dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego(...)sałacie układamy pokrojone na cztery części jajko, przekrojone na pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren
Jacob Tastesmielony - papryka mielona - olej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie Mięso kroję w średnio grube plastry, nacieram zmiażdżonym czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażam plastry mięsa z dwóch stron na bardzo rumiano. Zmniejszam gaz i podlewam mięso gorącą wodą(...)było do połowy przykryte. Duszę do miękkości ( około 1,5 - 2 godziny ). W razie potrzeby podlewam jeszcze gorącą wodą. Miękkie plastry mięsa przekładam na półmisek. Do zawartości patelni dodaję rozrobioną śmietanę z mąką i odrobina wody. Mieszam i gotuję powstały sos jeszcze ok. 3 minuty aż zgęstnieje i ładnie się połączy. Jeśli podaję posiłek od razu to mięso na półmisku
Kuchnia z widokiem na ogródmarchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez(...)pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą, jajkiem na twardo. Dobrze smakuje również z ziemniakami lub świeżym pieczywem z masłem. Zakwas na żur: 1 szklanka mąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże ząbki czosnku (w łupinach) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka wody z kiszonych ogórków Zakwas najlepiej przygotowywać w kamiennym
Zawsze głodna!Wiosna i lato to czas kiedy w ogródeczku mojej przyszłej teściowej można znaleźć wiele smakowitych warzyw – ogórki, fasolkę szparagową, bób oraz młodą botwinkę. Kiedy byliśmy u niej jakiś czas temu przywiozłam sobie dość pokaźną porcję botwinki właśnie. Była już zupa, był chłodnik, przyszedł czas na kurczaka w botwince. To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne(...)liście i buraczki kulka mozzarelli pokrojona w plastry – tyle samo ile plastrów kurczaka 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku masło 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy, obieramy
Życie ze smakiemprzydomowym garnku stały w oknie kamionki napełnione mlekiem. Wystarczyło kilka upalnych dni aby mleko się zsiadło. Ale jakie mleko! To mleko można było kroić nożem. Było pełne i przesmaczne. Część babcia roztrzepywała i mieszała z pokrojonymi ogórkami i ziołami, a z reszty powstawał kolejny przysmak lata, biały tłusty ser…Aż mi ślinka cieknie na myśl o tych smakołykach(...)tureckiego lub greckiego jogurtu 100 ml pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonej mięty 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 15 cm świeżego ogórka sól do smaku Dodatkowo 200 g angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez
codojedzeniajeszcze jedna rzecz. Można je podać tak jak na załączonym obrazku, ale można również rozłożyć rukolę (czy inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera), a jeszcze lepiej ser kozi, ale ja nie tykam... pozostawiam(...)minut aż zrobią się lekko miękkie (takie są najlepsze i nie warto trzymać ich w piekarniki zbyt długo). Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skóry, ostudzone kroimy w grube plastry. Ser feta rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca razem z serkiem śmietankowym i jogurtem naturalnym (lub śmietaną). Na umytej i osuszonej rukoli układamy plastry buraka, smarujemy go warstwą serka
bistro mamapokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc nie warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu obsmażyć ziemniaki tak, by nie były surowe w środku. Pokroić dymkę. Plastry chorizo pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka ze szczyptą soli roztrzepać w salaterce tak, by się pieniły, czyli mocniej niż(...)zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną). ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie
Weekendy w domu i ogrodzietorebki mają 100, czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie(...)ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować go nawet nieco dłużej, dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy zimnego). Kroimy łososia i ogórka
Proste-przepisy.plilości domowników i naszego apetytu)przyprawa do schabupapryka słodkamajeranekpieprzsólsłodka papryka2 jajkabułka tarta3 plasterki sera żółtego4 plasterki szynki1 spora cebula1 mała marchewkazieleninaWykonanie:Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych(...)patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego
Walijskie Pichcenieheight: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna(...)oczywiście wyciskamy praską i wszystko razem mieszamy aż do połączenia – odstawiamy na około 20 minut , mieszamy przed użyciem . Warzywa które mają służyć jako zdrowy wypełniacz tortilli, kroimy w niezbyt duże plastry . Rozpalamy grilla tylko sobie znanym sposobem i używając tajników swej precyzyjnej , wyspecjalizowanej ,techniki grillowania , grillujemy piersi , boczuś i tortille " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyupalne, jak dzisiejszy - nie zapominajcie o napojach i nawadnianiu organizmu! :) Ja jestem wierną fanką domowej lemoniady, cudownie orzeźwiającej, z ogórkiem, cytryną i miętą, a czasem nawet z truskawką lub pomarańczą i grejpfrutem :) Dziś jednak mam dla was coś bardziej egzotycznego ;) Arbuzada, czyli napój za arbuza ;) Tak - arbuz sam W sobie ma dużo fruktozy - ale nie dajmy się zwariować z liczeniem(...)plastrów arbuza w lodówce - polecam Wam naczynia polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl/. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni obecnie gości ta salaterka: http://www.kupszklo.pl/salaterka-warstwowa-drewno-szklo-fi-215.html i powiem Wam szczerze, że w rzeczywistości prezentuje się o niebo lepiej. Szkło jest solidne, dno salaterki grube, a drewniana przykrywka - podkładka świetnie spisuje się jako deska do krojenia
Spektrum Smakugulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza(...)zostawiamy na przynajmniej godzinę. Wszystkie składniki dobrze przygotowanego czulentu powinny być miękkie, tak by rozpływały się w ustach. Na końcu dokładnie wszystko mieszamy i podajemy z kiszonymi ogórkami. Jeżeli po odwinięciu z koca zostanie trochę bulionu a wszystkie składniki będa miękkie, po wymieszaniu powstanie aksamitny sos który pasuje do kaszy a portawa nie będzie sucha. Życzę smacznego
Kulinarne życiePolecam upiec w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią . Do pieczonych kotletów wystarczy ugotować ziemniaki, zrobić jakąś surówkę. Zimne kotlety można zjeść z pajdą chleba jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach. Tym razem upiekłam 6 dużych kotletów wieprzowych faszerowanych serem topionym i świeżą bazylią . Polecam pyszne Pieczone kotlety z serem i bazylią. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej(...)przygotować pieczone kotlety z serem i bazylią? Łopatkę wieprzową mielimy lub siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, mieszamy i dzielimy na 6 części. Ser topiony kroimy na 6 kawałków. Każdą część mięsa spłaszczamy, kładziemy na środku kawałek sera topionego i siekaną bazylię, zlepiamy dokładni aby ser podczas pieczenia nie wypłynął, formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięweekend nie rozpieszczał nas zbytnio ładną pogodą postanowiłam poprawić sobie humor jakimś smacznym rozgrzewającym obiadem. Mój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia(...)łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i śliwki. Dolewamy wino
Pobite gary Barbarykroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich plasterkach Następnie robimy sos: 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli łyżka bardzo drobno posiekanego ogórka konserwowego(...)samej patelni podsmażamy na złoto plasterki boczku. Na drugiej patelni podgrzewamy rozkrojone na pół bułki (środkiem do dołu). Teraz składamy całość: w na dolną połówkę bułki kładziemy usmażone hamburgery, plastry chrupiącego boczku, warzywa - polewamy sosem i zamykamy drugą połówką bułki posmarowaną musztardą. Ja robię hamburgery właśnie tak, ale wierzę, że każdy ma na nie swój własny sposób. Jaki jest Wasz
Kulinarne Inspiracje