soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu(...)maśle. Dodajemy do cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej) pieczarki. Dusimy chwilę. W międzyczasie kroimy oba rodzaje papryki w kostkę i również podsmażamy. Łyżką nakładamy na uprzednio posmarowane sosem bagietki. Na wierzch układamy usmażone kawałki z kurczaka i pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego. Całość "przykrywamy" startym na grubych oczkach żółtym serem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Zapiekamy bagietki
Słodkie okruszkipapryka 1 puszka pomidorów 100 ml słodkiej śmietany 2 niewielkie kiszone ogórki 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka domowego maggi 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta cukru sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Polędwiczkę kroimy w dość cienkie plastry, przekładamy je miski, oprószamy pieprzem, solimy, oraz doprawiamy łyżką(...)stron na dużym ogniu przez 4-5 minut. Następnie obsmażone mięso dodajemy do patelni z warzywami, dokładamy słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, a następnie wyłączamy palnik i podajemy nasze danie posypując
Miód i pieprzworeczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków 1/2 cebuli 2-3 ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się spieką. Filety(...)kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przez woreczek śniadaniowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Uważamy aby ziemniaki nie były za bardzo rozgotowane, lepiej jak będą lekko twarde. Studzimy. Ogórek kiszony kroimy w większą kostkę. Cebulę w piórka. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy ogórka, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej do smażenia *** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym
Blog z Apetytemłyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wkładamy porwaną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojone w paski, ogórki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Tortillę podgrzewamy na patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy
Podróż w kulinariaplastrów Sera świętokrzyskiego) szczypiorek ( ja dałam 3 łyżki mrożonego już posiekanego) 3 plastry cebuli 3 łyżeczki Jogurtu naturalnego ( ja dałam z probiotykiem) 1 łyżeczka majonezu Kieleckiego szczypta soli i pieprzu Sposób Przygotowania: Jajka trę na grubych oczkach na tarce, Ser , cebulę, ogórki kroję w drobną kostkę, Wsypuję szczypiorek, Dodaję pieprz oraz sól
Gotowanie Patkipaczka - feta 10 kosteczek - 2 łyżki żurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy, osuszamy. Warzywa kroimy w kostkę lub plastry cienkie. Bagietkę kroimy w kostkę na suchej patelni rumienimy na złoty kolor. Posypujemy ziołami
SMYKWKUCHNImnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym lub oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka ściągamy z patelni. Odkładamy na chwilkę, żeby odpoczął. 3 minuty mu starczą. Kroimy na plastry i podajemy. PS. Co ważne, nie tylko przy kurczaku ale przy każdym mięsie jakie trafia
ladykitchenpierś z kurczakapapryka konserwowa (u mnie z miodem) kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe)przyprawa do drobiu1/4 główki kapusty pekińskiejoliwadressing do sałatek lub dowolny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską(...)dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego
Kuchnia domowa Aniogórki i odsączona kukurydza. Tą warstwę też smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Z wierzchu układamy kilka cienkich plastrów sera mozzarella. Całość wkładamy do piekarnika. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy przez jakieś 5-10 minut, dzięki temu nie będzie się tak mocno rozwalać przy krojeniu
Gotuj z Mąkąząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz - olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy kawałek
Zainspiruj się kuchniąukładamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego *** Do przygotowania możemy również użyć świeżych buraków. Należy je ugotować i zetrzeć
PatiGotujeporcji): Ser feta Ser z niebieską pleśnią pomidory ogórki czerwona cebula pomidory suszone oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz sok z cytryny Na dobrze rozgrzanej oliwie smażę plastry sera feta, tak by wierzch był chrupiący. Warzywa kroję na ćwiartki. Ser z niebieską pleśnią kroję również na mniejsze kawałki. Składniki
Mango Papajaplastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego
potrawyregionalnesposób przygotowania Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i podsmażamy przez dwie minuty na patelni z jedną łyżką oliwy. Do dużej misy wrzucamy porwaną sałatę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, ogórki i pomidora pokrojone na plastry. Dodajemy również drobno posiekany szczypior i oliwki przekrojone na pół, następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz
Miód i pieprz