ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:52/76)

Filety z cukinii w chrupiącej panierce 142

Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze plastry (“filety” ). Na patelni rozgrzewamy olej. “Filety” z cukini maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób(...)Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone filety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, że wchłonął nadmiar oleju. Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z ogórka, pomidora i sałaty zielonej w pomarańczowym sosie . Smacznego! Artykuł Filety z cukinii w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kurczę po polsku, kurczę pieczone – faszerowane 272

myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka).  Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. W misce mieszamy mięso mielone, groszek z marchewką, natkę pietruszki, żółtko, bułkę tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem.  Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy(...)spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia.  Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy

VioletoweKucharzenie
Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) 1643

warzywa, natrafia się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka(...)miodu 200 ml octu jabłkowego 6% 4 łyżki oleju 3 czubate łyżeczki musztardy Ogórki umyć i odciąć końcówki.  Ogórki pokroić na plasterki o grubości 1-2 mm. Plastry ogórków umieścić w dużej misce.  Do ogórków dorzucić czosnek pokrojony na plasterki lub półplasterki oraz rozdrobnione chili. Do ogórków dodać sól, miód, olej i ocet

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem 137

Składniki: * 4 plastry schabu * sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów * 2 średnie cebule * 8 korniszonów * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki białego octu winnego * 3 łyżeczki musztardy sarepskiej * łyżka miodu * 2 łyżki śmietany * 2 łyżeczki estragonu(...)tłuszcz do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
Ogórki curry do słoików 196

grube plastry. Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka. Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy. W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie.. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą. Pasteryzować około 10 minut.  Sposoby krojenia ogórków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa cebulowa z grzankami 175

warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową.  Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek  1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego  Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju(...)dodajemy tymianek i liście laurowe. Następnie dolewamy bulion i wino, gotujemy przez około 25-30 min.  Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące.   Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grznkami i tymiankiem... Smacznego

Gosia gotuje
Pasta z tuńczyka i oliwek 121

Dziś u nas kremowa i delikatna pasta z tuńczyka, twarogu i oliwek. Idealna na pieczywo, zjadamy na śniadanie lub podwieczorek z plastrami ogórka czy pomidora, z koperkiem. Dla mnie takie pasty są świetną alternatywą dla wędlin i żółtego sera tak często serwowanych na śniadanie. Pasta z tuńczyka i oliwek, aromatyczna, z charakterem, wspaniała kremowa w smaku się poleca Składniki(...)puszka 185 g tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 250 g twarogu półtłustego garść zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączam z sosu, jajka kroję w kostkę. W blenderze umieszczam wszystkie składniki, miksuję na gładko, przyprawiam. Moja szybka pasta z tuńczyka i oliwek gotowa

Zasmakuj Kuchni
Rolady (zrazy) z karkówki 247

Rolady (zrazy) z karkówki Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam! Składniki: 6 plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 suszone grzybki 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia(...)mąki do zaciągnięcia sosu     *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany

Blog z Apetytem
Stek z patelni z puree z pietruszki 119

pokrojoną w kostkę gruszkę. Chwilę jeszcze gotuję. Odcedzam. Dodaję masło, sól, pieprz, około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Blenduję wszystko. To puree wspaniale pasuje do steka. Stek- mięso kroimy w grube plastry. Patelnię grillową posmarowałam olejem rzepakowym. Położyłam mięso. Ważne by mięso położyć na bardzo rozgrzanej patelni. Smażymy po 4-6 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcecie osiągnąć(...)Zdejmujemy mięso z patelni, zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na 5 minut- mięso musi odpocząć. Wykładamy mięso an talerz, solimy i pieprzymy.   Sałata: sałata lodowa pomidor ogórek sól pieprz oliwa z oliwek Warzywa pokroiłam i doprawiłam solą, pieprzem i oliwą.   Genialny obiad Artykuł Stek z patelni z puree z pietruszki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna

MojaQchnia.pl
Omlet z żółtym serem, ogórkiem, awokado i wędzonym łososiem czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 112

plastry żółtego sera  1/3 awokado sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek Jajko mieszam z dodatkiem siemienia lnianego, mleka oraz szczypty soli i pieprzu. Patelnię rozgrzewam, smaruję oliwą i na rozgrzaną wylewam masę jajeczną. Kiedy jajka się zetną układam na omlecie ser, by się rozpuścił. Ściągam patelnię z ognia i układam na omlecie resztę składników: ogórka pokrojonego w paski(...)rozgniecione awokado oraz wędzonego łososia. Całość zawijam w rulon i kroję na 3-4 części. Podaję z pysznym kakao*. Smacznego, Klaudia. *Kakao z miodem: Szklankę mleka gotuję w garnku z dodatkiem 1 łyżeczki kakao w proszku oraz 2 kostkami gorzkiej czekolady (zawartość miazgi kakaowej nie mniejsza niż 70%). Kiedy czekolada się rozpuści ściągam kakao z ognia i chwilę studzę. Dopiero

Mango Papaja
Kurczak na sałacie, czyli obiad w upalny dzień 773

lodówki (dobrze byłoby co najmniej na 2 godz., ale jeśli nam się spieszy, to chociaż na czas przygotowania sałaty). Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórki i rzodkiewki kroimy w półplasterki, a cebulkę w piórka. Szczypiorek siekamy dość grubo (lub jak kto lubi). Wszystkie umieszczamy w sporej misce, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, a także skrapiamy aromatyzowaną(...)szybko obsmażamy na grillu elektrycznym lub na patelni. Zdejmujemy i dajemy chwilę odsapnąć. W tym czasie na talerze nakładamy spore porcje warzyw. Po kilku (2-3) minutach kurczaka kroimy w skośne plastry i układamy na sałacie. Gotowe :) Prawda, że wygląda zachęcająco? :) Smacznego

Ratunku obiad
Duszona karkówka z pieczarkami 173

łyżki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Mięso myję, kroję na kawałki lub kotlety i nacieram solą, pieprzem. Odkładam do lodówki na 1h. W tym czasie obieram i kroję w plastry pieczarki, cebulę oraz czosnek w niewielką kostkę.  Szczypiorek i natkę pietruszki siekam dosyć drobno. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę  i przykrywam pokrywką. Po zeszkleniu cebuli dorzucam pieczarki

IzaGotuje
Sałatka śląska ze śledziem 256

pomidory kilka listków lubczyku kilka plasterków ogórka Sposób przygotowania: Jajka  ugotować na twardo,przestudzić i obrać. Ziemniaki  ugotować w mundurkach do miękkości ( nie rozgotować). Poczekać  przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia,  pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól(...)sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć sałatkę na półmisek, udekorować cząstkami pomidora, plasterkami śledzia, ogórka oraz listkami lubczyku. Podawać z pieczywem....Smacznego :) Plastry szynki rozłożyć na desce, na każdym ułożyć kopiastą łyżkę sałatki i zrolować.Ot i cała "czarna robota" wykonana, bo dekoracja, to już czysta przyjemność

Gosia gotuje