ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:58/76)

Pasztet cielęcy 217

płuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką; ugotować i odstawić do ostygnięcia; mięso, boczek i grzyby wyjąć, w 1 szklance wywaru namoczyć bułki, wątróbkę opłukać, zawinąć w cienkie plastry słoniny i upiec w piekarniku nagrzanym(...)formy, zrobić na wierzchu wzorek widelcem (opcjonalnie) i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. smacznego:) podaję go z chrzanem lub ćwikłą i marynowanymi warzywami, np. ogórkami czy papryką. Przepis na pasztet lekko zmodyfikowany pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej

Zasmakuj Kuchni
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 143

obieramy i w osolonej wodzie obgotowujemy ok 5 minut. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. W drugim naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki. Posypujemy pieprzem cytrynowym i rozmarynem. Kroimy kilka plastrów masła i układamy w kilku miejscach na ziemniaczkach.  Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy(...)rozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :)  Piszcie, komentujcie, czekam z niecierpliwością

Mój Smak na Życie
Zapiekanka warzywno - mięsna 188

plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz   Pora kroimy na drobne kawałki.   Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi kroimy na mniejsze kawałki.   Ugotowane ziemniaki kroimy(...)Wykładamy do formy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut.Zapiekanka gotowa.      Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem i delektować się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Koreczki z zielonym ogorkiem 298

Ostatnio szukalam pomyslu na koreczki z zielonym ogorkiem, bo budowanie koreczkowej "wiezy" jakos nie bardzo mi sie podobalo tym razem. Pomyslalam wiec by zrobic koreczki w

Przysmaki Karolki
Kolorowa i lekka sałatka z grillowaną wołowiną. W sam raz do Grill Piknik Menu 186

limonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele by nie zdominowała smaku, a paprykę w pasy. Oliwę mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego - ewentualnie dodajemy ulubione zioła. Zamarynowane mięso grillujemy(...)Paski papryki fajnie zgrillować razem z mięsem. Nada fajnego przydymionego smaczku. Zgrillowanej wołowinie dajemy odpocząć chwilę, po czym kroimy ją w paski i układamy na sałatce. Polewamy oliwą. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. My zaszaleliśmy na koniec i udekorowaliśmy talerz plastrami lekko ugrillowanej truskawki. Przepis długi ale wykonanie naprawdę ekspresowe. Oczywiście samo grillowanie może być spontaniczne jednak wcześniej trzeba

Kuchnia po mojemu
Pizza wiejska 262

łyżki musztardy sarepskiej 2-3 ząbki czosnku Dodatki: ½ puszki kukurydzy 15 dag chudego bekonu 15 dag cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi  oraz(...)mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam, smaruję placki ciasta,  zostawiając wolne brzegi. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry dodatki,posypuję podduszoną cebulą,  doprawiam do smaku  solą lub przyprawą do pizzy, na wierzch posypuję startym serem

Wanilia i Kardamon
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1918

nasion /250-350g/ ¼ małej czerwonej cebuli /25g/ ½ pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g/   SOK POPOŁUDNIOWY (2h później) 14.00-15.00 3 szklanki krojonego jarmużu /150-200g/ 3 szklanki szpinaku baby /150-200g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 5 średnich mandarynek, obranych albo 1 duża pomarańcza /250g/   SOK NA DESER/ PRZEKĄSKĘ (2h później) 16.00-17.00 1 duży słodki ziemniak(...)pieprzem, ½ woreczka brązowego ryżu – grillowana cukinia i pieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy jaglanej – pomidor i plastry grillowanego bakłażana, świeża bazylia skropione oliwą, ½ woreczka kaszy kuskus – pieczone marchewki, seler bulwiasty, pietruszka lub pasternak z oliwą, pieprzem i cynamonem.   Dobre będą wszystkie pieczone warzywa, w tym korzeniowe, warzywa

Karo in the Kitchen
Roladki z polędwicy z indyka w boczku 301

polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta(...)stopni z termoobiegiem na 35-40 minut. W trakcie pieczenia trzy razy polać roladki z wierzchu powstałym tłuszczem. Po wyjęciu odczekać około 5-6 minut, pokroić roladki w grubsze plastry i podać na sałatce. Sałatka z kaszy kuskus: Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować

Ala piecze i gotuje
Karkówka z pieczarkami 149

przygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga od Was wielu czynności. Całość przygotowujecie w jednym naczyniu – albo dużej, głębokiej patelni, albo(...)pieczarek liść laurowy 2 ziela angielskie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki. 2 Następnie na patelnie

Kuchnia Bazylii
STROGANOW 276

racji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie(...)skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy na 1h do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 196

podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę) 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, dodajemy ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Foremkę smarujemy(...)góra-dół) przez 60-75 minut. Podajemy gorącą, pokrojoną w plastry. Baba radrużanka doskonale smakuje również na drugi dzień, odsmażona na patelni. Idealnym dodatkiem do baby jest maczka grzybowa lub twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Ja podałam ją z sosem jogurtowo-majonezowym z czosnkiem, koperkiem i zielonym ogórkiem startym na tarce. Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Inne przepisy kuchni

Trzeci talerz
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 189

wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków(...)polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm  cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 251

, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj królują właśnie ogórki, cebula i musztarda francuska, które każdy dodaje sobie już na talerzu i samodzielnie miesza z mięsem. Dodatki można zmieszać z mięsem już wcześniej, ale wg nas wołowina zdąży(...)sobie czasu (bólu rąk także). Mięso przed obróbką powinno być dobrze schłodzone i umyte. Przy krojeniu pamiętajcie, że wołowinę należy kroić W POPRZEK włókien, nigdy wzdłuż. Do krojenia używajcie bardzo ostrego noża. Kawał mięsa oczyszczamy z wszelakich błonek. Najpierw kroimy nasz kawałek na plastry, później na paski i malutkie kawałki. Na końcu siekamy całość do uzyskania bardzo drobnej konsystencji

Nerds Kitchen
Prosta i szybka tarta wytrawna 175

listonic_name='Prosta i szybka tarta wytrawna'; listonic_content='1 ciasto francuskie 1 większe lub 2 mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno 2 kulki mozzarelli 5 jajek Śmietanka 30% Ogórki konserwowe z chilli Oliwki Suszone pomidory Sól Pieprz'; document.write(" "); Podsypujemy stolnicę mąką, ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Natłuszczamy foremkę, np. oliwą z oliwek, po czym przekładamy(...)trzecie: jest szybki. To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta francuskiego. Najwięcej czasu – jak zwykle – zajmuje tu krojenie składników. No i czekanie, aż tarta się upiecze. Po czwarte: możemy łatwo podmieniać składniki. Macie jednak ochotę na kiełbasę? A może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim. Po szóste: jest

Proste-przepisy.pl
Karkówka marynowana w cebuli 395

karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca (opcjonalnie)Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne.Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości(...)ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.Smacznego

chwile dla mnie
Sałatka z bulgur i serem mozzarella. Bulgur salad & Mozzarella 145

smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami. Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej(...)łyżkę domowej pasty paprykowej i dokładnie mieszamy kaszę widelcem, aż ziarna zrobią się pomarańczowe, następnie dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ser mozzarella kroimy w plastry, kładziemy je na rozgrzanej i lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej, gdy zacznie się rozpuszczać ściągamy plastry lekko je zwijając do środka. Na pokrojonej sałacie rozkładamy kaszę bulgur, ser mozzarella, pomidorki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Cezar 317

dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego(...)sałacie układamy pokrojone na cztery części jajko, przekrojone na pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania