smakował, zrobiłam go na Wielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia w plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie komponuje się z pieczonym jabłkiem, żurawiną, ale też z chrzanem czy ogórkiem. Jednym słowem pasztet wszechstronny. Pamiętajcie tylko, by robiąc go, nie szczędzić przypraw :-) SKŁADNIKI 1 kg wątróbki z kurcząt 4 cebule(...)łyżki masła klarowanego 2 jajka suszony majeranek gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta) sól, pieprz woda Wątróbki myjemy i oczyszczamy. Cebule kroimy w półplasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, a następnie dodajemy cebule i podsmażamy ją do chwili aż przybierze piękny złoty kolor. Dodajemy wątróbki, obsmażamy ze wszystkich stron i podlewamy wodą (powinna sięgać do połowy zawartości patelni), przykrywamy i dusimy
Czary - gary w kuchniSkładniki: 5 plastrów schabu, przyprawa meksykańska, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół słoika papryki konserwowej, puszka czerwonej fasoli, 5 dużych ogórków konserwowych, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszka ananasa, 1 duża cebula, 0,5 l. bulionu warzywnego, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy(...)patelni, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa
Pobite gary Barbarytrudno o obranie skorupki i ładne krojenie. Pokrojone jajko kładziemy na musztardę, delikatnie pieprzymy i solimy. III propozycja: grillowany chleb pumpernikiel z szynką parmeńską i jajkiem. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Chleb grillujemy chwilę z każdej strony. Smarujemy białym serkiem, układamy plaster szynki parmeńskiej, ugotowane jajko i (opcjonalnie, tutaj(...)bardzo polecam!) pokrojony ogórek konserwowy. Każde ze śniadań zajmuje ok. 10 minut. W tym czasie można przygotować wodę z cytryną (mój obowiązkowy napój przed każdym śniadaniem!) oraz kawę. I od razu leniwy dzień staje się cudowny :) Smacznego i miłego dnia
Kitchens Alphabetokoło 3 ogórki konserwowe pokrojone w plastry · sałata lodowa · 1 pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry sera(...)łyżeczka soku z cytryny · sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty
Mania Gotowaniałyżki mielonej słodkiej paprykiPrzygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie umyć i pokroić ze skórką na cieniutkie plastry. Użyłam cukinii żółtej i zielonej(...)słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości warzyw, które podałam to już warzywa obrane i gotowe do krojenia, jedynie waga ogórków nieco inaczej bo to już ogórki obrane ale jeszcze nie wypestkowane. Ilość przypraw w zalewie można dać wedle uznania, ja wolę bardziej na słodko więc dałam więcej
Monia miesza i gotujepachną dużo mocniej niż buraki okrągłe i są też od nich dużo słodsze i mniej ziemiste w smaku. Myjemy je pod bieżącą wodą, następnie obieramy ze skórki i kroimy je w plastry. Można sobie w tym pomóc mandoliną lub malakserem, ale plastry powinny mieć około 7mm grubości. Cięższe i grubsze – nie będą wypływać na wierzch i się psuć. Ząbki czosnku(...)przyszłym tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem
Karo in the Kitchenkanapki z pastrami, w końcu to Młody Facet :) Można złożyć wyższe kanapki układając więcej plastrów, ja robiłam takie niższe, takie pod swój rozstaw ust :D Składniki: kilka plastrów pastrami deli (wcześniej odparowanego) ogórki kiszone musztarda francuska musztarda Dijon kromki chleba żytniego jasnego (można upiec swój, ale można kupić też gotowy w sklepie) Wykonanie: Na początku trzeba mieć w domu(...)żeby taki miękki był. Jak się tam ten chleb rumieni, to można ogórka kiszonego pokroić w plastry, takie po skosie, bo ładniejsze takie :) A i musztardy, po łyżce każdej wyłożyć do miseczki i wymieszać trzeba. No to jak już mamy wszystko i pastrami wypoczęte, chleb i ogórki pokrojone, musztardy zmieszane, nie ma się co wstydzić składać trzeba. Więc
Blondynka Gotujeduża bagietka 4 garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy plasterki ogórka. Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie(...)zapiekanki. Na wierzch układamy miks ulubionych sałat, w taki sposób, aby sałata nam nie spadała. Na koniec kroimy żółty ser w grube paski i układamy skośnie na całej długości zapiekanki. Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki
Słodkie okruszkidente w osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliduża bagietka 4 garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy plasterki ogórka. Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie(...)zapiekanki. Na wierzch układamy miks ulubionych sałat, w taki sposób, aby sałata nam nie spadała. Na koniec kroimy żółty ser w grube paski i układamy skośnie na całej długości zapiekanki. Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki
Słodkie okruszkiząbki czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie obrać i pokroić. Ogórek obrać, zostawić kawałek (kilka plastrów do dekoracji), pokroić, dodać do brzoskwini – podobnie z żółtą papryką (zostawić mały kawałek do dekoracji). Do brzoskwini z ogórkiem i papryką dodać miód, pokrojone morele, 3 łyżki sera (reszta zostaje do dekoracji), ocet (najlepiej na tym etapie dodać mniej(...)doprawić później), 2 łyżki oliwy, ok. 1,5 łyżeczki soli, trochę pieprzu. Czosnek obrać i przekroić na pół (nie miażdżyć ani nie kroić drobno, później trzeba go będzie z tej mieszanki usunąć). Miskę ze składnikami przykryć szczelnie folią i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki (warto na całą noc). Zamarynowaną mieszankę z brzoskwiniami wyjąć z lodówki, wyjąć czosnek (wyrzucić
Pociąg Do Kuchniparówkę (albo jedno i drugie :) ) kroję w drobną kosteczkę. Na talerzu układam 4 kromki chleba tak żeby powstał kwadrat (gdy kromki są nie równe lepiej przyciąć je troszkę) następnie wykładam 1/3 twarożku i rozsmarowuje równo, wykładam 1/2 papryki, ogórków i szynki. Czynność należy powtórzyć czyli 4 kromki chleba, twarożek, papryka, ogórki i szynka. Na koniec kładę 4 kromki(...)chleba i cały tort równo smaruję twarożkiem (boki również). Zdobię torcik ogórkiem pokrojonym w plastry oraz serkiem śmietankowym (włożyłam go do rękawa cukierniczego). Smacznego
Kuchnia Vikiworeczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić(...)dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia
Ratunku obiadbułka 2 jajka 2 łyżeczki masła 2 liście sałaty 2 plastry sera żółtego kilka plasterków świeżego ogó r ka 4 plastry pomidora majonez, ketchup, musztarda sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bułkę opiekamy na grillu elektrycznym. Ciepłą kroimy na pół. Smarujemy z jednej strony majonezem, z drugiej musztardą. Na malutkiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko, doprawiamy. Smażymy wedle(...)upodobań- u mnie z dwóch stron. Na ciepłym jajku roztapiamy plasterek sera. Podobnie postępujemy z drugim. Układamy na bułce warstwami wraz z sałatą, pomidorem i ogórkiem. Jajka możemy także polać ketchupem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieszczerze że dawno je nie robiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu sól(...)Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, oczyszczona i umyta paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bajeczna Kuchnia