daję kolorowy) Obrane ziemniaki pokroić na kawałki, ja kroję wzdłuż na pół i następnie w półkrążki (mam małe ziemniaki). Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić również w nieduże kawałki (ja kroję na ćwiartki i następnie każdą ćwiartkę w plastry. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior oraz pokrojone w plastry ogórki. Całość wymieszać. Sos: Do miski odważyć jogurt
Smaczne Zdrowewody z solą, z dodatkiem koperku, chrzanu i czosnku. Ogórki małosolne w plastrach. Składniki: ogórki, gorąca woda, sól, chrzan, czosnek, koperek, Przygotowanie: Zawsze przygotowując zalewę do ogórków małosolnych stosujemy zasadę: 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojenie. Najłatwiej zrobić rolady z podłużnego kawałka szynki ponieważ najłatwiej go pokroić. Mięso myjemy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Rozbijamy je z obu stron starając się nadać im kształt prostokąta. Na nadzienie kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę w słupki a ogórki wzdłuż na pół na następnie również wzdłuż na 3-4 kawałki. Zawijanie. Kładziemy rozbite mięso
Kulinarna Patilogia-łyżkę majonezu-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego-przyprawę tzatziki-kilka plastrów żółtego seraBagietki nacinamy wzdłuż i rozchylamy, wykładamy plastrami żółtego sera.Jogurt i majonez mieszamy razem, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki.Cebule kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z odsączonym z oleju tuńczykiem.Kroimy również w kostkę kiszone ogórki.Bagietki wstawiamy do kuchenki mikrofalowej lub do piekarnika na czasroztopienia się
Maminek kulinarnypomidor połowa cebuli ogórek ser topiony w plastrach np. cheddar 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa curry przyprawa kebab-shoarma sól pieprz ketchup Sos musztardowo-majonezowy: 2 łyżeczki musztardy (dałam miodową, bo taką miałam) 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii. Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy(...)pół plasterki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy również na półplasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Sos: W miseczce mieszamy wszystkie składniki razem. Placki tortilli grzejemy na patelni. Następnie smarujemy sosem musztardowo-majonezowym. Układamy pomidora, ogórek, cebulę, fileta, ser topiony w plastrach pokrojony na mniejsze kawałki, posypujemy kukurydzą. Polewamy ketchupem, zwijamy w tortillę. Przekładamy na patelnię zwiniętą
Gotuj z Mąkąpasztet jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań na wielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko
Obiad gotowykiszone kroimy w małą kostkę. Do dużej miski przeciskamy przez praskę ostudzone ziemniaki i dodajemy do nich zrumienioną cebulkę, pokrojone ogórki oraz odsączony z zalewy groszek. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia i dodajemy do pozostałych składników. Następnie wbijamy surowe jajko, wsypujemy mąkę, wszystko doprawiamy solą
Smakowite Daniaowoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor Natka pietruszki Sól Pieprz Sos czosnkowy Wykonanie: Cukinię kroimy w cienkie spaghetti, układamy na talerzach. Ser, polędwicę i ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i pieprzem. W dalszej kolejności
Smaki Ewywiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem.Odkładamy do lodówki(...)dodajemy kilka kropel octu balsamicznego.Pieczarki kroimy na cztery - sześć części, wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na najmniejszym ogniu na 10 minut.Odstawiamy pokrywkę i ustawiamy na największym palniku co chwila podrzucając patelnią, aż grzyby zbrązowieją.Rozgrzewamy patelnię grillową, bez użycia tłuszczu wrzucamy mięso, jak się zrumieni będzie gotowe.Ogórek zielony kroimy na cztery części wzdłuż
BaRepastalerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na plastry i polewamy przyrządzonym sosem
Walijskie Pichceniepomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne 2 szczypty czarnuszki 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Pomidora i fasolkę myjemy. Osuszamy. Pomidora kroimy na plastry i rozkładamy na talerzu. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki. Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody
Moja smaczna kuchniamakaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki(...)sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą się idealnie jako zimna przekąska sylwestrowa – elegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry. 2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę. 3. Sos mieszamy z olejem i wodą. 4. Na sałatce układamy plastry kurczaka
Pasja SmakuPRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle lub smalcu obsmażamy każdy plaster-po 2-3 minuty /strona. Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel tłuszczu, następnie układamy plastry boczku, na nich cebulę pokrojoną w piórka, na to podsmażoną wołowinę,którą doprawiamy solą pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną
Kopystką po garachjajka, 2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 6 plastrów sera, 4-5 ogórków kiszonych, 2-3 kiełbasy śląskie, puszka kukurydzy, sól i pieprz, majonez 300-400 g . Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, jajka gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki kroimy wg upodobania w kostkę, plastry, pióra... Majonez :) jeżeli nie mamy, to robimy domowy wg przepisu
chleba naszego