szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka , Panna Malwinna , Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie
Codzienne Gotowaniezaproponować Wam kolejne pyszne danie kuchni tajskiej - tym razem z dodatkiem dyni. Jednym s ł owem - połączenie idealne. Dołączam je do naszej akcji wspólnego gotowania w której wzieli udział: Panna Mawinna , Lejdi , Gin , Sianko , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki : świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone
Codzienne Gotowanietofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki . Postanowiliśmy przygotować je do akcji wspólnego gotowania ;) Wraz ze mną pad thai przygotowali Mirabelka , Panna Malwinna i Bartoldzik . Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki
Codzienne Gotowaniezwiązku z trwającą akcją kulinarną Kuchnia Skandynawska 2014 organizowaną przez Mopsika , postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Panną Malwinną i Mopsem , w ramach wspólnego gotowania przygotować danie mięsne z tej kuchni. Na początek chciałabym napisać kilka słów o kuchni skandynawskiej, ponieważ jak dotąd nie miałam z nią styczności, a poszukując odpowiedniego przepisu trochę o niej poczytałam i nieco zapoznam się
Codzienne GotowanieDziś we wspólnym gotowaniu wraz z Panną Malwinną i Bartoldzikiem postanowiliśmy przygotować kotlety pożarskie, które swoją historią sięgają początku XIX wieku i jak głosi legenda, miały zostać zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest
Codzienne Gotowaniektóry wyglądał bardzo smakowicie i taki też się okazał. Jest to pizza dedykowana fanom suszonych pomidorów, ale sądzę że każdy ją polubi. Wraz ze mną pizzę przygotowali: Chantel , Bartoldzik , Panna Malwinna i Mops . Składniki Na ciasto: 200g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 czubata łyżka miękkiego masła 150ml mleka Na wierzch: 3 łyżki czerwonego pesto
Codzienne Gotowaniezwiązku z przypadającym na dziś dniem naleśnika, postanowiłyśmy wspólnie z Justinka , Panna Malwinna , Gin , Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy
Codzienne Gotowaniefeta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu
Codzienne Gotowanieprzygotowując pyszne, wiosenne danie z kuchni włoskiej. Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem. Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem . Składniki : porcja makaronu farfalle pełnoziarnistego (~150g) kilka łodyg dymki mały pęczek szparagów pół kubka mrożonego zielonego groszku pół kubka mrożonego bobu 2 łyżki serka Philadelphia 100ml
Codzienne GotowanieDziś wspólnie z Panną Malwinną , Zuzią , Mopsem i Mirabelką postanowiłyśmy przygotować danie z wykorzystaniem pesto. Pesto może być przygotowane z dowolnych zielonych liści (np. rzodkiewki), ja jednak zdecydowałam się na tradycyjne - bazyliowe. Takie domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż to kupne w słoiczkach. Ja postanowiłam wykorzystać pesto, które przygotowałam wczoraj do mozzarelli z pomidorami . Doszłam do wniosku, że zielone
Codzienne Gotowanienieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać. Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki : 500g młodych ziemniaków 1 średnia cebula 3-4 jajka koperek 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) sól, pieprz oliwa do smażenia (2-3 łyżki) Przygotowanie
Codzienne Gotowanierozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Więcej o tajine pisałam w zeszłym roku przy okazji wegetariańskiego tajine z ciecierzycy
Codzienne Gotowaniepasta del biscotto. È anche possibile aggiungere al suo cibo, se a qualcuno non piace l'uva passa e mandorle. È anche possibile tagliare a metà e mettere la panna montata
w mojej kuchniłyżką wrzucamy na wrzątek ( tworząc małe kluseczki ). Mieszamy co jakiś czas kluchy . Kiedy wypłyną na powierzchnię , są już dobre. Przemywamy kluchy zimna wodą i podajemy. Ja podałam mojej pannie z sówką z białej kapusty
Różowa kuchniajesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrze