mieszamy. Z trzech jajek wyjmujemy żółtka. Trzemy je na małych oczkach tarki i łączymy z majonezem. Następnie stopniowo dodajemy zalewę z żelatyną, mieszamy. Szynkę, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe oraz 3 białka kroimy w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do masy majonezowej. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ( radziłabym nie bać się doprawić(...)środku rozkładamy 4-5 obranych, ugotowanych na twardo jajek, zalewamy resztą masy. Całość przykrywamy końcem folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podajemy pokrojoną w plastry. Przepis wypatrzony w jednym z czasopism kulinarnych (tak mi się przynajmniej wydaje – przepis sobie zapisałam już dawno, zapominając o źródle
Smaki Na Talerzupół szt, ser żółty 1 plaster, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sol, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek 1 ząbek, olej do smażenia 5 łyżek, Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem, na cienki płat. Następnie obsypujemy z obu stron przyprawami i smarujemy musztarda. Nakładamy ser żółty i ogórka konserwowego, zwijamy roladkę. Czosnek wyciskamy przez praskę(...)spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy roladkę na ukos i podajemy z ulubionymi dodatkami. Z podanego przepisu przygotowana jest jedna roladka
kulinarne odsłony patikwaszone ogórki, marynowane patisony lub papryka, zielone oliwki miks sałat z pomidorami i ogórkiem opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę możliwie mocno go rozdrabniając. Do dużej misy wlewamy oliwę i dodajemy musztardę oraz pozostałe składniki marynaty: paprykę, kminek, tymianek, sól i czosnek. Dokładnie mieszamy wszystko ze sobą. Plastry karkówki dokładnie(...)wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. W międzyczasie warto kilka razy przełożyć mięso w innej kolejności i na drugą stronę. Warzywa przygotowujemy bezpośrednio przed grillowaniem. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy wzdłużnie i w poprzek na 4 części. Bakłażana dzielimy w ten sposób na 8 kawałków (patrz zdjęcia), następnie obficie solimy, pozostawiamy na pół godziny i płuczemy w wodzie – zgodnie
Kulinarna Pokusaoknami piękna, złota jesień. Jesień to w mojej kuchni czas przetworów! W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa w zimę! :) Co prawda, można pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam(...)zostałam obdarowana dynią, która miała ... przeogromne rozmiary :) Co widać na zdjęciu! W związku z tym będzie dużo dobroci w mojej spiżarni :) :) :) Składniki dynia Przygotowanie Dynię kroimy na mniejsze cząstki, mogą być plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blasze układamy dynię i pieczemy do momentu aż będzie miękka. Następnie odcinamy od niej skórę i wszystko blendujemy blenderem na jednolity
Taste Therapywięc do miski wlewamy jogurt, śmietanę, czosnek ( drobno posiekany), trzemy na tarce ogórka i to wszystko mieszamy posypując solą do smaku, żeby było czuć ten sos mega greckiego, wsadzamy do lodówki na 2 godzinki. 2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oleju tak bez przesady . 3. Kroimy w talarki nasze ziemniaczki i układamy pięknie w naczynie 4. Smażymy(...)Odkręcamy kukurydzę, odlewamy wodę i wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz sos grecki. 6. Na koniec kładziemy plastry sera zakrywając całą naszą zapiekankę i do piekarnika na 200 stopni na około 20 min 7. Zajadamy się po Królewsku. Smacznego
pichcisztowyczarować swoją ulubioną wersję kanapki. Zapiekanki przygotowuję na kilka sposobów: z serami pleśniowymi, pomidorkami koktajlowymi, papryką, cukinią, salami, oliwkami, nawet anchois. Smakują wyśmienicie z marynowanymi ogórkami czy sezonowymi zielonymi szparagami lub kurkami. Każda wersja smakuje w zależności na co mamy akurat ochotę. Podaję polane różnymi sosami, najczęściej ketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą(...)pieczarki 1 pomidor pieprz, oregano do posypania tarty ser i szczypior Przygotowanie: Bagietkę kroję wzdłuż, smaruję passatą, posypuję oregano. Cebulę i pomidora kroję w cienkie krążki, pieczarki trę na tarce o dużych oczkach. Na bagietkę układam kolejno: cebulę, tarte pieczarki i ser. Na wierzchu układam plastry pomidora, posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniZakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i uyte buraki kroimy w grube plastry. Przekładamy je do glinianego naczynia lub dużego słoika. Między buraki układamy przyprawy. Ja na ok. 1 kg. buraków dodałem kilka listków laurowych, ok. 10 ziarenek ziela angielskiego(...)ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte wodą. Jeśli nie chcą się zanurzyć, wykorzystajmy czysty talerzyk, którym je przyciśniemy. Codziennie zamieszaj zaczyn, sprawdzając jego
MarcinChefzawinięta w plastry szynki! Często przygotowuję taką zawijaną w galarecie na Sylwestra :-) Kiedy często przyrządzam nowe, niestandardowe sałatki, to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem. Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy podkręcają smak jarzyn. Pycha! :-)Składniki:Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich6 marchwi6 ogórków kiszonych6 jajek1 puszka groszku konserwowego5(...)mundurkach w osolonej wodzie. Marchew obrać i ugotować w całości do miękkości. Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski.Dodajemy odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy
