Czekoladowa panna cotta dziś zawitała na blogu. Z dodatkiem gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy (70%) oraz kakao. Reszta składników standardowych. Jest pyszna, czekoladowa, kremowa, pachnąca wanilią i pomarańczą. Idealny szybki deser, teraz na jesienne wieczory jak znalazł;) Można podawać ją z dowolnymi owocowymi musami, owocami świeżymi, polewą lub posypaną cukrem pudrem – za każdym razem czaruje inaczej(...)kuchni jest piękne;). Czekoladowa panna cotta poleca się więc do kawy, ulubionej książki, filmu, dobrego towarzystwa i chwili zapomnienia SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki 30% 90 ml mleka 50 g cukru 30 g cukru z wanilią 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka kakao 100 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy 70% do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa, kandyzowana skórka
Zasmakuj KuchniMagda Panna cotta z malinami wspaniale się wpisuje w moje wyobrażenie idealnego deseru w letni, ciepły dzień. Delikatna, kremowa, z subtelną nutą maliny i wyrażnym czekoladowym akcentem na wierzchu, przez którego trzeba się przebić aby dotrzeć do wnętrza deseru. Będziecie zaskoczeni jak ten deser szybko znika, ledwo się zaczęło jeść a już szklaneczka pusta – to magia i ten zniewalający(...)Rozlewamy do szklaneczek połowę przygotowanej śmietanki, rozlewamy po równo. Wstawiamy od lodówki na 30 minut. Do pozostałej śmietanki dodajemy mus malinowy i dokładnie mieszamy. Gdy zastygnie pierwsza warstwa panna cotty, wylewamy malinową cześć, po równo do szklaneczek. Wkładamy na ponowne 30 minut. W tym czasie, na kąpieli wodnej, rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę, razem z 6 łyżkami mleka
Smaczna Stronaczekolady cukier puder **** INGREDIENTI Base di biscotti 200 g di biscotti tipo digestive 80 g di burro Crema 650 g di ricotta 250 g di mascarpone 125 ml di panna fresca 100 g di cioccolato bianco 50 g di zucchero a velo 25 g di gelatina in fogli 1 bacca di vaniglia Decorazione 200 g di lamponi cioccolato bianco(...)lasciandolo raffreddare in frigo per circa 30 minuti. Crema Mettete la gelatina in ammollo in acqua fredda per circa 5-10 minuti. In un pentolino riscaldate la panna. Scolate e strizzate la gelatina, quindi scioglietela in un pentolino con la panna a fuoco basso. Una volta sciolta, lasciatela intiepidire. Nel frattempo preparate la crema. In una ciotola montate
La grande e la piccola cuocadello zuccotto alle fragole. A ll'interno di questo dessert molto fresco e leggero, troviamo una sorpresa molto golosa rappresentata da una crema delicata a base di mascarpone e panna montata; a tutto ciò saranno poi aggiunte le fragole, vere protagoniste della ricetta. La torta non solo si farà notare grazie all'aspetto particolarmente insolito ed invitante, ma sarà anche(...)laska wanilii 3 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI 400 g di fragole 50 g di zucchero 100 ml di acqua 250 g di savoiardi 300 ml di panna da montare 400 g di mascarpone 1 bacca di vaniglia 3 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Syrop truskawkowy Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kawałeczki. Do garnuszka
La grande e la piccola cuocaPanna Cotta zimowa, bo z mrożonymi owocami z własnego ogrodu. Lubię mieć w zamrażarce trochę owoców, które mogę wykorzystać nie w sezonie do deserów lub jako dodatek do śniadania. Panna Cotta to szybki deser, niewymagający dużego nakładu pracy, a jednocześnie smaczny i gustowny. Składniki: 250ml śmietanki 30% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Ponadto(...)dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do pół stężenia. Na dno szklanek wykładamy po 3 duże morwy lub jeżyny. Tężejącą Panna Cottę wykładamy po 5 łyżek na owoce. Posypuję granolą i płatkami kukurydzianymi, ponownie polewam Panna Cottą. Wierzch dekoruję malinami, borówkami i jeżynami. Smacznego. Deserki robiłam w szklankach o pojemności
Słodki ZakątekDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do jej przygotowania możecie wykorzystać swoją ulubioną czekoladę, dzięki temu będzie smakować dokładnie tak, jak lubicie. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat. Z dodatkami można zaszaleć, ale mi właśnie takie połączenie najbardziej pasowało :) Deser przygotowałam w małych słoiczkach o pojemności(...)których przez jakiś czas był sprzedawany jogurt w Biedronce – taki opakowaniowy recykling. Wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody. I jeszczę, panna cottę w bardziej klasycznej wersji znajdziecie w tym wpisie . Jeśli jednak szukacie inspiracji na pyszna aromatyczne desery w sam raz na długie jesienne lub zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenie
