duża bagietka 4 garście miksu sałat 4 średnie ogórki kiszone 3/4 czerwonej papryki 4 plastry żółtego sera, np. Gouda 3 łyżki prażonej cebulki Rafex łagodny keczup Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Każdą część polewamy keczupem (zygzak). Na tak przygotowany spód nakładamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Następnie układamy plasterki ogórka. Wszystko posypujemy prażoną cebulką - około 1 1/2 łyżki na obie(...)zapiekanki. Na wierzch układamy miks ulubionych sałat, w taki sposób, aby sałata nam nie spadała. Na koniec kroimy żółty ser w grube paski i układamy skośnie na całej długości zapiekanki. Można również zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i posypać nim zapiekanki. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, tylko na czas stopnienia sera. Jeśli bagietki
Słodkie okruszkiząbki czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie obrać i pokroić. Ogórek obrać, zostawić kawałek (kilka plastrów do dekoracji), pokroić, dodać do brzoskwini – podobnie z żółtą papryką (zostawić mały kawałek do dekoracji). Do brzoskwini z ogórkiem i papryką dodać miód, pokrojone morele, 3 łyżki sera (reszta zostaje do dekoracji), ocet (najlepiej na tym etapie dodać mniej(...)doprawić później), 2 łyżki oliwy, ok. 1,5 łyżeczki soli, trochę pieprzu. Czosnek obrać i przekroić na pół (nie miażdżyć ani nie kroić drobno, później trzeba go będzie z tej mieszanki usunąć). Miskę ze składnikami przykryć szczelnie folią i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki (warto na całą noc). Zamarynowaną mieszankę z brzoskwiniami wyjąć z lodówki, wyjąć czosnek (wyrzucić
Pociąg Do Kuchniparówkę (albo jedno i drugie :) ) kroję w drobną kosteczkę. Na talerzu układam 4 kromki chleba tak żeby powstał kwadrat (gdy kromki są nie równe lepiej przyciąć je troszkę) następnie wykładam 1/3 twarożku i rozsmarowuje równo, wykładam 1/2 papryki, ogórków i szynki. Czynność należy powtórzyć czyli 4 kromki chleba, twarożek, papryka, ogórki i szynka. Na koniec kładę 4 kromki(...)chleba i cały tort równo smaruję twarożkiem (boki również). Zdobię torcik ogórkiem pokrojonym w plastry oraz serkiem śmietankowym (włożyłam go do rękawa cukierniczego). Smacznego
Kuchnia Vikiworeczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić(...)dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia
Ratunku obiadbułka 2 jajka 2 łyżeczki masła 2 liście sałaty 2 plastry sera żółtego kilka plasterków świeżego ogó r ka 4 plastry pomidora majonez, ketchup, musztarda sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bułkę opiekamy na grillu elektrycznym. Ciepłą kroimy na pół. Smarujemy z jednej strony majonezem, z drugiej musztardą. Na malutkiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko, doprawiamy. Smażymy wedle(...)upodobań- u mnie z dwóch stron. Na ciepłym jajku roztapiamy plasterek sera. Podobnie postępujemy z drugim. Układamy na bułce warstwami wraz z sałatą, pomidorem i ogórkiem. Jajka możemy także polać ketchupem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieszczerze że dawno je nie robiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu sól(...)Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, oczyszczona i umyta paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bajeczna KuchniaSkładniki: - 2szt sera koziego - 4 plastry szynki - łyżka masła - bagietka pełnoziarnista - oliwa z oliwek i klarowane masło na salsę: - posiekana sałata masłowa - posiekana bazylia - 10 szt. czarne oliwki - garść pistacji - ogórek zielony - oliwa z oliwek, sól i pieprz Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 15 minut aby smaki się uzupełniły. Ser kozi zapiekamy w wysmarowanych masłem kokilkach, ser obkładamy(...)szynką, pieczemy 15-20 min w temp. 200 stopni C. Bagietkę kroimy na podłużne kromki, rumienimy na patelni na oliwie z oliwek i masle, lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Smacznego! Zapraszam na FB! Jeśli macie jakieś pytania, to pytajcie! Jeśli macie jakieś pomysły na dania, które chcielibyście żebym zrobiła piszcie
SMYKWKUCHNItostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana, że ten tort stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest(...)jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą
Słodko-Słony Świat Ilonypodane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków oraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :) Składniki: (na 4 porcje) 4 plastry schabu sól pieprz papryka słodka bułka tarta 1-2 jajko mąka olej Mizeria: 1 ogórek 3 rzodkiewki sól pieprz śmietana Dodatkowo: ziemniaki koperek Przygotowanie: Mięso myjemy(...)słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami. Mizeria: Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, rzodkiewkę kroimy drobno, doprawiamy solą pieprzem, mieszamy z odrobiną śmietany. Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią
Gotuj z MąkąSkładniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem(...)całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy.Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny
Kulinarne przygody GatityMieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze plastry (“filety” ). Na patelni rozgrzewamy olej. “Filety” z cukini maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób(...)Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone filety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, że wchłonął nadmiar oleju. Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z ogórka, pomidora i sałaty zielonej w pomarańczowym sosie . Smacznego! Artykuł Filety z cukinii w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plmyjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy(...)spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia. Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy
VioletoweKucharzeniewarzywa, natrafia się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka(...)miodu 200 ml octu jabłkowego 6% 4 łyżki oleju 3 czubate łyżeczki musztardy Ogórki umyć i odciąć końcówki. Ogórki pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm. Plastry ogórków umieścić w dużej misce. Do ogórków dorzucić czosnek pokrojony na plasterki lub półplasterki oraz rozdrobnione chili. Do ogórków dodać sól, miód, olej i ocet
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: * 4 plastry schabu * sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów * 2 średnie cebule * 8 korniszonów * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki białego octu winnego * 3 łyżeczki musztardy sarepskiej * łyżka miodu * 2 łyżki śmietany * 2 łyżeczki estragonu(...)tłuszcz do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze
Pobite gary Barbary