Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej(...)piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej do niej 2/3 masy. Delikatnie wciśnij śliwki (jedna obok drugiej, bez robienia przerw) i wylej resztę masy. Piecz 40-45 minut. Krój dopiero następnego dnia. Przepis dodaję do akcji: W temat filmów o jedzeniu świetnie wpisuje się Jestem miłością (2010, Luca Guadagnino) z Tildą Swinton w roli głównej
Qlinarnie i Qlinarniebrązowe i odkładamy na bok. Grilujemy dwa duże plastry cebuli i też odkładamy na bok. Karmelizowana Gruszka: Rozgrzewamy na patelni pół szklanki miodu, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę i czekamy, aż nasz sos zrobi się gęsty, a gruszka miękka i złocista. Hummus z buraka: Naszego buraka obierany ze skórki i kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia(...)cebulkę, potem dajemy karmelizowaną gruszkę, a na to wszystko guacamole i przykrywamy pieczarką. Zawsze możecie dodać do tego przepisu to co Wy lubicie, np. boczek, kawałki awokado zamiast guacamole, ogórek, sos bbq, jajko sadzone, jak zwykle szalejcie i dajcie to co macie pod ręką, albo na co akurat przyjdzie Wam ochota. A co znajdzie się na waszym burgerze paleo? Smacznego
PaleoLifełyżki mąkiziele angielskieliść laurowymielony czarny pieprz mielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony)przyprawa do gyrosasól Sposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić(...)jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.7. Gotowy sos podajemy z tym na co mamy ochotę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie
Kuchnia domowa Aninaturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące. Ja robię tak, że nabieram mąkę łyżką i sypię bezpośrednio na mięso, ręką rozsmarowując na wszystkie kawałki z obu stron(...)trzeba - obieramy), oddzielamy kapelusze od nóżek i kroimy tylko kapelusze na większe kawałki. Nóżek nie kroimy. Tak przygotowane pieczarki dorzucamy wraz z rozmarynem do mięsa i dusimy całość do miękkości. Ok. 40-50 minut W tym czasie możemy przygotować marchewkę z jabłkiem ucierając je na małych oczkach. Można też zrobić mizerię: ogórek pokroić w cienkie plasterki, trochę posolić do smaku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego 2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy(...)skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego imbiru sałata, pomidory, cebula ketchup, majonez, musztarda CHILI CON CARNE Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy(...)prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem i musztardą. Smacznego
Moje-pitraszenieByła mizeria trochę inaczej , dla niektórych zwyczajna, dla niektórych mniej. Dzisiaj przedstawiam Wam nowe oblicze mizerii, mizerii bez ogórków, ale za to najpyszniejszej na świecie. Nigdy wcześniej nie wpadłam na to, by przygotować mizerię z cukinii... mimo iż zjadamy jej dość spore ilości i bardzo lubimy. Dzięki sugestii czytelniczki, że najlepsza jest mizeria właśnie z cukinii, nie omieszkałam oczywiście(...)kwaśnej śmietany, lub śmietany z jogurtem naturalnym lub samego jogurtu naturalnego - sól i świeżo mielony pieprz Cebulę drobno kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Ścieramy na tarce, na cienkie plastry. Przekładamy do miski z cebulą, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy (ja podduszam jeszcze trochę dłońmi, by szybciej zmiękła) i odstawiamy
Smaczne Zdrowenawet wielbicielom mięsa, gdyż jest ba rdzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów . Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów(...)oleju około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna) sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony czosnek, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, można ją nawet pogotować trochę
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonej kiełbasy 250g pieczarek 3 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 300g żółtego sera gouda przyprawa do grilla 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz(...)małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Kiełbasę pokroić w plasterki, oprószyć przyprawą do grilla i lekko zrumienić na oleju. Ogórki również pokroić w plasterki. 4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w plasterki. 5. Żółty ser zetrzeć na tarce
Szalona Kuchnia Ewelinyjajko 1 białko 4 ogórki małosolne sól, pieprz natka pietruszki, koper pozostałe: 3 jajka ugotowane sos tatarski Winiary 1 ogórek małosolny Ciasto: Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy(...)podpieczony wystudzony spód tarty. Farsz tatarski: Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka
wesoła kuchniamarynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je z chili i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy ocet winny i oliwę, przykrywamy lub owijamy folią naczynie i wstawiamy(...)patelnię i dusimy 4-5 minut. Przewracamy mięso na drugą stronę, dusimy kolejne 4 minuty. Po wyjęciu z patelni, odstawiamy gotowe piersi na 2 minuty, dopiero wtedy kroimy na plastry i układamy na talerzach. Do ryżu dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Nakładamy ryż na talerze obok mięsa, dekorujemy pikantną salsą. Smacznego
Kuchnia PrezydentowejKarkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona. 4 Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele
Kuchnia Bazyliiniektóre szkodliwe związki nie przenikają do pożywienia. Ten domowy wyrób to naprawdę pyszna przekąska, czy dodatek do pieczywa. Przyznam, że lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem. 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki(...)czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała. Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę. Kroić na grubsze plastry. (*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać szkodliwe związki. (**) Należy użyć woreczków przeznaczonych do żywności i mogących być poddanym
Di gotujeodstaw do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Możesz go również wachlować, delikatnie mieszając, aby przyśpieszyć proces. Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i rozcieramy na proszek w moździerzu. Następnie marchew przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny(...)warzyw Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. Zwiń
Food Squarełyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry lub pozostawić w takiej formie jak jest. Umieszczamy go w zamykanym pojemniku, do którego ścieramy skórkę z pomarańczy sparzonej wcześniej wrzątkiem. Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy(...)położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku. Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski, ale jeśli będziecie zajadać w plenerze, to podajcie go gościom w całości. :) Sos cebulowy: pozostały płyn z marynaty kurczaka 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżeczka
Cooking Monster