pewnością umilą Wam ten specjalny dzień. Jeśli poszukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie Gruszki w białym winie Różana panna cotta Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią Muffiny brownie z colą i sosem wiśniowym Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding
Pora coś zjeśćNiedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom PAPILART . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres
Z Majeczką w kuchnidobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Później nasz jogurt chowamy do lodówki. Do tego przepisu możemy oczywiście wykorzystać kupny jogurt, jak również mleko. Żeby zrobić panna cottę podgrzewamy jogurt, dosładzamy go do smaku, wsypujemy do niego agar i od razu bardzo dobrze i szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotujemy dosłownie 2 minuty na małym ogniu (uważajcie
Co na wege obiad?kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki celem pokazania swojego talentu. To jednak zostawimy, bo znowu ktoś zarzuci mi służalczość wobec mężczyzn Przed Państwem najlepsze faworki na świecie. Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej
ladykitchenlekko posiekaną drobno papryczką chili.Smacznego. PRZEPISY KTÓRE MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ : ********************************************* 1. PĄCZKI BABCI 2 .PĄCZKI PANI REJENT 3. SERKOWE PĄCZUSIE 4 .RÓŻE KARNAWAŁOWE 5. WYKWINTNE CHRUSTY PANNY ZUZY 6. RYŻOWE KULE A LA PĄCZKI 7. SMAŻONE CHRUSTY DROŻDŻOWE 8 .PĄCZKI Z AJERKONIAKIEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję truskawki mrożone. Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam
Smak mojego domufioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno maślane, kruchutkie - po prostu pyszne! A i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Polecam Wam ogromnie! Cytrusowe wypieki i desery znajdziecie również u Panny Malwinny , Ani , Chantal i Emi . Mandarynkowe paluszki z czekoladą Składniki: (na 35-40 sztuk) 250 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu brakuje pomysłów, tak też się zdarza, normalne. Tu chciałam "powiedzieć', że z czekoladą można wszystko. Można po prostu wylać na blachę tworząc tafle czekoladowe. Ja nawet deser Panna Cotta zamknęłam w czekoladkach, z musem oczywiście :) Czysto alkoholowe też były super.Tak naprawdę możecie włożyć do nich wszystko: masę toffi, orzechy, alkohol, owoce, nutellę, kremy i co tam tylko chcecie
Blondynka Gotujesymbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku proponuję nie chodzić na skróty
Ratunku obiadZnany włoski deser w odchudzonej wersji, na bazie jogurtu i kremowego twarożku :) W oryginale panna cotta przygotowywana jest na bazie słodkiej śmietanki i wanilii. W dietetycznym wydaniu znajdziemy równie pyszne składniki, ale o wiele mniej kaloryczne :) Do podania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :) Składniki: 150 g serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Chocolate Muffin Blogalarm. Czasem o 6.00, czasem wcześniej. Nauczyłam się nawet błyskawicznie (na wpół śpiąc) ubierać dres na piżamę, żeby jak najszybciej wyprowadzić Norę na poranny spacer. W przypadku opóźnień nasza panna szczekała i skakała do klamek. Tym bardziej poranek tej niedzieli wydawał się dziwny: pies nie szalał. Nie dla pasa kiełbasa Nora leżała w przedpokoju. Na boku, z wzdętym brzuchem, ciężko
Codzienna kuchnia niecodziennadowolne danie z kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej i podziel się przepisem. Któż z nas nie zna kuchni włoskiej, niemieckiej, angielskiej lub francuskiej? Pudding, tiramisu, francuskie naleśniki, panna cotta, francuskie tosty, niemieckie pulpety, pizza, spagetti, francuskie mleczne bułeczki... Możliwości jest naprawdę wiele. Przepis może być również Waszą indywidualną interpretacją na temat wybranej kuchni. Piszcie, róbcie zdjęcie. Możecie również
Słodkie okruszkikleisty, galaretowaty miąższ wybiera się łyżeczką z wnętrza owocu. Niepowtarzalny słodko-kwaśny smak marakui doskonale komponuje się z produktami mlecznymi, stąd pomysł aby podać ją ze słodką, kremową panna cottą. Ten klasyczny włoski deser jest chyba moim ulubionych. Poza obłędnym smakiem jego zaletą jest to, że nie jest pracochłonny, musi jednak odstać swoje w lodówce. Banalny w przygotowaniu
Smakowity Blog Kulinarnyjedyną równie piękną była ta spędzoną na Ukrainie). Majówkę a raczej jeszcze koniec kwietnia spędziłam w Beskidzie Śląskim na weselu mojej koleżanki ze studiów - Kochanego Ryjka - Magdzieńki - równie pięknej Panny Młodej już dawno nie widziałam - i równie dostojnego Pana Młodego. Pogoda była wspaniała - choć niedziele to już tylko deszcz, deszcz i deszcz. Ale poza Państwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną
sierotka maRysia w kuchniNalewka ta śniła mi się od miesięcy... a może by tak smak cudownej, aromatycznej truskawki zamknąć w karafce... a może by tak z wanilią, albo cynamonem... nieee najlepiej sama - Panna Truskawka i niech tak pozostanie Nalewka truskawkowa Składniki na 2 l kilogram truskawek szklanka spirytusu 1/2 l wódki 2 szklanki cukru 2 szklanki wody małe opakowanie kwasku cytrynowego Do dzieła
sierotka maRysia w kuchni