CiastkozercyLato kojarzy mi się z lekkimi i aromatycznymi daniami. Dziś mam dla Was połączenie włoskich smaków - panna cotta i sałatka caprese dwa w jednym. Jeśli chcecie możecie improwizować, ja zdecydowałam się na wytrawny smak, ale jeśli zamiast soli, użyjecie cukru, uzyskacie bardzo oryginalny deser ;) Przepis na około 3 - 4 porcje Składniki: 2 czubate łyżki mąki z quinoy 1 czubata(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Przelewamy masę do silikonowych foremek, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na parę godzin wkładamy do lodówki, aby panna cotta dobrze zgęstniała. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli i zimne masło, wyrabiamy ciasto stopniowo dodając po łyżce zimnej wody (ile przyjmie ciasto), jeśli jest za suche dolewamy więcej
Quinoa Raz!borówek 1 laska wanilii listki mięty do dekoracji cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 450 g di ricotta 100 g di zucchero 150 ml di panna fresca 8 g di gelatina in fogli 200 g di mirtilli 1 bacca di vaniglia foglie di menta fresca zucchero a velo per decorazione PRZYGOTOWANIE Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy(...)della carta da forno una teglia di circa 20 cm di diametro. Ammollate la gelatina in acqua fredda per circa 10 minuti. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di farla bollire troppo, mescolando di tanto in tanto. Scolate e strizzate la gelatina unendola alla panna, mescolando fino a scioglierla. Lasciate quindi intiepidire
La grande e la piccola cuocaKlasyczny włoski deser podany w wersji egzotycznej. Śmietankowy kremowy spód zwieńczony lekkim, kwaskowatym musem z limonki. KOKOSOWA PANNA COTTA z MUSEM LIMONKOWYM Składniki: (4 porcje) panna cotta: 200 ml śmietanki kokosowej 200 ml śmietany 30% 200 ml mleka 80 g białej czekolady 7 g żelatyny 1/3 szkl wody mus limonkowy: sok i skórka z 1,5 limonki(...)szkl cukru 3 żółtka 1 jajko 60 g masła 200 ml śmietany 30% odrobina zielonego barwnika spożywczego Przygotowanie: panna cotta: Śmietanę, śmietankę kokosową oraz mleko podgrzewamy uważając, aby się nie zagotowały. Kiedy mieszanka będzie ciepła dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę moczymy w wodzie, dodajemy do niej trochę ciepłej mieszanki z mlekiem i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę
Bon appetit mon amiePanna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest na talerzu w postaci małej kopuły/kopczyka – w zależności od naczynia jakiego użyjemy do jej przygotowania do tego często możemy dostać mus owocowy do polania, karmel, czekoladę… Możliwości jest wiele :) Panna cotta(...)śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji Panna cotta – jak to zrobić? W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam w inne miseczki. Przygotowane naczynia napełniamy do połowy
Ciastkozercytrzeba się po prostu przekonać. Jest cierpki, charakterystyczny, orientalny. Zielona, pudrowa herbata matcha, która ma wiele zastosowań. Wymaga doprawienia słodyczą, mleczną delikatnością. Dlatego wydała mi się doskonała do przygotowania panna cotty, której kremowy smak śmietanki wspaniale połączył się z cierpką, herbacianą matchą. Oto jak przygotowałam deser Składniki na 4 porcje 200g śmietanki 30% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżeczki(...)mieszając. Mieszamy i chłodzimy. 4. Przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietanką i dokładnie mieszamy. 5. Masę przelewamy do miseczek, kokilek, przezroczystych naczynek, które umieszczamy w lodówce do schłodzenia. 6. Schłodzoną panna cottę dekorujemy dowolnie – perełkami cukrowymi, jaśminem i zielonym cukrem. Naprawdę dowolnie! 7. Smacznego! Artykuł Panna cotta z japońską herbatą matcha pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaPanna cotta to deser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z owocami. Kto się skusi? Składniki (na 4 porcyjki): 400 g gęstego mleka kokosowego (1 puszka) 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego(...)łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy Polewa: 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao lub więcej) Wykonanie: Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę. Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista
