Składniki: - 2szt sera koziego - 4 plastry szynki - łyżka masła - bagietka pełnoziarnista - oliwa z oliwek i klarowane masło na salsę: - posiekana sałata masłowa - posiekana bazylia - 10 szt. czarne oliwki - garść pistacji - ogórek zielony - oliwa z oliwek, sól i pieprz Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 15 minut aby smaki się uzupełniły. Ser kozi zapiekamy w wysmarowanych masłem kokilkach, ser obkładamy(...)szynką, pieczemy 15-20 min w temp. 200 stopni C. Bagietkę kroimy na podłużne kromki, rumienimy na patelni na oliwie z oliwek i masle, lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Smacznego! Zapraszam na FB! Jeśli macie jakieś pytania, to pytajcie! Jeśli macie jakieś pomysły na dania, które chcielibyście żebym zrobiła piszcie
SMYKWKUCHNItostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest(...)jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą
Słodko-Słony Świat Ilonypodane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków oraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :) Składniki: (na 4 porcje) 4 plastry schabu sól pieprz papryka słodka bułka tarta 1-2 jajko mąka olej Mizeria: 1 ogórek 3 rzodkiewki sól pieprz śmietana Dodatkowo: ziemniaki koperek Przygotowanie: Mięso myjemy(...)słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami. Mizeria: Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, rzodkiewkę kroimy drobno, doprawiamy solą pieprzem, mieszamy z odrobiną śmietany. Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią
Gotuj z MąkąSkładniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem(...)całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy.Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny
Kulinarne przygody GatityMieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze plastry (“filety” ). Na patelni rozgrzewamy olej. “Filety” z cukini maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób(...)Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone filety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, że wchłonął nadmiar oleju. Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z ogórka, pomidora i sałaty zielonej w pomarańczowym sosie . Smacznego! Artykuł Filety z cukinii w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plmyjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy(...)spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia. Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy
VioletoweKucharzeniewarzywa, natrafia się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka(...)miodu 200 ml octu jabłkowego 6% 4 łyżki oleju 3 czubate łyżeczki musztardy Ogórki umyć i odciąć końcówki. Ogórki pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm. Plastry ogórków umieścić w dużej misce. Do ogórków dorzucić czosnek pokrojony na plasterki lub półplasterki oraz rozdrobnione chili. Do ogórków dodać sól, miód, olej i ocet
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: * 4 plastry schabu * sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów * 2 średnie cebule * 8 korniszonów * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki białego octu winnego * 3 łyżeczki musztardy sarepskiej * łyżka miodu * 2 łyżki śmietany * 2 łyżeczki estragonu(...)tłuszcz do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze
Pobite gary Barbarygrube plastry. Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka. Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy. W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie.. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą. Pasteryzować około 10 minut. Sposoby krojenia ogórków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju(...)dodajemy tymianek i liście laurowe. Następnie dolewamy bulion i wino, gotujemy przez około 25-30 min. Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące. Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grznkami i tymiankiem... Smacznego
Gosia gotujeDziś u nas kremowa i delikatna pasta z tuńczyka, twarogu i oliwek. Idealna na pieczywo, zjadamy na śniadanie lub podwieczorek z plastrami ogórka czy pomidora, z koperkiem. Dla mnie takie pasty są świetną alternatywą dla wędlin i żółtego sera tak często serwowanych na śniadanie. Pasta z tuńczyka i oliwek, aromatyczna, z charakterem, wspaniała kremowa w smaku się poleca Składniki(...)puszka 185 g tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 250 g twarogu półtłustego garść zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączam z sosu, jajka kroję w kostkę. W blenderze umieszczam wszystkie składniki, miksuję na gładko, przyprawiam. Moja szybka pasta z tuńczyka i oliwek gotowa
Zasmakuj KuchniRolady (zrazy) z karkówki Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam! Składniki: 6 plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 suszone grzybki 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia(...)mąki do zaciągnięcia sosu *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany
Blog z Apetytempokrojoną w kostkę gruszkę. Chwilę jeszcze gotuję. Odcedzam. Dodaję masło, sól, pieprz, około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Blenduję wszystko. To puree wspaniale pasuje do steka. Stek- mięso kroimy w grube plastry. Patelnię grillową posmarowałam olejem rzepakowym. Położyłam mięso. Ważne by mięso położyć na bardzo rozgrzanej patelni. Smażymy po 4-6 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcecie osiągnąć(...)Zdejmujemy mięso z patelni, zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na 5 minut- mięso musi odpocząć. Wykładamy mięso an talerz, solimy i pieprzymy. Sałata: sałata lodowa pomidor ogórek sól pieprz oliwa z oliwek Warzywa pokroiłam i doprawiłam solą, pieprzem i oliwą. Genialny obiad Artykuł Stek z patelni z puree z pietruszki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.pl