ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:47/76)

NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli... 111

Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego(...)naleśniki w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby całość dobrze się skleiła (chociaż niekoniecznie). Krok 3. Schłodzone rulony naleśnikowe odwijamy z  folii, kroimy w grube plastry i układamy na udekorowanym półmisku. Duży talerz wykładamy liśćmi sałaty, rozkładamy plastry pomidora, na każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką

Moja Książka Kucharska
Roladki mięsne z naleśników 180

dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe,  co kto woli i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły.  Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki kroimy na plasterki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 511

słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym(...)można pierś zacząć kroić na plastry. Nie owijam piersi w folię po wyjęciu z pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku

Sztuka gotowania w/g Samiry
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 215

cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 140

cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru.   GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe

Menmagazine
Wielkanocna terrina z jajkiem na twardo 270

dodanie sporej szczypty płatków chili) sałata, ogórek, rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa) Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy folią spożywczą, a plastry wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko na siebie zachodziły. Śmietankę podgrzewamy i gorącą zalewamy żelatynę. Odstawiamy na chwilę, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy

Ratunku obiad
Koktajl z ogórka + film 176

obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Kilka listków mięty oraz koperek drobno siekamy. Do wysokiej miski przekładamy pokrojone ogórki, wlewamy jogurt oraz wyciśnięty sok z cytryny, wrzucamy mięte oraz koperek, całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy kostkę lodu a szklanki dekorujemy plastrem ogórka i miętą

Smakowite Dania
Makaronowa sałatka z czosnkiem i kurczakiem 154

łyżeczka curry  pół łyżeczki pieprzu czarnego  4 łyżki oleju  1 cebula  Wykonanie  Pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę , następnie dodaję wszystkie wymienione przyprawy oraz pokrojoną cebulę w plastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . Kiedy nasze mięso mamy(...)osoloną , dodaję nasz makaron ryżowy i odstawiam pod przykryciem około 10 minut , po tym czasie odlewam, przelewam zimną wodą i odstawiam do odcedzenia całej wody , a następnie porę kroję w plasterki , ogórka konserwowego w kostkę , oraz pomidory suszone kroję w kostkę , jak mam przygotowane wszystkie składniki , na deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi , pokrojony

Mój Smak
SAŁATKA JARZYNOWA 190

marchewki, kawałek selera i 1 korzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone i zmielone zielone części warzyw-natek), sól, majonez   n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej(...)warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać do miski – lekko posolić – zamieszać + zblanszowane pory + ziemniaki pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę  n/z: pory

Tradycyjna kuchnia inaczej
Przekąski z tortilli 122

płaskie łyżki majonezu 6 średnich plastrów żółtego sera 6 plasterków kiełbasy żywieckiej lub innej 1 średni ogórek korniszony Przygotowanie: Placki tortilli wyjmujemy z opakowania i na gorącej i suchej patelni obsmażamy je z obu stron po 0,5 minuty.Odstawiamy na kilka minut aby się lekko ostudziły. W tym czasie z ogórka odkrajamy końcówki i kroimy go wzdłuż w cienkie plasterki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dewolaje w sezamie i słoneczniku 158

ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z tortellini i ananasem 316

Można dodać także kawałek świeżego ogórka. Składniki: 1 opakowanie tortellini z nadzieniem mięsnym (250 g) 250 g szynki konserwowej plastry ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy majonez sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane pierożki odcedzamy i studzimy. Odcedzonego ananasa i szynkę konserwową kroimy w małą kostkę. Tortellini mieszamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 174

tnę na cienkie plastry na mandolinie lub szatkownicy. Wszystkie pokrojone ogórki lądują w misce. Solę i cukrzę je, żeby puściły sok i zmiękły. Tak naszykowane odstawiam na sito na jakeś 20 minut, po czym osączam je dokładnie, odciskam i wkładam do salaterki. Jogurt mieszam z odrobiną soli i pieprzem. Szalotkę obieram i kroję bardzo drobno. Szczypior, razem

Karo in the Kitchen
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 185

przerostów, kroimy w cienkie plastry, płuczemy w wodzie, osuszamy i obtaczamy w mleku i mące cebulę obieramy i kroimy w talarki na rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem

zobacz ich smak
Tosty z papryką i serem żółtym 201

zwykły chleb też da radę)- 4 plastry sera żółtego (ja użyłam odmian: maasdammer oraz starej goudy)- pół żółtej papryki- pół czerownej papryki- szczypiorek z cebulki dymki- suszona bazylia, sproszkowany czosnek- pomidorek, ogórek (jako dodatek)Sprawa jest niezwykle prosta. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kromki chleba.Paprykę kroimy w krążki i układamy

W mojej holenderskiej kuchni