ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:46/76)

Roladki z karkówki 140

smaku  Wykonanie   Marchew , ogórka , czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach,następnie cebulę kroję na kostkę i przesmażam na oliwie z wszystkimi przyprawami , aż cebulka się zarumieni , kiedy cebulka nam się zarumieni to całą zawartość patelni wkładam do startych warzyw i doprawiam solą do smaku , odstawiam . Mięso kroję na plastry 2 centymetrowe i rozbijam tłuczkiem , lekko solę

Mój Smak
Sałatka ” Gniotka” z cukinii na zimę 190

żeby nie miały komór nasiennych- wielkości dużego ogórka szklarniowego) 2 duże cebule 5-6 białych papryk 2 czubate łyżki gorczycy 1 szklanka cukru ( niepełna) 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 1/2 l oleju słonecznikowego Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Cukinię także obieramy ze skórki , ścieramy na szatkownicy , na jak najcieńsze plastry . Paprykę, pozbawiamy nasion , kroimy w cienkie paseczki

Ogrodnik w podróży
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 131

się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy

Kuchnia smaków
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 134

średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra

Kuchnia po mojemu
Panierowane patisony. 142

Ogród kipi od różnych warzyw. Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy  w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się

Malinowe Pocałunki
P... Prosciutto di Parma! 246

plastrów cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej  1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze. 3. Cukinię grillujemy

Kitchens Alphabet
Galaretki z kurczaka 127

liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 1 łyżka octu winnego Dekoracja • 1 mała puszka groszku zielonego • 1 mała puszka kukurydzy • 4 ogórki konserwowe • 3 jajka ugotowane • zielona pietruszka • 2 cytryny Wykonanie: • Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką(...)Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w plastry lub ćwiartki. • Ja zrobiłam galaretki w 4 formach na jajka i jednej większej Lilianie. Można zrobić w filiżankach, kubkach i małych miseczkach, ewentualnie jednej większej formie na babkę i kroić jak tort. • Każdą formę posmarować olejem i wlać po kilka

To co kocham
NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli... 125

Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego(...)naleśniki w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby całość dobrze się skleiła (chociaż niekoniecznie). Krok 3. Schłodzone rulony naleśnikowe odwijamy z  folii, kroimy w grube plastry i układamy na udekorowanym półmisku. Duży talerz wykładamy liśćmi sałaty, rozkładamy plastry pomidora, na każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką

Moja Książka Kucharska
Roladki mięsne z naleśników 191

dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe,  co kto woli i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły.  Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki kroimy na plasterki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 545

słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym(...)można pierś zacząć kroić na plastry. Nie owijam piersi w folię po wyjęciu z pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku

Sztuka gotowania w/g Samiry
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 227

cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 153

cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe

Menmagazine
Wielkanocna terrina z jajkiem na twardo 279

dodanie sporej szczypty płatków chili) sałata, ogórek, rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa) Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy folią spożywczą, a plastry wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko na siebie zachodziły. Śmietankę podgrzewamy i gorącą zalewamy żelatynę. Odstawiamy na chwilę, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy

Ratunku obiad
Koktajl z ogórka + film 191

obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Kilka listków mięty oraz koperek drobno siekamy. Do wysokiej miski przekładamy pokrojone ogórki, wlewamy jogurt oraz wyciśnięty sok z cytryny, wrzucamy mięte oraz koperek, całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy kostkę lodu a szklanki dekorujemy plastrem ogórka i miętą

Smakowite Dania
Makaronowa sałatka z czosnkiem i kurczakiem 165

łyżeczka curry  pół łyżeczki pieprzu czarnego  4 łyżki oleju  1 cebula  Wykonanie  Pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę , następnie dodaję wszystkie wymienione przyprawy oraz pokrojoną cebulę w plastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . Kiedy nasze mięso mamy(...)osoloną , dodaję nasz makaron ryżowy i odstawiam pod przykryciem około 10 minut , po tym czasie odlewam, przelewam zimną wodą i odstawiam do odcedzenia całej wody , a następnie porę kroję w plasterki , ogórka konserwowego w kostkę , oraz pomidory suszone kroję w kostkę , jak mam przygotowane wszystkie składniki , na deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi , pokrojony

Mój Smak
SAŁATKA JARZYNOWA 201

marchewki, kawałek selera i 1 korzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone i zmielone zielone części warzyw-natek), sól, majonez   n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej(...)warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać do miski – lekko posolić – zamieszać + zblanszowane pory + ziemniaki pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę  n/z: pory

Tradycyjna kuchnia inaczej
Przekąski z tortilli 141

płaskie łyżki majonezu 6 średnich plastrów żółtego sera 6 plasterków kiełbasy żywieckiej lub innej 1 średni ogórek korniszony Przygotowanie: Placki tortilli wyjmujemy z opakowania i na gorącej i suchej patelni obsmażamy je z obu stron po 0,5 minuty.Odstawiamy na kilka minut aby się lekko ostudziły. W tym czasie z ogórka odkrajamy końcówki i kroimy go wzdłuż w cienkie plasterki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dewolaje w sezamie i słoneczniku 169

ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z tortellini i ananasem 332

Można dodać także kawałek świeżego ogórka. Składniki: 1 opakowanie tortellini z nadzieniem mięsnym (250 g) 250 g szynki konserwowej plastry ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy majonez sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane pierożki odcedzamy i studzimy. Odcedzonego ananasa i szynkę konserwową kroimy w małą kostkę. Tortellini mieszamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 199

tnę na cienkie plastry na mandolinie lub szatkownicy. Wszystkie pokrojone ogórki lądują w misce. Solę i cukrzę je, żeby puściły sok i zmiękły. Tak naszykowane odstawiam na sito na jakeś 20 minut, po czym osączam je dokładnie, odciskam i wkładam do salaterki. Jogurt mieszam z odrobiną soli i pieprzem. Szalotkę obieram i kroję bardzo drobno. Szczypior, razem

Karo in the Kitchen
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 201

przerostów, kroimy w cienkie plastry, płuczemy w wodzie, osuszamy i obtaczamy w mleku i mące cebulę obieramy i kroimy w talarki na rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem

zobacz ich smak

Proponowane wyszukiwania