panna - 1149 przepisów (strona:12/77)

Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu 122

Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem. * Proporcje agaru(...)płynu należy zastosować według od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny. Składniki PANNA COTTA 400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 1,5 łyżeczki agar * 150 ml soku z granatu sok z 1/2 limony SOS Z GRANATU 1 duży owoc granatu 20 g cukru sok z 1/2 limony dodatkowo

Tajemnice Smaku
CZEKOLADOWA PANNA COTTA 99

Czekoladowa panna cotta dziś zawitała na blogu. Z dodatkiem gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy (70%) oraz kakao. Reszta składników standardowych. Jest pyszna, czekoladowa, kremowa, pachnąca wanilią i pomarańczą. Idealny szybki deser, teraz na jesienne wieczory jak znalazł;) Można podawać ją z dowolnymi owocowymi musami, owocami świeżymi, polewą lub posypaną cukrem pudrem – za każdym razem czaruje inaczej(...)kuchni jest piękne;). Czekoladowa panna cotta poleca się więc do kawy, ulubionej książki, filmu, dobrego towarzystwa i chwili zapomnienia SKŁADNIKI: 500 ml śmietanki 30% 90 ml mleka 50 g cukru 30 g cukru z wanilią 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka kakao 100 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy 70% do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa, kandyzowana skórka

Zasmakuj Kuchni
Malinowa panna cotta z czekoladą 146

Magda Panna cotta z malinami wspaniale się wpisuje w moje wyobrażenie idealnego deseru w letni, ciepły dzień. Delikatna, kremowa, z subtelną nutą maliny i wyrażnym czekoladowym akcentem na wierzchu, przez którego trzeba się przebić aby dotrzeć do wnętrza deseru. Będziecie zaskoczeni jak ten deser szybko znika, ledwo się zaczęło jeść a już szklaneczka pusta – to magia i ten zniewalający(...)Rozlewamy do szklaneczek połowę przygotowanej śmietanki, rozlewamy po równo. Wstawiamy od lodówki na 30 minut.   Do pozostałej śmietanki dodajemy mus malinowy i dokładnie mieszamy. Gdy zastygnie pierwsza warstwa panna cotty, wylewamy malinową cześć, po równo do szklaneczek. Wkładamy na ponowne 30 minut.   W tym czasie, na kąpieli wodnej, rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę, razem z 6 łyżkami mleka

Smaczna Strona
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) 138

czekolady cukier puder **** INGREDIENTI Base di biscotti 200 g di biscotti tipo digestive 80 g di burro Crema 650 g di ricotta 250 g di mascarpone 125 ml di panna fresca  100 g di cioccolato bianco 50 g di zucchero a velo 25 g di gelatina in fogli 1 bacca di vaniglia Decorazione 200 g di lamponi cioccolato bianco(...)lasciandolo raffreddare in frigo per circa 30 minuti. Crema Mettete la gelatina in ammollo in acqua fredda per circa 5-10 minuti. In un pentolino riscaldate la panna. Scolate e strizzate la gelatina, quindi scioglietela in un pentolino con la panna a fuoco basso. Una volta sciolta, lasciatela intiepidire. Nel frattempo preparate la crema. In una ciotola montate

La grande e la piccola cuoca
Zuccotto z truskawkami i mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) 264

dello zuccotto alle fragole. A ll'interno di questo dessert molto fresco e leggero, troviamo una sorpresa molto golosa rappresentata da una crema delicata a base di mascarpone e panna montata; a tutto ciò saranno poi aggiunte le fragole, vere protagoniste della ricetta. La torta non solo si farà notare grazie all'aspetto particolarmente insolito ed invitante, ma sarà anche(...)laska wanilii 3 łyżki cukru pudru  **** INGREDIENTI 400 g di fragole 50 g di zucchero 100 ml di acqua 250 g di savoiardi 300 ml di panna da montare 400 g di mascarpone 1 bacca di vaniglia 3 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Syrop truskawkowy Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kawałeczki. Do garnuszka

La grande e la piccola cuoca
Panna Cotta z owocami 149

Panna Cotta zimowa, bo z mrożonymi owocami z własnego ogrodu. Lubię mieć w zamrażarce trochę owoców, które mogę wykorzystać nie w sezonie do deserów lub jako dodatek do śniadania. Panna Cotta to szybki deser, niewymagający dużego nakładu pracy, a jednocześnie smaczny i gustowny.   Składniki: 250ml śmietanki 30% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Ponadto(...)dodać cukry. Zagotować, lekko przestudzić. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do pół stężenia.  Na dno szklanek wykładamy po 3 duże morwy lub jeżyny. Tężejącą Panna Cottę wykładamy po 5 łyżek na owoce. Posypuję granolą i płatkami kukurydzianymi, ponownie polewam Panna Cottą.  Wierzch dekoruję malinami, borówkami i jeżynami. Smacznego. Deserki robiłam w szklankach o pojemności

Słodki Zakątek
Czekoladowa Panna Cotta 125

Dziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do jej przygotowania możecie wykorzystać swoją ulubioną czekoladę, dzięki temu będzie smakować dokładnie tak, jak lubicie. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat. Z dodatkami można zaszaleć, ale mi właśnie takie połączenie najbardziej pasowało :) Deser przygotowałam w małych słoiczkach o pojemności(...)których przez jakiś czas był sprzedawany jogurt w Biedronce – taki opakowaniowy recykling. Wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody. I jeszczę, panna cottę w bardziej klasycznej wersji znajdziecie w tym wpisie . Jeśli jednak szukacie inspiracji na pyszna aromatyczne desery w sam raz na długie jesienne lub zimowe popołudnia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenie

