muszkatołowa słodka papryka WYKONANIE Ser żółty kroimy na paski o długości ok.5cm.Mięso mielone dobrze doprawić przyprawami według uznania.Dokładnie wymieszać.Dno żaroodpornego naczynia natłuścić masłem.Ręce lekko zwilżyć wodą i nabrać trochę mięsa mielonego rozpłaszczyć i na środek położyć pasek sera żółtego i następnie oblepić go mięsem mielonym.Taką roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym(...)taki sam sposób przygotowujemy resztę roladek.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40-45 minut.Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszahamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione(...)hamburgera: Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora lub pokrojonego w cienkie plastry ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki. Mmm Pycha! Zapraszam do polubienia mojej strony tutaj
NA MOIM TALERZUwodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez ok. 100 g żółtego sera (pokrojonego w plastry)Domowe Cheeseburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po(...)przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy
Słodka Stronałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego(...)pieczonego kurczaka. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od kurczaka (wersja dla tych, którzy nie mają pozostałości z niedzielnego obiadu w postaci pieczonych piersi z kury). Myjemy mięso i kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok 2 Robimy ciasto
Niedzielny kucharzpapryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku. Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową mieszam w misce z papryką słodką, koperkiem i maggi w płynie następnie pokrojoną w kostkę pierś nacieram tymi przyprawami. Najlepiej jakby mięsko poleżało trochę(...)możecie krócej smażyć aby pierś była soczysta. Jeżeli sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki: sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry ugotowany ryż usmażona pierś z kurczaka sos indyjski Podaję sałatkę warstwowo tzn. na spód wykładam sałatę z ogórkiem i polewam ją przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (równie dobrze
Kuchnia Vikisól, pieprz 4 kromki wiejskiego chleba 2 ogórki kiszone sól, pieprz keczup, musztarda sarepska olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w pióra należy zeszklić na odrobinie oleju. Następnie kaszankę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry podsmażyć wraz z cebulą. Jak kto woli można w skórce przypiec i próbować utrzymać formę plastrów. Kiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy(...)wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy i niepełnowartościowy smakował mi niezmiernie. Z resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła 30 minut. I po co ja się silę na jakieś wymyślne zapiekanki czy tam inne dania główne. Stoję, kroję, mieszam i kombinuję a potem zonk
Kuchnia po mojemukosz ze smakołykami, które umilą nam czas oraz napełnią brzuchy. Zamiast zaopatrzyć się w paczki chipsów i niezdrowych napoi, znacznie lepiej jest sięgnąć po wodę mineralną z plastrami cytryny i mięta, domowe kanapki i ciasteczka, a w porze obiadowej podać nasze przepyszne warzywne kotleciki :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora 2 duże marchewki 2 małe cukinie 2 mała cebule 1 duża(...)łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól sezam do obtoczenia margaryna Optima Omega 3 SOS: 1 mały kubek jogurtu greckiego 1/2 ogórka garść listków mięty sól pieprz Wszystkie warzywa poza papryką ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby warzywa puściły sok. Teraz przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy drobno pokrojonego ogórka oraz posiekane listki mięty
Kuchnia od dwojgaśrednie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki „Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań(...)żółty tarty też będzie pasował i smakował) Sposób przygotowania: 1. Tortille smarujemy równomiernie sosem. 3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos i pokryły równomiernie tortille, posypuję niewielką ilością oregano. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry, u mnie około 5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym drobno gran primo oraz posypujemy świeżo zmielonym
Zasmakuj Kuchnitortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy) około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę) świeżo zmielony pieprz mielone oregano tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie(...)upodobań, żółty tarty też będzie pasował i smakował) Sposób przygotowania: 1. Tortille smarujemy równomiernie sosem. 3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos i pokryły równomiernie tortille, posypuję niewielką ilością oregano. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry, u mnie około 5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym drobno gran primo oraz posypujemy świeżo
Zasmakuj Kuchnipapryki 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa pieprz sól Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastry Pokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso Oliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commiędzy czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (potem i tak będziemy to miksować). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową(...)chili i miksujemy zupę blenderem na krem. Na koniec wlewamy do zupy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową małosolną rozlewamy do talerzy, dekorujemy cienkimi plastrami ogórków małosolnych, obsypujemy grzankami i dekorujemy natką pietruszki. Zupę jemy ze smakiem. The post Ogórkowa małosolna appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży ozór wołowy 1 cebula sól, pieprz grzybek suszony mąka woda Przygotowanie: Ozora opalamy i ściągamy z niego skórę (pamiętam ten zapach z dzieciństwa). Płuczemy, kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia solimy i pieprzymy z obu stron. Obsmażone mięso przekładamy do gotującej wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę(...)tyle by zgęstniał uważając by nie przypalić. Ważne jest by nie była to stara wołowina. Ozory cielęce to już rarytas. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jęczmienną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Klasyka Babcino - Mamowej kuchni mojego dzieciństwa. Na zawsze będzie mi się kojarzyć z tymi dwoma najukochańszymi Babkami. Jeśli jesteście ciekawi rozpływającej się w ustach konsystencji wołowego jęzora
Kuchnia po mojemuwymoczeniu śledzie suszymy i kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki również siekamy bardzo drobno. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i olejem. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Śledzie są słone, więc może się okazać, że soli nie potrzebujemy. Ziemniaki szorujemy i gotujemy. Ugotowane studzimy, kroimy na plastry i doprawiamy solą. Na plastrach
ladykitchenminut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*: Składniki: ogórek zielony 2 średnie pomidory jogurt naturalny 150 ml szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego kilka ziemniaków szczypta bazylii oliwa Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki, mieszamy z przyprawami oraz jogurtem naturalnym. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy
Moje-pitraszenieszparagi białe b) szparagi zielone c ) młode marchewki , szparagi i marchewkę czyścimy , obieramy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny(...)francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę
upichcona