przydomowym garnku stały w oknie kamionki napełnione mlekiem. Wystarczyło kilka upalnych dni aby mleko się zsiadło. Ale jakie mleko! To mleko można było kroić nożem. Było pełne i przesmaczne. Część babcia roztrzepywała i mieszała z pokrojonymi ogórkami i ziołami, a z reszty powstawał kolejny przysmak lata, biały tłusty ser…Aż mi ślinka cieknie na myśl o tych smakołykach(...)tureckiego lub greckiego jogurtu 100 ml pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonej mięty 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 15 cm świeżego ogórka sól do smaku Dodatkowo 200 g angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez
codojedzeniajeszcze jedna rzecz. Można je podać tak jak na załączonym obrazku, ale można również rozłożyć rukolę (czy inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera), a jeszcze lepiej ser kozi, ale ja nie tykam... pozostawiam(...)minut aż zrobią się lekko miękkie (takie są najlepsze i nie warto trzymać ich w piekarniki zbyt długo). Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skóry, ostudzone kroimy w grube plastry. Ser feta rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca razem z serkiem śmietankowym i jogurtem naturalnym (lub śmietaną). Na umytej i osuszonej rukoli układamy plastry buraka, smarujemy go warstwą serka
bistro mamapokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc nie warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry chorizo pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka ze szczyptą soli roztrzepać w salaterce tak, by się pieniły, czyli mocniej niż(...)zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną). ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie
Weekendy w domu i ogrodzietorebki mają 100, czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie(...)ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować go nawet nieco dłużej, dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy zimnego). Kroimy łososia i ogórka
Proste-przepisy.plilości domowników i naszego apetytu)przyprawa do schabupapryka słodkamajeranekpieprzsólsłodka papryka2 jajkabułka tarta3 plasterki sera żółtego4 plasterki szynki1 spora cebula1 mała marchewkazieleninaWykonanie:Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych(...)patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego
Walijskie Pichcenieheight: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna(...)oczywiście wyciskamy praską i wszystko razem mieszamy aż do połączenia – odstawiamy na około 20 minut , mieszamy przed użyciem . Warzywa które mają służyć jako zdrowy wypełniacz tortilli, kroimy w niezbyt duże plastry . Rozpalamy grilla tylko sobie znanym sposobem i używając tajników swej precyzyjnej , wyspecjalizowanej ,techniki grillowania , grillujemy piersi , boczuś i tortille " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyupalne, jak dzisiejszy - nie zapominajcie o napojach i nawadnianiu organizmu! :) Ja jestem wierną fanką domowej lemoniady, cudownie orzeźwiającej, z ogórkiem, cytryną i miętą, a czasem nawet z truskawką lub pomarańczą i grejpfrutem :) Dziś jednak mam dla was coś bardziej egzotycznego ;) Arbuzada, czyli napój za arbuza ;) Tak - arbuz sam W sobie ma dużo fruktozy - ale nie dajmy się zwariować z liczeniem(...)plastrów arbuza w lodówce - polecam Wam naczynia polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl/. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni obecnie gości ta salaterka: http://www.kupszklo.pl/salaterka-warstwowa-drewno-szklo-fi-215.html i powiem Wam szczerze, że w rzeczywistości prezentuje się o niebo lepiej. Szkło jest solidne, dno salaterki grube, a drewniana przykrywka - podkładka świetnie spisuje się jako deska do krojenia
Spektrum Smakugulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza(...)zostawiamy na przynajmniej godzinę. Wszystkie składniki dobrze przygotowanego czulentu powinny być miękkie, tak by rozpływały się w ustach. Na końcu dokładnie wszystko mieszamy i podajemy z kiszonymi ogórkami. Jeżeli po odwinięciu z koca zostanie trochę bulionu a wszystkie składniki będa miękkie, po wymieszaniu powstanie aksamitny sos który pasuje do kaszy a portawa nie będzie sucha. Życzę smacznego
