smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatykoncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku woda Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto, podlewamy wodą. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, podlewamy wodą do wysokości papryki, doprawiamy paprykami i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy(...)pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy doprawiając do smaku i gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki oleju z pestek dyni - garść słonecznika - 4 krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski. Na rozgrzaną patelnię daję makaron
Wielopokoleniowoczosnek kroimy drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy umyte i osuszone kurki (te większe można pokroić). Dusimy chwilę. Dodajemy whiskey oraz bulion i dusimy tak długo aż odparują 2/3 płynów a alkohol całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny bądź śmietanę, odstawiamy. Patelnię grillową rozgrzewamy. Jeśli mamy jedną dużą pierś z kurczaka to kroimy(...)usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek i posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam ją tylko solą i pieprzem oraz
Mango Papajaangielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: 1. Słoik lub inne naczynie (nie plastikowe) o pojemności 4,5 litra wyparzamy. 2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 – 4 mm. 3. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy w poprzek
Podwójnaporcjaprzygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Przygotować sos wiosenny tzn. pokroić rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem. Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem, na wierzch nakładać sos. Pycha
Jadło i czytadłoawokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki. Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie
Taste Of My Dayczarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą) sól, pieprz, szafran na sos serowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora(...)mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę drobno posiekanych: cebuli, pomidora suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Kuchnia po mojemuogórka 5 plastrów gotowanej szynki z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 kopiasta łyżka majonezu kremowego FolWark Wykonanie : Cieciorkę odsączamy z soku i przelewamy wodą na sicie. Sałatę myjemy osuszamy i drobno kroimy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w paseczki lub kostkę.Ogórka obieramy
Sama słodycz i szczypta chiliPrzygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz (ja pokroiłem 4×2). Na każdym kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego oraz odsączoną czerwoną fasolę z puszki
Programista w kuchnigranulowanego szczypta słodkiej papryki sól pieprz DODATKOWO: 4 bułki hamburgerowe 2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki 1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę 4 plastry sera topionego w plastrach (użyłam GOUDA) kilka listków sałaty lodowej PRZYGOTOWANIE: BURGERY: Mięso umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką(...)kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy. Dwa lub trzy ogórki korniszone kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Sałatę myjemy. Jeśli liście są zbyt duże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy
Gotuj z Mąkąkurczak) 6-8 kawałków suszonych pomidorów z olejowej zalewy 1 ogórek 1 łyżka masła 1 papryka czerwona 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ). W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę(...)dalsze dwie, trzy minuty. Do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy do niego przesmażonego kurczaka i paprykę, oraz pokrojone w cząstki pomidory z zalewy i pokrojonego w kostkę ogórka (obranego ze skóry). Całość mieszamy na koniec dodając posiekany szczypior, jogurt naturalny, majonez i przyprawiając solą, oraz pieprzem. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce ( na co najmniej
Miód i pieprzogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry . Pierś
Kuchenne aromatypieczywa pełnoziarnistego lub białego majonez kilka pomidorków koktajlowych ogórek kiszony mała cebulka kilka plastrów żółtego sera oliwa z oliwek + olej lniany lubczyk, przyprawa do pizzy, świeżo zmielony pieprz, suszona natka Przygotowanie: Kromki chleba smaruję delikatnie majonezem, układam na nich po plasterku cebuli. Na to układam plasterek sera (może być tarty), kroję (opcjonalnie) na trójkątne grzanki. Na nie układam plasterki pieczarki
Zasmakuj Kuchniplastrach 5 małych kiszonych ogórków 1 czerwona papryka musztarda sól ,pieprz 1 łyżka oleju 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz wykałaczki Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy każdy kotlet tłuczkiem oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Ogórki kiszone przekrajamy na pół. Paprykę myjemy i wyjmujemy z niej pestki a potem kroimy w cienkie plasterki
słodkie i nie tylko historie kulinarne