ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:54/76)

Zakwas na barszcz 313

Zakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i uyte buraki kroimy w grube plastry. Przekładamy je do glinianego naczynia lub dużego słoika. Między buraki układamy przyprawy. Ja na ok. 1 kg. buraków dodałem kilka listków laurowych, ok. 10 ziarenek ziela angielskiego(...)ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte wodą. Jeśli nie chcą się zanurzyć, wykorzystajmy czysty talerzyk, którym je przyciśniemy. Codziennie zamieszaj zaczyn, sprawdzając jego

MarcinChef
Sałatka jarzynowa z jajkiem 373

zawinięta w plastry szynki! Często przygotowuję taką zawijaną w galarecie na Sylwestra :-) Kiedy często przyrządzam nowe, niestandardowe sałatki, to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem. Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy podkręcają smak jarzyn. Pycha! :-)Składniki:Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich6 marchwi6 ogórków kiszonych6 jajek1 puszka groszku konserwowego5(...)mundurkach w osolonej wodzie. Marchew obrać i ugotować w całości do miękkości. Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski.Dodajemy odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy

Anielska Kuchnia Ani
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 190

pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana kroimy na równej grubości plastry (5-7mm). Skrapiamy oliwą i grillujemy – na patelni lub w grillu elektrycznym. Gotowe, upieczone warzywa dodajemy do sałatki. Rwiemy w palcach liście bazylii, dodajemy do miski. Wszystko razem mieszamy(...)łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżej bazylii (20-25 sporych liści) ½ średniego bakłażana 150-200g ½ średniej cukinii 150-200g 1 średni wężowy ogórek lub 2 średnie ogórki gruntowe 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół włoskich (rozmaryn, bazylia, oregano, estragon, tymianek, cząber) 1 ser halloumi (200-250g) oliwa do grillowania sól pieprz WINEGRET 1 mały ząbek

Karo in the Kitchen
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 163

końcówki. Jeśli natomiast używamy mrożonej to wyjmujy opakowanie z zamrażarki i rozcinamy opakowania Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w wiórka, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek, podlewamy wodą i “smażymy” aż cebulka się zmięknie i zacznie wydzielać przyjemnie słodkawy smak. Dodajemy pokrojone pieczarki, które zaczną uwalniać zawartą w sobie(...)cebulowe krążki zachowując część do przyozdobienia dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu

Lamarida.pl
Ogórki konserwowe z kurkumą 540

gorczycy 1 łyżka kurkumy 1/3 szklanki soli Wykonanie: Słoiki myjemy i osuszamy. Następnie tuż przed użyciem jeszcze parzymy wrzątkiem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy odpowiednio w pióra i grube plasterki, które wkładamy na dno przygotowanych słoików. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy na czosnku i cebuli w słoikach. Zagotowujemy zalewę i wrzątek wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy(...)sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli nie to odwracamy do góry dnem i studzimy w temperaturze pokojowej. Praktyczne rady: Jeśli ogórki są za duże lub nie pasują do wypełnienia całego słoika, to polecam przekroić je podłużnie, poprzecznie lub w grube plastry – jakkolwiek Wam odpowiada. Jeśli nie możecie doczekać się, żeby skosztować ogórki, to polecam poczekać kilka dni, zanim

Lamarida.pl
Sałatka z cieciorki, sera koziego, kurczaka, ogórka i papryki 225

wychodzi jak zwykle dobre, przy stole oklaski, euforia, światła jupiterów, błyski fleszy, a potem znowu w kimę… Składniki 1/2 piersi z kurczaka 1 gruby plaster dojrzewającego koziego sera 1 szklanka cieciorki 1/2 ogórka 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów garść zielonych oliwek 1 łyżka sezamu oliwa z oliwek Wykonanie Cieciorkę moczycie w wodzie przez(...)przykryciem. Na około 10-15 minut przed zdjęciem z ognia lekko solicie i mieszacie. Kiedy będzie gotowa, odcedzacie i studzicie. Leniwi mogą użyć cieciorki z puszki… Kurczaka kroicie na porcje, przyprawiacie według uznania (np. sól, tymianek, słodka lub ostra papryka) i smażycie na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Przekładacie do miseczki, żeby ostygł, a później kroicie

