ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:58/76)

Cukinia curry 701

więc dziś prezentuję jak można przetworzyć to pyszne warzywo, aby cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików(...)czubate łyżeczki curry 1 czubata łyżeczka kurkumy 2 lekko czubate łyżki soli Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy. Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm. Do każdego przygotowanego słoika wsypujemy gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz dodajemy liście laurowe. Plastry cukinii układamy w słoikach ciasno, „na stojąco”, a następnie zalewamy gorącą

MyCookBook.pl
Roladki z szynki i papryki 153

kęs:) Paprykę możecie zastąpić ogórkiem - świeżym, kiszonym, konserwowym lub tartymi pieczarkami - próbowałam, będą smaczne. Można je maczać w dipach, udekorować natką pietruszki, koperkiem, różnymi kiełkami, podać na liściach sałaty czy rukoli. Ma być kolorowo i kusząco! Składniki: 6 plastrów szynki eksportowej Krakusa - jest prostokątna i idealnie nadaje się do takiej przekąski zwiniętej w rulon 6 plastrów żółtego sera - ma być(...)łyżki posiekanego drobno koperku świeżo zmielony pieprz Przygotowanie - dziś ilustracyjne:   Krok 3: Kiedy zwiniemy w rulony to odłóżmy naszą przekąskę na godzinę - trzy do stężenia. Po tym czasie kroimy na kawałki - z jednego rulona wyszły mi cztery kawałeczki - cztery kęsy:-) Łącznie to już niezła przekąska dla kilku osób:-) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Faszerowany ogorek zielony 139

Szyba przekaska gdy ma sie ochote na zielonego ogorka w innej postaci. Pracy przy tym malo, a jakze inny smak za sprawa jajka i oliwek.To tez

Przysmaki Karolki
Wołowina w sosie chrzanowym 135

pora           -1 cebula -4 ziela anielskie -4 liście laurowe na sos: -pojemnik śmietany 18% ( 400 g) -chrzan świeży lub ze słoiczka -sól Wołowinę kroimy w grubsze plastry, oczywiście zawsze w poprzek włókien. W  głębokim garnku zalewamy zimną wodą, ale tak, żeby tylko przykryła mięso. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości wraz z liściem i zielem(...)chrzanowy. Solimy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub np. kopytkami. Buraczki ćwikłowe lub na ciepło  są znakomitym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się  również smakowo kiszony ogórek lub dowolna surówka

Kulinarne przemyslenia
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 168

pęczek koperku  1-2 ogórki kwaszone  1 cebulka  2-3 łyżki musztardy rosyjskiej  1-2 łyżki musztardy francuskiej  4-5 ziemniaków pieprz czarny do smaku  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy(...)łyżeczki musztardy francuskiej  1 łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku  1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym.  Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 204

dodaje marynatę staropolską, czosnek, zalewam olejem ( ok. 0.5 szklanki ), mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin ( u mnie stało sobie całą noc). Paprykę kroję w kostkę wielkością podobną do wielkości pokrojonego mięsa, cebulę w plastry. Patyczki do szaszłyków moczę chwilę w wodzie ( zapobiega to ich przypaleniu i łatwiej się ściąga mięsko po upieczeniu) i nabijam kolejno mięso, cebula, papryka(...)posmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Kiedy są rumiane, a mięso mięciutkie są gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kartuskimi ogórkami konserwowymi ORZECH Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zrazy zawijane wołowe w sosie szarym chlebowym 203

kilka plastrów rostbefu wołowego boczek parzony ogórki kiszone cebula olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie       Wykonanie(...)Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy

w mojej kuchni
Duszona karkówka z pieczarkami 146

posiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek lekko rozbijamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy do sosu mięsnego, mieszamy.  Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy np. z sałatką z kiszonych ogórków (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu
Domowe sushi 143

fareast-language:EN-US;} Składniki: arkusze Nori torebka ryżu ¼ ogórka zielonego 2-3 plastry łososia wędzonego ½ awokado pasta wasabi kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka) sos sojowy Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.   Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części, z każdej wykroić miąższ. Kiełki fasoli odsączyć.   Arkusz(...)układać dodatki,   cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki.  W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado.  W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki.  Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym 118

Składniki: kilka plastrów rostbefu wołowego , boczek parzony , ogórki kiszone ,cebula ,olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ...................................          Wykonanie : Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka(...)gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki   sos chlebowy -  Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal

w mojej kuchni
Pasztet cielęcy 200

płuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką; ugotować i odstawić do ostygnięcia; mięso, boczek i grzyby wyjąć, w 1 szklance wywaru namoczyć bułki, wątróbkę opłukać, zawinąć w cienkie plastry słoniny i upiec w piekarniku nagrzanym(...)formy, zrobić na wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. smacznego:) podaję go z chrzanem lub ćwikłą i marynowanymi warzywami, np. ogórkami czy papryką. Przepis na pasztet lekko zmodyfikowany pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej

Zasmakuj Kuchni
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 132

obieramy i w osolonej wodzie obgotowujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. W drugim naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki. Posypujemy pieprzem cytrynowym i rozmarynem. Kroimy kilka plastrów masła i układamy w kilku miejscach na ziemniaczkach.  Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy(...)rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :)  Piszcie, komentujcie, czekam z niecierpliwością

Mój Smak na Życie
Zapiekanka warzywno - mięsna 176

plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz   Pora kroimy na drobne kawałki.   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi kroimy na mniejsze kawałki.   Ugotowane ziemniaki kroimy(...)Wykładamy do formy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut.Zapiekanka gotowa.      Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem i delektować się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Koreczki z zielonym ogorkiem 289

Ostatnio szukalam pomyslu na koreczki z zielonym ogorkiem, bo budowanie koreczkowej "wiezy" jakos nie bardzo mi sie podobalo tym razem. Pomyslalam wiec by zrobic koreczki w

Przysmaki Karolki
Kolorowa i lekka sałatka z grillowaną wołowiną. W sam raz do Grill Piknik Menu 166

limonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele by nie zdominowała smaku, a paprykę w pasy. Oliwę mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego - ewentualnie dodajemy ulubione zioła. Zamarynowane mięso grillujemy(...)Paski papryki fajnie zgrillować razem z mięsem. Nada fajnego przydymionego smaczku. Zgrillowanej wołowinie dajemy odpocząć chwilę, po czym kroimy ją w paski i układamy na sałatce. Polewamy oliwą. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. My zaszaleliśmy na koniec i udekorowaliśmy talerz plastrami lekko ugrillowanej truskawki. Przepis długi ale wykonanie naprawdę ekspresowe. Oczywiście samo grillowanie może być spontaniczne jednak wcześniej trzeba

Kuchnia po mojemu