych, eleganckich gości, na już ocierającego łezkę niemal Teścia , ale przede wszystkim na C., który
Pożeraczka, czyli raz adobrzePanna cotta to znany już chyba wszędzie deser z północnych Włoch. Postanowiłam zaszaleć (też tak czasem macie, że smaki chodzą za wami aż w końcu trzeba spróbować, bo spokoju się nie zazna...?) I tak jak za mną chodził bazyliowy krem ( tu znajdziecie przepis), tak nie opuszczał mnie pomysł na zrobienie kremu z natki pietruszki i ogórka. Jeśli
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJadłam tą sałatkę na weselu mojego bratanka. Była rewelacyjna, pyszna. Zrobiła ją mama panny młodej. Dziękuje Asiu, bardzo bardzo. Przygotowanie klopsików – mięso z kurczaka zmielić, dodać soli, pieprzu. Do masy dodać bułkę tartą, curry, potarty i wyciśnięty sok z imbiru i jajko. Uformować małe okrągłe klopsiki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec klopsiki na blaszce 15 minut. Przygotowanie
Kuchnia Pokoleńroku na ekranach kin można oglądać jej ekranizację w reżyserii Sofii Coppoli i w gwiazdorskiej obsadzie. Trwa amerykańska wojna secesyjna. Jedna z uczennic mieszkająca w szkole dla panien odnajduje ciężko rannego kaprala wojsk Unii, 20-letniego Johna McBurneya, Irlandczyka z pochodzenia. Martha Farnsworth, właścicielka szkoły, postanawia pomóc żołnierzowi nieprzyjaciela, choć robi to ze sceptycyzmem i pewną obawą. Ulega jednak ludzkiemu
Weekendy w domu i ogrodzie