panna - 1149 przepisów (strona:56/77)

Panna cotta z mleczka kokosowego z granatem 84

godziny. Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)-  zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce  połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu. Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny

AZgotuj!
Miętowa panna cotta 143

Gotuj od momentu zagotowania ok 10 minut. Uzyskany syrop przecedź przez sito. Rozprowadź skrobię i w gorącym syropie. Wystudź.  na płaski talerz wylej syrop, na środku połóż gotową panna cotta. Dekoruj miętą

AZgotuj!
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 143

Zapisałam się do akcji gotuj z panną Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże

AZgotuj!
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 127

zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach.  Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl. I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel.  Z Apetycznej skorzystałam z jej rady, aby jabłka nie wydrążać na wylot. Dzięki jej radzie, kardamon i miód nie wypłynął

AZgotuj!
Chleb drożdżowy 139

Wyjątkowo prosty przepis na chleb, inspirację znalazłam w książce kucharskiej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl . Przyjemne uczucie jeść na śniadanie własnoręcznie zrobiony chleb :) Polecam! Składniki (1 duży bochenek): - 2 szklanki mąki krupczatki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka płatków owsianych - 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni - 3 łyżki dowolnych otrąb - 1 duża łyżka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki

Corner With Recipes
Gotowany rabarbar z jogurtem i pestkami dyni 92

powiedział, że trzeba go wykorzystywać tylko do wypieków;)  To prosty i szybki deser, dobry na nagłą ochotę na słodkie. Ten przepis jest modyfikacją przepisu  z książki „ Apetyczna panna Dahl ” autorstwa Sophie Dahl. Składniki (2 porcje): - 4 średnie łodygi rabarbaru, pokrojone na niewielkie kawałki - 1/4 szklanki miodu - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 2 szklanki jogurtu naturalnego - garść uprażonych pestek

Corner With Recipes
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 182

durante impastare. Impastare la pasta per qualche minuto, fino uniforme, morbido e flessibile. Pezzo di torta e stendere sottile torta - il resto della pasta per attaccare coperti con un panno di cotone - e poi ritagliare modelli gnocchi. Al centro di ognuno di essi Applicare una piccola quantità di ripieno e bordi torta zalepić parti esattamente .Gotować in abbondante acqua bollente

w mojej kuchni
Panna cotta kokosowa (bez mleka krowiego) 164

Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem foremki włożyć na chwilę do ciepłej wody i delikatnie wyłożyć na talerz. Zapraszam również na  panna cotta z czarnych porzeczek  w wersji dziecięcej

Atlas Smaków
Pytt i panna, Makarun 171

Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel (lub kebab). Plus bardzo miła obsługa. Pytt i panna  The name for this Swedish dish, means "small pices (of potatoes, onion and meat) in a frying pan”. Today an easy-to-prepare vegetarian version. Ingredients – as much

Qlinarnie i Qlinarnie
Syrop bazyliowy 136

Czytelnicy mojego bloga wiedza, że ostatnio zakochałam się  w bazylii i odkrywam jej smak w wersji na  słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

naprawdę mu smakowało - smak dzieciństwa został przywołany. Znowu. Chyba zaczynam przyzwyczajać go do dobrego... Duński kisiel, którego nazwę poprawnie wymówić potrafią tylko rodowici Duńczycy, zagościł również u Mirabelki , Panny Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ZIELONA HERBATA, A CUKIERNICTWO 141

japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika , biszkoptu, masy, lodów, panna cotta. Pamiętajmy by dodawać ja do zimnej masy i ważne jest by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który jej nadmiar może zniszczyć smak deseru. Tak jak inne herbaty matcha

Ciastka - domowe słodkości
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 136

słodkie, bardzo delikatne, oryginalne w strukturze - zdecydowanie zaspokajające głód na Francję. Bazowałam na przepisie Blondynki , ale co nieco w nim zmieniłam. Wiśniowe smakołyki przygotowały również Mirabelka , Mops i Panna Malwinna , koniecznie do nich zajrzyjcie! Migdałowe clafoutis z czereśniami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 175 g mąki pszennej 50 g cukru 200 ml mleka 100 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta francuska - absolutna rewelacja 184

ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy do  pojemnika blendera lub melaksera i miksujemy na gęste, ziarniste pesto. W tym wypadku raczej nie obędzie się bez jednego

Spektrum Smaku
Domowe lody bazyliowe bez jajek 89

intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już  bazyliowa panna cotta z poziomkami , a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować. Domowe lody bazyliowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mascarpone

Kulinarne przygody Gatity