ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:61/76)

Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 181

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki na małą keksówkę: 2 cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej(...)piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej do niej 2/3 masy. Delikatnie wciśnij śliwki (jedna obok drugiej, bez robienia przerw) i wylej resztę masy. Piecz 40-45 minut. Krój dopiero następnego dnia. Przepis dodaję do akcji:     W temat filmów o jedzeniu świetnie wpisuje się  Jestem miłością  (2010, Luca Guadagnino) z Tildą Swinton w roli głównej

Qlinarnie i Qlinarnie
Burger paleo z hummusem z buraka i karmelizowaną gruszką 120

brązowe i odkładamy na bok. Grilujemy dwa duże plastry cebuli i też odkładamy na bok. Karmelizowana Gruszka: Rozgrzewamy na patelni pół szklanki miodu, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę i czekamy, aż nasz sos zrobi się gęsty, a gruszka miękka i złocista. Hummus z buraka: Naszego buraka obierany ze skórki i kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia(...)cebulkę, potem dajemy karmelizowaną gruszkę, a na to wszystko guacamole i przykrywamy pieczarką. Zawsze możecie dodać do tego przepisu to co Wy lubicie, np. boczek, kawałki awokado zamiast guacamole, ogórek, sos bbq, jajko sadzone, jak zwykle szalejcie i dajcie to co macie pod ręką, albo na co akurat przyjdzie Wam ochota. A co znajdzie się na waszym burgerze paleo? Smacznego

PaleoLife
Szynka w sosie polskim 146

łyżki mąkiziele angielskieliść laurowymielony czarny pieprz mielona czerwona słodka paprykakilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony)przyprawa do gyrosasól Sposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem.2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić(...)jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.7. Gotowy sos podajemy z tym na co mamy ochotę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 160

naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące. Ja robię tak, że nabieram mąkę łyżką i sypię bezpośrednio na mięso, ręką rozsmarowując na wszystkie kawałki z obu stron(...)trzeba - obieramy), oddzielamy kapelusze od nóżek i kroimy tylko kapelusze na większe kawałki. Nóżek nie kroimy. Tak przygotowane pieczarki dorzucamy wraz z rozmarynem do mięsa i dusimy całość do miękkości. Ok. 40-50 minut W tym czasie możemy przygotować marchewkę z jabłkiem ucierając je na małych oczkach. Można też zrobić mizerię: ogórek pokroić w cienkie plasterki, trochę posolić do smaku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z mięsa mielonego 123

ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego  2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy(...)skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Hamburger z Chili con carne. 179

dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego imbiru sałata, pomidory, cebula ketchup, majonez, musztarda CHILI CON CARNE Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy(...)prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem i musztardą. Smacznego

Moje-pitraszenie
MIZERIA CAŁKIEM INACZEJ 193

Była mizeria trochę inaczej , dla niektórych zwyczajna, dla niektórych mniej. Dzisiaj przedstawiam Wam nowe oblicze mizerii, mizerii bez ogórków, ale za to najpyszniejszej na świecie. Nigdy wcześniej nie wpadłam na to, by przygotować mizerię z cukinii... mimo iż zjadamy jej dość spore ilości i bardzo lubimy. Dzięki sugestii czytelniczki, że najlepsza jest mizeria właśnie z cukinii, nie omieszkałam oczywiście(...)kwaśnej śmietany, lub śmietany z jogurtem naturalnym lub samego jogurtu naturalnego - sól i świeżo mielony pieprz Cebulę drobno kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Ścieramy na tarce, na cienkie plastry. Przekładamy do miski z cebulą, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy (ja podduszam jeszcze trochę dłońmi, by szybciej zmiękła) i odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) 183

nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest ba rdzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów . Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów(...)oleju około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna) sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony czosnek, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, można ją nawet pogotować trochę

e-PrzepisyKulinarne
Pizza farmerska 127

łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonej kiełbasy 250g pieczarek 3 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 300g żółtego sera gouda przyprawa do grilla 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz(...)małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3.  Kiełbasę pokroić w plasterki, oprószyć przyprawą do grilla i lekko zrumienić na oleju. Ogórki również pokroić w plasterki. 4.  Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w plasterki. 5.  Żółty ser zetrzeć na tarce

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z botwinką po tatarsku 143

jajko 1 białko 4 ogórki małosolne sól, pieprz natka pietruszki, koper pozostałe: 3 jajka ugotowane sos tatarski Winiary 1 ogórek małosolny Ciasto: Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy(...)podpieczony wystudzony spód tarty. Farsz tatarski: Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka

wesoła kuchnia
Chicken Daily Superior 162

marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je  z chili i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy ocet winny i oliwę, przykrywamy lub owijamy folią naczynie i wstawiamy(...)patelnię i dusimy 4-5 minut. Przewracamy mięso na drugą stronę, dusimy kolejne 4 minuty.  Po wyjęciu z patelni, odstawiamy gotowe piersi na 2 minuty, dopiero wtedy kroimy na plastry i układamy na talerzach. Do ryżu dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Nakładamy ryż na talerze obok mięsa, dekorujemy pikantną salsą. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka w sosie własnym 396

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona. 4 Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele

Kuchnia Bazylii
Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) 3066

niektóre szkodliwe związki nie przenikają do pożywienia. Ten domowy wyrób to naprawdę pyszna przekąska, czy dodatek do pieczywa. Przyznam, że lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem. 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki(...)czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.  Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę.  Kroić na grubsze plastry. (*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać szkodliwe związki. (**) Należy użyć woreczków przeznaczonych do żywności i mogących być poddanym

Di gotuje
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 134

odstaw do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Możesz go również wachlować, delikatnie mieszając, aby przyśpieszyć proces. Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i rozcieramy na proszek w moździerzu. Następnie marchew przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny(...)warzyw Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. Zwiń

Food Square
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 124

łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry lub pozostawić w takiej formie jak jest. Umieszczamy go w zamykanym pojemniku, do którego ścieramy skórkę z pomarańczy sparzonej wcześniej wrzątkiem.   Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy(...)położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku.   Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski, ale jeśli będziecie zajadać w plenerze, to podajcie go gościom w całości. :)     Sos cebulowy: pozostały płyn z marynaty kurczaka 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżeczka

Cooking Monster