ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:61/76)

Hamburger z Chili con carne. 182

dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego imbiru sałata, pomidory, cebula ketchup, majonez, musztarda CHILI CON CARNE Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy(...)prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej strony. Bułki smarujemy majonezem i musztardą. Na spodzie układamy mięso i kładziemy na nim ser. Na to wykładamy ogórki konserwowe w plasterkach. Następnie wykładamy nasze chili con carne. Przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną majonezem i musztardą. Smacznego

Moje-pitraszenie
MIZERIA CAŁKIEM INACZEJ 196

Była mizeria trochę inaczej , dla niektórych zwyczajna, dla niektórych mniej. Dzisiaj przedstawiam Wam nowe oblicze mizerii, mizerii bez ogórków, ale za to najpyszniejszej na świecie. Nigdy wcześniej nie wpadłam na to, by przygotować mizerię z cukinii... mimo iż zjadamy jej dość spore ilości i bardzo lubimy. Dzięki sugestii czytelniczki, że najlepsza jest mizeria właśnie z cukinii, nie omieszkałam oczywiście(...)kwaśnej śmietany, lub śmietany z jogurtem naturalnym lub samego jogurtu naturalnego - sól i świeżo mielony pieprz Cebulę drobno kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Ścieramy na tarce, na cienkie plastry. Przekładamy do miski z cebulą, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy (ja podduszam jeszcze trochę dłońmi, by szybciej zmiękła) i odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) 187

nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest ba rdzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów . Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów(...)oleju około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna) sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony czosnek, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, można ją nawet pogotować trochę

e-PrzepisyKulinarne
Pizza farmerska 132

łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonej kiełbasy 250g pieczarek 3 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 300g żółtego sera gouda przyprawa do grilla 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól pieprz(...)małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3.  Kiełbasę pokroić w plasterki, oprószyć przyprawą do grilla i lekko zrumienić na oleju. Ogórki również pokroić w plasterki. 4.  Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w plasterki. 5.  Żółty ser zetrzeć na tarce

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z botwinką po tatarsku 146

jajko 1 białko 4 ogórki małosolne sól, pieprz natka pietruszki, koper pozostałe: 3 jajka ugotowane sos tatarski Winiary 1 ogórek małosolny Ciasto: Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy(...)podpieczony wystudzony spód tarty. Farsz tatarski: Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka

wesoła kuchnia
Chicken Daily Superior 169

marynatą. Owijamy naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki (lub co najmniej na kilka godzin). Wyciągamy 30 minut przed planowanym smażeniem. 2. Przygotowujemy salsę : obrane ogórki i pomidora (bez pestek!) kroimy w małą kostkę, w szklanej misce łączymy je  z chili i posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy ocet winny i oliwę, przykrywamy lub owijamy folią naczynie i wstawiamy(...)patelnię i dusimy 4-5 minut. Przewracamy mięso na drugą stronę, dusimy kolejne 4 minuty.  Po wyjęciu z patelni, odstawiamy gotowe piersi na 2 minuty, dopiero wtedy kroimy na plastry i układamy na talerzach. Do ryżu dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Nakładamy ryż na talerze obok mięsa, dekorujemy pikantną salsą. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka w sosie własnym 408

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona. 4 Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele

Kuchnia Bazylii
Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) 3070

niektóre szkodliwe związki nie przenikają do pożywienia. Ten domowy wyrób to naprawdę pyszna przekąska, czy dodatek do pieczywa. Przyznam, że lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem. 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki(...)czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.  Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę.  Kroić na grubsze plastry. (*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać szkodliwe związki. (**) Należy użyć woreczków przeznaczonych do żywności i mogących być poddanym

Di gotuje
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 138

odstaw do całkowitego wystudzenia (powinien mieć temperaturę pokojową). Możesz go również wachlować, delikatnie mieszając, aby przyśpieszyć proces. Łosoś z marchewki (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Marchewki obieramy, a następnie kroimy na długie pasy za pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i rozcieramy na proszek w moździerzu. Następnie marchew przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny(...)warzyw Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu posmaruj wasabi a na środek wyłóż wybrane dodatki, np. łososia z marchewki i ogórka. Zwiń

Food Square
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 129

łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry lub pozostawić w takiej formie jak jest. Umieszczamy go w zamykanym pojemniku, do którego ścieramy skórkę z pomarańczy sparzonej wcześniej wrzątkiem.   Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy(...)położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku.   Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski, ale jeśli będziecie zajadać w plenerze, to podajcie go gościom w całości. :)     Sos cebulowy: pozostały płyn z marynaty kurczaka 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżeczka

Cooking Monster
Ozorki w sosie chrzanowym 157

ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki. Z reguły zalewane były galaretką i podawane na zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej(...)Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy.Ozorki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, zalewamy sosem i podgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 215

Ryszard czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy(...)Czechów) Lublin Caprese z ormiańskim serem czanach Składniki 1 duży pomidor odmiany lima ok 6 grubych plastrów sera czanach ocet winny biały oliwa 4 duże listki bazylii kilka gałązek majeranku i oregano pół łyżeczki igiełek tymianku odrobina szczypiorku ząbek czosnku Do dzieła!!! Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie zioła, czosnek, 5 łyżek oliwy i jedną łyżkę

sierotka maRysia w kuchni
Dolnośląska Skandynawia 145

rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (od strony krótszego boku). Tak otrzymany rulon kroimy na jedno- lub dwucentymetrowe plastry, plastry stawiamy pionowo i spłaszczamy od góry, starając się, żeby z co najmniej jednej strony ciasto wyszło na bok (będzie widoczny ślimak z nadzienia). Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)jutra w takim razie. Róża pomarszczona w dziczy W taką pogodę Teodor chowa się gdzie się da. Tu- do naszej szklarni. Uchwyciłam moment, w którym przekonuje się, że ogórki kłują. Niezrażony pokłutym nosem Teodor poszedł spać w szklarni.  Aaaaa! I zapomniałabym- ideę bułeczek szerzę w akcjach

les mirabelles
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 302

klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg) 3 łyżki miałkiej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka grubo zmielonego, czarnego pieprzu(...)brytfanny i odstawić polędwicę na deskę do krojenia na ok. 15-20 minut (pod żadnym pozorem nie przekrajać ani nie nakłuwać mięsa, ponieważ pieczeń cały czas piecze się w środku; jej przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci ona swoją idelną teksturę i walory kulinarne!). Podawać pokrojoną w plastry plastry o grubości

Jem więc Jestem
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 182

najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby

ladykitchen