Lamarida.plfarina 125 g di burro 100 g di zucchero a velo 2 tuorli 1 arancia Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę(...)arancia Nel frattempo preparate la crema all'arancia. Sbattete la uova con lo zucchero, unite la scorza grattugiata dell'arancia, il succo d'arancia e per ultimo la panna fresca. Amalgamate bene il tutto. Versate la crema nel guscio cotto e cuocete il forno preriscaldato a 160 gradi per circa 40-45 minuti. Mazurek Mazurek dekorujemy kandyzowaną skórką
La grande e la piccola cuocałyżki kwaśnej śmietany oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) Uova con ricotta e zucchine 4 uova 1 zucchina 100 g di ricotta 50 g di panna acida 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino olio d'oliva sale, pepe Uova con piselli e prosciutto 4 uova 1 scalogno 100 g di piselli 100 g di prosciutto(...)cucchiai di panna acida olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jajka z ricottą i cukini ą Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz cukini ę start ą na tarce o małych oczkach. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Cukinię podsmażamy
La grande e la piccola cuocaDziś przepis na wspaniały deser. :) Składniki (2 małe pucharki): I. Kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 pomarańcze 200 ml wody 200 g cukru pudru/kryształu 3 kawałki skórki cytrynowej II. Panna Cotta: 300 ml śmietanki 75 ml tłustego mleka 3 płatki żelatyny 75 g cukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze(...)których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.) cukier do smaku + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często). Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla
DominikaDolciczekoladowym brownie? Już spieszę z wyjaśnieniem. Lektura tych budujących powieści boleśnie uświadomiła mi, że świat składa się z milionerów – mrocznych, tajemniczych i wyzutych z uczuć oraz z panien, które są dobre, wrażliwe i naiwnie wierzą w miłość. I taka panna spotyka na swojej drodze cynika, który forsy ma jak lodu i to pomaga mu uwieść pannę(...)cynika. Cynik zawsze, ale to zawsze ma boskie ciało, co autorki z lubością podkreślają, tudzież narząd męski prawie do kolan, co też jest zaakcentowane. Brzmi znajomo? Idźmy dalej. Taka panna spotyka tego romantycznego cynika wtedy, kiedy musi podjąć ważną decyzję lub jest na zakręcie i cierpi, bo np. zdechł jej chomik (serio, w jednym dziele chomiczy corpus delicti występował), albo
ladykitchenKolejna z moich domowych nalewek, ale nie taka zwyczajna nalewka z róży . Żenicha miała kiedyś swoje ukryte znaczenie. Nastawiano ją w domach gdzie na wydaniu była jakaś panna. Gąsior z nalewką stawiano w oknie i było to jakby ogłoszenie matrymonialne znaczące "uwaga, w tej chałupie jest panna do wzięcia!" Było nawet powiedzenie ludowe związane z żenichą(...)dojrzeje ta nalewka, za mąż pójdzie nasza dziewka!". U mnie panny na wydaniu nie ma więc nalewka nie stoi na widoku, ale może poczęstuję nią kandydatkę na synową? Jak myślicie? Zobacz inne przepisy na domowe nalewki Smacznej Pyzy Receptury na żenichę różniły się, czasami nawet bardzo, i były przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Podstawą jednak zawsze była
Smaczna PyzaOpis Panna Cotta: Waniliowa Panna Cotta z owocami to włoski deser, który pokochał cały świat. Nazwa tego deseru oznacza po prostu gotowaną śmietankę. To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Ja zapraszam na moją ulubioną wersję tego deseru, z dodatkiem musu z truskawek(...)doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. Pannę Cottę możemy wyjąć z foremek i wtedy polać sosem lub do miseczek/foremek na górę dodajemy sos owocowy. Artykuł Panna Cotta pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagupiornych przekąska na imprezę :) Dorośli niestety nie wyruszają na poszukiwanie cukierków w sąsiednich domach (a szkoda), dlatego o słodkości muszą zadbać sami. Oczywiście przychodzimy z pomocą i przedstawiamy przepyszną panna cottę aromatyzowaną migdałowymi alkoholem. W duecie z kawowymi nutami całość smakuje obłędnie. Ważne, aby deser przygotować w silikonowych foremkach, ponieważ znacznie łatwiej się go wyjmuje :) Dla tych, którzy nie posiadają(...)takich upiornych form jak my, mamy radę, aby kawową galaretkę zrobić w pojemniku o gładkim dnie i po prostu powycinać odpowiednie kształty. Wystarczy je położyć na białą panna cottę i gotowe. Całość będzie wyglądało równie ciekawie. GALARETKA: 100 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru PANNA COTTA: 200 ml śmietanki 30 % 200 ml mleka
