ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:43/76)

Sałatka z fioletowymi ziemniakami 156

dzięki temu zaoszczędziłam trochę kalorii. Sałatka wyszła pyszna i sycąca. Polecam #krakus Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków pół czerwonej papryki pół słoika (0,9 l) ogórków konserwowych Krakus 8 jaj przepiórczych ugotowanych plaster czerwonej cebuli sos: 200 g kwaśnej śmietany 12% łyżeczka miodu łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego i czosnku suszonego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, wkładamy(...)będą miękkie. Następnie zlewamy gorącą wodę i zalewamy gorące ziemniaki zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy ziemniaki ze skórek, kroimy w dużą kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Jajka przepiórcze obieramy ze skorupek i przekrajamy na pół. Cebulę kroimy w paseczki i dodajemy z pozostałymi składnikami do sałatki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 240

Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej 3-4 minuty po czym zdejmujemy z patelni, solimy, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok 20 minut. Kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, układamy na blasze z piekarnika, polewamy delikatnie oliwą, obsypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach aż będzie miękki i delikatnie zarumieniony - od czasu(...)minuty po czym wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Mieszamy ocet balsamiczny z oliwa z oliwek i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
3 propozycje przystawek na przyjęcie 224

Kanapeczki z łososiem 100 g łososia serem śmietankowy bagietka kiełki np. rzodkiewki, lucerny koperek Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na nim łososia, kiełki lucerny i całość posypujemy posiekanym koperkiem. Propozycja 2 – Kanapeczki z wędliną i warzywami papryka ogórek zielony pomidorki koktajlowe szynka masło bagietka koperek majonez jajka ugotowane na twardo ser żółty kiełki lucerny Tutaj(...)jajko, ogórek, odrobina majonezu i kiełki lucerny. Kanapeczki możecie przygotować wg. swojej fantazji i wyobraźni :) Propozycja 3 – Tortilla z szynką 3 tortille 6 dużych plastrów szynki sałata majonez ostra papryka papryka pokrojona w paseczki Tortille smarujemy majonezem, możemy posypać odrobiną ostrej papryki (albo np. ziołami prowansalskimi ), układamy sałatę, 2 plastry szynki, paprykę i całość bardzo ściśle rolujemy. Kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziołowe piersi z indyka z parowaru 163

zmiksowanymi, suszonymi warzywami. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w plastry. Układamy kolejno w parowarze: plastry mięsa, ziemniaki z cebulą, marchewkę. Następnie nastawiamy parowar na 30 minut. Gotowe danie przyprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, sproszkowaną papryką. Podajemy z  sezonową surówka lub ( tak jak ja ) z konserwowym ogórkiem

Kulinarne przemyslenia
Kanapka z jajem 156

chleba żytniego, 1 x pomidor, 1 x ogórek konserwowy, 4 x plaster szynki z indyka, szczypiorek, sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie Na początek myjemy dokładnie jajka, pomidora i szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy odrobin ę oleju i smażymy jajka s adzone, najlepiej na mi ękko . Pomidor i ogórek kroimy na plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Na kanapce układamy dwa plasterki w ędliny

Fit&Fast Kitchen
Bitki wołowe w sosie 338

obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło 5 plastrów z 600 g mięsa). Rozbijamy mięso

Poezja smaku
Ogórki w chili i curry 140

mielonego ,chili, curry WYKONANIE: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ósemki, zasypujemy solą i pozostawiamy na cztery godziny,następnie zlewamy wodę z ogórków, składniki zalewy zagotowujemy i dodajemy oliwę- mieszamy ze sobą, Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 4 godziny, Następnie wkrawamy do słoika 2-3 plastry cebuli ,układamy ogórki wraz z ząbkiem czosnku, zalewamy

Kuchnia Beaty
Kanapka American Beff 134

albo na lunch do pracy.  Składniki: 2 ciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy  sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie

Niezły Młynek
Sałatka z kurczakiem i nie tylko 178

przepis . Składniki  kapusta pekińska ( połowa )  1 puszka kukurydzy  1 podwójna pierś z kurczaka  4 ogórki konserwowe  1 duża cebula  3 łyżka majonezu  1 łyżka musztardy  sól pieprz czarny  3 plastry ananasa  Marynata do mięsa  2 łyżeczki kurkumy  2 łyżeczki curry  2 łyżeczki pierzu ziołowego  2 łyżeczki(...)było dobrze usmażone , jak nasze mięso jest gotowe odstawiam do wystudzenia , następnie obieram cebulę i kroję w kostkę , przesmażam na tej patelni co było smażone nasze mięso . Następnie kapustę pekińską kroję cieniutko i przekładam do miski , dodaję wystudzone mięso , cebulę , kukurydzę , ogórka pokrojonego w kostkę ,oraz ananasa , majonez , musztardę i bardzo dokładnie mieszam , tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły

Mój Smak
Gulasz z wołowiną i papryką 116

wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela angielskie papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej mąka pszenna 2 ząbki czosnku 0,75 litra bulionu olej rzepakowy Wołowinę kroję w mała kostkę. Cebule obieram i kroję drobno.Na oleju przesmażam cebulę

wesoła kuchnia
SZYBKA I BARDZO SMACZNA SAŁATKA ZE SCHABU 200

mimo, że nie  jest "ciężka".  Składniki: kilka plastrów usmażonego schabu (delikatnie posolonych i popieprzonych) 3-4 ogórki konserwowe 2-3 łyżki startego na oczkach sera żółtego 2 ugotowane jajka groszek konserwowy (u mnie puszka 200g) majonez sól pieprz koperek lub natka pietruszki Wykonanie:  Schab, ogórek, jajka kroimy dowolnie. Dodajemy odcedzony groszek i starty na tarce żółty

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kurczakiem i figami 146

oliwek  Sałatę myjemy i osuszamy, układamy w naczyniu. Ogórka obieramy i kroimy na długie cienkie plasterki. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka marynujemy w przyprawach około 30 minut. Smażymy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni, kroimy na mniejsze porcje, układamy na sałatce. Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy z oliwek

SMYKWKUCHNI
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 240

piekarnika :) ETAP IV - Sos 1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka średniej wielkości. Solimy, po kilku minutach odsączamy z wody. 2. Dodajemy jogurt grecki oraz przyprawę tzatziki. 3. Odstawiamy do lodówki. ETAP V - Wykładamy na talerze 1. Na talerzu układamy po 2 pomidory. 2. Kurczaka kroimy w plastry i układamu jeden za drugim. 3. Wykładamy sos obok kurczaka. FINAŁ

Mój Smak na Życie
Sushi. Maki z łososiem, gruszką, ogórkiem i czarnym sezamem. 225

wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie filet z łososia, ogórka i gruszkę kroimy w dość cienkie paski. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu), układamy pokrojone w słupki dodatki i zawijamy sushi. Kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm i gotowe. Macamy w sosie

Mango Papaja
Sałatka z kurczakiem wędzonym i ananasem 150

miska sałatki. Składniki: - wędzone udko kurczaka- ok. 5 plastrów ananasa z puszki- 1/3 torebki ugotowanego ryżu paraboiled(!)- średniej wielkości cebula- 3 - 4 płaty papryki konserwowej- 3 - 4 nieduże ogórki konserwowe- małe jabłko- pół puszki kukurydzy- 2 - 3 łyżki majonezu- sól, pieprzPrzygotowanie:1. Udko i ananasa kroimy w około 1 - 1,5 cm kawałki.2. Pozostałe składniki kroimy

Kraina Tysiąca Smaków