ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:48/76)

Kurczak burger 149

hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory(...)drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdą bułkę ułożyć liść sałaty, kawałek mięsa, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i polać sosem. Wszystko przykryć liściem sałaty i bułkę. Smacznego. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulkę 2. Zmiksować pomidory 3. Usmażyć cebulę, wlać zmiksowane pomidory

KuchniaWeDwoje.pl
Kiełbasa duszona w cebuli z chrupiącą kaszą gryczaną 191

Połączenie kaszy z kiełbasą w cebuli i ogórkiem kiszonym,    to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium(...)słonecznika, sos chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży szczypiorek, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę kroimy w plastry i oprószamy solą. Z kiełbasy ściągamy skórkę (nie jest to konieczne), kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy 2-3  łyżki oleju, dodajemy cebulą, kiełbasę i podsmażamy. Przykrywamy pokrywką

Moniki Smakołyki
Placki ziemniaczano-gryczane z tuńczykiem i warzywami 163

oleju roślinnym -papryka, ogórek, pomidor -plastry żółtego sera -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, harissa -sos czosnkowy Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Ugotowanego ziemniaka zgniatamy. Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy. Zlewamy nadmiar wody. Ziemniaki łączymy i mieszamy z jajkiem. Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy. Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa kroimy. Na blaszce kładziemy papier

Maminek kulinarny
Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 212

drobne plasterki kabanosy i ogórek kiszony. Na wierzch układamy pokrojony w plastry ser. Całość znów delikatnie polewamy sosem kebab-gyros. Tortille zwijamy w rulon. Układamy na rozgrzanej patelni (minimalny płomień) i podpiekamy chwilę z obu stron, aż ser zacznie się topić, a tortille nabiorą lekko złotego koloru (lekko się podpieką). Ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy. Smakują

Słodkie okruszki
Sałatka Wielkanocna 372

obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku , razem z pokrojonymi ogórkami na godzinkę ,żeby troszkę obeschły , wtedy sałatka nie będzie pływać . Jabłko i cebulę obieramy i siekamy drobniutko . Wszystkie składniki łączymy w jednej misce , razem z majonezem,musztardą,solą,pieprzem i mieszamy . Przekładamy do miski , pokrywamy majonezem i dekorujemy plastrami, farbowanego buraczkiem, jajka

Ogrodnik w podróży
Wódka i ziemniak – szlachetna para 164

zwięzłe. Można je kroić w plastry. Zupa: krem ziemniaczany Bellarosa z kiszoną kapustą, skwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura

królestwo garów
Zrazy z mięsa mielonego 159

plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana i przyprawy  to składniki  na sos koperkowo - czosnkowy do zrazów. Do mięsa ścieramy pół cebuli i ząbek czosnku. Dodajemy do smaku sól i pieprz, dosypujemy solidną szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy

Maminek kulinarny
Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem 123

pieprzymy. Pomidora, ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię pokrojoną w plastry mozarellę. Zapiekamy jeszcze

Pobite gary Barbary
Burgery wołowe 129

plastry pomidora (ok 40 g), - ogórek kwaszony (ok. 30 g), - 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 2. Kroimy drobno natkę pietruszki. 3. Łączymy mięso

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Przekąski na imprezę. 278

Całość zawijam w rulon, owijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tortille kroję na kawałki o grubości ok 1 cm.  Ja zazwyczaj robię dwie wersje smakowe: - salami chilli, sałata lodowa, papryka - łosoś, ogórek zielony, rukola lub inna sałata.  Sałatka ala Caprese.  Jak zrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak(...)polewam sosem balsamicznym (sos można kupić w Lidlu).  Roladki z szynki i sera. Kolejna prosta w przygotowaniu przystawka. Do przygotowania której potrzeba sera żółtego, szynki konserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość wg. uznania. Ser żółty ścieram na tarce, dodaję ząbek czosnku oraz majonez. Całość mieszam. Tak przygotowany ser zawijam w szynkę. Jaja faszerowane.  Przepisów na jajka faszerowane

Pani domowa
Roladki wołowe 125

rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso było bardziej miękkie) pieprz sól 2 łyżki mąki pszennej rozmieszanej w 3/4 szklanki wody Ogórka kroimy na ćwiartki

PatiGotuje
Rolada ze śledzia 149

krojenia rozłożyć folię do żywności i ułożyć na niej 2 płaty śledziowe. Lekko rozbić je tłuczkiem, najlepiej przez folię. Ponownie osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować serkiem. Cebulę, ogórki i natkę pietruszki wyłożyć na serek i całość zwinąć ciasno w roladę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną roladę pokroić w plastry o szerokości

Pieguskowa Kuchnia
Sushi maki z ogórkiem i surimi 157

ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka tajska. 155

koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing - łączymy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Wyjmujemy z lodówki mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym po 2 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy mięso na drewnianą deskę i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie na suchą patelnię wysypujemy sezam i go podprażamy. Mięso kroimy w drobne plastry i rozkładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula 10 g musztarda gruboziarnista 20 g miód 5 g oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty(...)musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa. DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino Składniki: 2 jajka 2 tosty pełnoziarniste świeże masło 10 g 2 plastry szynki

karmelowy