naprawdę Fiolko-wstyd! Jak tak możesz? *zdmuchuje kurz z blożka,kaszle* Takie rzeczy to tylko z Tobą! I co? Co ma panna na swoje usprawiedliwienie?! A teraz zapraszam na pomidorową. Dla bałwanów. I tych zdolniejszych kulinarnie. Krok po kroku jak ugotować domową zupę. Student samą kawą,nauką i melanżem żyć (wbrew pozorom) nie może. Uwierzcie. Taka zupka się przyda
Fiolka w kuchniWielkanocne lenistwo i obżarstwo czas zacząć :] Dziś cały dzień spędzony na błogim wylegiwaniu się w fotelu z dobrą książką w ręku, konkretniej Katedrą Marii Panny w Paryżu Wiktora Hugo i cykaniu szybkich zdjęć wypieków, zanim znikną z talerza. Udało mi się zatem uwiecznić ciasto, z którego jestem wyjątkowo dumna. W ostatnim poście wspominałam o jarmarku wielkanocnym, który mieliśmy szczęście odwiedzić
Przepysznik - BLW i nie tylkopewien niecny plan na najbliższych kilka miesięcy. Zainspirowałam się filmem i książką, ale od początku. Najpierw zabrałam się ambitnie za czytanie Katedry Marii Panny w Paryżu, która opisuje ten nieco mniej romantyczny a bardziej dramatyczny i, no cóż, brudny Paryż, a jednocześnie niezwykle wabiący, tajemniczy i porywający. Historia opisywana przez Victora Hugo pozwoliła mi przede wszystkim poznać troszkę zachwycającą
Przepysznik - BLW i nie tylkokarmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów na zimno, na przykład włoskiej panny cotty czy lodów. Ciemny karmel natomiast jest idealny do deserów na ciepło, jak chociażby moja dzisiejsza Tarte tatin. Poza cukrem do przyrządzenia karmelu będziemy potrzebować także czystego garnuszka, przy czym
Przepysznik - BLW i nie tylkonatomiast gorąco zapraszam na cykl włoski, którego przedsmakiem niechaj będzie zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu przepis na pizzę . Przed nami natomiast przepis na cannelloni, focaccię, bruschettę, tiramisu i panna cottę, a może też kilka więcej o ile czas i warunki oświetleniowe pozwolą. Jak już wspominałam dzisiejszym gościem wieczoru jest suflet. Nie bez powodu zostawiłam go sobie prawie
Przepysznik - BLW i nie tylkożyciu. Nie jestem zwolenniczką wielkich rautów, hucznych imprez, ani momentów, w których znajduję się w centrum uwagi, ale ten jeden raz było warto. Postanowiłam, że chcę przeżyć wszystko, co Panna Młoda przeżyć powinna. Była więc biała suknia, było wesele na sto osób, była oczywiście noc poślubna w obrzydliwie drogim pokoju hotelowym i podróż poślubna (pół roku później :P ) do Wiednia
Przepysznik - BLW i nie tylkostężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem owoce rozgotowuję, miksuję oraz dodaję cukier do smaku. Tak przygotowany mus dodaję do panna cotty i gotowe :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Sposób serwowania deseru znalazłam na blogu Taste of passion
cucinarejuż ostatni tydzień kawacji. Niedługo i lato się skończy, więc to ostatni moment na zrobienie tarty ze świeżymi owocami - malinami, porzeczkami i jagodami. Do owoców będzie pasował krem panna cotta przygotowany z gotowanej śmietany. Składniki (na formę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. 0,5 szklanki drobnego
W SMAKDzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie, aby dużo pić. Naturalna woda źródlana z Toskanii Acqua Panna Toscana , którą otrzymałam od Smaki Południa idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej
Moja smaczna kuchniatakich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo podobny do panna cotty, ale dodatkowo usztywniony przez dodatek mąki kukurydzianej. W Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka ze śmietanką, przyprawioną wodą różaną, cynamonem i wanilią, zagęszczoną mąką kukurydzianą
Karo in the Kitchenpokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;) Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju . Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru
Chilli Czosnek i Oliwamoim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych
Kulinarne przygody Gatitybazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj. A poza tym znajdziecie u mnie też: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Domowe lody bazyliowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 3 żółtka 150 ml mleka
Kulinarne przygody GatitySezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 300 ml mleka 100 g cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny szklanka jagód Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania
Smak mojego domubędziecie tego żałować. Nawet mój maż, który nie jest wielbicielem bazylii, orzekł; smakuje mi :-). Na blogu znajdziecie również inne przepisy z bazylią na słodko w roli głównej: bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatity