ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:62/76)

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 308

Jednocześnie wątroba jest naszym backupem – o ile można żyć bez jelita, żołądka czy nerek (na tzw. żywieniu pozaustrojowym), o tyle życie bez wątroby nie jest możliwe. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, nie bardzo drobno i nie bardzo grubo. Wątróbkę wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. W głęboki talerz wsypujemy mąkę (najlepiej pszenną, ale żytnia też się(...)plastry wątróbki i szybko, na mocnym ale nie największym ogniu, obsmażamy do widocznego zrumienienia z obu stron. Nie mogą być usmażone do końca – w środku taka wątróbka wygląda jak dobrze usmażony stek medium rare. Uwaga ze smażeniem – wątróbka lubi pryskać! Musi być naprawdę mocno przypudrowana mąką. Usmażone plastry wątróbki odkładamy do większego rondla i smażymy partiami kolejne plastry. Do plastrów

Karo in the Kitchen
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 263

tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku(...)termometr do mięsa pieczemy, aż mięso osiągnie w środku temperaturę ok. 56-57°C). Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry. Post Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 171

octem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę). Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok . Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster ananasa, 2 bardzo duże pęki boćwiny, 2 bardzo duże pęki pokrzywy, imbir i kurkuma wielkości opuszka palca, 3 łyżeczki sproszkowanego soku z trawy pszenicznej. Jest to porcja dla mnie, męża(...)sezamu, 1 łyżka chia. Przygotowanie: Nasiona chia blendujemy na puder, dodajemy resztę składników z wyjątkiem owoców. Zalewamy dobrą wodą do picia i miksujemy w blenderze na konsystencję jogurtu. Owoce kroimy i zalewamy jogurtem. Możemy dodać na wierzch trochę płatków kokosowych, jagód goji i posypać karobem. Jagódki zjadła dodatkowo jedno ciasteczko. Przygotowujemy je blendując wszystkie składniki, następnie suszymy 5h w dehydratorze

Jeść, by żyć w zdrowiu
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 228

mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami przepisów na sushi, na razie domownicy(...)szklanka woda 1,5 szklanki ocet ryżowy lub jabłkowy 2 łyżki sól 0,5 łyżeczki cukier 1,5 łyżki zielony podłużny melon 1 plaster łosoś (może być wędzony) około 100g ser śmietankowy w plastrach np. paprykowy kilka plasterków (dla uczulonych na mleko zamiast sera użyć tofu, najlepsze marynowane lub wędzone) wasabi do smaku wodorosty nori około 6 arkuszy Przygotowanie

głodny alergik
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 284

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 281

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boeuf Stroganow 176

przez 20 minut. Po tym czasie do garnka z gulaszem wrzucić plasterki pieczarek i dusić na małym ogniu, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki kiszone i całość dusić (bez przykrycia) na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso i papryka staną się miękkie (może to trwać do 2 - 3 godzin(...)włożyć do zamrażalnika. Gulasz można przechowywać w zamrażalniku przez okres do 3 miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie

Gospodyni Miejska
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 311

Dziś coś, co wielu z nas lubi najbardziej, czyli MIĘSO!  Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od

Symfonia Smaków
Jajka faszerowane w smakach kilku 199

wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ do misy, skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy na jednolitą masę.  Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy w kostkę i dodajemy do misy. Natkę cebuli drobno kroimy a żółtka jajek rozdrabniamy w palcach. Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------  Mechanik(...)papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do misy. Dodajemy poszatkowaną natkę cebuli  i majonez. Całość mieszamy dodając starte buraczki do uzyskania odpowiedniego koloru. Doprawiamy pieprzem.  Jajka faszerujemy z użyciem woreczka foliowego z odciętym rożkiem. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  4. Faszerowane jajka z łososiem wędzonym Składniki : 8 jajek 100 gr łososia wędzonego w plastrach 2 łyżki

Mechanik w kuchni
Grecka moussaka ( musaka ) 160

grana padano 2 żółtka jaj Przygotowanie moussaki: Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku. W dużym garnku(...)tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków. Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno

NiePieprz.pl
Wielkanocne jajka 276

Czym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach.Takie male, delikatne

Przysmaki Karolki
Wyniki Konkursu z Folwark 139

przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy(...)średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/ Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano

Z Kuchni Do Kuchni
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 186

mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą, a granish z pachnącego kopru i nasturcji wraz z hiszpańskim winem musującym CAVA udoskonala cała przystawkę! Jest pysznie, chcemy więcej(...)szef Justyna zaproponowała polędwicę peklowaną w 3 rodzajach soli w towarzystwie słoniny złotnickiej. Przyznam szczerze, że najbardziej urzekła mnie właśnie ta słonina - delikatna i bardzo intensywna w smaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym elementem dania. Mus i chips z buraka + chips z pietruszki uzupełniły smak i złamały tekstury na talerzu. Zaskakiwała również piklowana szalotka - intensywnie cytrusowa

Spektrum Smaku
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 194

wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion. Powstałe ogórkowe łódeczki kroimy na półcentymetrowe plasterki. W miseczce lub zamykanym plastikowym pojemniku mieszamy ocet z musztardą, cukrem i solą. Wrzucamy ogórka i marynujemy go – wystarczy mu tyle czasu, ile będą się gotowały ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy żeby równomiernie chłonął zalewę. Ziemniaki(...)oskrobujemy je dokładnie ze skórki. Zalewamy w garnku wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, jeszcze gorące dzielimy na połowy. Wkładamy do miski, dodajemy odcedzonego z zalewy ogórka i 2 łyżki samej zalewy, śmietaną i posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne

Karo in the Kitchen
PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS 102

thinly sliced salami 150 g intense cheese (for ex. Emental) 150 g lean ham handful of rocket 1 medium bell pepper few pickled cucumbers Warzywa umyj, osusz. Paprykę i ogórki pokrój w podłużne kawałki, tak, aby łatwo je było zawinąć w tortilli. Od sałaty oderwij twarde nasady liści. Teraz sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj(...)jest ułożone zwiń tortille dość ciasno w rulon i zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki, najlepiej na godzinę. Ten zabieg pozwoli się wszystkiemu delikatnie stężeć, ułatwi to późniejsze krojenie. Wash the vegetables, dry them. Cut the pepper and cucumbers into stripes so it’ll be easy to wrap them in the tortillas. remove the thick parts of lettuce

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania