ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI 312ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej, 50 dag pieczarek, średniej wielkości ogórek kiszony, 500 g sosu do spaghetti, pieprz chili cayenne, sól, zioła prowansalskie, 4 plastry sera żółtego. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą
JejKuchnia
Meksykańska sałatka z kurczakiem podana w łodeczkach z sałaty 279oleju rzepakowego 50 gram surowego ryżu 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji) 1/2 cebuli 1/2 puszki mieszanki Meksykańskiej marki Bonduelle liście sałaty rzymskiej sos słodko- pikantny: 1 łyżka sambal oelek, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka sosu hoisin, szczypta soli i pieprzu Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez(...)cebulę kroję w drobną kostkę. Smażonego kurczaka, ugotowany ryż, pokrojone warzywa i mieszankę warzyw Bonduelle dokładnie mieszam. Składniki sosu mieszam dokładnie i dodaję do pozostałych składników. Liście sałaty dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Na każdy liść nakładam po 2 łyżki sałatki. Podaję od razu lub schładzam sałatkę przed nałożeniem jej na liście sałaty. Przed podaniem dekoruję plastrami ogórka. Smacznego
Mango Papaja
Sałatka śledziowa 209ziemniaki tak jak dzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji(...)szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w plastry. Śledzia pokroić w paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Układać na talerzu warstwami plastry ziemniaka, śledzia, jajka i ogórka. Poprzekładać fantazyjnie sałatą
Gosia gotuje
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 235grzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie(...)Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy
Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym 474łyżki majonezu (opcjonalnie kukurydza i ogórki kiszone lub konserwowe) Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki i pół plastry. Jajka gotujemy na twardo, przestudzamy, obieramy z łupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy drobniutko, szczypior siekamy do dekoracji. Do miski przekładamy ziemniaki, seler, cebulę i jajka - mieszamy. Dodajemy(...)majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dekorując szczypiorkiem. Opcjonalnie proponuję dodać kukurydzę z puszki bądź ogórki pokrojone w kosteczkę - komponują się pysznie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka grillowa z ziemniakami II 444pomocą nożyka zeskrobujemy skórkę. Płuczemy pod wodą i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Gdy ziemniaki wystygną kroimy je na plastry lub mniejsze kawałki ( w zależności od wielkości ziemniaków). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do ziemniaków. Ogórki również kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wodę mieszamy z oliwą i opakowaniem
My simple kitchen
Koreczki 211pół. Kabanosy pokroić na kawałki długością zbliżone do wielkości kostek sera. W zależności jaką mamy kiełbasę, kroimy ją na plastry lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Nabijać na wykałaczkę dowolną kompozycję składników np. ser, kabanos, papryka, oliwka lub kiełbasa, ser, ogórek, pieczarka. Jakie składniki, ich ilość i kolejność należy wybierać według swoich upodobań przy okazji starając się, żeby całość
Mama Gotuje
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 225typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast
Powiedz dietom nie
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 241Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ).Obtaczamy w mące.W garnku z grubym dnem ( u mnie tzw. ” gęsiarka ” ) rozgrzewamy masło ( lub olej rzepakowy do smażenia ).Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złocisty kolor.Dodajemy mięso – robimy to plaster po plastrze – jeśli wrzucimy(...)ilość sosu z duszącego się mięsa – dokładnie mieszamy.Całość wlewamy do gęsiarki , podgrzewamy.W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą i ogórkami kiszonymi.Smacznego
Ostra na Słodko
KANAPKA DO PRACY Z MIELONYM I JARMUŻEM 168SKŁADNIKI: 4 bułki pełnoziarniste ja dałam trójkątne 4 kotlety mielone ja dałam z indyka KLIK TU 4 plastry sera żółtego 1/2 ogórka zielonego surowego 2 plastry cebuli czerwonej garść jarmużu ketchup i musztarda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bułkę kroję na pół. Następnie obie połówki smaruję ketchupe i musztardą. Następnie kładę plaster sera, Warzywa kroję w plasterki, cebulę również. Jarmuż myję
Gotowanie Patki
Sałatka maminkowa 6001papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa
Maminek kulinarny
Roladki z szynki 247Składniki: 5 dużych plastrów szynki 5 dużych plastrów sera żółtego serek do smarowania o smaku ziołowym papryka czerwona ogórek zielony Sposób wykonania: Plastry szynki rozkładamy, smarujemy serkiem i kładziemy na nie ser żółty. Paprykę i obranego ogórka kroimy w słupki, układamy na brzegu sera. Zwijamy, kroimy na 3 części i wbijamy wykałaczkę
Cukiernia Pychotki
Sałatka śledziowa 253kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając aby nie były za bardzo rozgotowane
Bon appetit mon amie
Pikantna sałatka z kabanosem 476łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Sól, pieprz Papryka chili Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w cienkie paski, pora kroimy w pół plastry. Fasolę białą i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Bajeczna Kuchnia
Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie 279przygotowania tych kanapek potrzebujemy 2 kromki chleba np. żytniego w kształcie trójkąta. Wystarczy kromki posmarować cienko masłem, obłożyć kawałkiem sałaty, plasterkiem pomidora. Ogórek małosolny kroimy w cienkie paski, które zwijamy w spiralki, układamy po jednej na kanapce. Plaster sera kroimy w paski i je również zwijamy w spiralki, na 1 kanapkę wystarczą dwie spiralki z sera. Do tego połówki czarnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię