ogórki krojone w plastry - 1131 przepisów (strona:27/76)

Sałatka z tuńczykiem i krążkami cebulowymi 258

puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g mixu sałat z rukolą 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1 cytryna 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżką mąki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy na półcentymetrowe plastry, rozdzielamy krążki i obsypujemy mąką. Smażymy na oliwie z obu stron, aż się zarumienią. Usmażone krążki układamy na papierowym ręczniku

kulinarnyJa
Chłodnik ze szparagami i botwinką 116

podania o których ja z całego tego szoku ZAPOMNIAŁAM :)  Szalotkę siekam. Szparagi kroję w plastry, botwinkę siekam drobno oprócz liści. Masło rozpuszczam. Na maśle smażę szparagi, botwinkę i szalotkę. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Drobno kroję liście botwiny, rzodkiewki, szczypior. Na tarce ścieram ogórki. W misce mieszam jogurty, podsmażone warzywa i posiekane liście, rzodkiewki i szczypiorek oraz starte

Mango Papaja
Roladki z bagietki 117

części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę

Pobite gary Barbary
Sałatka z buraczkami, kukurydzą, jajkiem i ogórkiem konserwowym + film 529

miski przekładamy odsączone z zalewy buraczki oraz kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do buraczków i kukurydzy. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia i dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy majonez i całość doprawiamy

Smakowite Dania
Sałatka z tuńczykiem, cieciorką i cukinią 235

można pominąć). oliwa do smażeniaCukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 458

bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy , a na wierzch kładziemy 2-3 plastry cebuli . Wszystkie składniki zalewy , oprócz curry wkładamy -wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku dodajemy curry , mieszamy i wyłączamy gaz . Gorąca zalewą zalewamy słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy

Ogrodnik w podróży
Surówka z pora 364

smaku sok z plastra cytryny Przygotowanie: Umytego pora kroję w cieniutkie plasterki, wrzucam do miski i lekko rozrabiam rozcierając ręką. Następnie solę go szczyptą soli i skrapiam sokiem wyciśniętym z plastra cytryny. Mieszam i odstawiam na chwilę. Przez ten czas obrane jabłka trę na tarce o większych oczkach, podobnie postępuję z kiszonymi ogórkami. Na końcu łączę wszystkie składniki

Zasmakuj Kuchni
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 194

Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej rozkładać wszystkie składniki po kolei, a na koniec

Smakowy Raj
SCHAB Z WARZYWAMI I MASCARPONE 151

pietruszki, 4 średniej wielkości pieczarki, 3 czubate łyżeczki mascarpone, przyprawa do wieprzowiny Cykoria , 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy plaster przekrawam wzdłuż na połowę, spłaszczam dłonią i kroję w cienkie paski. Paprykę i ogórki kroję w cienkie paski, pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażam mięso solidnie oprószone przyprawą do wieprzowiny. Smażę około 10 minut

JejKuchnia
BARSZCZ KISZONY 103

liście laurowe 3 goździki 2 gałązki kopru 1 l wody  1,5 łyżki soli himalajskiej  1 łyżka soku z kiszonych ogórków PRZYGOTOWANIE: Przegotowaną zimną wodę mieszamy z solą. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w dużym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy osoloną wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 4-6 dni. Gotowy

Marcepanowa kuchnia
Sałatka ogórkowo - paprykowa 197

szklanka (250 ml ) oleju 1 szklanka (250 ml ) octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu Wykonanie:  Ogórki szatkujemy w plastry razem z zieloną skórką od jasnej skory. paprykę czyścimy i kroimy w kostkę, a cebulę kroimy w pióra. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, wlewamy olej i ocet i dodajemy wszystkie przyprawy: cukier, pieprz

W Moim Magicznym Domu
AFRYKAŃSKA SAŁATKA WARZYWNA 144

oliwy sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego,kroimy w cienkie ,krótkie paski,solimy i odstawiamy na 2 godz.Ogórki obieramy lub nie ,kroimy w cienkie plastry,solimy i odstawiamy na 2 godz.Następnie zlać płyn z ogórków,wymieszać je z paskami papryki,polać oliwą i sokiem z cytryny.Podajemy przybraną gotowanymi jajkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CHLEBOWE ZAPIEKANKI 3 SERY I KURCZAK 172

sera żółtego tartego np cheddar 8 kromek chleba tostowego 1 /2 papryki czerwonej Rukola lub szpinak 1 /2 ogórka zielonego Sól i pieprz Dodatkowo Ulubiony sos np czosnkowy --TU --- PRZEPIS PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję, kroję w plastry ok 1 cm. Doprawiam. Na rozgrzany olej wykładam mięso. Smażę na rumiano. 2.Ser pleśniowy oraz mozzarella kroję w kostkę

Gotowanie Patki
Pieczarkowa potrawka 134

łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do dania. Dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
dynia z kozim serem 169

podawać na gorąco lub zimno. DODATKOWO złoty burak czerwony burak marchew ugotowana kawałek ogórka świeżego roszpunka boćwina marchewka purpurowa Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił barwę na oryginalną , studzimy i kroimy na plastry . Resztą składników dekorujemy talerz. Smacznego

na gazie