ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:40/76)

Sałatka z grzankami ziołowymi i fetą! 226

paczka - feta 10 kosteczek - 2 łyżki żurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy, osuszamy. Warzywa kroimy w kostkę lub plastry cienkie.  Bagietkę kroimy w kostkę na suchej patelni rumienimy na złoty kolor. Posypujemy ziołami

SMYKWKUCHNI
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 522

mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym lub oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka ściągamy z patelni. Odkładamy na chwilkę, żeby odpoczął. 3 minuty mu starczą. Kroimy na plastry i podajemy. PS. Co ważne, nie tylko przy kurczaku ale przy każdym mięsie jakie trafia

ladykitchen
Tortilla z kurczakiem i warzywami konserwowymi 178

pierś z kurczakapapryka konserwowa (u mnie z miodem) kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe)przyprawa do drobiu1/4 główki kapusty pekińskiejoliwadressing do sałatek lub dowolny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską(...)dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka gyros - idealna na obiad 272

ogórki i odsączona kukurydza. Tą warstwę też smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Z wierzchu układamy kilka cienkich plastrów sera mozzarella. Całość wkładamy do piekarnika. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy przez jakieś 5-10 minut, dzięki temu nie będzie się tak mocno rozwalać przy krojeniu

Gotuj z Mąką
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz  - olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE:   Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy kawałek

Zainspiruj się kuchnią
Rolada buraczkowa ze śledziem 300

układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego *** Do przygotowania możemy również użyć świeżych buraków. Należy je ugotować i zetrzeć

PatiGotuje
Sałatka ze smażoną fetą i pleśniowym serem 124

porcji): Ser feta  Ser z niebieską pleśnią  pomidory  ogórki  czerwona cebula  pomidory suszone  oliwa z oliwek do smażenia  sól i pieprz sok z cytryny  Na dobrze rozgrzanej oliwie smażę plastry sera feta, tak by wierzch był chrupiący. Warzywa kroję na ćwiartki. Ser z niebieską pleśnią kroję również na mniejsze kawałki. Składniki

Mango Papaja
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 135

plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
grillowany kurczak z sosem pesto zawinięty w tortilli 128

sposób przygotowania Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i podsmażamy przez dwie minuty na patelni z jedną łyżką oliwy.  Do dużej misy wrzucamy porwaną sałatę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, ogórki i pomidora pokrojone na plastry.  Dodajemy również drobno posiekany szczypior i oliwki przekrojone na pół,  następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz

Miód i pieprz
zupa ogórkowa 120

łopatki 10 kiszonych ogórków 2 łyżki oleju 4 ziemniaki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 2 marchewki  1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany domowe magii sól,pieprz koperek sposób przygotowania Wieprzowinę kroimy na kawałki, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w drobne plastry. Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy(...)małym ogniu przez godzinę.  Następnie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w cząstki ziemniaki, gotując przez kolejne dziesięć minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki. Starte ogórki dokładamy do zupy, razem z zahartowaną  kwaśną śmietaną. Zupę ponownie zagotowujemy, doprawiamy magii, solą ( jeżeli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Całość posypujemy drobno posiekanym koperkiem

Miód i pieprz
Razowe bajgle z pieczoną polędwicą wieprzową, konfiturą cebulową oraz parmezanem 181

minut a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu polędwiczka powinna odpocząć minimum 10-12 minut zanim zaczniemy ją kroić. Do kanapek polędwiczkę kroimy w cienkie plastry. Każdy plaster dodatkowo smarujemy odrobiną musztardy.Konfitura cebulowa:Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek przez 7-8 minut, aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier, karmelizujemy(...)kolor i dość słodki smak. Doprawiamy ją szczyptą soli.Kanapka:Bajgle kroimy wzdłuż, na spód kładziemy rukolę i pokrojone w plastry pomidory rzymskie. Na to kładziemy pokrojone plastry polędwiczki wieprzowej (u mnie po dwa plastry), posmarowane musztardą. Całość posypujemy startym parmezanem. Dodajemy po łyżce konfitury cebulowej, kładziemy pokrojonego w plastry ogórka i zamykamy kanapkę. Gotowe

Mango Papaja
Roladki z kurczaka z musztardą gotowane na parze 272

rozbijamy je. Paprykę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę a ogórka kiszonego rozkrawamy wzdłuż na ćwiartki. Rozbite piersi smarujemy musztardą układamy po 2 kawałki ogórka, kilka pasków papryki, posypujemy cebulą i układamy na końcu paski żółtego sera. Jak na zdjęciu poniżej. Całość zawijamy i spinamy wykałaczkami. Do wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę(...)dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy roladki na talerz, wyciągamy wykałaczki i kroimy w grube plastry. Roladki z piersi kurczaka podajemy z warzywami z którymi się gotowały na parze

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli 198

szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli szczypiorek lub koperek Sos: 1/2 szklanki jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą

Lamarida.pl
Terrina kremowa z polędwicą i korniszonami 171

efektowna terrina, której podstawę stanowi APETINA- kremowy serek o smaku NATURALNYm , przełamany dodatkiem ogórków konserwowych i otulony ulubioną wędliną- u mnie to polędwica z indyka :) Terrina dzięki dodatkowi żelatyny ma zwartą konsystencję, dzięki czemu łatwo się kroi (zarówno w grube jak i bardzo cienkie plastry) jak również nie rozwala się podczas krojenia, a przy tym ma miękką strukturę rozpływającą

Kraina Miodem Płynąca
Szybka sałatka z serem feta 189

talerzu, na nią rozkładamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, na to kładziemy ogórka pokrojonego w plastry i przeciętego na pół, na to rozrzucamy oba rodzaje oliwek pokrojonych w plastry. Całość polewamy lekko olejem ryżowym. Na wierzch układamy ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej się kroi go mokrym nożem) doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą ale pamiętajmy że ser feta

Piekielna Kuchnia Pati