Ciastkozercy
Bazyliowa panna cotta z mozzarelli z pomidorowym "kawiorem" na bezglutenowym krakersie 123

Lato kojarzy mi się z lekkimi i aromatycznymi daniami. Dziś mam dla Was połączenie włoskich smaków - panna cotta i sałatka caprese dwa w jednym. Jeśli chcecie możecie improwizować, ja zdecydowałam się na wytrawny smak, ale jeśli zamiast soli, użyjecie cukru, uzyskacie bardzo oryginalny deser ;)  Przepis na około 3 - 4 porcje Składniki: 2 czubate łyżki mąki z quinoy 1 czubata(...)zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła.  Przelewamy masę do silikonowych foremek, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na parę godzin wkładamy do lodówki, aby panna cotta dobrze zgęstniała. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli i zimne masło, wyrabiamy ciasto stopniowo dodając po łyżce zimnej wody (ile przyjmie ciasto), jeśli jest za suche dolewamy więcej

Quinoa Raz!
Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) 232

borówek  1 laska wanilii  listki mięty do dekoracji cukier puder do dekoracji **** INGREDIENTI 450 g di ricotta 100 g di zucchero 150 ml di panna fresca  8 g di gelatina in fogli 200 g di mirtilli 1 bacca di vaniglia foglie di menta fresca zucchero a velo per decorazione PRZYGOTOWANIE Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy(...)della carta da forno una teglia di circa 20 cm di diametro. Ammollate la gelatina in acqua fredda per circa 10 minuti. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di farla bollire troppo, mescolando di tanto in tanto.  Scolate e strizzate la gelatina unendola alla panna, mescolando fino a scioglierla. Lasciate quindi intiepidire

La grande e la piccola cuoca
Kokosowa panna cotta z musem limonkowym 151

Klasyczny włoski deser podany w wersji egzotycznej.  Śmietankowy kremowy spód zwieńczony lekkim, kwaskowatym musem z limonki. KOKOSOWA PANNA COTTA z MUSEM LIMONKOWYM  Składniki: (4 porcje) panna cotta: 200 ml śmietanki kokosowej 200 ml śmietany 30% 200 ml mleka 80 g białej czekolady 7 g żelatyny 1/3 szkl wody mus limonkowy: sok i skórka z 1,5 limonki(...)szkl cukru 3 żółtka 1 jajko 60 g masła 200 ml śmietany 30% odrobina zielonego barwnika spożywczego Przygotowanie: panna cotta: Śmietanę, śmietankę kokosową oraz mleko podgrzewamy uważając, aby się nie zagotowały. Kiedy mieszanka będzie ciepła dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę moczymy w wodzie, dodajemy do niej trochę ciepłej mieszanki z mlekiem i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę

Bon appetit mon amie
Panna cotta 435

Panna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest na talerzu w postaci małej kopuły/kopczyka – w zależności od naczynia jakiego użyjemy do jej przygotowania do tego często możemy dostać mus owocowy do polania, karmel, czekoladę… Możliwości jest wiele :) Panna cotta(...)śmietany kremówki 50 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 płaska łyżka żelatyny + galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji Panna cotta – jak to zrobić? W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam w inne miseczki. Przygotowane naczynia napełniamy do połowy

Ciastkozercy
Panna cotta z japońską herbatą matcha 120

trzeba się po prostu przekonać. Jest cierpki, charakterystyczny, orientalny. Zielona, pudrowa herbata matcha, która ma wiele zastosowań. Wymaga doprawienia słodyczą, mleczną delikatnością. Dlatego wydała mi się doskonała do przygotowania panna cotty, której kremowy smak śmietanki wspaniale połączył się z cierpką, herbacianą matchą. Oto jak przygotowałam deser Składniki na 4 porcje 200g śmietanki 30% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżeczki(...)mieszając. Mieszamy i chłodzimy. 4. Przestudzoną żelatynę łączymy ze śmietanką i dokładnie mieszamy. 5. Masę przelewamy do miseczek, kokilek, przezroczystych naczynek, które umieszczamy w lodówce do schłodzenia. 6. Schłodzoną panna cottę dekorujemy dowolnie – perełkami cukrowymi, jaśminem i zielonym cukrem. Naprawdę dowolnie! 7. Smacznego!   Artykuł Panna cotta z japońską herbatą matcha pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Rozpustnie czekoladowa wegańska panna cotta 140

Panna cotta to deser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z owocami. Kto się skusi? Składniki (na 4 porcyjki): 400 g gęstego mleka kokosowego (1 puszka) 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego(...)łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy Polewa: 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao lub więcej) Wykonanie: Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę. Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista

Lamarida.pl
Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 143

farina 125 g di burro 100 g di zucchero a velo 2 tuorli 1 arancia Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę(...)arancia Nel frattempo preparate la crema all'arancia. Sbattete la uova con lo zucchero, unite la scorza grattugiata dell'arancia, il succo d'arancia e per ultimo la panna fresca. Amalgamate bene il tutto. Versate la crema nel guscio cotto e cuocete il forno preriscaldato a 160 gradi per circa 40-45 minuti. Mazurek Mazurek dekorujemy kandyzowaną skórką

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania