ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:49/76)

Domowe burgery 152

kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki. 3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku.  4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam cebulę, trochę rukoli, kotlecika, na kotlecika ketchup, plaster

kruche babeczki
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 178

ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy

cool and minty
Gazpacho 106

ogórek gruntowy - 1/2 czerwonej cebuli - 1 plaster cukinii o szerokości 1 cm, (tu już nieco odbiegamy od klasyki) - 2 kromki chleba, może być czerstwy - 1 łyżeczka soli - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin - 2 łyżki octu winnego - 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu - pieprz Syrop klonowy czy też agawy dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa kroimy

Apetyczna babeczka
Marynowana cukinia w zalewie curry 118

łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy

Taste Therapy
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 210

kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem

Różowa kuchnia
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 153

kroimy w plastry. Przygotowujemy nowalijki do ozdoby. Następnie w ringach do formowania układamy na przemian warstwy masy z ziemniaków, a pomiędzy nimi jajka i quinoę oraz tuńczyka i smaczliwkę. wierzch ozdabiamy tradycyjnie plasterkami jajka, majonezem oliwkami i ostrą papryczką (ja użyłam aji charapita z zalewy, ale można dać np. piri - piri), dodatkowo do dekoracji użyłam wiosennych nowalijek - rzodkiewek, ogórków

Quinoa Raz!
MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI 123

ogórki kiszone wywar do gotowania: 2 litry bulionu warzywnego ziele ang 3 szt liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy

Z Majeczką w kuchni
Tortille z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami 215

calorie needs. Does this look wrong? Składniki 3 małe ogórki (korniszonki) 4 plastry żółtego sera tupu Gouda 2 duże liście sałaty lodowej około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki sos czosnkowy Roleski 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony) 1 tortilla pszenna Przygotowanie Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch(...)kładziemy porwane w rękach liście sałaty (znów zakrywamy całość). Ogóreczki kroimy w plasterki, układamy je na warstwie sałaty. Następnie kładziemy dwa plastry ulubionej wędliny i całość posypujemy prażoną cebulką (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Na koniec po całości robimy "zyg-zaki" sosem czosnkowym. Tak przygotowaną tortillę zwijamy ostrożnie w rulon. Układamy następnie naszą rolowaną tortillę na rozgrzanej (mały płomień) beztłuszczowej

Słodkie okruszki
Zawijane tortille z prażoną cebulką, sosem czosnkowym, wędliną i dodatkami 609

się tak dobrze nadziany środek. Spróbujcie. Składniki: 3 małe ogórki (korniszonki) 4 plastry żółtego sera tupu Gouda 2 duże liście sałaty lodowej około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki sos czosnkowy Roleski 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony) 1 tortilla pszenna Przygotowanie: Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch(...)kładziemy porwane w rękach liście sałaty (znów zakrywamy całość). Ogóreczki kroimy w plasterki, układamy je na warstwie sałaty. Następnie kładziemy dwa plastry ulubionej wędliny i całość posypujemy prażoną cebulką (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Na koniec po całości robimy "zyg-zaki" sosem czosnkowym. Tak przygotowaną tortillę zwijamy ostrożnie w rulon. Układamy następnie naszą rolowaną tortillę na rozgrzanej (mały płomień) beztłuszczowej

Słodkie okruszki
Kolorowe ryżowe kotleciki 167

ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia) Wykonanie:1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to 13 minut, bo 15-20 minut gotowania ryżu i wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia.2. Warzywa i ser kroimy

Pasja Smaku
Wątróbka z cebulką 161

odstawiamy na godzinę lub dwie. Odcedzamy i osuszamy, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy na talerz. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, smażmy na oleju po smażeniu wątróbki, powinna być szklista. Do cebuli dodajemy wątróbkę, chwilę razem smażmy, doprawiamy do smaku solą, podajemy z ziemniakami i surówką

Bajeczna Kuchnia
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne 603

wzdłuż na plasterki - można szatkownicą, ja kroiłam obieraczką do warzyw, więc były ciut cieńsze niż z szatkownicy. Zalewamy je wodą z rozpuszczoną solą, dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej oraz listki bazylii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (można na noc). Słoiki dokładnie myjemy, wyparzamy, przykrywki również. Ogórki z zalewy przekładamy do słoików, niezbyt(...)ciasno, bo przy tak pokrojonych i długich plastrach może być potem problem z dotarciem zalewy w każdy zakamarek. Do każdej słoika wkładamy 2 ząbki czosnku, kilka plasterków marchewki, 1-2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki gorczycy i po gałązce natki pietruszki. Z podanych składników gotujemy zalewę i gorącą wlewamy do słoików. Dobrze jest dodatkowo poruszyć

Kolorowy Przepisownik
Zraziki wołowe z ogórkiem i suszonym pomidorem na parze 157

plastrów Serrano, czy szynki parmeńskiej   - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej   - oregano - sól, pieprz *opcjonalnie: suszona cebula, liść laurowy i 2 ziela angielskie do wody - wykałaczki Wołowinę dokładnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą na bardzo cienkie filety. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą oraz posypujemy oregano wraz z suszoną cebulą. Każdy filet dzielimy na 2-4 mniejsze, podłużne kawałki. Ogórki i pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy wykałaczką, w celu uniknięcia jej rozwijaniu się. Wszystkie roladki umieszczamy na sicie/przystawki do gotowania na parze, bądź w koszyczku bambusowym i gotujemy 35-40 minut. Warto do gotującej się wody

Be Fit Be Strong
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 810

plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie sól Przygotowanie: Jeśli do przygotowania tatara wykorzystujemy śledzie solone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karmelizowana pierś z kurczaka na sałacie lodowej 247

karmelizowanym kurczakiem , świeżym ananasem , suszonymi pomidorami. Całość polana doskonałym słodko - winnym sosem. SKŁADNIKI 1 mała główka sałaty lodowej 1/2 piersi z kurczaka kilka plastrów suszonych pomidorów szklanka pokrojonego świeżego ananasa 2 małe pomidory 1 ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1/2 łyżki oleju 1/4 przyprawy do kurczaka  Na sos 1/4 szklanki oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 posiekane listki bazylii odrobina majeranku i, tymianku WYKONANIE Sałatę płuczemy, kroimy na większe kawałki. Pomidory suszone kroimy w paski, czerwoną cebulkę w pół piórka. Dodajemy do sałaty. Ananasa kroimy w kostkę i również wykładamy na sałatę. Pierś płuczemy , osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej

W kuchennym oknie Ewy