Kulinarne życiePolecam upiec w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią . Do pieczonych kotletów wystarczy ugotować ziemniaki, zrobić jakąś surówkę. Zimne kotlety można zjeść z pajdą chleba jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach. Tym razem upiekłam 6 dużych kotletów wieprzowych faszerowanych serem topionym i świeżą bazylią . Polecam pyszne Pieczone kotlety z serem i bazylią. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej(...)przygotować pieczone kotlety z serem i bazylią? Łopatkę wieprzową mielimy lub siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, mieszamy i dzielimy na 6 części. Ser topiony kroimy na 6 kawałków. Każdą część mięsa spłaszczamy, kładziemy na środku kawałek sera topionego i siekaną bazylię, zlepiamy dokładni aby ser podczas pieczenia nie wypłynął, formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięweekend nie rozpieszczał nas zbytnio ładną pogodą postanowiłam poprawić sobie humor jakimś smacznym rozgrzewającym obiadem. Mój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia(...)łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i śliwki. Dolewamy wino
Pobite gary Barbarykroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich plasterkach Następnie robimy sos: 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli łyżka bardzo drobno posiekanego ogórka konserwowego(...)samej patelni podsmażamy na złoto plasterki boczku. Na drugiej patelni podgrzewamy rozkrojone na pół bułki (środkiem do dołu). Teraz składamy całość: w na dolną połówkę bułki kładziemy usmażone hamburgery, plastry chrupiącego boczku, warzywa - polewamy sosem i zamykamy drugą połówką bułki posmarowaną musztardą. Ja robię hamburgery właśnie tak, ale wierzę, że każdy ma na nie swój własny sposób. Jaki jest Wasz
Kulinarne Inspiracjemocno mięsna, mocno paprykowa i bardzo aromatyczna zupa. Żadnych pieczarek i kiszonych ogórków – to dwa typowo polskie dodatki, którymi prawie wszyscy z uporem maniaka psują i wypaczają smak tej zupy. Żadnego przecieru pomidorowego! To nie pomidorowa z mięsem i warzywami – pomidor używany jest tu do lekkiego zakwaszenia, a nie do budowania głównego smaku. Oryginalną gulyasleves robi się naprawdę prosto(...)zwani gulyás – stąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy
Karo in the KitchenTradycyjne bitki wołowe w sosie własnym kojarzą mi się ze świątecznym lub niedzielnym, polskim obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości(...)ziemnaczanej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól, pieprz przyprawa do gulaszu olej do smażenia 2 łyżki żurawiny świeżej/mrożonej (opcjonalnie) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz przyprawą do gulaszu. Smażymy
Kuchnia MagdaLenywersję tego śledzia możecie przygotować w formie tatara. Wymoczone z solanki płaty śledzia zamarynuj w oleju lnianym przez dobę razem z pieprzem. Posiekaj drobno i wymieszaj z kaparami, posiekanymi ogórkami, koperkiem i cebulą czerwoną. W mojej wersji natomiast jest to śledzik podany na grzance. Na domowym, pełnoziarnistym, orkiszowym pieczywie, które jest wypieczone bez soli i cukru, co doskonale komponuje(...)lodówki, dosłownie dwa, trzy kawałki, które pokroiłam w cienkie plastry. Cienkie plastry śledzia ułożyłam na kromce pieczywa, polałam odrobiną oleju, dodałam koperek oraz dosłownie kroplę soku z cytryny i jadłam zachwycając się tym smakiem. Uwielbiam takie śledzie również w formie tatara, wówczas nie obędą się bez ogórka konserwowego i musztardy francuskiej, ale pozwolicie, że do tego tematu jeszcze wrócimy
Mango Papajaznajdziecie również inne smakowite sałatkowe przepisy: Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki(...)Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 plastrów świeżego ananasa 1 duża pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego ziarenka z połowy granata 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól
Kulinarne przygody Gatity