Kuchnia od dwojgayniową panna cottą zostałem oczarowany trzy tygodnie temu podczas targu OKO na Wrocław , organizowanym przez magazyn USTA i hotel Puro. Przechadzając się między stanowiskami z lokalnym rzemiosłem, ujrzałem ten cudnie pomarańczowy deser, któremu wprost nie mogłem się oprzeć. Przygotowana przez wrocławską restaurację ŻYZNA kremowa dyniowa panna cotta, gotowana na mleku kokosowym z gryką, podana z pieczoną figą i karmelizowanym orzechem(...)moje serce i wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny deser. * SKŁADNIKI
Food Squareśmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche 6 g di gelatina in fogli(...)sztywno śmietanę. **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda. Lasciatela ammorbidire per circa 10 minuti. In una casseruola fate scaldare 50 g di panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. A ggiungete la gelatina ben strizzata. Mescolate il tutto fino a quando la gelatina
La grande e la piccola cuocaTarta z panna cottą to spełnienie marzeń każdego łasucha. Lato w pełni i owoców również już pod dostatkiem, więc zapraszam na pyszny deser ze śmietankowym nadzieniem i malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka(...)Pozostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć przelać na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami i polać sosem waniliowym. Artykuł TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadoprawić do smaku miodem. Przelać pulpę truskawkową na maślankę z babką płesznik. Udekorować zieloną gałązką (np. selerem naciowym lub miętą). "Karaibska tajemnica" Agaty Christie to moja pierwsza książka z panną Marple w roli głównej. Panna Marple spędza właśnie wakacje w hotelu na Karaibach. Otaczają ją przyjaźni ludzie, rozłożyste palmy dające upragniony cień i ładne widoki. Cudowne miejsce na wypoczynek(...)mężczyzny, który zasypywał gości hotelowych opowieściami o swoich niezwykłych przygodach. Niektórym powierza tajemnicę posiadania zdjęcia pewnego mordercy. co oznacza, że zabójca przebywa na wyspie i zamierza dokonać kolejnych zbrodni... Panna Marple w towarzystwie jednego z gości hotelowych próbuje znaleźć zabójcę, zanim ten zniknie z wyspy lub popełni kolejną zbrodnię. Śmierć majora wydaje się dość tajemnicza i początkowo nie wydaje się
Weekendy w domu i ogrodziezawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Do tego porcja ulubionych owoców i boskie ciacho, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia gotowe! Gorąco Wam je polecam! Tylko, żeby nie było(...)Spód z mąki kokosowej: 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: ciemne i jasne winogrona truskawki Kokosowa panna cotta: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy spód z mąki kokosowej W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym
Food Squarezamieszanie (bardzo pozytywne, co mnie niezwykle cieszy). Dzisiaj ponownie wykorzystamy ten wyborny czekoladowy mus. Jedyne co się zmieni, to to, co będzie pod musem- nie waniliowy sernik, a waniliowa Panna cotta. Klasyczny deser w nowoczesnej odsłonie! Składniki: (na 2 porcje) Panna cotta: 100 g śmietanki kremówki 30% 150 ml mleka 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)czekoladowy: 150 g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1/2 łyżki naturalnego kakao Dekoracja: kilka kostek startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Panna cotta: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 3 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści, dobrze wymieszać. Mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy zagotować prawie
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na recenzje książki i to nie byle jakiej! Mimo iż książka przeznaczona jest dla nastolatków mnie wciągnęła bardzo i przeczytałam ją w "mgnieniu oka". "Cukierenka panny Euforbii" która wyszła spod pióra włoskiego pisarza Luigi Balleriniego to książka z dużym poczuciem humoru opowiadająca o 12 letniej Marcie. Mieszka ona z tatą który jest nauczycielem(...)dnia Marta wraz z babcią znajdują cukierenkę która jest usytuowana w bardzo dziwnym miejscu. Można do niego trafić jedynie przez przypadek lub po prostu się gubiąc...W cukierence pracuje panna Euforbia, mistrzyni wypieków i to nie byle jakich bo można się pokusić o stwierdzenie, że ów wypieki są czarodziejskie! Marta podczas wizyty w cukierni zauważa na ścianie plakat
