ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:49/76)

Roladki wołowe 120

rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso było bardziej miękkie) pieprz sól 2 łyżki mąki pszennej rozmieszanej w 3/4 szklanki wody Ogórka kroimy na ćwiartki

PatiGotuje
Rolada ze śledzia 144

krojenia rozłożyć folię do żywności i ułożyć na niej 2 płaty śledziowe. Lekko rozbić je tłuczkiem, najlepiej przez folię. Ponownie osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować serkiem. Cebulę, ogórki i natkę pietruszki wyłożyć na serek i całość zwinąć ciasno w roladę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną roladę pokroić w plastry o szerokości

Pieguskowa Kuchnia
Sushi maki z ogórkiem i surimi 154

ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka tajska. 153

koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing - łączymy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Wyjmujemy z lodówki mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym po 2 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy mięso na drewnianą deskę i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie na suchą patelnię wysypujemy sezam i go podprażamy. Mięso kroimy w drobne plastry i rozkładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 200

miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula 10 g musztarda gruboziarnista 20 g miód 5 g oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty(...)musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa. DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino Składniki: 2 jajka 2 tosty pełnoziarniste świeże masło 10 g 2 plastry szynki

karmelowy
Domowe burgery 146

kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki. 3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku.  4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam cebulę, trochę rukoli, kotlecika, na kotlecika ketchup, plaster

kruche babeczki
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 172

ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy

cool and minty
Gazpacho 104

ogórek gruntowy - 1/2 czerwonej cebuli - 1 plaster cukinii o szerokości 1 cm, (tu już nieco odbiegamy od klasyki) - 2 kromki chleba, może być czerstwy - 1 łyżeczka soli - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin - 2 łyżki octu winnego - 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu - pieprz Syrop klonowy czy też agawy dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Warzywa kroimy

Apetyczna babeczka
Marynowana cukinia w zalewie curry 116

łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy

Taste Therapy
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 200

kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem

Różowa kuchnia
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 148

kroimy w plastry. Przygotowujemy nowalijki do ozdoby. Następnie w ringach do formowania układamy na przemian warstwy masy z ziemniaków, a pomiędzy nimi jajka i quinoę oraz tuńczyka i smaczliwkę. wierzch ozdabiamy tradycyjnie plasterkami jajka, majonezem oliwkami i ostrą papryczką (ja użyłam aji charapita z zalewy, ale można dać np. piri - piri), dodatkowo do dekoracji użyłam wiosennych nowalijek - rzodkiewek, ogórków

Quinoa Raz!
MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI 118

ogórki kiszone wywar do gotowania: 2 litry bulionu warzywnego ziele ang 3 szt liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy

Z Majeczką w kuchni
Tortille z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami 207

calorie needs. Does this look wrong? Składniki 3 małe ogórki (korniszonki) 4 plastry żółtego sera tupu Gouda 2 duże liście sałaty lodowej około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki sos czosnkowy Roleski 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony) 1 tortilla pszenna Przygotowanie Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch(...)kładziemy porwane w rękach liście sałaty (znów zakrywamy całość). Ogóreczki kroimy w plasterki, układamy je na warstwie sałaty. Następnie kładziemy dwa plastry ulubionej wędliny i całość posypujemy prażoną cebulką (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Na koniec po całości robimy "zyg-zaki" sosem czosnkowym. Tak przygotowaną tortillę zwijamy ostrożnie w rulon. Układamy następnie naszą rolowaną tortillę na rozgrzanej (mały płomień) beztłuszczowej

Słodkie okruszki
Zawijane tortille z prażoną cebulką, sosem czosnkowym, wędliną i dodatkami 600

się tak dobrze nadziany środek. Spróbujcie. Składniki: 3 małe ogórki (korniszonki) 4 plastry żółtego sera tupu Gouda 2 duże liście sałaty lodowej około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki sos czosnkowy Roleski 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony) 1 tortilla pszenna Przygotowanie: Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch(...)kładziemy porwane w rękach liście sałaty (znów zakrywamy całość). Ogóreczki kroimy w plasterki, układamy je na warstwie sałaty. Następnie kładziemy dwa plastry ulubionej wędliny i całość posypujemy prażoną cebulką (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Na koniec po całości robimy "zyg-zaki" sosem czosnkowym. Tak przygotowaną tortillę zwijamy ostrożnie w rulon. Układamy następnie naszą rolowaną tortillę na rozgrzanej (mały płomień) beztłuszczowej

Słodkie okruszki
Kolorowe ryżowe kotleciki 161

ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej (+ bułka tarta do obtoczenia) Wykonanie:1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie to 13 minut, bo 15-20 minut gotowania ryżu i wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia.2. Warzywa i ser kroimy

Pasja Smaku