takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek 10 pomidorków koktajlowych 15 dag . sera żółtego 3 jajka 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna) oliwa(...)makaron ugotować al dente polędwiczki, nakłuć, pokroić na cienkie paski, zamarynować(oliwa z oliwek + ulubione przyprawy) , zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy
Kuchnia Beatyresztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części. Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz, krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE(...)RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO ŚWIEŻE I OD PEWNEGO DOSTAWCY Najprostsze w przygotowaniu sushi to sashimi, czyli po prostu kawałki bardzo świeżej ryby, pokrojone w cienkie plastry, podane z sosem sojowym, wasabi i imbirem :) Mam nadzieję, że wszystko jest w miarę jasne :) W razie pytań proszę pisać. W przyszłym tygodniu dodam więcej zdjęć obrazujących etap przygotowań krok po kroku :) Sushi
My Culinary ArtKrólowe wśród kanapek. Kanapki z kawałkiem mięsa z obiadu – z kotletem mielonym i majonezem; ze sztuką mięsa, chrzanem i ogórkiem kiszonym; z plastrami wieprzowiny i musztardą albo…absolutny hit – kanapka ze stekiem wołowym i chrzanem wasabi. SKŁADNIKI ok. 100-150 gram steku np. z tego przepisu kilka kromek chleba wiejskiego na naturalnym zakwasie pół awokado pokrojonego(...)cienkie plasterki 2 garście rukoli 2 czubate stołowe łyżki chrzanu białego 3-4 łyżeczki wasabi musztarda np. rosyjska albo francuska kilka plastrów sera lazur WYKONANIE Dokładnie mieszamy chrzan biały z wasabi. Kromki chleba kroimy na pół. Połowę przekrojonych kromek smarujemy wasabi z białym chrzanem (kromki na górę kanapki), połowę musztardą (doły kanapek). Na kromkach posmarowanych musztardą układamy rukolę, awokado, plastry
OstryKęsmarynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków. Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest od naszych upodobań smakowych. 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki chili 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku gałązka(...)łyżeczki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki musztardy oliwa Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce. Ponadto: karkówka 1 cebula sól pieprz 1 łyżka mąki (do sosu) Wykonanie: Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy. Solimy, pieprzymy, i każdy plaster zanurzamy w marynacie (smarujemy marynatą). Tak zamarynowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą
Walijskie Pichcenieogórkiem kiszonym. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki wody łyżka oleju 30 g drożdży szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: kilka plastrów grubej kiełbasy pół papryki czerwonej cebula 2 małe ogórki kiszone kawałek sera żółtego 2 łyżki ketchupu pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy(...)mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja
e-PrzepisyKulinarneMożna to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się(...)zwinie, mortadelę z patelni wkładamy do naczynia aby nadać jej właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO
Smaki Ewywydłubywaniu pestek z arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników. Składniki 2 plastry schabu sól i pieprz 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu barbecue 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło) ćwiartka arbuza 8 ogórków gruntowych garść świeżej posikanej mięty starta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki(...)łyżka oliwy pieprz 3 łyżki śmietany 18% 100g serka koziego twarogowego 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Najpierw przygotowujemy sałatkę. Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy jego miąższ w kostkę. Obieramy ogórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy arbuza, ogórka, miętę i skórkę z limonki z oliwą, sokiem z limonki i odrobiną pieprzu. Odstawiamy
W kuchni wieczoremznowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1-1,5 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek Bułkę kroimy na pół i wrzucamy do piekarnika(...)stała się chrupiąca. Po chwili na połówki dodajemy ser, czekamy aż się rozpuści. W tym czasie przygotowujemy sos (łączymy wszystkie składniki i mieszamy) oraz kroimy dodatki do kanapki (uwaga wołowina musi być pokrojona w cieniutkie plastry). Wyjmujemy bułkę z piekarnika, nakładamy wszystkie składniki i wkładamy jeszcze chwilę do piekarnika. Wyjmujemy, polewamy sosem i smacznego! Kanapkę można podawać z jajkiem sadzonym
Brzuszki Łakomczuszkimała cebula pół puszki groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% łyżka tartego chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry bądź ćwiartki. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Majonez i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy groszek, cebulę i szczypior. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przekładamy do szklanej miski(...)jajka: Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane z suszonymi pomidorami Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Jajka Faszerowane Tuńczykiem Jajka Faszerowane Pieczarkami Szybka Przystawka Z Jajek I Ogórków Artykuł Jajka w sosie chrzanowym na zimno pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarnesmarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju lub oliwie. Wlewamy masę i smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Salami/szynkę kroimy w kostkę lub paski, cebulę w piórka. Papryczkę chilli i ogórki kroimy w plasterki, pomidory suszone i zieloną paprykę w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)przygotowany farsz na naleśniki, dodać starty ser i koperek, następnie zawinąć naleśnika. (Aby lepiej się trzymało można spiąć naleśnika 2 wykałaczkami). Najlepiej na każdy położyć jeszcze plaster sera. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zapiec ok. 10 min. Podajemy z pomidorem (jak u mnie) lub z sosem
Alutka-GotujeSzynkę można nadziać wieloma farszami, jednak dzisiaj przygotowałam ją z farszem na rolady. Wyszła rewelacyjna, smaczna, miękka i lekko soczysta. Pokroiłam ją w plastry, podałam jako danie główne z pysznym, pieczeniowym sosem. Smaczna również na zimno z pieczywem(...)około 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy. Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym. Mięsko smakuje
Kulinarne Fantazje Marioliestragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszyć. Następnie kroję w ósemki. W małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy oprócz soli i maczam każdy(...)solą i pieprzem. Na desce poukładałam plastry boczku, na każdy plaster położyłam kawałek mięsa i w miejsce nacięcia przy pomocą łyżeczki wyłożyłam nasz szpinak z fetą. Nie zawijałam żadnych roladek, po prostu całość owinęłam boczkiem, niektóre kawałki owinęłam drugim plastrem boczku i tym razem z poprzek. Dlaczego drugim? Bo mi zostało kilka plastrów :) Na rozgrzaną patelni, na której przygotowywałam szpinak
Blondynka Gotujełączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać(...)buraków ćwikłowych- 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik)- przegotowana woda- 4 ząbki czosnku- pół łyżeczki kminku (dla miłośników)- sólSPOSÓB WYKONANIA:- buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku lub szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki- dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba
Basia w kuchniświeżych polskich pomidorów prosto z pola to coś, za czym tęsknię później przez całą zimę. Warzywa myjemy i kroimy – ogórka obieram nie do końca ze skóry i kroję w grubą kostkę. Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i białych fragmentów miąższu, kroję jak leci, na jednego kęsa, niezbyt drobno. Pomidory parzę wrzątkiem, przelewam zimną wodą i obieram ze skóry – wybieram do sałatki(...)najbardziej wyraziste i najbardziej mięsiste, z małą ilością pestek – gargamele, malinówki, bawole serca. Pomidory lądują pod nożem i kroję je na kawałki które bez problemu zmieszczą się w usta. Cebulkę bardzo cienko szatkuję. Oliwki można wrzucić do sałatki w całości, ale kroję je na połowy. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy, tak żeby warzywa były nią dokładnie
Karo in the Kitchenoleju Filety z piersi kroimy w mniejsze kawałki , posypujemy przyprawą do kebabu , skrapiamy olejem i odstawiamy na chwilkę ( można posolić, ale w przyprawie zawsze jest sól, więc nie ma potrzeby, chyba że ktoś lubi mocno słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class
Ogrodnik w podróży