Radość kipiąca uśmiechem.Śmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)śmiało można poprosić o pomoc dziecko :) Deser, mimo minimalnej ilości składników, jak również prostoty wykonania, wygląda tak zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj panna cotta na bazie mleczka zagęszczonego z pysznym malinowym sosem. W upalne dni bardzo lubimy ten deser, szybko się go przygotowuje, jest orzeźwiający, a owocowy sos znakomicie dopełnia całości. Tę panna cottę nie wyciągałam z miseczek, polałam jedynie sosem malinowym i udekorowałam malinami. Ale możecie ją wyciągnąć na talerzyk, będzie bardziej reprezentacyjna - ja po prostu nie miałam czasu. Jeśli(...)macie ochotę na coś szybkiego i lekkiego to panna cotta jest idealna! 250 ml mleka 250 ml mleczka zagęszczonego (użyłam niesłodzonego) 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny garść malin 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko, mleczko zagęszczone i cukier waniliowy wlać do garnuszka, najlepiej z grubym dnem. Postawić na ogniu i podgrzać tak, by cukier się rozpuścił
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesosu muślinowego znakomicie pasuje pyszny włoski deser – panna cotta znaleziony w kuchni u poli. Panna cotta, z włoskiego gotowana śmietanka, to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia Romania, Piemont lub Toskania). Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną(...)sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej owocami oraz sosem owocowym. Ja proponuję podanie deseru z muślinowym sosem truskawkowym. Panna cotta jest pyszna. Znakomita na letnie dni. Składniki: • 270 ml śmietanki 30% • 270 ml mleka (2% lub 3,5%) • 3 pełne łyżki cukru pudru • laska wanilii • 1,5 - 2 łyżki żelatyny • 4 łyżki wody Sposób przygotowania
W mojej kuchnidziś propozycja dania obiadowego! W roli głównej Aga obsadziła tu Pannę Kapustę;) Panna Kapusta - młoda, o pięknym zielonym kolorze, zawiera wiele wartości odżywczych. Najlepiej czuje się w towarzystwie młodych i smukłych, ale jakże barwnych Marchewek , które całemu przedsięwzięciu nadają nieznośnej lekkości bytu. No i nie może zabraknąć wyciskacza łez - Panny Cebuli , uroczej jak zawsze. A zatem do całego spektaklu potrzebne(...)śląsku - z kluskami, po czesku - z knedlickami. Do tego dla mięsożerców: mielone, schabowyc etc, dla wegetarian: kotlety sojowe. Na końcu zaleca się uronić łez kilka - reakcja po przebojach z Panną Cebulą. Smacznego! :) fot. Aga Prus fot. Aga Prus fot. Aga Prus Tekst: Izabela Magdalena Zdjęcia i produkcja: Agnieszka Prus
Kuchnia smakówpanoszą się na zewnątrz. Zainspirowały mnie dwa przepisy Dorotus , więc prosto z pracy pojechałam na targowisko, aby zakupić potrzebne owoce. Wymyśliłam sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma wyobraźni już widziałam wspaniałe ciacho i…. szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie(...)mną od początku do końca, możemy stwierdzić, że tartę z borówkami zrobiliśmy razem. Polecam. Składniki: Spód tarty: • 300 g ciasteczek czekoladowych • 50 g mlecznej czekolady • 50 g masła Panna cotta z białej czekolady: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około
W mojej kuchnizabrałam się do rzeczy. W czasie przygotowań pomysł nieco ewoluował. Najpierw przygotowałam galaretkę owocową: tylko sok i żelatyna. Sama w sobie kwaskowata, idealnie komponuje się ze słodką, kremową panną cottą. A ta jest zupełnie wyjątkowa: nie tylko mocno waniliowa, ale też intensywnie jogurtowa w smaku. Gdy mój wzrok padł na jogurt naturalny, stwierdziłam, że muszę spróbować dodać właśnie jego zamiast(...)klasycznego mleka. Dzięki temu deser zyskał bardzo ciekawą nutą; panna cotta wydaje się nieco lżejsza. Całość nie tylko świetnie smakuje, ale też naprawdę znakomicie prezentuje się na talerzu. I to już ostatni pomysł na Walentynki w tym roku. Podoba się Wam...? Jogurtowa panna cotta z galaretką z granatu Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 1 granat 1 listek żelatyny panna cotta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście rodem z Włoch. Jak dla mnie jest to połączenie budyniu i galaretki, śliczny mleczny kopczyk trzęsący się nieustannie i udekorowany w dowolny sposób, co nam w duszy gra. Panna cotta podobnie jak większość wyśmienitych deserów jest dziełem przypadku. Według legendy pewien kucharz z Piemontu robiąc kilka rzeczy na raz pozostawił na ogniu samotny garnuszek ze śmietanką i cukrem. Śmietanka(...)śmietankę do salaterki, udekorował owocami i popędził poczęstować nowym kulinarnym wymysłem swą małżonkę. Podobnie jak on zachwyciła się kremowym i przyjemnie słodkim smakiem. Swój nowy i nietypowy deser nazwali panna cotta, co w najprostszym przekładzie znaczy po prostu gotowana śmietana, a jego sława wkrótce obiegła całe Włochy. Obecnie podaje się go w najelegantszych restauracjach świata, jako deser tak wykwintny
