główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól(...)minut. Sos: Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią
wesoła kuchniakapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek w 4 części
Magia jedzenia.garść gotowej mieszanki sałat 1 średni pomidor 1/3 ogórka zielonego 2-3 plastry sera żółtego 1/2 kęska piwnego (lub jedna wędzona pałka z kurczaka) 1-2 plastry czerwonej papryki dressing ziołowy na bazie oliwy z oliwek łyżka soku cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką utartych ziół (zioła prowansalskie, bazylia
Kuchnia po mojemukażde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, soli i pieprzu, oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych innych uroczystościach np. na urodziny, imieniny, czy na Sylwestra. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodaję również(...)selera 1 pietruszka korzeń + natka 5 plastrów gotowanej szynki 3 łyżki groszku konserwowego 3 szt. ogórek kiszony 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku Gotujemy warzywa w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być sprężyste. Warzywa obieramy i drobno kroimy w kostkę. Domowe kiszone ogórki obieramy ze skórki i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębułki do hamburgerów · 4 plastry sera żółtego · pomidor · sałata lodowa · rukola · ogórek konserwowy · czerwona cebula Sos jogurtowy z chili(...)minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach
Mania Gotowaniaprzy smażeniu Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu Stopień wysmażenia mięsa to już kwestia indywidualna. Tajska sałatka z wołowiną przepis: Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne(...)pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty. Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy
ale Pyszniejajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych sos tatarski natka pietruszki 1/2 główki sałaty masłowej Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 10 minut(...)minut do lodówki. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie ciasto i układam na nim około pięć plastrów szparagów. Polewam je odrobiną ciasta. Naleśniki smażę aż się zrumienią. Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą
wesoła kuchniaSkładniki: 5 plastrów schabu 2 ogórki kiszone 1 cebula 200 g boczku listek laurowy 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kotlety rozbić cieniutko uważając by nie podziurawić mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Boczek i ogórek kroimy w cieńkie paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko przekładamy do miseczki doprawiamy
magiczna kuchnia Kasimnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 3 ugotowane jajka 1 mała cebula 4 łyżki majonezu, ja użyłam domowego, przepis TUTAJ sól, pieprz szczypiorek do ozdoby Ugotowany makaron przelewamy wodą 3 krotnie, aby się nie sklejał. Cebulę, ugotowane jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobniutką kostkę. Paprykę kroimy
MamaOskarkazdjęciach ma 45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozkładamy składniki równo pomiędzy talerze. Kulkę sera mozzarella rozrywamy w dłoniach na mniejsze kęsy. Mozzarella jest świeżym serem ciągniętym, ma bardzo przyjemną teksturę(...)procesie formowania. Jeśli ją potniecie – skończycie z gładkimi krawędziami z których sos spłynie. Taka porwana mozzarella cudownie wchłania sos, nic na talerzu się nie zmarnuje. Stek kroimy ostrym nożem w cienkie plastry, w poprzek włókien mięsa. Rozkładamy plasterki mięsa na sałacie. Całość posypujemy grubymi strugami parmezanu, ziołowymi grzaneczkami i na koniec, przed samym podaniem, skrapiamy całą sałatkę mocno sosem włoskim
Karo in the Kitchendrobno kroimy. Przekładamy do dużej miski. Ogórka wężowego przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki. Przekładamy do kapusty. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w paski i dodajemy do pozostałych składników. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do miski z resztą składników. Pomidor przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry. Mieszamy z pozostałymi składnikami w misce
Moja smaczna kuchniapyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę
VioletoweKucharzeniebędą miękkie dodać pokrojoną w plastry cebulę, posypać zielenizną . Surówka z ogórków kiszonych i szalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą
Co na wege obiad?tatarski ketchup pikantny WERSJA DAMSKA: sałata 2 plastry pomidora ogórek troszkę dymki sos tatarski ketchup łagodny SOS TATARSKI (można przygotować własny, można skorzystać z już gotowego, ja zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy
Brzuszki Łakomczuszki