Anielska Kuchnia Anizapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, słodkiej papryki, oliwy, fety, kolorowych oliwek, niekiedy dodaje się kapary, anchois przyprawiając suszonym oregano; od 14 października 2002 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie(...)smaku świeży koperek lub natka pietruszki na kanapkę (opcjonalnie) Przygotowanie pasty: fetę kruszymy dłońmi lub ugniatamy widelcem pomidorka sparzamy i obieramy ze skóry (opcjonalnie), cebulę wraz z suszonym pomidorem kroimy na drobną kosteczkę w miseczce mieszamy wszystkie składniki, lekko mieszając łyżką lub widelcem, przyprawiamy do smaku teraz możecie smarować gotową pastą swoje bułeczki
Zasmakuj Kuchnipieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana kroimy na równej grubości plastry (5-7mm). Skrapiamy oliwą i grillujemy – na patelni lub w grillu elektrycznym. Gotowe, upieczone warzywa dodajemy do sałatki. Rwiemy w palcach liście bazylii, dodajemy do miski. Wszystko razem mieszamy(...)łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżej bazylii (20-25 sporych liści) ½ średniego bakłażana 150-200g ½ średniej cukinii 150-200g 1 średni wężowy ogórek lub 2 średnie ogórki gruntowe 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół włoskich (rozmaryn, bazylia, oregano, estragon, tymianek, cząber) 1 ser halloumi (200-250g) oliwa do grillowania sól pieprz WINEGRET 1 mały ząbek
Karo in the Kitchenkońcówki. Jeśli natomiast używamy mrożonej to wyjmujy opakowanie z zamrażarki i rozcinamy opakowania Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w wiórka, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek, podlewamy wodą i “smażymy” aż cebulka się zmięknie i zacznie wydzielać przyjemnie słodkawy smak. Dodajemy pokrojone pieczarki, które zaczną uwalniać zawartą w sobie(...)cebulowe krążki zachowując część do przyozdobienia dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu
Lamarida.plgorczycy 1 łyżka kurkumy 1/3 szklanki soli Wykonanie: Słoiki myjemy i osuszamy. Następnie tuż przed użyciem jeszcze parzymy wrzątkiem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy odpowiednio w pióra i grube plasterki, które wkładamy na dno przygotowanych słoików. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy na czosnku i cebuli w słoikach. Zagotowujemy zalewę i wrzątek wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy(...)sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli nie to odwracamy do góry dnem i studzimy w temperaturze pokojowej. Praktyczne rady: Jeśli ogórki są za duże lub nie pasują do wypełnienia całego słoika, to polecam przekroić je podłużnie, poprzecznie lub w grube plastry – jakkolwiek Wam odpowiada. Jeśli nie możecie doczekać się, żeby skosztować ogórki, to polecam poczekać kilka dni, zanim
Lamarida.plwychodzi jak zwykle dobre, przy stole oklaski, euforia, światła jupiterów, błyski fleszy, a potem znowu w kimę… Składniki 1/2 piersi z kurczaka 1 gruby plaster dojrzewającego koziego sera 1 szklanka cieciorki 1/2 ogórka 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów garść zielonych oliwek 1 łyżka sezamu oliwa z oliwek Wykonanie Cieciorkę moczycie w wodzie przez(...)przykryciem. Na około 10-15 minut przed zdjęciem z ognia lekko solicie i mieszacie. Kiedy będzie gotowa, odcedzacie i studzicie. Leniwi mogą użyć cieciorki z puszki… Kurczaka kroicie na porcje, przyprawiacie według uznania (np. sól, tymianek, słodka lub ostra papryka) i smażycie na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Przekładacie do miseczki, żeby ostygł, a później kroicie
GRUBY WAŁEKtarki marynowane pieczarki i ogórka. Doprawiamy. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju z 1 łyżeczką masła, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość aż do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Przepuszczamy(...)oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej. Pozostałą bułkę tartą wsypujemy na płaski talerz i mieszamy z mąką krupczatką. Ser żółty kroimy na około 0,5cm plastry, a następnie w słupki. Każdy kawałek otaczamy mięsną masą, a następnie panierujemy w mące zmieszanej z bułką. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Moc palnika nieco zmniejszamy
Smaki Na Talerzupolska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem w dziesiątkę. Ostatnio rzadko tutaj bywam, nie dlatego, by wrzucić wyłącznie dania na konkursy, a dopadła mnie kuchenna depresja. Jednak po pewnej rozmowie, przestałam wreszcie przejmować się(...)spaliły. Gdy plasterki będą dość chrupkie zdejmujemy je z patelni i kruszymy lub kroimy na małe kawałki. Makaron podajemy na ogrzanym talerzu, z nałożoną odpowiednią ilością buraczków. Wszystko posypujemy gęsto czipsami z wędliny oraz szczypiorkiem. Mnie, choć to brzmi dość abstrakcyjnie, danie smakowało wybornie z kiszonymi ogórkami i rzodkiewką
Kuchenna Kontrrewolucyakurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewamy metodą "na harmonijkę" pasek przyprawionego kurczaka, następnie kostkę ananasa, znów mięso, a następnie gruby plaster cebuli. Czynność powtarzamy(...)końca udaje się je ściągnąć w całości (przerabiałam to kilka razy... ;) ). Grillujemy do momentu, aż mięso będzie ścięte, ale nie suche w środku. Gotowe podajemy z sałatą z pomidorami, ogórkiem i oliwkami w sosie winegret
Kuchenna Kontrrewolucya