Przepysznik - BLW i nie tylkoRabarbar kusi w sklepach przystępnymi cenami i soczystą czerwienią. Mam dziś dla Was pomysł na deser z jego użyciem. Choć uwielbiam panna cottę to długo nie miałam odwagi zrobić jej sama. Nie jestem fanką pracy z żelatyną, ale w końcu trzeba oswoić kolejną kulinarną bestię. Ostatecznie przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna(...)cukier, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą. Mieszamy do czasu aż się cała rozpuści. Masę przelać do szklaneczek lub naczyń, w których chcemy podawać panna cottę (6 sztuk). Kiedy masa ostygnie wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny aż masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy
W kuchni wieczoremPrzyznam się Wam, że nie przepadam za truskawkami. Moja Mama w szczycie sezonu jada truskawki na śniadanie, obiad i kolację, a ja nie potrafię przekonać się do tego owocu. Panna cotta jednak posmakowała mi bardzo! Składniki (na 3-4 sztuki): Panna cotta 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mleka 3,2% 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka(...)łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g cukru 15 ml wody 15 g kakao 30 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki wody Panna cotta Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Mleko mieszamy ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem, ziarenkami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Panna cotta tym razem waniliowa z sosem truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki wanilli. Składniki na 4 porcje 3 łyżeczki żelatyny w proszku 250 ml śmietanki kremówki 250 ml pełnego mleka 3,2% 80g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Sposób Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia(...)ekstrakt z wanilii. Zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę przelać do filiżanek, bądź foremek. Kiedy panna cotta przestygnie, foremki wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa całkowicie stężała. W celu wyjęcia deseru z filiżanek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej
Kuchenne aromatymacie już dosyć, ale jutro kolejny dzień, który aż się prosi o choćby skromny łakoć na deser do romantycznej kolacji. :) Mając już dość smażenia i zagniatania ciasta, przygotowałem prostą panna cottę z malinami w mojej nowej foremce w serducha. <3 Panna cotta: 300 ml kremówki 36% 200 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny(...)malin i dokładnie wymieszaj. Gotowy mus przelej do foremek (ja użyłem silikonowych w kształcie serduszek). Odstaw na chwilę do lodówki do stężenia, a następnie wlej nań gotową panna cottę. Wstaw na kilka godzin do schłodzenia. Chcąc otrzymać wielowarstwową panna cottę (tak jak u mnie) nie zużywaj od razu całego musu, tylko dodawaj go stopniowo w coraz większej ilości do śmietanki
Food SquareCoś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia!Panna cotta z galaretką truskawkowąPotrzebne będą:300 ml śmietany 36%200 ml mlekacukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii)2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat(...)łyżek wody do namoczeniaNa galaretkę truskawkową:3 łyżki cukruok. 100-200 g truskawek200 ml białego wina2-3 łyżki żelatyny na 0.5 wywaru+ kilka łyżek wody do namoczenia Składniki na panna cottę wkładam do rondelka i podgrzewam na małym ogniu aż do zagotowania, po czym odstawiam i mieszam z namoczoną wcześniej w wodzie żelatyną aż do jej rozpuszczenia.Cukier rozpuszczam w rondelku
UgotujmyTo.plsposob znikal z mojej szklaneczki lyzeczka po lyzeczce, mimo iz uprzednio Maly Lakomczuch pochlonal swoja porcje. Mysle, ze to dobra rekomendacja dla takiej niewinnej slodkosci. Zapraszam wiec wszystkich na panna cotte z owocem kaki. Cytrynowa panna cotta z musem z kaki skladniki na 4 porcje: 500ml smietany 100ml mleka 45g cukru pudru 2 lyzki zelatyny zest/skorka z 1 cytryny(...)kilka godzin do lodowki. Przed podaniem przygotowujemy mus z kaki. Owoce obieramy ze skorki i miksujemy. Dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier. Jesli panna cotte przygotujemy w szklaneczkach to mus z owocow wykladamy na krem. Jesli panna cotte zrobilismy w miseczkach musimy wylozyc ja na talerzyki. Najlepiej zrobic to zanurzajac miseczke z deserem w cieplej wodzie
