najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby
ladykitchenchili 1 łyżka domowej vegety 1/2 szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie : Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut(...)gotujemy około 3, 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżka cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą. Wykładamy ciepłe na talerz z bitkami i polewamy sosem. Ja ko dodatek proponuję ogórki kiszone, lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwersji wypiekanej na pionowym rożnie pojawił się w połowie XIX wieku w mieście Bursa. Sposób przyrządzania mięsa poprzez opiekanie go na ogniu w pozycji pionowej i odcinanie cienkich plastrów szybko przyjął się w Imperium Osmańskim, a później – wraz ze zmianą granic pomiędzy Grecją a Turcją i wymianą kulturową – dotarł również na Półwysep Peloponez i w okolice Aten. I to właśnie(...)talerzu. W gyrosie obowiązkowym dodatkiem jest tzatziki – sos czosnkowy na bazie jogurtu ze startymi ogórkami zielonymi. W komplecie znajdziemy również sałatkę grecką z pomidorów, ogórków, papryki, oliwek i sera feta, przyprawioną oregano. Bardzo często do gyrosa serwowane są również domowe, grubo krojone frytki. Całość tworzy zaś wyjątkowo sycący zestaw, któremu trudno się oprzeć. Gdzie zatem spróbować dobrego gyrosa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJest to najbardziej pracowity punkt całego przepisu – jednak podczas duszenia się cebuli można ogarnąć resztę kroków, pamiętając o częstym mieszaniu cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka (plastry na pół). Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i wstawiamy na gaz o małej mocy. Mieszamy całość od czasu(...)zwykłą patelnią, paprykę najlepiej pokroić w kostkę i przesmażyć na odrobinie oleju na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby była bardzo mocno zarumieniona (ok. 4 min). 4. OGÓRKI KONSERWOWE (1 min) Z nimi jest mało roboty – wystarczy pokroić je w kostkę i gotowe. 5. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Bułki podgrzać, a kiełbaski/parówki najlepiej szybko
Nerds Kitchenrozdzielamy je w marynacie na plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut do godziny. Dłużej tak cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy go w cieple na czas smażenia reszty składników. Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki, rzepę – w słupki(...)połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem. KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek
Karo in the Kitchensuszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz pozostałe: 300 g serka śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru(...)sól, pieprz, olej i miksuję blenderem. Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty. Dolny smaruję pastą pomidorową, następny blat chleba smaruję pastą rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu. Resztę serka wyciskam szprycą, z łososia formuję kwiatki, dekoruję pomidorkami , oliwkami
wesoła kuchniaJednocześnie wątroba jest naszym backupem – o ile można żyć bez jelita, żołądka czy nerek (na tzw. żywieniu pozaustrojowym), o tyle życie bez wątroby nie jest możliwe. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, nie bardzo drobno i nie bardzo grubo. Wątróbkę wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. W głęboki talerz wsypujemy mąkę (najlepiej pszenną, ale żytnia też się(...)plastry wątróbki i szybko, na mocnym ale nie największym ogniu, obsmażamy do widocznego zrumienienia z obu stron. Nie mogą być usmażone do końca – w środku taka wątróbka wygląda jak dobrze usmażony stek medium rare. Uwaga ze smażeniem – wątróbka lubi pryskać! Musi być naprawdę mocno przypudrowana mąką. Usmażone plastry wątróbki odkładamy do większego rondla i smażymy partiami kolejne plastry. Do plastrów
Karo in the Kitchentego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku(...)termometr do mięsa pieczemy, aż mięso osiągnie w środku temperaturę ok. 56-57°C). Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry. Post Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuoctem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę). Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok . Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster ananasa, 2 bardzo duże pęki boćwiny, 2 bardzo duże pęki pokrzywy, imbir i kurkuma wielkości opuszka palca, 3 łyżeczki sproszkowanego soku z trawy pszenicznej. Jest to porcja dla mnie, męża(...)sezamu, 1 łyżka chia. Przygotowanie: Nasiona chia blendujemy na puder, dodajemy resztę składników z wyjątkiem owoców. Zalewamy dobrą wodą do picia i miksujemy w blenderze na konsystencję jogurtu. Owoce kroimy i zalewamy jogurtem. Możemy dodać na wierzch trochę płatków kokosowych, jagód goji i posypać karobem. Jagódki zjadła dodatkowo jedno ciasteczko. Przygotowujemy je blendując wszystkie składniki, następnie suszymy 5h w dehydratorze
Jeść, by żyć w zdrowiumnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami przepisów na sushi, na razie domownicy(...)szklanka woda 1,5 szklanki ocet ryżowy lub jabłkowy 2 łyżki sól 0,5 łyżeczki cukier 1,5 łyżki zielony podłużny melon 1 plaster łosoś (może być wędzony) około 100g ser śmietankowy w plastrach np. paprykowy kilka plasterków (dla uczulonych na mleko zamiast sera użyć tofu, najlepsze marynowane lub wędzone) wasabi do smaku wodorosty nori około 6 arkuszy Przygotowanie
głodny alergikŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez 20 minut. Po tym czasie do garnka z gulaszem wrzucić plasterki pieczarek i dusić na małym ogniu, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki kiszone i całość dusić (bez przykrycia) na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso i papryka staną się miękkie (może to trwać do 2 - 3 godzin(...)włożyć do zamrażalnika. Gulasz można przechowywać w zamrażalniku przez okres do 3 miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie
Gospodyni MiejskaDziś coś, co wielu z nas lubi najbardziej, czyli MIĘSO! Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od
Symfonia Smaków