GRUBY WAŁEK
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 233

tarki marynowane pieczarki i ogórka. Doprawiamy. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju z 1 łyżeczką masła, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość aż do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Przepuszczamy(...)oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej. Pozostałą bułkę tartą wsypujemy na płaski talerz i mieszamy z mąką krupczatką. Ser żółty kroimy na około 0,5cm plastry, a następnie w słupki. Każdy kawałek otaczamy mięsną masą, a następnie panierujemy w mące zmieszanej z bułką. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Moc palnika nieco zmniejszamy

Smaki Na Talerzu
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 246

polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem w dziesiątkę. Ostatnio rzadko tutaj bywam, nie dlatego, by wrzucić wyłącznie dania na konkursy, a dopadła mnie kuchenna depresja. Jednak po pewnej rozmowie, przestałam wreszcie przejmować się(...)spaliły. Gdy plasterki będą dość chrupkie zdejmujemy je z patelni i kruszymy lub kroimy na małe kawałki. Makaron podajemy na ogrzanym talerzu, z nałożoną odpowiednią ilością buraczków. Wszystko posypujemy gęsto czipsami z wędliny oraz szczypiorkiem. Mnie, choć to brzmi dość abstrakcyjnie, danie smakowało wybornie z kiszonymi ogórkami i rzodkiewką

Kuchenna Kontrrewolucya
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 259

kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewamy metodą "na harmonijkę" pasek przyprawionego kurczaka, następnie kostkę ananasa, znów mięso, a następnie gruby plaster cebuli. Czynność powtarzamy(...)końca udaje się je ściągnąć w całości (przerabiałam to kilka razy... ;) ). Grillujemy do momentu, aż mięso będzie ścięte, ale nie suche w środku. Gotowe podajemy z sałatą z pomidorami, ogórkiem i oliwkami w sosie winegret

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z cukinii i papryki na zimę 602

Sezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie.  Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka(...)łyżki soli, użyłam morskiej  Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Przygotowanie:  Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn.  Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka

Swojskie jedzonko
Wytrawne eklery z sałatką 185

przyszłości.  Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto(...)wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3.  Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, kiełki, przykrywamy drugą

Szefowa kuchni
Ogórki kanapkowe 370

ogórki w sosie pomidorowym , oraz ogórki małosolne w plastrach, pikle z papryką, korniszony , sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej . W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię je od 2 lat, wcześniej kupowałam je w sklepie. Korzystałam z przepisu Asi . Ogórki kanapkowe zrobiłam w połowie sierpnia, ale połowa zawartości słoików pozostała(...)słoików 400 ml ogórków kanapkowych: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 500 ml wody 1 i 3/4 szklanki octu 10%, 1 i 3/4 szklanki cukru 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli morskiej Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z kurczaka w marchewce. 1906

Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka(...)Oprósz solą. Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią filet. Zroluj. Za pomocą noża- skrobaczki do krojenia parmezanu, pokrój plastry marchwi. Owiń nimi roladkę.  Za pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim

SMYKWKUCHNI
Cukinia curry 779

więc dziś prezentuję jak można przetworzyć to pyszne warzywo, aby cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików(...)czubate łyżeczki curry 1 czubata łyżeczka kurkumy 2 lekko czubate łyżki soli Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy. Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm. Do każdego przygotowanego słoika wsypujemy gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz dodajemy liście laurowe. Plastry cukinii układamy w słoikach ciasno, „na stojąco”, a następnie zalewamy gorącą

MyCookBook.pl
Faszerowany ogorek zielony 183

Szyba przekaska gdy ma sie ochote na zielonego ogorka w innej postaci. Pracy przy tym malo, a jakze inny smak za sprawa jajka i oliwek.To tez

Przysmaki Karolki
Wołowina w sosie chrzanowym 189

pora           -1 cebula -4 ziela anielskie -4 liście laurowe na sos: -pojemnik śmietany 18% ( 400 g) -chrzan świeży lub ze słoiczka -sól Wołowinę kroimy w grubsze plastry, oczywiście zawsze w poprzek włókien. W  głębokim garnku zalewamy zimną wodą, ale tak, żeby tylko przykryła mięso. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości wraz z liściem i zielem(...)chrzanowy. Solimy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub np. kopytkami. Buraczki ćwikłowe lub na ciepło  są znakomitym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się  również smakowo kiszony ogórek lub dowolna surówka

Kulinarne przemyslenia