Przysmaki Karolkisilikonowych foremek ( u mnie wysokie na muffinki) i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Maliny płukamy jeśli używamy świeżych. Dodajemy ksylitol lub erytrytol i gotujemy, aż maliny się rozpadną. Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem malinowym i borówkami amerykańskimi. Smacznego Artykuł Panna cotta na mleku kokosowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPanna cotta z białą czekoladą i dużą ilością owoców sezonowych na deser się kłania. Rozpusta w letni, urlopowy dzień. Kremowa, delikatna, taka jak powinna być. Smak białej czekolady to dla mnie nowość w tym deserze, jest wyczuwalny, kremowy, słodki. Wykonanie ekspresowe, kilka godzin w lodówce i letni deser gotowy. Można podać go z syropem z owoców lub ułożyć(...)czekoladową. Mieszam do połączenia. Wlewam do filiżanek, szklanek lub kieliszków do około połowy naczynia. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dekoruję owocami, posypuję cukrem pudrem. Panna cotta z białej czekolady gotowa Przepis pochodzi ze strony mojewypieki. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniUrlop naładował moje wyładowane ostatnio baterie i głowa znów pęka od pomysłów na kulinarne pyszności! Dziś zapraszam Was na kolejną, fantastyczną panna cottę w słonej wersji. Jest to danie łatwe do zrobienia, nieziemsko pyszne, no i eleganckie. Będzie świetnie wyglądać np. na rodzinnym przyjęciu lub uroczystym obiedzie. Gwarantuję, że nikt się nie oprze! Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej ze szparagami(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy do zrumienienia, solimy. Zmielony boczek smażymy na chrupko na suchej patelni, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy, wylepiamy foremki do panna cotty. MUS: Szparagi gotujemy na parze ( nie stracą koloru ). 3/4 wkładamy do blendera ( reszta do dekoracji ), dodajemy ser, skórkę z limonki oraz pieprz i liście bazylii – wszystko razem dokładnie blendujemy. Śmietanę
Ostra na Słodkozawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 6 – 8 porcji Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić(...)Czekamy aż trochę wystygnie i po upewnieniu, że galaretka jest twarda – wlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Aby zgrabnie wyciągnąć Panna Cottę z pucharków, należy włożyć pucharek na kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił
Za drzwiami kuchnitylko. Zapewne na dniach podzielę się z wami relacją z mojej fantastycznej przygody, którą miałam okazję przeżyć... ale wszystko po kolei. Dzisiaj mam dla was nowy przepis na orientalną panna cottę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków rodem z dalekiego wschodu. Śmietankę kremówkę połączyłam z mlekiem kokosowym, a wszystko aromatyzowałam odrobiną luksusu w postaci szafranu, który również(...)nadał pięknej blado żółtej barwy oraz niewielką ilością świeżej trawy cytrynowej. Słodyczy nadał jasny #cukiertrzcinowy , który dzięki lekko karmelowej nucie podkreślił walory smakowe panna cotty. To jednak nie wszystko, drugim elementem deseru jest bardzo wilgotny biszkopt. Swoją piękną zieloną barwę zawdzięcza herbacie matcha a w smaku wyraźnie wyczujecie kontrastowy smak limonki. Wszytko zebrane razem tworzy wyjątkową i przede wszystkim
vaniliowoczekoladowamiłością i jak tylko chwile nie ma to zaraz każe robić. Wolę zrobić taki w domu, bo wiem co daję i ile mogę dać :-). Tym razem mam przepis na panna cottę z dodatkiem herbaty TEEKANNE Forest Friut, ale oprócz tego, że dodałam troszkę herbaty do panna cotty, to na spodzie mamy galaretkę herbacianą, dodałam jeszcze borówki i bitą śmietanę, żeby(...)odlaną herbatę i żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jak będzie ostudzona, wlewamy do szklaneczek na naszą herbacianą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, ja zostawiłam na całą noc. 3. Na zastygniętą panna cottę dajemy umyte borówki i na borówki bitą śmietanę. Możemy udekorować bazylią lub borówkami :-) Smacznego
