Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 3h 00 min Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Panna cotta z arbuzową galaretką By Piotr 28 czerwca 2018 Składniki: Panna cotta: mleko - 330ml śmietana 30% - 330ml cukier - 110g wanilia - 1 laska żelatyna - 4 łyżeczki woda - 3 łyżki Galaretka arbuzowa: arbuz - ok. 300-400g trusawki - garść (opcjonalnie) miód - 1-2 łyżki(...)cytryny - kilka kropel żelatyna - ok. 1/2 - 3/4 łyżeczki woda - 2-3 łyżeczki Dodatkowo: arbuz - ok. 100g, pokrojonego w kostkę mięta - do dekoracji Wykonanie: Panna cotta: Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W nieprzywierającym garnku doprowadzamy do zagotowania śmietankę, mleko , cukier oraz przekrojoną laską wanilii. Tuż po zagotowaniu śmietanową mieszankę zdejmujemy z ognia. Dorzucamy namoczoną żelatynę i energicznie
Pogotujmy.plPrzepyszna!!! Delikatność śmietanki i lekki posmak kawy same mówią za siebie:) Zdecydowanie polecam ten deser:) Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Składniki na 4-6 porcji: 15
In my kitchenPrzyznam szczerze: robiłam ją pierwszy raz. I wyszła! Jedyna rzecz do poprawy: sprawienie, zeby nie wszystkie ziarna wanilii opadły na dno ;) Składniki (na 4-6 porcji
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 200 ml świeżego mleka 3,2% 60 g cukru laska vanilli lub 2 - 3 krople ekstraktu 2 łyżki żelatyny w
Gaździnka warzySkładniki: 200 ml śmietanki kremówki 150 ml mleka 100 g cukru 2/5 łyżeczki żelatyny Galaretka z wina: 200 ml czerwonego półsłodkiego wina 4 łyżki wody 5
Gaździnka warzyZapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :) Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem. Możemy go przygotować w pucharkach
Kuchnia w opałachBardzo łatwy przepis na szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej
zielonacukinkaSkładniki na 4-6 porcji:500 ml słodkiej śmietany 36 proc.100g cukru25g żelatynyLaska waniliiSposób przyrządzania:W połowie śmietany rozpuścić cukier i ziarenka wanilii. Powoli dodac
Smakowity Blog Kulinarnymade by Karolina & Agatka Składniki na 8 małych porcji:150 ml śmietany 30%350 ml mleka40 g cukru1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić
Smakowity Blog KulinarnyPozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też
Przepisy AleksandryPierwszy raz z takim deserem spotkałam się odkąd zaczęłam regularnie bywać na blogach, a więc kilka miesięcy temu. Od razu mi się spodobał, ale miałam opory
Zdrowa Kuchnia SowyChciałam zrobić coś słodkiego, ale niewielkiego, taki deser bardziej niż jakieś ciacho. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyWiecie, że kiedyś nie przepadałam za sernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus
Z miłości do słodkościSkładniki: 400ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 40g cukru 1 łyżeczka żelatyny Sos: 1 szklanka malin 1-2 łyżki cukru Wykonanie: Śmietanę podgrzewamy
Czerwona PorzeczkaKeto Matcha Tea Panna Cotta Powiew wiosny No teraz to już nie tylko czuć wiosnę w powietrzu, ale nawet ją już widać! Na skwerach pojawiają się nieśmiało pierwsze kwiaty, czyli krokusy i przebiśniegi. A wraz z nimi krzaczki i drzewa zaczynają pokrywać się lekko zielonym zabarwieniem. Hurra! Nareszcie! Nie będę ukrywać, że czekałam na ten moment z utęsknieniem. Teraz musi(...)być już tylko lepiej! Z tej okazji na blogu pojawia się zielona keto panna cotta. Nowa pora roku = nowy etap Ten rok nie zaczął się dla mnie najlepiej. Były wielkie plany, ale zostały szybko ukrócone… Pamiętacie wpis o ulepszonej metodzie mycia włosów bez szamponu ? Oprócz tytułowego przepisu wspominałam tam o przykrościach, które mi się wtedy przytrafiły. Takie sytuacje potrafią
Modern Cave GirlPanna cotta to włoski klasyk wśród deserów znanych na całym świecie, zaraz obok tiramisu i c rème brûlée . Z języka włoskiego panna cotta oznacza dosłownie “gotowana śmietanka”- to nic innego jak śmietana zagotowana z cukrem, wanilią lub innymi dodatkami smakowymi, a następnie schłodzona i usztywniona za pomocą żelatyny. W sieci krąży tysiące przepisów na panna cottę . Mój przepis(...)pochodzi od zaprzyjaźnionego kucharza - Włocha pochodzącego z Toskanii. Sekretem tej panna cotty jest ubicie polowy śmietanki. Dzięki temu deser jest puszysty, delikatny, kremowy. Panna cottę można podać na wiele sposobów. Najczęściej zagotowaną śmietankę wylewa się do małej foremki, a gdy stężeje wykłada “babeczkę” na talerz. Aby wyjąć deser z foremki należy ją na kilka sekund zanurzyć w gorącej
W kuchni Katie