czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech
Szczęśliwa kuchniaczasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtortilli podwójną pierś z kurczaka 1 pomidora pół zielonego ogórka 1 małą cebule 1/4 puszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie w miseczkach. Placki podgrzewamy
Kolejny blog o gotowaniuSKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju do momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości soli, pieprzu(...)Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni). Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego. Smacznego :) 1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz - 1.5 g, węglowodany - 19 g, błonnik - 4 g) Zapraszam
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna(...)minut na miękko. W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem. Przygotować sos: Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć
Poezja Smaków - blog kulinarnySzynki Dymionej firmy Hańderek. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 ml letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto(...)przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam
Tradycyjna kuchnia Kasiangielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i zalewamy wywarem z warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Gotujemy około 10 minut, pod koniec gotowania zaciągamy wywar 1 łyżką mąki gryczanej, mieszając, aby nie powstały kluchy, następnie dodajemy pokrojone w plastry kabanosy. W tym czasie, kiedy wywar(...)się gotuje, dokładnie blendujemy ugotowaną quinoę, sok z kiszonych ogórków, kefir i chrzan, a następnie dolewamy całą tą mieszankę do wywaru (krótko po tym jak dodaliśmy mąkę i kabanosy), podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gdy "żurek" jest już odpowiednio gorący, możemy go podawać
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: - 3 łyżki kaszy kuskus - 1/2 ogórka zielonego - 2 plastry szynki wiejskiej (najlepiej eko) - 1 jajko ugotowane na twardo - garść rukoli - 4 liście sałaty masłowe - świeża bazylia - sól morska - kilka kropel oliwy z oliwek Kaszę kuskus wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem odstaw na 7 minut. Ogórek, szynkę, jajko kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki. Do pojemnika włóż sałatę
SMYKWKUCHNIawokado – 1/2 ogórka *opcjonalnie: posiekany koperek lub szczypiorek W misce umieszczamy wszystkie składniki na tortille, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do lodówki. Ogórka i awokado kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na obsypany mąką blat. Dzielimy na 4 części, formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeżeli ciasto za bardzo się(...)minuty z każdej strony, tak by nie były ani za miękkie, ani za kruche. Tak przygotowane tortille smarujemy ricottą, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem, jeśli ich używamy, kładziemy plastry łososia, liście sałaty, ogórek i awokado. Ciasno zwijamy i podajemy przekrojone na pół. Smacznego! Artykuł Żytnie tortille z łososiem i ricottą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongfilety z kurczaka 2 szt. cebula 3 plastry przyprawa do kurczaka 2 płaskie łyżki majonez około 3 łyżki jogurt grecki lub naturalny 2 łyżki pieprz do smaku olej do smażenia Seler naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy
Kuchnia PaulettesSkładniki: 1 gruby plaster szynki konserwowej 1 gruby plaster sera żółtego 1/4 pora 1 świeży ogórek polny lub 1/2 szklarniowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka masła lub margaryny np. Optima Omega3 sól, pieprz do smaku dodatkowo: pieczywo tostowe magraryna Optima Omeg a 3 Przygotowanie: Pora kroimy drobno. Ser, ogórek (jeś l i jest szklarniowy wycinamy wodnisty
Bon appetit mon amiepapryka ✔ 5 ogórków konserwowych ✔ 5 plastrów sera żółtego np. Gouda Sos ✔2 łyżki jogurtu naturalnego 0% ✔1 łyżka musztardy np. Miodowej ✔Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pieczonego drobno siekam. Paprykę myję i drobno siekam w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam w kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. Składniki łącze ze sobą
Gotowanie Patkicebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem
Karo in the Kitchenporcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka Konfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię
Kitchens AlphabetPychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż(...)pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś na pewno dosmaży się w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!