kruche babeczkiPanna Cotta to popularny, klasyczny włoski deser. Jego największą zaletą jest prostota: banalnie się go robi, nie wymaga całej masy składników i smakuje chyba każdemu. Jest idealną bazą, do której świetnie sprawdzi się galaretka, owoce czy owocowe sosy. Dzisiaj proponuję odrobinę lżejszą wersję z domieszką mleka, dzięki czemu jest mniej tłusta. I choć przepis odbiega od oryginału to według mnie(...)smakiem mu nie ustępuje… jest niezmienne obłędny i delikatny. Składniki: Panna Cotta: 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% szklanka (250 ml) mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (48 g) cukru 0,20 szklanki (50 ml) wody Dodatkowo: 1 galaretka – u mnie arbuzowa Przygotowanie: 1) W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. 2) Do rondelka wlać
Fitsweet.mePanna Cotta, to deser pochodzący z Włoch. Jest prosty w wykonaniu. U mnie w wersji z musem truskawkowym, ale możliwości jest bardzo wiele. Można wykorzystać inne owoce lub polewę czekoladową. Moja panna cotta wyszła niska z powodu dużych miseczek. Lepsze są mniejsze i wyższe, wtedy deser ładniej się prezentuje. SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml śmietany 30% 100 ml mleka(...)wyciągnąć je z zamrażalnika wcześniej. Odmrożone wraz z sokiem przełożyć do garnuszka, dodać cukru i zagotować delikatnie mieszając. Kilkanaście odłożyć do dekoracji, pozostałe zblendować (w razie konieczności dosłodzić). Żeby panna cottę łatwiej wyciągnąć z miseczek, to warto zanużyć je na chwilę w gorącej wodzie. Po przełożeniu na talerzyki udekorować truskawkami i polać musem truskawkowym
Passions hobbies lifePanna cotta to cudownie kremowy deser, któremu często towarzyszy pyszny słodki sos - owocowy, karmelowy, czekoladowy... jaki tylko zapragniemy :) Po prostu nie da się przejść obok tego deseru obojętnie :) Moja panna cotta też jest cudowna! A przy tym dużo lżejsza niż jej oryginalna wersja. Gwarantuje, że jej smak na pewno Was nie rozczaruje i będziecie często powaracać do tego przepisu(...)SKŁADNIKI (4 porcje) panna cotta 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 łyżeczki ksylitolu 2,5 łyżeczki żelatyny galaretka z truskawkami 1 opakowanie galaretki truskawkowej (najlepiej niesłodzonej) 10-15 truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem sojowym waniliowym. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy ksylitol i żelatynę, lekko studzimy i mieszamy z mlekiem i jogurtem. Przelewamy
DefinicjaSmakuDzisiaj czas na kolejny włoski klasyk z egzotycznym akcentem, którym jest panna cotta z musem ananasowym Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - opakowanie cukru waniliowego Mus: - puszka ananasów - 20ml syropu ananasowego z puszki - 3 łyżeczki cukru Powyższa ilość składników wystarcza na 4 małe pucharki. No to do roboty. Zacząłem od wlania do garnka śmietanki(...)dosypując 2 łyżki cukru i dolewając syrop. W wielu przepisach była opcja z żelatyna ale ja nie chciałem aby to była druga taka sama konsystencja tylko aby mus uzupełniał panna cottę wiec ją sobie darowałem. Po zblendowaniu nałożyłem łyżką do pucharków i gotowe Przyznam iż nie sądziłem że ten deser jest tak prosty (bo smaczny to wiedziałem że jest ) więc
Kuchenne Wariacjełąkę, nad staw, do Siedliska... To co? Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci, co robię, gdy tak długo mnie tu nie ma... Opowiem Ci o Siedlisku... PANNA COTTA Z DZIKIEGO BZU Z POZIOMKOWYM COULIS /na 4 porcje, pomysł własny/ Letni i bajkowy deser. Panna cotta pachnie i smakuje dzikim bzem. Razem z poziomkami tworzy rajski duet(...)żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 70 ml syropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru 1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier
KUCHARNIAcharakter i świetnie komponuje się z rześkością cytryny, która przełamie, momentami zbyt oczywistą, figową słodycz. Jak na królową przystało, ułożyłam figi na aksamitnym posłaniu. Krem z panna cotty nakrapiany cytrynowo - rozmarynowym akcentem wypełnił chrupiący maślany spód tarty. Razowe ciasto z dodatkiem siekanego rozmarynu i tartej skórki cytrynowej to doprawdy jedyny godny partner dla zmysłowej panny figi(...)jaki lubisz typ? ROZMARYNOWO-CYTRYNOWA TARTA Z FIGAMI I KREMEM PANNA COTTA /przepis własny/ Tarta jest po prostu uzależniająca. Tak pyszna, jak figi i rozkoszna, jak najpiękniejszy październikowy dzień. Grzechem będzie, jeśli jej nie upieczecie. Na spód: 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody
KUCHARNIA